Kierrosraportti: Neljännellä kierroksella käytiin tiukkoja taisteluita pisteistä

08.05.2021

Neljännellä kierroksella voitokkaita olivat KuPS, PK-35, TiPS sekä sarjan ensimmäisen voittonsa taistellut HPS. HJK ja PK-35 Vantaa jäivät tasatulokseen.

HJK – PK-35 Vantaa 1-1 (0-0)

HJK:n ja PK-35 Vantaan välinen taistelu oli ennakoidustikin tasainen vääntö, mutta sen lisäksi erittäin jännittävä ja tapahtumarikas ottelu. Jo ottelun toisella peliminuutilla terävästi korkealla prässillä pelinsä aloittanut HJK pääsi maalintekopaikkaan. Veera Hellman antoi riiston jälkeen tarkan, matalan keskityksen maalin edustalle vitosen ja pilkun väliin Vilma Hakalalle. Hakala pääsi kokeilemaan, mutta laukaus meni vain niukasti yli maalin.

Kun ottelua oli pelattu kahdeksan minuutta, HJK:n tolppa piti ottelun maalittomana, kun Oona Seveniukselle tarjoutui lähestulkoon avopaikka. Sanna Saarisen antama syöttö suuntautui kuitenkin hiemaan taakse ja Seveniuksen jatko hankalasta asennosta ei onnistunut aivan toivotulla tavalla ja pallo lipui tolppaan. Vain hetkeä myöhemmin sai PK-35 Vantaa riistettyä jälleen HJK:n päätyviivan läheisyydessä ja toimitettua pallon maalintekoalueelle. Tällä kertaa Sevenius saikin boksissa kimpoilleen pallon maaliin, mutta tilanne vihellettiin paitsioksi. Ensimmäisen jakson puolivälissä on PK-35 Vantaa useammankin kerran vaarassa hieman heikkojen alakerran syöttöjen kanssa, mutta HJK ei päässyt niistä rokottamaan.

Kun ottelua oli pelattu parikymmentä minuuttia, kilahti HJK:n tolppa jo toistamiseen. HJK ei onnistunut kunnon purussa ja punamustien Wilma Forsblom koetti sijoittaa kohti vasenta yläkulmaa, mutta laukaus kimposi tolppaan. Pelasti tolppa kentän toisessakin päädyssä, kun HJK:n Ria Karjalainen pääsi kulman jälkitilanteesta keskittämään ja keskityspallo oli mennä suoraan maaliin. Pallo palautui kuitenkin takatolpasta takaisin kentälle eikä jälkitilanteestakaan verkko heilahtanut. Pirteitä otteita läpi ottelun esitellyt Karjalainen tarjoili upealla syötöllään Nea Lehtolalle paikan boksiin vastakkain Oikarisen kanssa, mutta laukaus meni yli maalin.

Vasta toisella jaksolla, ajassa 68’ syntyi ottelun avausmaali. PK-35 Vantaan Oona Sevenius liikutteli hetken palloa päätyviivan tuntumassa, kunnes näki taustalla kuudentoista kaarella Tia-Maria Jaakonsaaren. Jaakonsaari pääsi täräyttämään Seveniuksen upeasta syötöstä pallon yläriman ja HJK:n maalivahti Annika Laihasen pohkeiden kautta maaliin.

HJK tasoitti ottelun ajassa 80’, kun Ria Karjalainen juoksi ennakkoluulottomasti pitkään pystysyöttöön. Karjalainen sai häirittyä PK-puolustajan suojausta niin, ettei vastaan tullut Oikarinen päässyt kunnolla palloon. Oikarisen sääristä kimmoten pallo siirtyi jotain metrejä sivulle kuudentoista viivaa pitkin suoraan hyökkäyksessä mukana olleelle Katariina Kosolalle. Kosola osui palloon hieman hankalasti ja pallo nousi todella korkeana ensin ylös ja tippuen kohti maalia, kuin hidastetussa elokuvassa. Punamustat olivat ehtiä tilanteen pelastamaan, mutta pallo oli käynyt PK:n näkökulmasta maaliviivan väärällä puolella. Alusta loppuun erittäin jännittävä ja tapahtumarikas ottelu päättyi pisteiden jakoon.

