Kierrosraportti: Kotijoukkueet voitokkaita kolmannella kierroksella, vain TiPS onnistui vieraskentällä

01.05.2021

Kierroksen pisteet menivät yhtä poikkeusta vaille kotijoukkueille, kun FC Honka, PK-35 Vantaa, Åland United ja KuPS voittivat ottelunsa. TiPS sen sijaan haki vieraspisteet Tampereelta. Voitokkaat joukkueet saivat myös pidettyä omat maalinsa koskemattomina.

FC Honka – PK-35 2–0 (1–0)

FC Honka otti torstaina kauden toisen voittonsa, kun PK-35 kaatui Tapiolassa lukemin 2–0. Espoolaiset ottivat ottelun hallintaansa heti ensiminuuteilla. Avausosuma syntyi vain kuuden minuutin pelin jälkeen. Saara Lappalainen katkoi PK-35-pelaajan syötön keskialueella, ja hassutti komeasti ensimmäisen vastaan tulleen vierailijan. Tämän jälkeen Lappalainen vapautti oikeasta laidasta pystyyn juosseen Eveliina Parikan. Parikka keskitti pallon takatolpalle, josta Jasmin Leppioja pääsi viimeistelemään kauden avausosumansa. Vain minuuttia myöhemmin Honka kävi jo lähellä toista osumaa, kun Milla Punsar eteni vahvasti keskialueelta kohti helsinkiläisten maalia. PK-35:n maalilla Tanja Koroaro torjui kuitenkin tilanteen mallikkaasti.

Vajaan puolen tunnin kohdalla Punsar kiusasi jälleen vierailijoiden puolustusta vahvalla nousulla, mutta päätyi laukauksen sijaan pudottamaan pallon kuudelletoista Parikalle, joka lähetti matkaan terävän laukauksen kohti PK-35:n maalia. Tällä kertaa ylärima pelasti helsinkiläiset toiselta takaiskulta. Myös Kotoarolle riitti töitä vielä ensimmäisellä puolikkaalla, sillä pari minuuttia Parikan laukauksen jälkeen Lappalainen onnistui vapauttamaan upealla läpisyötöllään Niia Salmisen puolittaiseen läpiajoon. Kotoaro hoiti tilanteen varmasti komean vastaantulonsa turvin.

Toisen puolikkaan ensimmäisestä vaarallisesta maalintekotilaisuudesta vastasi PK-35. Marie Mäkinen onnistui riistämään pallon Nana Yangilta Hongan kenttäpuoliskolla, ja Mäkinen tavoitti vielä läpisyötöllään Anita Abun. Abun laukaus painui kuitenkin hieman ohi kotijoukkueen maalin. Vähän myöhemmin Amanda Rantanen pääsi testaamaan Hongan maalilla torjunutta Sofia Mannerta, mutta tämä oli hyvin hereillä ja torjui Rantasen vasemman jalan laukauksen. PK-35:n hyvän vaiheen jälkeen Honka onnistui luomana useita maalintekotilanteita, mutta Kotoaro oli helsinkiläisten maalilla nainen paikallaan. Kotoaro joutui kuitenkin taipumaan vielä kertaalleen lisäajalla, kun FC Honka pääsi nopeaan vastahyökkäykseen. Aino Vuorinen karkasi puolittaiseen läpiajoon, ja viimeisteli varmasti lukemiksi 2–0 lisäajan neljännellä minuutilla.

PK-35 Vantaa – HPS 4–0 (2–0)

PK-35 Vantaa ei jättänyt omassa torstai-illan kohtaamisessaan mitään arvailujen varaan. Kaudelta 2019 tuttu kilpakumppani HPS kaatui vantaalaisten käsittelyssä lukemin 4–0. Ottelun ensimmäinen maali syntyi reilun parinkymmenen minuutin pelaamisen jälkeen, kun Roosa Bröijer onnistui noin kolmesta kymmenestä metristä vapauttamaan Wilma Forsblomin HPS:n boksiin. Nuori hyökkääjä sijoitti pallon varmasti ohi HPS:n maalivahdin Jessica Kiviahon. Ottelun hallinta pysyi vahvasti vantaalaisella kotijoukkueella, ja potentiaalisia maalintekotilanteitakin nähtiin useita kappaleita. Ottelun toista maalia piti odottaa kuitenkin aina 44. peliminuutille asti. Oona Sevenius haastoi HPS-pelaajaa boksissa, ja onnistui hankkimaan rangaistuspotkun. Sevenius sijoitti itse pallon pilkulta tarkasti vasempaan alakulmaan.

