Kierrosraportti: Subway Kansallisen Liigan kahdeksas ottelukierros pelattu

29.05.2021

Kierroksella voitokkaita olivat PK-35, TiPS ja HJK. Pisteiden jakoon päättyi niin PK-35 Vantaan ja FC Hongan välinen kamppailu kuin kierroksen kärkiottelu Åland United vastaan KuPS.

PK-35 Vantaa – FC Honka 0-0

PK-35 Vantaan ja FC Hongan välinen tasainen ottelu päättyi maalittomaan tasapeliin. Avausjakso oli hyvin tarkkaavaista pelaamista molemmilta joukkueilta ja erityisen vaaralliset maalintekopaikat jäivät vähiin. Ottelun alkupuolella FC Honka rakensi hyvännäköisen hyökkäyksen ja pääsi Punamustien boksin sisälle Aino Vuorisen matalasta keskityksestä. Tilanne alkoi, kun maalivahti Sofia Manner antoi pitkän avauksen puoleen kenttään Wilma Spetsille, joka jatkoi päällään laitaan Aino Vuoriselle. Vuorinen keskitti päätyviivan tuntumasta maalivahdin ja puolustuksen väliin ja matala pallo jatkoi matkaansa taka-alueelle Tiia Savolaiselle, joka lähti haastamaan ja haki syöttöä poikittain. Poikkisyöttö ei Hongan pelaajia löytänyt ja PK-35 Vantaa sai tilanteen purettua.

Jonkin aikaa myöhemmin toisessa päässä Punamustien Reetta Suomela ja Wilma Forsblom siirtelivät palloa taidokkaasti toisilleen FC Hongan boksin sisällä ja Forsblom pääsi laukomaan. Laukaisu kimposi Hongan puolustuksesta suoraan Reetta Suomelalle, joka kokeili vasurillaan, mutta Hongan puolustaja sai jalkansa väliin. Paluupallo suuntautui kuudentoista alueen rajan ja kaaren väliin, josta vielä Roosa Bröijerkin pääsi tälläämään. FC Honka puolusti kuitenkin hyvin blokaten myös Bröijerin laukauksen, eikä Manner joutunut tilanteessa torjuntatöihin. Kun ottelua oli pelattu melkein puoli tuntia, Eerika Appelqvist keskitti ja Roosa Bröijer pääsi palloon päätyrajan tuntumassa. Bröijer syötti takaviistoon ja Wilma Forsblom sai lauottua vasurillaan. Korkea laukaus ei kuitenkaan tuottanut ongelmia vierailijoiden maalivahdille. Vain hetkeä myöhemmin toisessa päässä nähtiin vaarallinen tilanne, kun Tiia Savolainen vapautti syötöllään Aino Vuorisen, joka pääsi puolittaiseen läpiajoon. Punamustien maalivahti Velma Oikarinen tuli upeasti vastaan, kun Vuorisen kosketus hieman karkasi ja Oikarinen sai selvitettyä tilanteen. Juuri ennen ensimmäisen jakson loppuvihellystä PK-35 Vantaan Appelqvist keskitti upeasti takatolpalle, mutta tarkkaan puskupalloon pyrkinyt Oona Sevenius ei aivan yltänyt palloon.

Molemmilla joukkueille oli omat pallonhallinnan jaksonsa ja ottelu oli yleisilmeeltään erittäin tasainen. Lähimmäksi maalintekoa pääsi PK-35 Vantaa kilauttaen ylärimaa, kun ottelua oli pelattu 82 minuuttia. Punamustien Roosa Bröijer tarjoili upean pystypallon Oona Seveniukselle, joka oli päästä läpiajoon. FC Hongan puolustus oli tilanteessa lähellä, joten Sevenius otti pienen kosketuksen hieman takaviistoon ja sai jalan vapaaksi. Napakka laukaus lähti aivan kuudentoista viivalta, mutta kimposi ylärimasta takaisin kentälle. Paluupallossa oli ensimmäisenä Netta Koso, mutta Koson laukaus suuntautui selvästi oikealta maalin ohi.

