Kierrosraportti: Kuusi ylempään loppusarjaan päässyttä joukkuetta selvillä

28.08.2021

Subway Kansallisen Liigan runkosarjan viimeisellä kierroksella voitokkaita olivat PK-35 Vantaa, TiPS, FC Honka ja KuPS.

Ylempään loppusarjaan tiensä selvittivät KuPS, TiPS, Åland United, HJK, PK-35 Vantaa ja FC Honka. Muiden joukkueiden pelit jatkuvat alemmassa loppusarjassa. Loppusarjojen otteluohjelmat julkaistaan maanantaina 30. elokuuta.

PK-35 Vantaa – PK-35 1-0 (0-0)

Runkosarjan viimeisissä otteluissaan Punamustat ottivat toisistaan mittaa Myyrmäen Stadionilla Vantaalla. Vahvempi illan ottelussa oli PK-35 Vantaa onnistuen lopulta ottelun ainoaksi jääneen maalin viimeistelyssä, joka syntyi toisella jaksolla 76 minuutin kohdalla. PK-35:llä oli ennen ottelua toivoa yläloppusarjaan pääsystä, mutta tappio omasta ottelusta ja FC Hongan voitettua omansa jäi PK-35 runkosarjan päätteeksi sijalle kahdeksan. PK-35 Vantaa nappasi paikkansa sarjataulukon sijalta viisi. Vantaan Punamustien loppukauden ottelut pelataan siis yläloppusarjassa, Helsingin Punamustat pelaavat alaloppusarjassa.
Ensimmäisen jakson loppupuolella oli kotijoukkue erittäin lähellä avausosuman viimeistelyssä, kun Rosa-Tuulia Mikkola laukoi boksin ulkopuolelta todella kierteisenä kohti takakulmaa, mutta pallo kimposi ylärimasta yli maalin. Ottelun ainoaksi jäänyt maali syntyi, kun kotijoukkueen Reetta Suomela pääsi boksin oikealle reunalle pallon kanssa ja tarjoili matalan keskityksen takaviistoon suoraan vapaana olleelle Wilma Forsblomille. Forsblom sijoitti pilkun takaa vasempaan alakulmaan aivan vastustamattomasti ohi vierasjoukkueen maalivahdin Lotta Rosenströmin. Sijoitus oli todella tarkka ottaen vauhtia vasemmasta tolpasta matkallaan maaliin. Voittomaalin viimeistellyt Wilma Forsblom oli ottelun jälkeen tyytyväinen joukkueensa esityksiin ja totesi, että joukkue onnistui siinä, mikä riitti tänään.
– Oli loppujen lopuksi aika tiukka peli ja meillä oli muutama hyvä maalipaikka. Puolustettiin hyvin, eikä vastustaja oikein päässyt maalintekopaikoille tänään. Yläloppusarjassa on varmasti kovia pelejä tulossa ja saadaan tsempata täysillä jokaisessa pelissä ja lähdetään voittamaan niitä kaikkia.

JyPK – TiPS 0-6 (0-2)

