Kierrosraportti: Sarjan kärkikolmikko voitokkaina

17.07.2021

Subway Kansallisen Liigan kahdestoista ottelukierros on pelattu. Voitokkaita olivat KuPS, TiPS ja Åland United, jotka sijoittuvat tällä hetkellä sarjataulukossa edellä mainittuun järjestykseen. HPS:n ja PK-35 Vantaan välinen ottelu päättyi tasapeliin ja pisteiden jakoon.

HPS – PK-35 Vantaa 1-1 (0-1)

Taistelu tärkeistä pisteistä HPS:n ja PK-35 Vantaan välillä päättyi tasatulokseen 1-1 ja pisteiden jakoon. PK-35 Vantaa siirtyi johtoon jo ottelun neljännellä peliminuutilla. Puoliajalle siirryttiin vantaalaisten 0-1-johtoasemassa, mutta toisella jaksolla ajassa 75’ HPS tasoitti ja ottelu päättyi 1-1.

PK-35 Vantaa siirtyi ottelussa nopeasti johtoasemaan. Vantaalaisten prässi keskialueella toimi hyvin ja punamustien kapteeni Sanna Saarinen sai katkottua HPS:n poikittaissyötön. Saarinen jatkoi pallon suoraan hyökkäyssuuntaan Oona Seveniukselle, joka lähti kuljettamaan kohti boksia. Rangaistusalueen rajan tuntumassa 1v1-tilanteessa Sevenius käänsi taidokkaasti pallon vasemmalta jalaltaan oikealleen harhauttaen HPS-puolustajan ja vapauttaen jalkansa laukaukseen. Nopeasti käännöksen jälkeen Sevenius sijoitti pallon matalana aivan vasempaan alanurkkaan ohi HPS:n maalia vartioineen Jessica Kiviahon. Kun peliä oli pelattu noin kaksikymmentä minuuttia, oli PK-35 Vantaan toinen osuma todella lähellä. HPS:n puolustajan Nea Silvolan syöttö viipyi hieman liian kauan ja Laura Kölhi ehti iskemään. Kölhi jatkoi pallon kohti boksin vasenta kulmaa Oona Seveniuksen juoksulinjalle. Jessica Kiviaho tuli tilanteessa vastaan, mutta Sevenius sai siirrettyä pallon vasemmalta ohi heittäytymällä kohti palloa pyrkineen Kiviahon. Maalivahdin ohituksen jälkeen Sevenius antoi taidokkaan syötön takaviistoon Wilma Forsblomille maalin edustalle, mutta Forsblomin vasemman jalan laukaus pamahti ylärimaan. Viitisentoista minuuttia myöhemmin HPS:n Julia Haikonen vapautti nopeasti oikean jalkansa ja kokeili laukoa noin parista kymmenestä metristä, mutta Velma Oikarinen sai torjuttua juuri ennen maalivahtia pompanneen matalan laukauksen. Piipa Kämpillä oli muutama puolittainen paikka, mutta Kämpin laukaus suuntautui selvästi yli maalin ja potentiaalisessa läpiajotilanteessa Kämppi oli ehtinyt juosta paitsioasemaan.

Toisella jaksolla molemmat joukkueet onnistuivat rakentelemaan omia hyökkäyksiään, mutta ensimmäinen todella vaarallinen paikka syntyi punamustille, kun HPS:n puolustus pelasi alas Jessica Kiviaholle, joka lähti haastamaan punamustien korkeaa prässiä. Kiviahon kosketus oli liian pitkä ja PK-35 Vantaa pääsi kahdesti lakomaan. Kiviaho oli hieman onnekkaastikin pallon tiellä aivan kuudentoista rajalla ja HPS selvisi tilanteesta säikähdyksellä. Tasoitusmaali nähtiin ajassa 75’, kun HPS:n rakentelun päätteeksi PK-35 Vantaan purku suuntautui maata pitkin suoraan tilanteeseen taustalta mukaan tulleelle Helmi Vapolalle, noin kahdenkymmenen viiden metrin päähän maalista. Vapola laukoi suoraan vastapallosta ja kosketus oli ihailtavan puhdas ja pallo lensi Velma Oikarisen yli aivan suoraan maalin takakulmaan. Osuma oli Vapolalle ensimmäinen pääsarjatasolla.

HJK – KuPS 0-2 (0-2)

Ottelu oli vauhdikas ja varsin tasainen vääntö, jossa molemmilla joukkueilla oli omat pallonhallinnan jaksonsa, mutta vaarallisempi päivän ottelussa oli KuPS. KuPS onnistui ottelun avausosumassaan jo ottelun kuudennella peliminuutilla ja toinen maali syntyi ajassa 37’. Toisella jaksolla ei maaleja nähty ja ottelu päättyi KuPS:n voittoon lukemin 0-2.