JyPK – PK-35 1-2 (0-0)

Kun ottelua oli pelattu vain muutama minuutti, JyPK pääsi maalintekopaikkaan kulmatilanteesta. Kotijoukkue oli pallossa ensimmäisenä, mutta laukaus suuntautui kuitenkin suoraan PK-35:n maalivahti Lotta Rosenströmin syliin. JyPK pääsi aiheuttamaan uudelleen ongelmia vieraille, kun Heidi Leppämäen taidokkaalla puolenvaihdolla tilaa avautui oikeasta laidasta ja Henni Rinkinen pääsi kovalla vauhdilla etenemään boksiin. PK-35:n maalivahti Lotta Rosenström tuli hyvin vastaan, sai häirittyä Rinkisen viimeistelyä riittävästi ja etuyläkulmaa hakenut laukaus meni niukasti oikealta ohi maalin. Ennen ensimmäisen jakson loppua PK-35 sai pallon jatkettua maaliin Amanda Rantasen erinomaisesta sivuvaparista, mutta JyPK:n onneksi tilanne tuomittiin paitsioksi ja tauolle siirryttiin 0-0 -lukemissa.

Ajassa 53’ Punamustat pääsivät upeilla syötöillä etenemään vasemman laidan kautta ja Krista Hakala vapautti Amanda Rantasen pystyjuoksuun boksin sisään. Rantanen haki matalaa poikkisyöttöä taka-alueelle, mutta JyPK-puolustajilla oli tilanteessa kiire ja pallo kimposi epäonnisesti maaliin omaa maalia kohti puolustamaan juosseesta JyPK-puolustajasta. Hetkeä myöhemmin JyPK oli lähellä tasoittaa ottelun, kun Heidi Leppämäki avasi puolustuslinjan yli oikeaan laitaan Henni Rinkiselle, joka pääsi keskittämään maalin edustalle. Keskitys otti pienen kimmokkeen PK-35:n puolustajasta, pomppasi maalin edessä ja lipsahti Rosenströmin kainalon alta taka-alueelle. Tilanteessa mukana ollut Alma Forstén ei aivan ehtinyt palloon, PK-35 sai purettua ja selvisi vaarallisen näköisestä paikasta säikähdyksellä.

Ajassa 75’ JyPK riisti pallon keskialueella PK-35:lta ja kotijoukkueen kapteeni Tiina Tiainen tiputti pallon alas maalivahti Liisa Tuomelle. Moona Talka lähti todella kovaan prässiin, Tuomi menetti pallon aivan maalin edustalla ja Amanda Rantanen pääsi sijoittamaan Talkan syötöstä varmasti maaliin.  Ajassa 79′ JyPK sai rangaistuspotkun, jonka Heidi Leppämäki asettui laukomaan sijoittaen tarkan pommin vasurillaan vasempaan alakulmaan. Tasainen ottelu päättyi PK-35:n 1-2 -voittoon.

HPS – TiPS 1-5 (0-2)

TiPS haki HPS:lta tärkeän pistepotin ja nousi voitolla tässä vaiheessa sarjan kakkospaikalle. Pelin hallinta oli läpi ottelun TiPS:lla ja kotijoukkueen maalipaikat jäivät ottelussa vähiin. Ennen avausmaalia oli TiPS päässyt rakentelullaan jo useamman kerran hyökkäyskolmannekselle, mutta avausmaali syntyi viidentoista minuutin kohdalla. TiPS siirtyi johtoon edeten keskeltä upeilla syötöillä ja vapauttaen Elli-Noora Kainulaisen maalintekopaikkaan boksin sisälle. Läpisyöttö HPS:n puolustuslinjan välistä meni suoraan kohti maalia ja pystyjuoksulla vapautunut Kainulainen pääsi sijoittamaan vasurillaan pallon varmasti maaliin ohi vastaan tulleen HPS-maalivahti Emilia Tuomelan. TiPS:n toinen maali oli todella lähellä, kun Tia Hälinen syötti keskustaan Annika Haanpäälle, joka kääntyi taitavasti pallon kanssa ohittaen HPS-pelaajan. Haanpää kuljetti vahvasti etuviistoon kohti boksin vasenta etualuetta ja kun vasemmalle jalalle ei vapautunut laukaisupaikkaa, siirsi Haanpää pallon vielä oikealleen ja lähetti napakan kudin kohti maalia. Emilia Tuomela esitti tilanteessa upean torjunnan ja sai venytettyä korkean laukauksen maalin yli. Ajassa 34’ TiPS:lle vihellettiin rangaistuspotku. Pallon pilkulle asetteli Roosa Ariyo, joka paukautti kauden seitsemännen osumansa. Tuomela aavisti oikein, mutta Ariyon tarkka ja kova kuti oikeaan kulmaan oli vastustamaton. TiPS:lla oli ensimmäisellä jaksolla nipullinen vaarallisia paikkoja, mutta tauolle siirryttiin tikkurilalaisten 0-2 -johtoasemassa.

