Hyppää sisältöön

Kierrosraportti: Kymmenen kierrosta pelattu

03.07.2021

Subway Kansallinen Liigan kymmenes ottelukierros pelattiin lauantaina. Voitokkaita olivat KuPS, HJK, Åland United ja TiPS. Ilveksen ja FC Hongan ottelu päättyi tasatulokseen ja pisteiden jakoon.

HPS – KuPS 1-4 (1-2)

KuPS aloitti ottelun vahvasti ja painopiste siirtyi jo pelin alusta selkeämmin kotijoukkueen kenttäpuoliskolle. Ensimmäistä kunnollista maalipaikkaa saatiin kuitenkin odottaa melkein viisitoista minuuttia. Neea Berg tarjoili upean pystysyötön Aino Krögerille boksiin, mutta Krögerin sijoitus vitosen kulmalta osui tolppaan. KuPS sai tilanteesta lisää virtaa ja painosti voimakkaasti. Painostus palkittiin ajassa 16’, kun Taryn Jakubowski haastoi taidokkaasti kuudentoista alueen reunalla, sai jalan vapaaksi ja tarjoili tarkan keskityksen vitosen viivalle Lavdije Begollille, joka puski tyylikkäästi etukulmasta sisään.

Vain kaksi minuuttia ottelun avausmaalin jälkeen HPS:n kapteeni Aino Lehtinen puolusti keskialueella vahvasti eteenpäin ja sai katkottua KuPS:n avauksen. Ensimmäisenä pallossa oli Emilia Ukkonen, joka jatkoi ensimmäisellä kosketuksellaan pallon yli KuPS-puolustuslinjan pystyyn juosseelle Piipa Kämpille. Kämppi kurkotti palloon ja sai nostettua pallon KuPS-maalivahti Emma Immosen yli takakulmaan. Hetkeä myöhemmin HPS sai uuden upean maalintekopaikan, kun Aino Lehtinen antoi poikittaissyötön maalialueen sisällä, mutta Ella Andbergin matala laukas vitosen tuntumasta meni niukasti maalin ohi. Kuopiolaisten 1-2 johtomaalin viimeisteli Anni Hartikainen, kun ottelua oli pelattu puoli tuntia. Upeasta esityöstä vastasi Aino Kröger, joka haastoi vahvasti oikealta laidalta ja kuljetti boksin sisään vitosen reunalle. Kröger antoi tarkan poikittaissyötön maalin edustalle Anni Hartikaiselle, joka siirsi pallon varmasti maaliin viimeistellen kauden avausosumansa. Ensimmäisen jakson loppupuolella Emilia Tuomela esti vieraiden karkaamisen suurempaan johtoasemaan esittämällä upean torjunnan, kun Nea Bergin jatko keskityspallosta suuntautui etukulmaa kohti.

Toisella jaksolla KuPS piti vahvasti palloa HPS:n kenttäpuoliskolla ja onnistui luomaan tukun vaarallisia tilanteita. HPS onnistui pitämään lukemat ennallaan, kunnes ajassa 76’ KuPS antoi kulmapotkun lyhyenä ja muutaman rauhallisen syötön jälkeen Hartikaiselle vapautui tilaa antaa tarkka keskitys laidalta vitosen viivalle Nanne Ruuskaselle, joka puski pallon maaliin. KuPS sai vielä ottelun lopuksi rangaistuspotkun, kun Gentjana Rochi kaadettiin rangaistusalueen sisällä. Rochi laukoi pallon oikeaan alanurkkaan ja erotuomari vihelsi ottelun pelatuksi.

Ilves – FC Honka 1-1 (0-1)

Ilveksen ja FC Hongan välinen tasainen kamppailu helteisessä Kaupissa päättyi tasatulokseen ja pisteiden jakoon. FC Hongan osuman ensimmäisellä jaksolla viimeiseli Aino Vuorinen ja Ilveksen tasoituksesta ajassa 79’ vastasi Sofia Määttä.

Kun ensimmäistä jaksoa oli kolmannes pelattu, FC Honka siirtyi ottelussa 1-0-johtoasemaan. Nana Yang antoi upean avauksen omalta kenttäpuoliskoltaan pystyyn Aino Vuoriselle Ilveksen puolustuslinjan taakse. Vuorinen otti pallon taidokkaasti rinnalla haltuun, jatkoi liikettä suoraan kohti maalia ja sijoitti varmasti vasempaan alakulmaan. Kun ottelua oli pelattu noin puoli tuntia, sai Ilves rakenneltua erinomaiseen hyökkäykseen vasemman laidan kautta vapauttaen Lotta Lähteenmäen kuudentoista alueen sisään. Lähteenmäki laukoi napakasti kohti takakulmaa, mutta FC Hongan maalivahti Sonja Ferm liimasi pallon varmasti. Ensimmäisen jakson lopulla FC Honka sai maalintekopaikan, kun Tiia Savolainen pääsi kuljettamaan kuudentoista kulmalta boksin sisään. Ilveksen maalivahti Roosa Karppinen tuli tilanteessa erinomaisesti vastaan ja sai torjuttua Savolaisen etukulmaa tavoitelleen laukauksen.