Kotijoukkue sai myös toisella puolikkaalla luotua hyvää painetta HPS:n maalin edustalle. PK-35 Vantaan päivän kolmas osuma syntyi vajaan tunnin kohdalla, kun Forsblom sai jalkansa vapaaksi noin kahdeksantoista metrin päässä vierailijoiden maalista. Forsblomin matala laukaus etunurkkaan pääsi yllättämään Kiviahon, ja vantaalaiset siirtyivät ottelussa jo kolmen maalin johtoasemaan. Kymmenisen minuuttia myöhemmin Tia-Maria Jaakonsaari vapautti tarkalla syötöllään Seveniuksen vetopaikkaan. Kiviaho onnistui Seveniuksen laukauksen torjumaan, mutta kakkospallo jäi elämään HPS:n boksiin. Ensimmäisenä paikalle ehti viisi minuuttia aikaisemmin vaihdosta sisään tullut Punamustien kapteeni Sanna Saarinen, joka tälläsi pallon voimalla verkon perukoille.

– Pelissä oli tänään paljon hienoja murtautumisia. Mursimme vastustajan puolustuslinjan usein hienoilla suorituksilla ja pääsimme vaarallisille maalipaikoille. Uskalsimme haastaa ja halusimme päästä maalille. Pääsimme usein torjuntojen jälkeen ensimmäisinä myös irtopalloihin, arvioi ottelua PK-35 Vantaan tyytyväinen päävalmentaja Jari Väisänen seuran verkkosivuilla.

Åland United – JyPK 4-0 (3-0)

Kotijoukkue otti vappupäivän ottelusta vahvan otteen ja voitti jyväskyläläiset selvin lukemin. Pelin 4-0 voittanut Åland United pääsi alusta alkaen useammallekin hyvälle maalintekopaikalle, mutta JyPK:n maalivahti Fanny Söderström torjui maalillaan varmasti. Kun ottelua oli pelattu parikymmentä minuuttia, levitti Sarah Mary Troccoli pallon keskustasta oikeaan laitaan Anni Miettuselle. Miettunen ohitti taidokkaalla harhautuksella JyPK-puolustajan ja pääsi keskittämään kuudentoista alueen reunalta. Putoavaan keskityspalloon tuli upeasti esiin Dana Leskinen siirtäen pelivälineen suoraan ilmasta matalana ohi Söderstömin. Lähes heti avausmaalin jälkeen JyPK pääsi rakentelemaan erinomaisen hyökkäyksen, mutta ei onnistunut ottelua tasoittamaan.

Vain seitsemän minuuttia avausmaalin jälkeen Troccoli katkoi JyPK:n syötön ja Åland United pääsi nopeaan vastahyökkäykseen. Troccoli kuljetti katkon jälkeen suoraan kohti JyPK-maalia aivan kuudentoista kaaren tuntumaan siirtäen pallon vasemmalle etuviistoon hyvässä vauhdissa olleelle Mariana Jalecalle. Jaleca nosti pallon ensimmäisellä kosketuksellaan tarkasti ja varmasti yli Söderstömin ja pääsi juhlimaan kotijoukkueen toista maalia. Ensimmäisen puoliajan kolmas ja viimeinen maali syntyi Åland Unitedille upean rakentelun jälkeen ja jälleen Anni Miettusen keskityksestä. Miettusen keskityspallo jäi JyPK:n maalivahdin alueelle josta Aarna Signy laukoi tarkan matalan pommin vasemman tolpan kautta sisään.

Toisen jakson ainoan verkon heilautuksen hoiti Cassandra Korhonen. JyPK:n puolustus ei aivan ehtinyt tilanteessa saada rivistöään puolustusasemiin ja Korhonen pääsi vastakkain Söderstömin kanssa harhautettuaan ensin ensimmäisenä puolustamaan ehtineen JyPK-pelaajan. Upean harhautuksen jälkeen Korhonen paukutti varmasti vasurillaan matalan ja tarkan vedon ohi vastaan tulleen Söderstömin. Ottelu olisi voinut päättyä suuremmillakin lukemilla, mutta JyPK-maalivahti Söderstöm teki pitkin peliä upeita pelastuksia.

KUPS – HJK 3-0 (1-0)

Ottelun ensimmäinen vartti oli hyvin tasaista ja kurinalaista pelaamista molemmilta joukkueilta. Pelin edetessä ja erityisesti toisella puoliajalla jäivät HJK:n paikat vähiin, kun KuPS otti kentän tapahtumat selvään hallintaansa.

