Hyppää sisältöön

Kierrosraportti: Subway Kansallisen Liigan 14. ottelukierroksella jaettiin täysiä pistepotteja

31.07.2021

Kansallisen Liigan 14. kierros on käynnissä ja kierroksen viimeinen ottelu nähdään tiistaina. Perjantain yllättäjäksi nousi PK-35, joka onnistui viemään täyden pistepotin HJK:lta. Lauantain otteluissa voitokkaita olivat odotetusti Åland United, TiPS ja KuPS. Kierroksen viimeinen ottelu pelataan tiistaina Jyväskylässä, kun Ilves haastaa JyPK:n.

PK-35 – HJK 2-1 (1-1)

14. kierroksen avausottelussa saatiin jännittää Helsingin derbyn tapahtumia viimeisille peliminuuteille asti. HJK:lla oli ottelussa selvemmin pallollinen hallinta, mutta PK-35 oli tehokkaampi paikoissaan ja onnistui viemään täyden pistepotin Klubilta.

Ensimmäisellä jaksolla nähtiin molemmilta joukkueilta yksi maali. HJK meni ottelussa 1-0-johtoon jo kahdeksannella peliminuutilla Linda Sällströmin upealla viimeistelyllä. Tilanne syntyi, kun PK-35:n sivurajaheitto jäi liian lyhyeksi ja Vilma Hakala pääsi katkomaan puskien pystyyn Sällströmille. PK-35 ei saanut purettua, vaan Sällström otti pallon haltuunsa ja käänsi taidokkaasti keskustaa kohti vapauttaen oikean jalkansa laukaukseen. Noin kahdestakymmenestä metristä lähtenyt sisäkierteinen sijoitus suuntautui tarkasti takayläkulmaan ja Sällström pääsi tuulettamaan kauden ensimmäistä maaliaan Kansallisessa Liigassa. Puoli tuntia myöhemmin PK-35 tasoitti lukemat. Amanda Rantanen keskitti boksin rajalle vasemmalta laidalta ja pallo tuli hieman onnekkaasti perille, kun Maaria Roth ei aivan ylettänyt purkamaan korkeaa keskityspalloa. Pallo tippui Moona Talkalle, joka otti pallon mukaansa boksiin ja antoi matalan keskityksen etualueelle. Elisa Ikonen tuli vahvasti esiin ja siirsi pallon etukulmasta sisään.

Toisen jakson alussa molemmilla joukkueilla oli hyviä maalintekopaikkoja, mutta lukemat pysyivät 1-1:ssä 81. peliminuutille saakka. Toisen jakson puolivälin jälkeen kentälle vaihdettu punamustien hyökkääjä Anita Abu ja Amanda Rantanen pelasivat hyvin yhteen. Ottelun ratkaisu syntyi, kun PK-35 pelasi pitkän pallon Anita Abulle HJK:n puolustuslinjan etupuolelle. Abu otti pallon haltuunsa ja jatkoi oikealle puolelleen Amanda Rantaselle. Rantanen otti pomppivan pallon taidokkaasti alas ja laukoi nopeasti rangaistusalueen ulkopuolelta etukulmasta sisään. PK-35:n johtomaalin jälkeen HJK haki vimmatusti tasoitusta, mutta PK-35 onnistui pitämään lukemat ennallaan loppuun asti ja ottelu päättyi Punamustien derbyvoittoon.

HPS – Åland United 1-2 (1-0)

Kun ottelua oli takana 18 minuuttia, kotijoukkue siirtyi hieman yllättävästikin johtoasemaan. Åland Unitedin kokeneen puolustajan Pille Raadikin syöttö keskustaan epäonnistui ja pallolle ensimmäisenä ehti Hanna Onufriew, joka laukoi suoraan Raakidin syötöstä kuudentoista kaaren tuntumasta etukulmasta sisään. HPS pelasi rohkeasti koko ensimmäisen puoliajan ja Åland Unitedilla tuntui olevan hieman vaikeuksia saada omaa peliään rullaamaan. Vaikka aivan loistokkaisiin maalitekotilanteisiin Åland United ei ensimmäisellä jaksolla päässytkään, oli HPS:n maalivahti Jessica Kiviaholla selvästi enemmän töitä kuin vierailijoiden maalivahdilla Christina Dinesonilla, jolle ei merkitty ensimmäiseltä jaksolta yhtäkään torjuntaa.

Toisella jaksolla Cassandra Korhonen tälläsi kauden viidennentoista maalinsa ja toi ahvenanmaalaiset tasoihin. Sanni Ojanen avasi Monica Hagströmille HPS:n puolustuksen ja keskikentän väliin. Hagström kääntyi ja levitti vasemmalle laidalle Anni Miettuselle, joka toimitti matalan keskityksen maalin edustalle. Cassandra Korhonen pääsi laukomaan, mutta Jessica Kiviaho teki hienon jalkatorjunnan. Korhonen pääsi kuitenkin vielä paluupalloon, eikä toisella yrityksellään erehtynyt, vaan siirsi pelivälineen verkon perukoille. Alle kymmenen minuuttia tasoitusosuman jälkeen Korhonen pääsi puolittaiseen läpiajoon boksin vasemmalta puolelta, mutta Kiviaho esitti tilanteessa loisteliaan torjunnan ja tilanne pysyi vielä tasalukemissa. Åland Unitedin toinen osuma ja ottelun ratkaisumaali syntyi Sanni Ojasen erinomaisesta korkeasta pystypallosta, joka tippui tarkasti HPS:n linjan taakse. Sarah Troccoli sai hypyn saattelemana puskettua pallon upeasti maaliin. Ottelu päättyi Åland Unitedin 1-2-voittoon.