Toisella jaksolla Ilves kilautti FC Hongan maalitolppaa, kun Saana Tuomalan antama kulmapotku leijui maalin yli ja kimposi takatolpan kautta vielä takaisin maalin edustalle. Vieraat saivat tilanteen purettua. FC Hongalla oli omat paikkansa toisella puoliajalla, mutta viimeistely-yritykset jäivät hieman puolittaisiksi, eikä Karppisella ollut suuria vaikeuksia torjumisessa. Ottelun tasoituksesta vastasi Ilveksen Sofia Määttä upealla laukauksella. Tilanne syntyi Ilveksen sivurajaheitosta, jonka Määttä otti haltuun selkä hyökkäyssuuntaan päin. Taidokkaasti pelivälinettä halliten Määttä kääntyi vapautuen vartioinnista, kuljetti kohti maalia ja laukoi parista kymmenestä metristä vasurillaan täysin vastustamattomasti vasempaan ylätakakulmaan.

JyPK – HJK 1-2 (0-1)

HJK sai luotua ottelussa enemmän maalintekopaikkoja, mutta JyPK onnistui hyvin pysäyttämään HJK:n hyökkäyksiä putsaamalla tilanteita maalintekoalueelta. Ensimmäiseen erinomaiseen laukaisupaikkaan pääsi HJK:n Vilma Hakala boksin sisältä, mutta JyPK-maalivahti Nanna Leivonen sai torjuttua etukulmasta. Myös Essi Sainio onnistui irtoamaan nopeaan nousuun keskeltä ja laukoi terävästi kohti vasenta alakulmaa, mutta Leivonen torjui. Ottelun avausmaalia saatiin odottaa 45 minuuttia. Katariina Kosola piti palloa oikealla laidalla kulmalipun tuntumassa tiukassa vartioinnissa. Kosola syötti alapuolelle tukemaan tulleelle Mimmi Nurmelalle, joka antoi korkean keskityksen maalin edustalle ruuhkaan. JyPK ei onnistunut tilannetta purkamaan ja ensimmäisenä pomppivassa pallossa oli Ria Karjalainen, joka laukoi upeasti vasurillaan oikeaan alakulmaan.

Toisella jaksolla HJK pääsi hyviin paikkoihin, mutta viimeistelyssä onnistui lopulta Ria Karjalainen. Maaria Roth antoi sivurajaheiton vasemmalta laidalta boksin sisälle. Pallo pomppasi ennen vitosen aluetta ja Karjalainen nuppasi kevyesti jatkaen pallon lentorataa taakseen. Karjalainen kääntyi pallon perään ja vitosen viivan tuntumassa oli JyPK-maalivahdin lisäksi kaksi kotijoukkueen pelaajaa, mutta Karjalainen sai pienestä tilasta tuikattua pallon maaliin.

JyPK sai luotua hyvännäköisen hyökkäyksen keskialueen riiston jälkeen, kun Elena Aristodimou haki pystysyötöllään Kia Voutilaisen juoksulinjaa. Syöttö karkasi kuitenkin hieman pitkäksi, HJK:n maalivahti Annika Laihanen tuli hyvin vastaan, eikä Voutilainen päässyt palloon. JyPK:n kavennus ajassa 87’ oli Henni Rinkiseltä mainio taidonnäyte. Rinkinen haastoi vahvasti kuudentoista alueen edustalla ja pyrki kohti keskustaa. Prässi oli lähellä, keskustassa oli ahdasta ja Rinkinen pyöräytti itsensä vapaaksi vapauttaen myös vasemman jalkansa laukaisuun. Upea laukaus noin kahdeksastatoista metristä painui tarkasti riman alle. Enempää maaleja ei ottelussa syntynyt, vaikka tilanteita nähtiin molemmissa kentän päädyissä.

Åland United – PK-35 Vantaa 3-1 (1-1)

PK-35 Vantaa siirtyi johtoasemaan jo ottelun toisella peliminuutilla. Åland United siirteli palloa alakerrassa ja etsi väyliä avata peliään. Kierrätyksen jälkeen pallo avattiin keskelle kuudentoista kaaren etupuolelle ja PK-35 Vantaan Wilma Forsblom iski nopeasti pallolliseen onnistuen riistossa. Pallossa heti riiston jälkeen oli Roosa Bröijer, joka laukoi nopeasti. Upea veto noin kahdesta kymmenestä metristä painui riman alle ja PK-35 Vantaa siirtyi johtoon.