Tikkurilan Palloseura ei jättänyt mitään arvailujen varaan runkosarjan viimeisellä kierroksella, vaan vei täyden pistepotin selvin lukemin JyPK:lta. Ensimmäisellä jaksolla TiPS viimeisteli kaksi osumaa, mutta toisella jaksolla vieraat saivat jyväskyläläisten pelin repeämään ja ottelu päättyi lopulta 0-6 TiPS:lle.
TiPS:n maalihanat avautuivat todella kauniin hyökkäyksen rakentelusta, kun tikkurilalaiset rauhallisen kierrätyksen jälkeen löysivät tilaa vasemmalta laidalta ja etenivät tarkoilla syötöillä aina boksin sisään saakka. Jenna Topra ja Tia Hälinen pelasivat erinomaisesti yhteen boksin edustalla ja Hälisen seinäsyöttö vapautti Topran maalintekopaikkaan, josta Topra sijoitti pallon vasurillaan takakulmaan. Ensimmäisellä jaksolla nähtiin TiPS:lta toinenkin maali, joka syntyi kulmapotkusta. Jenna Topra toimitti pallon kulmalipulta korkeana taka-alueelle. Sienna Zabroski pääsi ensimmäille pallolle ja pallo kimposi Zabroskin ylävartalon kautta suoraan Tia Hälisen jalkoihin vitosen viivan edustalle. Hälinen ei aikaillut, vaan laukoi nopeasti kohti maalia ja tulostaululle saatiin muuttaa lukemiksi 0-2.
Toisella jaksolla TiPS viimeisteli neljästi. Ottelun kolmas maali syntyi, kun Jenna Topra pääsi antamaan matalan keskityksen vasemmalta laidalta maalin edustalle. Peppi Pisilä oli ohjaamassa palloa sisäsyrjällään kohti maalia, mutta osuma palloon oli hieman heikko ja pallo kimposi vitosen viivaa myöten taka-alueelle, josta vapaaksi jätetty TiPS-kapteeni Annika Haanpää sai siirrettyä pallon varmasti maaliin. Myös neljäs osuma syntyi Topran keskityspallosta, jonka Topra toimitti korkeana boksiin. Ensimmäiseen palloon ei tikkurilalaiset kunnolla päässeet, mutta toisesta aallosta pallolle tuli Oona Siren, joka laukoi voimalla ja vastustamattomasti yläkulmaan. Ottelun toiseksi viimeisen osuman upean syötön tarjoili Emmi Siren, joka vapautti itsensä nopeaan nousuun keskustasta kotijoukkueen kenttäpuoliskolle. Siren syötti Tia Häliselle puolittaiseen läpiajoon ja rauhallisesti tilanteen hoitanut Hälinen siirsi pallon upeasti matalana taka-alakulmaan. Ottelun viimeinen osuma syntyi lisäajalla, kun Oona Siren syötti Sienna Zabroskille boksin sisään oikealle. Zabroski haastoi kotijoukkueen maalivahdin Satu Pitkäsen ja siirsi ohituksen jälkeen pienestä kulmasta pallon maaliin.

Åland United – FC Honka 0-1 (0-0)

Åland Unitedin ja FC Hongan välinen viimeinen runkosarjan ottelu pelattiin Ahvenanmaalla Wilklöf Holding Arenalla. Kotijoukkueella oli enemmän laukauksia sekä ohi että maalia kohti ja pelin painopiste oli enemmän FC Hongan kenttäpuolikkaalla. FC Hongan maalivahti Pauliina Nuora esitti läpi ottelun varmoja otteita ja sai pidettyä FC Hongan maalin puhtaana.
Åland Unitedin avausjakson parhain maalintekopaikka syntyi noin viidentoista minuutin kohdalla, kun Monica Hagström syötti Karen Reyesille boksiin ja Reyes keskitti upean haltuunoton jälkeen hiuksen hienosti takayläkulman ohi, eikä tilanteeseen vauhdilla tullut Cassandra Korhonen aivan ehtinyt jatkamaan palloa takatolpan vierestä maaliin. FC Hongallakin oli erinomainen paikka, kun Eveliina Parikka keskitti maalin edustalle, mutta Jasmin Leppiojan jatko meni alle metrin vasemmalta ohi maalin. Åland United pääsi hyvin maalintekoalueille ja boksiin erityisesti hyvillä keskityksillä, mutta FC Honka onnistui hyvin purkamaan tilanteet.
Toisen jakson alussa Sarah Troccoli laukoi kauempaa matalana kohti etualakulmaa, mutta Pauliina Nuora torjui hienosti. Ottelun ainoa osuma ja FC Hongan voittomaali oli Eveliina Parikan upea taidonnäyte. Venla Lindfors tarjoili Parikalle upean syötön oikeaan laitaan boksin viereen. Päätyviivan tuntumasta Parikka lähti haastamaan ja ohitti kotijoukkueen puolustajan ajaen vahvasti kohti maalia. Boksin sisältä Parikka laukoi vasurillaan täysin vastustamattomasti aivan takayläkulmaan.