HPS – FC Honka 1-0 (1-0)

FC Honka lähti otteluun selkeänä ennakkosuosikkina, mutta HPS teki kovasti töitä, eikä vierasjoukkueella ollut onnikaan tällä kertaa mukana viimeistelytilanteissa. Erittäin pirteillä otteilla pelin aloittaneen HPS:n korkea prässi tuotti tulosta, kun peliä oli pelattu kahdeksantoista minuuttia. Hongan puolustus ei onnistunut pelin avaamisessa HPS:n prässätessä korkealta ja tilanteesta syntyi HPS:lle kulmapotku. Dali Meller asetteli pallon kulmalipulle ja tarjosi vasurillaan sisäkierteisen laakapallon takatolpan tuntumaan. Pallo tippui tolpan edustalle, josta HPS-kapteeni Aino-Marja Lehtinen sai pallon lopulta tuikattua sisään siirtäen joukkueensa ottelussa johtoasemaan. Muutamaa minuuttia avausmaalin jälkeen sai Honka rakenneltua nopean hyökkäyksen, jonka päätteeksi Wilma Spets pääsi vasemmalta boksin sisään ja erittäin lupaavan näköiseen maalintekopaikkaan. Laukaisukulma jäi kuitenkin pieneksi ja Spetsin vasuri nousi sopivan korkuisena suoraan kohti HPS:n maalia vartioinutta Jessica Kiviahoa. Honka pääsi maalintekosektorille useammankin kerran, mutta viimeistely jäi uupumaan, kun ylärimakin oli ensimmäisellä jaksolla kotijoukkueen kannalta oikeassa paikassa kahdesti.

Toisella jaksolla Nana Yangin avaus laitaan tavoitti Milla Punsarin, joka pääsi kuljettamaan vahudilla kohti HPS:n maalia. Kiviaho nappasi kuitenkin varmasti etukulmaan matalana lauotun pallon. Niia Salminenkin onnistui upeasti voittamaan kaksinkamppailun boksin kulmalla tarjoillen Wilma Spetsille laukaisupaikan, mutta Kiviaholla ei ollut ongelmia hieman kevyenä lähteneen laukauksen torjumisessa. HPS:n ylärima kilahti jo kolmannen kerran, kun Tiia Savolainen otti sivurajaheiton hienolla käännöksellä haltuun ja tykitti parista kymmenestä metristä. Ripareilla olisi ollut kolmekin Honka-pelaajaa, mutta pallo kimposi ylärimasta suoraan torjuntayrityksestään kaatuneen Kiviahon selän alta suoraan syliin ja HPS selvisi tilanteesta säikähdyksellä. HPS otti todellisen taisteluvoiton ja sarjan ensimmäiset pisteensä.

TiPS – Åland United 2-1 (1-1)

Åland aloitti pelin vahvasti, mutta mitä pidemmälle ensimmäinen puoliaika eteni, sitä paremmin TiPS sai peliään kuntoon ja onnistui luomaan ottelun aikana ison nipun vaarallisia maalintekotilanteita.

TiPS:n Oona Siren pääsi kahdesti melkein peräkkäin erinomaisiin laukaisupaikkoihin, mutta molemmat laukauksista menivät maalin yli. Puolen tunnin kohdalla Monica Hagström vei vierailijat johtoon tehden kauden toisen maalinsa. Anni Miettunen antoi lyhyen vaparin laidalta vierelleen Hagströmille, joka keskitti vasurillaan ja pallo meni korkeana suoraan maalin takakulmaan. Roosa Ariyo tasoitti kuitenkin heti aloituksesta, puolesta kentästä, käsittämättömän upealla kaukolaukauksella. Pallo tippui aivan riman alle yläkulmaan, eikä Christina Dineson ehtinyt peruuttaa torjumaan vaan törmäsi vauhdilla tolppaansa. Åland Unitedin Dana Leskinen pääsi mainioon paikkaan kulmapotkun jälkitilanteesta. Leskisen volley lähti kohti yläkulmaa, mutta Elsa Sulku sai kätensä väliin. Puoliajalle siirryttiin lukemissa 1-1.