Ottelun viidennellä minuutilla Linda Sällström näytti vaarallisuuttaan, kun Katariina Kosola antoi nopealle Sällströmille juoksupallon KuPS-puolustuksen selustaan. Tilanteen päätteeksi Sällström pääsi laukomaan kuudentoista alueen kulmalta, mutta laukaus leijaili maalin yli. Ottelun avausosuma syntyi KuPS:n hienon pelinavauksen ja yhteispelin päätteeksi. Iina Rautiainen antoi maalipotkun pitkänä keskiympyrän sisään Gentjana Rochille, joka jatkoi pallon päällään vasemmalle Anni Hartikaiselle. Hartikainen siirsi pallon viereensä keskustaan Lavdije Begollille, joka puolestaan levitti oikealle Aino Krögerille ja Kröger sijoitti rangaistusalueen viivalta pallon varmasti maaliin. Ensimmäisen jakson puolivälissä KuPS sai vaparin oikealta laidalta ja Aino Krögerin vasurilla antama sivuvapari suuntautui suoraan kohti maalin takakulmaa. HJK:n maalivahti Ella Kelloniemi oli kuitenkin tilanteessa hereillä ja sai vaparin torjuttua. Gentjana Rochi oli boksissa hereillä ja ensimmäisenä irtopallossa, mutta Rochin jatko meni maalin etukulmasta ohi. Kotijoukkuekin pääsi hyvälle maalintekopaikalle boksin sisään Mimmi Nurmelan keskityksestä, jota KuPS ei saanut kunnolla purettua ja Ria Karjalainen pääsi laukomaan irtopallon pilkun tuntumasta. Laukaus ei aivan onnistunut ja suuntautui suoraan Iina Rautiaisen syliin.

Ottelun toinen ja viimeiseksi jäänyt osuma syntyi ensimmäisen puoliajan loppupuolella KuPS:n kulmapotkun jälkitilanteesta. Kulma annettiin lyhyenä ja pallo toimitettiin korkeana boksin sisään ruuhkaan. HJK ei onnistunut kunnon purussa, joten Anni-Maija Kauppila pääsi tälläämään vastapalloon boksista. Kauppilan laukaus pysähtyi ruuhkaan ja kimposi HJK:n puolustajien jaloista ilmaan. Kun kimmonnut pallo oli tippumassa maahan, Gabriella Cuevas tuli esiin ja laukoi suoraan volleysta todella kovan kudin takatolpan kautta sisään. Ennen puoliajalle siirtymistä nähtiin tilanteita molemmissa päädyissä. Rochi pääsi boksin oikealta reunalta syöttämään poikittain maalin edustalle Lavdije Begollille, mutta Begolli ei aivan ylettänyt palloon ja pallo jatkoi yksinäisenä matkaansa poikittain tyhjän maalin edestä. HJK puolestaan pääsi Mimmi Nurmelan korkealla keskityspallolla KuPS:n boksin sisälle. Ria Karjalainen pääsi laukomaan, mutta Neea Berg sai blokattua Karjalaisen vedon. Toisella jaksolla erityisesti Gentjana Rochi pyrki nopeilla ratkaisuillaan laukaisupaikkoihin, mutta laukaukset suuntautuivat maalin yli tai ohi. HJK:n kavennusmaali ei ollut kovin kaukana, kun Essi Sainiolle tarjoutui lupaavan näköinen laukaisupaikka kuudentoista rajan tuntumasta. KuPS-puolustus ehti kuitenkin laukauksen eteen ja pallo ohjautui kimmokkeesta maalin yli. Vielä juuri ennen ottelun loppuvihellystä pääsi Linda Ruutu laukomaan pilkun tuntumasta, mutta matala ja kova laukaus sujahti vain aavistuksen vasemman tolpan väärälle puolelle. Ottelu päättyi kuopiolaisten ansaittuun 0-2-voittoon.

TiPS – Ilves 5-0 (1-0)

TiPS:n ja Ilveksen välinen ottelu kääntyi tikkurilalaisten maali-ilotteluksi. Ensimmäisellä jaksolla TiPS viimeisteli yhden osuman ajassa 23’, mutta toisella jaksolla ei kotijoukkue jättänyt mitään arvailujen varaan. Maalintekijöinä kunnostautuivat Jenna Topran hattutempullisen lisäksi Elli-Noora Kainulainen sekä Emmi Siren.

Juuri ennen avausjakson juomataukoa TiPS sai riiston keskialueelta, kun Ilveksen pitkän avauksen haltuunotto epäonnistui ja pallo kimposi keskiviivan tuntumassa tikkurilalaisten haltuun. Pallo pelattiin nopeasti hyökkäyssuuntaan Emmi Sirenille, joka liikkui vasemman kenttäpuoliskon puolelta selkeästi kohti keskustaa, jolloin Ilveksen puolustus kavensi voimakkaasti rangaistusalueen etupuolelle. Vasemmalta hyökkäyksessä mukana oli myös Jenna Topra, jolle Siren antoi upean syötön tilaan boksin sisään. Topra pääsi erinomaisen ensimmäisen kosketuksen myötä nokikkain Ilveksen maalivahdin Roosa Karppisen kanssa ja sijoitti vasurillaan varmasti pallon takakulmaan. Ilveksellä oli haasteita päästä maalintekopaikoille, mutta ensimmäisen jakson loppupuolella Sofia Laine tarjoili tarkan keskityksen TiPS:n boksiin, mutta jatko suuntautui selvästi ohi maalin.