HPS – HJK 1-1 (0-1)

Ottelun ensimmäinen ja avausjakson ainoaksi jäänyt maali syntyi ajassa 11’ vierasjoukkueelle. HJK:n keskikenttäpelaaja Tuuli Enkkilä oli puolen kentän tuntumassa ensimmäisenä HPS:n maalivahdin Emilia Tuomelan pitkässä avauksessa ja palautti pallon päällään takaisin HJK:n hyökkäysalueelle Roosa Tuomiselle. Tuominen kurkotti putoavaan palloon ja sai ensimmäisellä kosketuksellaan jatkettua pelivälineen kuudentoista kaaren tuntumaan Ria Karjalaiselle. Karjalainen antoi pallon pompata edessään ja sai käännöksellään jätettyä HPS:n puolustuksen selkänsä taakse päästen nokikkain Emilia Tuomelan kanssa. Karjalaisen viimeistely oli kylmän viileä sisäteräsijoitus oikeaan alanurkkaan ohi vastaan tulleen Tuomelan. Noin kymmenen minuuttia avausosuman jälkeen HJK:n takaiskuksi kapteeni Essi Sainio joutui poistumaan kentältä punaisen kortin saattelemana ja Klubin oli pelattava ottelu yhden pelaajan verran vajaalla.
HPS tuli ottelun toisella jaksolla tasoihin ajassa 57’. Kotijoukkue tarjoili todella hyvän keskityksen rangaistusalueen sisään kulmalipun läheisyydestä annetun sivurajaheiton jälkeen. Vaarallinen keskityspallo kilahti suoraan takatolppaan. Jatkopalloon ehti ensimmäisenä Piipa Kämppi, joka jatkoi vitosen sisältä pallon verkon perukoille. Ottelussa ei enempää maaleja päästy näkemään ja Helsingin derbyn lopputuloksena pisteet tasattiin HJK:n ja HPS:n kesken.

Ilves – KuPS 0-4 (0-2)

Ilveksen ja Kuopion Palloseuran välinen ottelu päättyi kuopiolaisten selvään voittoon 0-4-lukemin. Maalinteossa tehtailivat vuorotellen Gentjana Rochi ja Lavdije Begolli molempien onnistuessa toimittamaan pallon Ilveksen maaliin kahdesti. Runkosarjan viimeisen ottelun jälkeen Rochi on sarjan maalintekotilaston ykkönen 21 osumallaan.
Ottelun avausosuma syntyi, kun ottelua oli pelattu noin viidentoista minuutin ajan. KuPS avasi pitkän pallon Tiernny Wiltshirelle, joka otti pallon taidokkaasti haltuunsa ja pelasi kuudentoista rajan tuntumaan Lavdije Begollille. Begolli tarjoili seinäsyötön Gentjana Rochille, joka keskitti kohti maalin etualuetta ja pallo kimposi Ilveksen puolustuksen kautta etukulmasta maaliin. KuPS:n toinen osuma oli upea viimeistely sivurajaheitosta alkaneesta tilanteesta. KuPS:n Janni Mönkkönen heitti vasemmalta laidalta keskustaan erinomaisen liikkeen tehneelle Anni Hartikaiselle, joka tarjoili upean syötön pystyyn boksin sisään Lavdije Begollille. Begolli otti pallon haltuunsa ja tuikkasi rauhallisesti matalana oikeaan alakulmaan.
Kun ottelun toista jaksoa oli päästy näkemään noin viidentoista minuutin ajan, toimitti KuPS pitkän ja korkean pystypallon Gentjana Rochille. Rochi jatkoi pomppivan pallon hallitusti ja rauhallisesti maaliin yli tilanteessa vastaan tulleen Ilveksen maalivahdin Roosa Karppisen viimeistellen kauden 21. osumansa. Ottelun viimeinen osuma syntyi, kun Ilves menetti pallon keskialueella ja KuPS pääsi nopeaan vastahyökkäykseen. Emma Peuhkurinen syötti oikealle pystyyn Lavdije Begollille. Begolli otti pallon mukaansa boksin sisään, vapautti oikean jalkansa ja laukoi voimalla takanurkkaan.