Avausjakson edetessä pääsi kotijoukkue KuPS vieraitaan paremmin rakentelussa aina hyökkäyskolmannekselle asti. Ottelun avausmaali syntyi KuPS-kapteeni Aino Krögerin vasemman jalan keskityksestä, joka tavoitteli maalin edustalle ehtinyttä Anni-Maija Kauppilaa. HJK:n Mimmi Nurmela puolusti pääpalloa, mutta pusku suuntautui HJK:n kannalta epäonnisesti suoraan oman maalin etukulmasta sisään. Tasoitusmaali ei ollut kaukana, kun HJK:n Ria Karjalainen pääsi puolittaiseen läpiajoon hieman yllättäenkin KuPS-puolustajan kompastuessa omiin jalkoihinsa, mutta Karjalaisen voimakkaasti kierteinen laukaus suuntautui takakulman vierestä selvästi ohi maalin. Pääsi HJK viimeistely-yritykseen vielä kulmapotkunkin jälkitilanteesta, mutta Emma Immonen KuPS-maalilla liimasi alakulmaa tavoitelleen pallon. Avausjakson ainoa osuma merkattiin HJK:n omaksi maaliksi ja KuPS pääsi tauolle johtoasemassa.

KuPS:n Gentjana Rochi testasi Annika Laihasta heti toisen jakson alussa taiteiltuaan itsensä erittäin ahtaasta tilasta esiin aivan kuudentoista alueen tuntumaan. Pidemmän korren veti Laihanen torjumalla näyttävästi Rochin tykin. Ottelun toinen maali syntyi KuPS:lle ajassa 60’. Emma Peuhkurinen avasi upeasti pitkän pallon Lavdije Begollille, joka syötti tarkasti Anni-Maija Kauppilan juoksulinjalle. Kauppila pääsi laukomaan ensimmäisellä kosketuksellaan aivan kuudentoista rajalta sijoittaen pallon matalana vasempaan alakulmaan. Gentjana Rochi oli ottelun aikana useamman kerran päästä läpiajoon, mutta HJK:n linja hoiti puolustustöitä hyvin ja tilanteet vihellettiin paitsioksi. Viimein ajassa 87’ Rochi pääsi maalintekoon, kun Aino Krögerin syöttö ajoittui täydellisesti Rochin liikkeen kanssa ja Rochi pääsi boksin sisällä kohtaamaan Laihasen sijoittaen pallon tarkasti vasempaan alakulmaan tehden ottelun kolmannen maalin.

ILVES – TIPS 0-4 (0-2)

TiPS sai otteluun unelmalähdön siirryttyään johtoasemaan jo toisella peliminuutilla. Ensimmäisessä hyökkäyksessään TiPS eteni tarkoilla syötöillä lopulta kuudentoista viivan tuntumaan. Tilanne ei vaikuttanut Ilveksen kannalta välittömästi vaaralliselta, sillä syötön vastaanottanut Elli-Noora Kainulainen sai pallon haltuunsa selkä Ilveksen maalia kohti. Kainulainen teki kuitenkin todella nopean käännöksen ja laukoi kolmen Ilves-pelaajan takaa tarkasti vasurillaan aivan oikeaan alakulmaan. Vain yhdeksän minuuttia myöhemmin TiPS maalasi jo toistamiseen, kun Roosa Ariyo keskitti oikealta laidalta päätyviivan tuntumasta matalana takaviistoon suuntautuneen pallon. Kuin ihmeen kaupalla tuli pallo koko etualueen läpi. Oikeassa paikassa oikeaan aikaan ollut Jenna Topra ei epäröinyt tilanteessa, vaan siirsi pallon vaivattoman näköisesti vasempaan yläkulmaan. Pelin alku oli erittäin vahvaa TiPS:n hallintaa.

Ensimmäisen jakson puolivälissä Ilves onnistui aiheuttamaan painetta TiPS:n alueelle, mutta viimeistelemään joukkue ei päässyt. Alun jännityksen jälkeen kotijoukkue otti parempaa otetta pelistään ja rakenteli omia hyökkäyksiään. Kun nelisen kymmentä minuuttia oli pelattu, pääsi Ilves erinomaiseen viimeistelypaikkaan. Sofia Laine keskitti hienon laitanousun päätteeksi takaviistoon Pipsa Saarilahdelle pilkun tuntumaan, mutta Saarilahden laukaus meni oikealta täpärästi ohi.

Ottelun toinen jakso oli hyvin tasaista vääntöä ja molemmat joukkueet pyrkivät luomaan omia hyökkäyksiään. Ajassa 82’ Anna Nurmi avasi pitkän pallon oikeaan laitaan Roosa Ariyolle. Ariyo sai pallon haltuunsa ennen päätyviivaa, nosti katseensa ja keskitti tarkasti maalivahdin eteen Neea Hassiselle, joka kävi ohjaamassa pallon verkkoon aivan Ilves-maalivahti Roosa Karppisen edestä. Ottelun viimeinen niitti syntyi lisäajalla TiPS:n kulmapotkusta, jonka Annika Haanpää toimitti korkeana vitosen boksin sisään. Korkeimpana pallolle yletti TiPS-toppari Johanna Tynnilä, joka puski erehtymättä pallon verkkoon. Enempää maaleja ei ottelussa nähty ja loppulukemiksi jäi 0-4.