Hyppää sisältöön

Kierrosraportti: Sarjakärki Åland United jälleen vahva, JyPK otti tärkeät pisteet TPS:lta

05.09.2020

Sarjakärki Åland United osoitti jälleen voimansa, kun se voitti Ilveksen lukemin 1-3. Myös TiPS ja JyPK olivat voitokkaita. FC Honka ja KuPS päätyivät pistejakoon.

Ilves – Åland United 1-3

Sarjakärki Åland United pääsi Tampereella verrattain helpolla, sillä Ilves teki ensimmäisellä puoliajalla puolustuspäässä ratkaisevia virheitä. Ensimmäinen kohtalokas virhe sattui 13. peliminuutilla. Ilves avasi peliä lyhyenä, ja pallo päätyi suoraan Rosa Maria Herreroksen jalkaan vitosen viivalle. Herreros luonnollisesti ei epäröinyt ilmaisen paikan saadessaan. Lähes heti perään Ilvespuolustus epäonnistui jälleen. Julie Forssin avaus keskelle putosi suoraan Ode Fulutudilun jalkoihin reilun parinkymmenen metrin päähän maalista. Fulutudilu lähti itse kokeilemaan ja saikin aikaan loistavan laukauksen, jonka eteen ei enää Ilveksen maalivahdilla Kiira Kaivolalla juuri ollut toivoa päästä.

Myös Åland Unitedin kolmannessa maalissa asialla oli Etelä-Afrikkalaishyökkääjä Fulutudilu. ÅU:n maalivahti Anna Tamminen avasi pitkällä keskustaan, ja muutaman epämääräisemmän pallokosketuksen jälkeen Herreros sai aikaan hallitun puskujatkon Fulutudilulle juuri sopivasti ohi Ilveksen puolustuslinja. Fulutudilu kun pääsi vauhtiin, ei Ilvespuolustajilla enää ollut asiaa palloon. Myös tällä kertaa Fulutudilun viimeistely oli kliininen: tarkka sijoitus ohi maalivahdin takakulmaan.

Toisella puoliajalla Ilves oli vahva, mutta Åland Unitedin kaltaista joukkuetta ei vaan voi päästää kolmen maalin etumatkalle, mikäli mielii pisteille. Ilves sai heti toisen puoliajan alkuun hyvää painetta ahvenanmaalaisten päätyyn. 62. peliminuutilla hyvä otteet palkittiin kavennuksella, kun Moona Talka sai pelattua pallon maaliin vapaapotkun jälkitilanteesta. Kymmenen minuuttia kavennuksesta Jenni Kantanen pelasi ovelalla kantapääsyötöllä pallon Aino Rasiselle lupaavasti maalineteen, mutta laukaus kilpistyi ÅU:n puolustukseen. Ilves sai aikaan aikamoisen maalinedushässäkän, joka päättyi ahvenanmaalaispelaajan käsivirheeseen. Tuulia Mikkolan vapaapotku kuitenkin viuhui hieman yli maalin. Hyvästä paineesta huolimatta Ilves ei saanut kavennettua tilannetta enempää. Sarjäkärki poistui siis Tampereelta mukanaan täysi pistepotti.

JyPK – TPS 2-1

Putoamiskamppailun kannalta tärkeässä ottelussa isot pisteet jäivät JyPK:lle ja TPS:n synkkä tilanne synkistyi ennestään. Turkulaiset joutuivat tiukan paikan eteen jo alle kahdenkymmenen minuutin jälkeen. JyPK:n Riikka Lilja lähetti oikealta puolelta matkaan matalan keskityksen, joka hieman onnekkaidenkin pomppujen kautta päätyi Alma Forstenille. Forsten laukoi pallon avopaikasta varmasti maaliin. Johtoasema oli ottelutapahtumien puitteissa varsin odotettava, sillä JyPK onnistui jo ennen avausosumaa luomaan useita vaarallisia tilanteita. Kotijoukkueen tilanteet eivät päättyneet myöskään avausmaaliin, mutta Siiri Välimaa TPS:n maalilla piti jälleen kerran joukkuettaan pystyssä.

Toinen puoliaika Harjulla alkoi melkoisella rytinällä. Ensin ajassa 50’ Henna Honkanen otti pallon boksissa hyvin haltuun vaikeasta asennosta ja tinttasi jyväskyläläiset jo kahden maalin johtoasemaan. Heti perään kuitenkin jyväskyläläisten omissa soi. TPS:n Netta Laasio lähetti matkaan korkean keskityksen, jonka JyPK:n puolustus ohjasi omaan maaliin.

TPS ei kuitenkaan saanut ottelun loppupuolella enää aikaan kunnollista loppukiriä. Kun jäljellä oli reilu vitonen, Nelly Lehtilä pääsi laukomaan, mutta kaukaa lähtenyt yritys suuntautui hieman ohi JyPK:n maalin.

FC Honka – KuPS 2-2

Hongan ja KuPS:n kohtaaminen oli oikea KuPS:n tuhkimotarina, kun kuopiolaiset nousivat kahden maalin tappioasemasta tasoihin aivan ottelun lopussa. Ottelun ensimmäinen potentiaalinen tilanne nähtiin neljännellä peliminuutilla, kun Tiia Savolainen pääsi laukomaan kohti KuPS:n maalia. Emma Immonen kuitenkin oli hyvin heti alusta asti hereillä ja venytti itsensä kelpo torjuntaa.