Toisella jaksolla nähtiin kotijoukkueen toimesta peräti neljä osumaa. Emmi Siren kuljetti oikealta laidalta kohti boksin kulmaa ja ohitti taidokkaalla harhautuksellaan Ilveksen puolustajan vieden palloa kuudentoista viivan tuntumassa kohti keskustaa. Siren antoi pienen siirron viereensä Elli-Noora Kainulaiselle, joka jatkoi samanlaisella siirrolla viereensä Aino Martikaiselle, joka puolestaan näki vasemmalla vielä Jenna Topran ja tarjoili Topralle laukaisupaikan. Matala sijoitus upposi vastustamattomana maalin perukoille. TiPS:n kolmannen osuman syötön tarjoili joukkueen kapteeni Annika Haanpää, joka haastoi todella ketterästi boksissa vapauttaen itsensä vartioinnista päätyviivan tuntumaan ja antoi upean syötön takaviistoon Elli-Noora Kainulaiselle, joka sijoitti vasurillaan pallon matalana varmasti takakulmaan. Ottelun neljäs osuma suoraan vapaapotkusta viimeisteli Jenna Topran hattutempun: todella tarkka ja kova vapari kuudentoista viivan tuntumasta suoraan etukulmasta sisään. Ottelun viimeiseksi jäänyt osuma oli Emmi Sirenin taidonnäyte. Siren haastoi vahvasti keskustasta ja ohitti taidokkaalla harhautuksellaan ensimmäisen prässin päästen rangaistusalueen tuntumaan. Siren haki murtavaa syöttöä, mutta pallo kimposi Ilveksen puolustuksesta takaisin Sirenille, joka nappasi pallon uudelleen mukaansa ja laukoi ennen vitosen viivaa äkäisesti yläriman kautta maaliin. Ottelu päättyi tylyihin lukemiin TiPS:n voittaessa ottelun 5-0.

JyPK – Åland United 1-5 (0-2)

Ensimmäisellä jaksolla nähtiin vierasjoukkueelta kaksi osumaa. Avausmaali syntyi jo neljännellä peliminuutilla ja toinen yhdeksän minuuttia myöhemmin. Puoliajalle joukkueet siirtyivät Åland Unitedin 0-2-johtoasemassa. Hei toisen jakson aluksi kotijoukkue pääsi yllättämään ja kaventamaan pelin lukemiin 1-2. Åland United otti kuitenkin luulot pois ja viimeisteli loppulukemiksi peräti 1-5.

Avausmaalin viimeisteli Cassandra Korhonen, joka rokotti kotijoukkuetta välittömästi huolimattomasta kierrätyksestä. Alma Forsténin syöttö omalla puolustusalueella epäonnistui ja suuntautui suoraan Korhosen jalkaan, joka reagoi tilanteessa nopeasti ottamalla pelivälineen haltuunsa ja laukomalla nopeasti kuudentoista viivalta vasurillaan takakulmaan. Toisen upean osuman viimeisteli Anni Miettunen, joka sai pallon boksin ulkopuolella vasemmalla laidalla. Miettunen hassutteli upeasti rangaistusalueen sisään ja sai oikean jalkansa vapautettua laukaukseen. Sijoitus oli tarkka ja painui vastustamattomasti tolpan aivan juureen takakulmaan.

Toisen jakson alussa kotijoukkue sai kulmapotkun. JyPK antoi kulman korkeana vitosen sisään, jossa palloa odotti tiiviisti viisi vihreäpaitaa. Ensimmäiseen puskuun ei päässyt kumpikaan joukkueista kunnolla, vaan pallo jäi vielä päiden korkeudelle pomppimaan, kunnes Saana Hartikaisen päästä pallo viimein meni maaliin. Vain seitsemän minuuttia kavennusosuman jälkeen Åland Unitedin kolmannen maalin viimeisteli Dana Leskinen. Pallo pelattiin kuudentoista alueen viivalle ja Leskinen pyörähti taidokkaasti ympäri vapauttaen oikean jalkansa erittäin tarkkaan laukaukseen ja pallo painui aivan oikean tolpan vierestä maaliin. Hetkeä myöhemmin JyPK:n Elena Aristodimou ja Alma Forstén pelasivat hienosti yhteen ja Aristodimou vapautui antamaan matalan keskityksen läheltä päätyviivaa. Åland United pääsi kuuitenkin ensimmäisenä väliin ja sai puolustettua tilanteen kulmapotkuksi.

Ajassa 66’ Cassandra Korhoselle pelattiin pystypallo JyPK:n linjan selustaan ja Korhonen irtautui juoksuvoimallaan läpiajoon. Maalivahdin tultua vastaan, nosti Korhonen upeasti pallon vasurillaan maalin oikeaan yläkulmaan. Åland Unitedin viides ja samalla ottelun viimeinen maali syntyi kulmapotkusta. Kulma annettiin lyhyenä ja pallo syötettiin boksin etupuolelle Jaleca Pereiralle. Pereira nosti pallon tarkasti taka-alueelle Anna Westerlundille, joka puski takatolpan vierestä suoraan maaliin.