HPS:n Dali Meller kavensi taululle lukemat 1-2 toisen jakson alussa, kun Ella Andberg jatkoi pienellä kosketuksella Tuuli Siposen antaman pystypallon TiPS-puolustajien välistä ja ketterästi liikkunut Meller pääsi läpiajoon vastakkain Elsa Sulun kanssa. Meller ei erehtynyt, vaan sijoitti varmasti vasempaan alakulmaan. HPS:n synkkä ja pelin ratkaiseva seitsemänminuuttinen alkoi kaksitoista minuuttia myöhemmin, kun TiPS viimeisteli kolme maalia ajassa 66′, 70′ ja 73′. TiPS:n kulman jälkitilanteesta HPS oli päästä vastahyökkäykseen, mutta TiPS onnistui nopeassa riistossa. Heti riistosta Tia Hälinen sai pallon haltuunsa, vapautti oikean jalkansa ja pommitti vastustamattomasti noin kahdestakymmenestäviidestä metristä Tuomelan yli vasempaan yläkulmaan ja muutti tulostaululle lukemiksi 1-3. TiPS:n neljännestä maalista vastasi Roosa Ariyo, joka pääsi Oona Sirenin antaman upean murtavan syötön ansiosta puolustuslinjan läpi ja sijoitti ensimmäisellä kosketuksellaan varmasti ohi vastaan tulleen HPS-maalivahdin.  Viidennen ja ottelun viimeisen osuman pommitti Oona Siren kuudentoista kaarelta tarkasti vasempaan alakulmaan. Enempää maaleja ottelussa ei nähty, vaikka muutama tontti olisi ollut vielä pelin loppuvaiheessakin tarjolla ja peli päättyi TiPS:n ansaittuun 1-5 -voittoon.

Ilves – HJK 1-3 (1-0)

Ottelu lähti vauhdikkaasti käyntiin, kun heti ensimmäisellä peliminuutilla HJK:n Ria Karjalainen antoi keskustasta vasemmalle erinomaisen pystysyötön, joka vapautti Nea Lehtolan vauhtikuljetukseen boksin kulmalle. Lehtola haki vielä syöttöä etuviistoon Essi Sainiolle, mutta Ilveksen puolustus ehti katkomaan. Muutamaa minuuttia myöhemmin Ilveksen Armi Heikkilä ja Aino Rasinen esitteli hienoa syöttöpeliä vasemmalla laidalla ja Ilves pääsi etenemään helpon näköisesti vierasjoukkueen kenttäpuoliskolle. Syöttelyn päätteeksi laitaa pitkin edennyt Rasinen tarjoili kierteisen Silja Tuomisen pystyjuoksua hakeneen syötön puolustuslinjan tuntumaan. Tuominen kurkotti pallolle ohittaen ensimmäisellä kosketuksellaan HJK-topparin. Pieneen kulmaan ajautunut Tuominen pyrki viimeistelyyn boksin sisältä, mutta laukaus epäonnistui ja pallo lipui päätyviivasta yli. Noin puoli tuntia myöhemmin Tuominen pääsi kuitenkin viimeistelemään ottelun avausmaalin. Ennen avausmaalia HJK:lla oli paikkansa. Mimmi Nurmela avasi oikeaan laitaan ja Katariina Kosola jatkoi pallon laitaa pitkin kovaan vauhtiin päässeelle Essi Sainiolle, joka ajoi laidalta boksin reunalle ja keskitti matalan pallon maalin edustalle. Ilveksen maalivahti Roosa Karppinen nappasi kuitenkin poikkisyötön varmasti itselleen. Hetkeä myöhemmin oli Ria Karjalaiselle vapautua viimeistelypaikka Ilveksen heikon syötön johdosta, mutta Ilves sai puolustettua tilanteen ja Karjalaisen vasurilaukaus viuhui selvästi ohi maalin. Ottelun avausmaali syntyi, kun Aino Rasinen levitti keskustasta oikealle kaistalle Sofia Laineelle, joka kuljetti tyhjät pois ja syötti pystyyn Tuomiselle. Tuomisen ensimmäinen laukaus kimposi HJK:n puolustajaan, mutta Tuominen sai jatkopallon itselleen ja toinen yritys ahtaasta tilasta painui verkon perukoille. Ennen ensimmäisen jakson loppua HJK:n Mimmi Nurmela kokeili napakalla kaukolaukauksella, mutta Ilveksen maalivahti Roosa Karppinen sai torjuttua korkean vedon. Tauolle siirryttiin Ilveksen 1-0 -johtoasemassa.