Kotijoukkue TiPS siirtyi ottelussa 2-1 johtoon, kun Jenna Topra keskitti kuudentoista kulmalta vasemmallaan voimakkaasti sisäkierteisen pallon kohti takatolppaa. Roosa Ariyo oli päästä puskemaan, mutta pallo jatkoi lentorataansa taka-alueella olleelle Joanna Tynnilälle, joka siirsi pallon varmasti maaliin. TiPS painoi voimakkaasti palloa kohti maalintekoaluetta ja Jenna Topra oli lähellä tehdä TiPS:lle melkein heti edellisen maalin perään kolmannen maalin, mutta Åland Unitedin Anna Westerlund pelasti tilanteen maaliviivalta. Toisen puoliajan loppupuolella Oona Siren piti palloa taitavasti itsellään keskialueella liikkuen lopulta laukaisupaikkaan kuudentoista kaaren tuntumaan. Sirenin oikean jalan tykki pamahti ylärimaan ja Åland United sai jälkitilanteen siivottua. Ottelu päättyi kotijoukkueen voittoon.

PK-35 – Ilves 2-1 (1-0)

PK-35 siirtyi tyylikkäällä viimeistelyllä johtoon ajassa 12’, kun punamustien puolustaja Alice Wiksten avasi hienosti keskustaan Elisa Ikoselle, joka jatkoi pallon ensimmäisellä kosketuksellaan pystyyn. Anita Abu tuli vastaan ja tarjoili syötön Ilves-puolustuksen läpi Marie Mäkiselle, joka sijoitti pallon varmasti etukulmasta sisään. Ilves pyrki rakentelemaan omia hyökkäyksiään, mutta viimeistä silausta ei hyökkäyksistä löytynyt.

Ensimmäisen jakson loppupuolella sai Ilves luotua erinomaisen hyökkäyksen. PK 35:n puolustuksella oli vaikeuksia Ilveksen pystypallon kanssa, eikä punamustien maalivahti Tanja Kotoaro saanut palloa vangittua. Jatkotilanteesta Ilves pääsi vielä laukomaan, mutta Kotoaro torjui pallon oikeasta alakulmasta. PK-35:n toinen maali oli lähellä, kun Anita Abu vapautti syötöllään Olivia Kåhren nokikkain Ilves-maalivahti Roosa Karppisen kanssa, mutta Kåhren matala laukaus menee kuitenkin selvästi takakulmasta ohi. 2-0 johtomaali syntyi, kun Amanda Rantanen lähti puolittaiseen pystyjuoksuun. Ilves-puolustajat saivat kuitenkin Rantasen tien tukittua, jolloin Rantanen jakoi pallon oikealta mukaan hyökkäykseen tulleelle Marie Mäkiselle. Mäkinen otti taitavasti ensimmäisen kosketuksen suoraan kohti maalia boksin sisään ja siirsi toisella kosketuksellaan pallon varmasti takakulmaan.

Kun toista jaksoa oli puolisen tuntia pelattu, Amanda Rantanen haastoi Ilveksen puolustuksen harhautuksellaan. Rantanen siirsi pallon taidokkaasti Ilves-puolustajan vierestä omalle juoksuradalleen, mutta Ilves-maalivahti Karppinen tuli erinomaisesti vastaan ja pelasti Ilveksen takaiskulta. Jo muutamaa minuuttia myöhemmin Amanda Rantanen pääsi läpiajoon, ohitti pienellä siirrolla vastaan tulleen maalivahdin, mutta vaikka tyhjä maali oli edessä, Rantasen viimeinen sijoitus osui tolppaan. Pallo kimposi vielä takaisin kentälle, mutta Rantasen toinen yritys pomppi nopeasti tilanteeseen ehtineestä Ilves-puolustajasta maalin ohi.