Kun ottelua oli pelattu noin kymmenen minuuttia, kaadettiin Mariana Jaleca rangaistusalueen sisällä ja pilkkua asettui laukomaan Cassandra Korhonen. Korhonen sijoitti tarkasti vasurillaan oikeaan alanurkkaan ja ottelu jatkui tilanteessa 1-1. Molemmilla joukkueilla oli hyviä hyökkäyksiä, mutta laukaukset blokattiin hyvin molemmissa päissä, eivätkä maalivahdit joutuneet venymään.

Toisen jakson alussa Monica Hagström riisti pallon keskialueelta ja pääsi etenemään vapaasti maalia kohti. Vastahyökkäys oli nopea, eikä PK-35 Vantaa ehtinyt saada puolustuslinjaansa tiiviiksi. Hagström tarjoili linjan väliin Korhoselle, joka sijoitti varmasti ensimmäisellä kosketuksellaan pallon matalana maaliin ohi vastaan tulleen Velma Oikarisen. Korhoselle tarjoutui paikka hattutempullekin, kun Anni Miettunen keskitti vasemmalta laidalta maalin eteen ja Korhonen pääsi kokeilemaan. Oikarinen esitti tilanteessa upean reaktiotorjunnan ja sai lukemat pidettyä ennallaan. Vain hetkeä myöhemmin toisessa päässä Åland Unitedin maalivahdin Christina Dinesonin syöttö suuntautui epäonnisesti suoraan Reetta Suomelalle, joka pääsi kuljettamaan nopeasti boksin sisään. Dineson tuli vastaan ja iski palloon ehtien torjumaan tilanteen juuri laukaisuhetkellä. Ottelun viimeinen maali syntyi ajassa 66’ Hagströmin keskityksestä. Velma Oikarinen pääsi katkaisemaan keskityspallon, mutta pallo pomppasi Oikarisen taakse ja palloon ensimmäisenä pääsi Dana Leskinen, joka siirsi pallon suoraan ilmasta maaliin.

TiPS – PK-35 4-1 (2-0)

PK-35:n maalivahti Lotta Rosenström pääsi torjuntatöihin heti ottelun alkuminuuteilla, kun TiPS pääsi muutamaan hyvään laukaisupaikkaan. Kun ottelua oli pelattu hieman yli kaksi kymmentä minuuttia, tarjoili Tia Hälinen todella taidokkaan murtavan syötön ulkosyrjällään punamustien puolustuslinjan välistä Jenna Topralle. Topra laukoi vasurillaan ja pallo painui maalin sisään heilauttaen takasivuverkkoa. Kotijoukkueen toinen osuma syntyi ajassa 33’. Elsa Sulku avasi maaliltaan pitkän pallon keskustaan ja PK-35:n puolustus ei saanut puolustettua eteenpäin, vaan pallo jatkoi punamustien puolustajan päästä suoraan Tia Hälisen juoksulinjalle. Hälinen pääsi palloon rangaistusalueen oikealla reunalla ja käänsi nopeasti keskustaan aivan vapaana olleelle Elli-Noora Kainulaiselle, maalivahti Rosenströmin eteen. Kainulainen otti pallon vielä haltuunsa ja sijoitti varmasti vasempaan alakulmaan.

TiPS onnistui luomaan useita maalintekotilanteita ja vieraiden tolppa kilahti pariin otteeseen. Ajassa 60’ nähtiin Tia Hälisen erinomaista juoksuvoimaa, kun Emmi Siren avasi pitkän pallon PK-35:n linjan taakse. Hälinen voitti kilpajuoksun ja hassutteli pallon kanssa ohittaen tilanteessa vastaan liukuneen Rosenströmin. Hienon suorituksen päätteeksi Hälisellä oli helppo työ kuljettaa pallo tyhjään maaliin.

PK-35 onnistui maalinteossa ajassa 64’. Moona Talka keskitti vasemmalta laidalta linjan yli pystyyn juosseelle Amanda Rantaselle, joka haki osumaa ensimmäisellä kosketuksellaan. Elsa Sulku sai venytettyä ja torjui vasemmasta kulmasta, mutta Rantanen oli tilanteessa hereillä ja kävi siirtämässä jatkopallon maaliin. Ottelun viimeisen maalin viimeisteli TiPS lisäajalla. Elina Mankki pääsi kuljettamaan boksin vasemmalta laidalta sisään ja tarjoili upean syötön vitosen laidalta maalin taka-alueen edustalle ja Oona Siren liukui pallon maaliin.