TiPS – PK-35 Vantaa 2-0 (2-0)

Ottelun ensimmäinen jakso oli selkeästi TiPS:n hallintaa ja PK-35 Vantaalla oli vaikeuksia saada oma peli pyörimään. Ottelun molemmat maalit syntyivät ensimmäisellä puoliajalla TiPS:n toimesta. Ajassa 21’ Tia Hälinen vei kotijoukkueen 1-0-johtoon ja neljätoista minuuttia myöhemmin Anna Nurmi viimeisteli ottelun viimeiseksi jääneen osuman. PK-35 Vantaa otti pelin haltuunsa toisella jaksolla, mutta ei onnistunut tekemään paikoistaan maaleja, joten ottelun loppulukemiksi jäi 2-0 kotijoukkueen eduksi.

Ottelun avausosumaa edelsi Elli-Noora Kainulaisen vasemman laidan vahva nousu. Kainulainen otti pallon taidokkaasti mukaansa vauhtikuljetukseen ja syötti erinomaisen pallon Tia Häliselle puolustuslinjan taakse ja Hälinen viimeisteli kauden kahdeksannen osumansa siirtäen pallon varmasti maaliin ohi vastaan tulleen Velma Oikarisen. TiPS:n toinen osuma syntyi noin vartti myöhemmin kulmapotkusta, jonka TiPS-kapteeni Annika Haanpää toimitti maalille. Korkea pallo tuli vitosen sisään etualueelle, josta Anna Nurmi korkeimpana pelaajana puski taitavasti alaspäin ja pallo meni pompun kautta vastustamattomasti maaliin.

Toinen jakso oli melko selkeästi PK-35 Vantaan hallintaa, vaikka vaarallisia paikkoja nähtiin molemmissa päädyissä. Punamustat saivat pidettyä palloa ensimmäistä jaksoa paremmin ja luotua ongelmia TiPS:lle korkealla prässillään. PK-35 Vantaa onnistui luomaan monta hyvää maalintekopaikkaa ja kavennusmaali oli useamman kerran hyvin lähellä. Todella lähellä osumaa olivat erityisesti Oona Sevenius ja Sanna Saarinen, mutta Seveniuksen kova laukaus suuntautui suoraan Elsa Sulkua päin ja Saarisen laukaus tärähti ylärimaan. Myös Wilma Forsblom yritti ratkaisua kauempaa, mutta laukaus karkasi aavistuksen yläkulmasta ohi. Viimeiseksi jäänyt Punamustien erinomainen yritys oli Seveniuksen laukaus kohti takakulmaa, mutta Elsa Sulku torjui maalillaan varmasti ja piti oman maalinsa puhtaana.

KuPS – FC Honka 2-0 (1-0)

KuPS:n ja FC Hongan välinen ottelu oli selkeästi KuPS:n hallintaa. Ottelun tilastot kertovat FC Hongan haasteesta päästä ottelussa hyökkäyskolmannekselle, nimittäin ainuttakaan laukausta kohti maalia ei vierasjoukkueelle merkitty. KuPS:lta maalinteossa tänään onnistuivat Lavdije Begolli ja Gentjana Rochi.

Ensimmäiset minuutit alkoivat varsin tunnustelevissa merkeissä, mutta KuPS siirtyi johtoon jo yhdeksännellä peliminuutilla. Kotijoukkueen Maja Göthberg syötti pystyyn Lavdije Begollille, joka otti pallon taidokkaasti rinnallaan mukaan omaan juoksuunsa ja irtosi liikkeellään nokikkain FC Hongan maalivahdin Sofia Mannerin kanssa. Terävän pystyliikkeen päätteeksi Begolli laukoi voimalla pallon maata pitkin vasempaan alanurkkaan. KuPS hallitsi ottelun ensimmäistä jaksoa ja FC Hongalla oli vaikeuksia rakennella omia paikkojaan viimeiselle kolmannekselle. Reilun puolen tunnin kohdalla FC Honka pääsi boksiin Milla Punsarin keskityspallolla, mutta pallo karkasi hieman liian pitkäksi, eikä Noora Juusela päässyt pallolle ja tilanne kuivui kasaan. Puoliajalle siirryttiin KuPS:n 1-0-johtoasemassa.

Toisen jakson alussa Aino Kröger sai levityksen oikeaan laitaan ja pääsi harhautuksen jälkeen laukomaan vitosen kulmalta. Sofia Manner esitti upean jalkatorjunnan ja esti pallon livahtamisen takakulmaan. Toista jaksoa oli pelattu hieman alle kaksikymmentä minuuttia, kun FC Honka antoi Gentjana Rochille liikaa tilaa ja aikaa asetella palloa hyvään laukaisupaikkaan kuudentoista kaarella. Rochi liikkui oikealle kaarta pitkin ja laukoi oikealla jalallaan taidokkaasti aivan vasempaan alakulmaan, eikä Sofia Manner onnistunut venymään torjuntaan. Jonkin aikaa myöhemmin Aino Kröger eteni keskeltä erittäin vahvasti ohittaen tilanteessa lähellä olleet FC Hongan puolustajat ja jatkoi boksin sisään vapautuen laukomaan oikealla jalallaan, mutta Manner tuli loistavasti vastaan ja vangitsi pallon itselleen. Paikkoja KuPS:lla oli viimeistellä suuremmatkin lukemat, mutta ottelu päättyi kotijoukkueen 2-0-voittoon.

 

Kuva: Kalevi Hämäläinen

Search