HJK tasoitti ottelun heti toisen jakson alussa. Mimmi Nurmela syötti tarkasti keskustaan Essi Sainiolle, joka otti pallon taidokkaasti haltuunsa ja kuljetti vahvasti etuviistoon boksin sisään. Ilveksen puolustaessa hyvin keskustaa, Sainio ajautui vasemmalle ja Ilves sai blokattua Sainion vasurivedon. Paluupallon otti boksin vasemmalla kulmalla haltuunsa HJK:n Nea Lehtola, joka ohitti taidokkaalla harhautuksella Ilves-puolustajan ja laukoi keskemmältä kohti maalia. Ilveksen maalivahti Karppinen ei aivan onnistunut nyrkkeilemään palloa maalin yli, vaan pallo pomppasi Karppisen käden kautta ja tippui maalin sisään. HJK oli tehdä toisen osumansa, kun Nea Lehtola haastoi hyvin vasemmalla laidalla ja pääsi keskittämään korkean pallon taka-alueelle Vilma Hakalalle. Hakala puski maalivahdin yli ja pallo oli tippua maaliin. Maaliviivan ylitys oli niin lähellä, että osa HJK:n pelaajista ehti jo tuulettaa, mutta Ilveksen puolustus pelasti tilanteen aivan maaliviivalta. Ajassa 84′ HJK viimeisteli 1-2 -johtomaalin, kun vasemmalta lähtenyt takaviistoon suuntautunut keskitys karkasi oikeaan laitaan Mimmi Nurmelalle. Nurmela lähetti kovan laakapallon takaisin takatolppaa kohti ja Vilma Hakala ohjasi pallon takakulmalta maaliin. Ottelun viimeinen maali syntyi HJK:lle Maaria Rothin antamasta korkeasta kulmapotkusta, joka meni suoraan Ria Karjalaiselle. Karjalaisen puskumaali syntyi ajassa 90’ ja ottelu päättyi HJK:n 1-3 -voittoon.

Åland United – KuPS 1-1 (0-0)

Hyvin tasainen kärkikamppailu päättyi lopulta 1-1 -tasatulokseen ja pisteiden jakoon. Avausjaksolla maaleja ei nähty, mutta toisella jaksolla KuPS:n kovasta painostuksesta huolimatta Åland United onnistui avausosumassa ajassa 52’. Kymmenen minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua KuPS sai tasoitettua, eikä enempää maaleja ottelussa syntynyt.

Toisen jakson alussa KuPS painosti kotijoukkueen päädyssä ja oli lähellä maalintekoa. Åland United pääsi kuitenkin rakentelemaan omaa hyökkäystään. Sarah Mary Troccoli antoi keskiviivaa pitkin poikittais-syötön Catarina Realista Ferreiralle, joka tarjoili pystypallon KuPS-toppareiden välistä Cassandra Korhoselle. Korhonen ehti hieman pitkäksi karanneeseen pystysyöttöön ja sai pidettyä pallon kentän puolella syöttäen maalin edustalle Karen Reyesille hieman takaviistoon. Vauhdilla tilanteeseen tullut Reyes ohjasi pallon taidokkaasti vitosen viivalta takakulmaan ja Åland United siirtyi ottelussa 1-0 -johtoasemaan. Åland Unitedin maalivahti Christina Dineson pelasi varmasti ja pääsi esittelemään upeita torjuntoja. KuPS sai vapaapotkun noin kahdestakymmenestäviidestä metristä ja Rochi lähetti pallon kohti etuyläkulmaa. Dineson venytti upeasti ja torjui Rochin laukauksen. Vain muutamaa minuuttia myöhemmin KuPS-kapteeni Aino Kröger haastoi kuudentoista kulmalla, sai jalkansa vapaaksi ja lähetti kierteisen laukauksen kohti etukulmaa, mutta Dineson liimasi mallikkaasti, eikä tasoitusta vielä päästy näkemään.

Ajassa 80’ KuPS tasoitti jännittävän ottelun lukemiin 1-1. Taryn Jakubowski antoi pystysyötön Gentjana Rochille kuudentoista kulmalle ja Rochi pääsi laukomaan. Christina Dineson torjui Rochin äkäisen vedon, mutta pallo tippui Dinesonin käsistä takaviistoon vitosen viivalle. Kotijoukkueen Pille Raadik oli pallossa ensimmäisenä ja pyrki selkeään purkuun, mutta purkupallo osui epäonnisesti suoraan Anna Westerlundin selkään ja pallo kimposi Aino Krögerille, joka laukoi nopeasti kohti maalia ja pallo meni lopulta Dinesonin jalkojen välistä maaliin. Tasainen kamppailu päättyi 1-1 -tasatulokseen.