Varsinaisen peliajan viimeisillä minuuteilla Ilves on lähellä kaventaa vaarallisen näköisestä keskityksestä, mutta Taina Kotoaro tuli vastaan. Tilanteessa lopulta rikottiin Kotoaroa eikä Ilves päässyt vielä kuittaamaan. Ilveksen avausmaali syntyi lisäajalla, kun vaihdosta sisään tullut Hilkka Koskinen laukoi ennakkoluulottomasti kuudentoista kulmalta kovan laukauksen aivan etuylänurkkaan. Enempää maaleja ottelu ei tarjoillut ja taululle jäi lukemat 2-1 PK-35:n eduksi.

JyPK – KuPS 0-2 (0-2)

KuPS otti odotetustikin otteen pelistä ja JyPK oli pakotettu pudottamaan omalle puolikkaalleen maaliaan sinnikkäästi puolustamaan. Kun ottelun ensimmäistä jaksoa oli ensimmäinen kolmannes pelattu, siirtyi KuPS kauniisti ja tyylipuhtaasti rakennetun hyökkäyksen päätteeksi 1-0 johtoon. Kuopiolaiset siirtelivät maltilla palloa melkein jokaisella KuPS-pelaajalla ennen matalaa keskitystä oikealta laidalta, jonka Gentjana Rochi ohjasi taidokkaasti maaliin. KuPS joutui tekemään ensimmäinen pelaajavaihdon, kun Emmaliina Tulkki loukkasi polvensa ikävän näköisesti. Neea Berg vaihdettiin Tulkin tilalle ja KuPS:n pyöritys pääsi jatkumaan. Kuopiolaiset olivat karata kahden maalin päähän, mutta JyPK-puolustajat onnistuivat laittamaan jalkojaan laukausten eteen, eivätkä Rochi tai Lavdije Begolli päässeet vielä laukauksillaan jyväskyläläisiä rokottamaan.

Kun ottelua oli pelattu puoli tuntia, tykitti Begolli kuudentoista viivalta ylärimaan. Jatkotilanteesta pallon maaliin siirtänyt Rochi oli kuitenkin laukaisuhetkellä paitsiossa, eikä maalia hyväksytty. Taidokkaasti ja maltillisesti palloa siirrellyt ja höykkäyksiä rakennellut KuPS eteni pienillä syötöillä jyväskyläläisten puolustusmuodon ohi, mutta Fanny Söderström toimi esimerkillisesti viimeisenä lukkona. Juuri ennen ensimmäisen jakson loppua sai KuPS vapaapotkun aivan kuudentoista rajan ulkopuolelta. Pallon taakse asettui Gentjana Rochi, joka sijoitti pallon oikealla jalallaan tarkasti ja kierteisenä muurin ohi Söderströmin kannalta hankalammin puolustettavaan alakulmaan. Puoliajalle siirryttiin kuopiolaisten kahden maalin johtoasemassa.

Toisen jakson alussa KuPS:n Anni-Maija Kauppila kokeili kaukolaukausta parista kymmenestä metristä, mutta pallo kimposi JyPK:n puolustajan jalasta tolppaan. Vaarallinen jatkotilanne, jonka Söderström isolla blokilla torjui, vihellettiin kuitenkin paitsioksi. Pääsi Begollikin tykittämään vitosen sisältä maalin sisäkattoon, mutta vihreäpaitaisten paitsiolinja oli kunnossa ja avustavan lippu nousi tilanteessa ylös. Kuin ihmeen kaupalla JyPK selvisi näinkin pienellä maalierolla kuopiolaisten myllytyksestä ja ottelu päättyi kuopiolaisten 0-2 voittoon.