Ottelun pallonhallinta siirtyi kuitenkin pikkuhiljaa vahvaa hyökkäyspeliä pelaavalle vierasjoukkueelle. Ensimmäisen puoliajan puolivälissä Anni-Maija Kauppilan matala laukaus aiheutti hieman ongelmia Pauliina Nuoralle Hongan maalilla, mutta Nuora onnistui nappaamaan kakkospallon ennen kuin KuPS-pelaajat ehtivät iskeä kiinni. Lähes heti perään myös Katariina Naumasen laukaus poltti hieman käsissä, mutta Nuora lyötyä pallon riittävän kauas maalista. KuPS:n hyvä painostus ei tuottanut tulosta, ja reilun puolen tunnin pelin jälkeen Honka-kapteeni Milla Punsar pääsi karkaamaan KuPS puolustukselta nopean vastahyökkäyksen seurauksena. Punsar revittiin kumoon boksissa, ja pallo vietiin pilkulle. Pilkun sai kunnian sisään laittaa Inka Kaivola.

Toisella puoliajalla Honka otti heti 51. otteluminuutilla toisen kiinnityksen sarjapisteisiin Dana Leskisen maalilla. KuPS kuitenkin osoitti jo toisessa ottelussa putkeen hyvää taistelua ottelun loppuun saakka. Ajassa 64’ Honkapuolustus repi Neea Bergin kumoon maalin edessä. Pauliina Nuora sai vähän näppejään väliin, mutta ei riittävästi. Gentjana Rochin kova laukaus painui verkon perukoille. KuPS jatkoi tasoituksen metsästämistä, ja hyvin lähellä se sitä olikin jo 75. minuutilla. Pauliina Nuora venyi kuitenkin upeaan torjuntaan piti vielä hetken aikaa Hongan kiinni täydessä pistepotissa. Nuora joutui kuitenkin nöyrtymään 86’, kun Roosa Ärväksen vapaapotku lipsahti Nuoran käsistä maaliin. Näin Espoossa päädyttiin pistejakoon.

PK-35 – TiPS 0-1

PK-35:n ja TiPS välinen ottelu päättyi vantaalaisten 0-1 voittoon. Ottelun ainoan maalin viimeisteli Vanessa Kara. TiPS:n parhaana pelaajana palkittiin Nora Lehto ja PK-35:ltä palkinnon sai maalivahti Lotta Rosenström.

Valitettavasti teknisten ongelmien takia ottelun streami oli peruttu, joten tarkempaa raporttia ottelusta ei ole juuri nyt saatavilla. Päivitämme raporttia mahdollisuuksien mukaan.

HJK – PK-35 VANTAA 4-2

HJK oli vahvalla pelipäällä sunnuntai-illan ottelussa PK-35 Vantaata vastaan. Ensimmäinen kotijoukkueen osuma nähtiin jo viiden minuutin kohdalla, kun Annika Huhta ensin osui laukauksellaan tolppaan ja Katariina Kosola laittoi varmasti kakkospallon maaliin. Vajaan parinkymmenen pelatun minuutin jälkeen nähtiin suuria tunteita, kun HJK:n Eveliina Parikka teki ensimmäisen maalinsa Klubipaidassa. Maali syntyi, kun Essi Sainio ensin vapautti ensimmäisen maalin viimeistelleen Kosolan juoksuun laidassa, ja Kosola lähetti matkaan matalan keskityksen kohti nousua tekevää Parikkaa. Klubihyökkääjä sai jalkansa väliin Kosolan keskitykseen ja ohjasi pallon maaliin ohi Velma Oikarisen.

Ensimmäinen puoliaika oli myös maalien jälkeen HJK:n hallinnassa. Vantaalaisilla vierailijoilla oli todella paljon vaikeuksia pulustuksen tilkitsemisessä ja Klubi pääsi hyökkäämään niin keskeltä kuin laidastakin. Kotijoukkueen Kristina O’Donnell oli jo lähellä ensin puskea ja hetkeä myöhemmin laukoa Klubin jo 3-0 johtoon kymmenen minuutin kuluessa 2-0 osumasta. Noin puolen tunnin pelin jälkeen Annika Huhta tarjoili jälleen Kosolalle mahdollisuutta kasvattaa joukkueensa johtoasemaa, mutta Kosolan terävä pusku suuntautui hieman ohi maalin. Juuri ennen puoliaikavihellystä taas toisessa päässä Netta Koso pääsi yrittämään kavennusta, mutta Anna Koivunen oli hyvin hereillä maalillaan.

Tilanteiden täyteinen oli myös toinen puoliaika. Ajassa 64’ HJK:n vapaapotkukuvio sai PK-35 Vantaan sekaisin, ja Maria Rothin matala laukaus upposi Oikarisen taakse vieden HJK:n jo 3-0 johtoon. Vain hetkeä myöhemmin vantaalaiset saivat jälleen tilaisuuden kavennukseen, kun HJK avasi peliä heikosti ja Oona Sevenius pääsi kokeilemaan maalintekoa. Maalia ei kuitenkaan syntynyt. Ajassa 72’ HJK kuitenkin lisäsi johtoaan jo 4-0 lukemiin, kun Emmaliina Tulkki sai kuin lahjana purkupallon suoraan jalkoihinsa ja Tulkki ei epäröinyt ottaa lahjaa vastaan.

PK-35 Vantaa sai kuitenkin ottelun loppupuolella vielä kirivaihteen päälle. Ensin Vera Saastamoinen puski kavennusosuman ajassa 74’. Heti perään Roosa Bröijer oli lähellä ohjata pallon HJK:n maaliin, mutta ei aivan saanut kunnon osumaa palloon. Vauhdikkaan ottelun viimeisellä varsinaisella peliminuutilla Eveliina Parikka ehti vielä puskea pallon PK-35 Vantaan maalin ylärimaan ja ajassa 90+4 Wilma Forsblom kaunisteli lukemat 4-2 tilanteeseen. Vantaalaisten kiri jäi kuitenkin auttamatta vajaaksi ja HJK sai ottelusta täyden pistepotin.