Kierrosraportti: TiPS ja Åland United ratkaisevat mestaruuden viimeisellä kierroksella

31.10.2020

Mestarisuosikit TiPS ja Åland United voittivat kierroksen ottelunsa suvereenein lukemin. Myös JyPK, Ilves ja Honka onnistuivat voittamaan omat ottelunsa.

TiPS – HJK 3-0 (1-0)

TiPS otti tärkeät kolme pistettä perjantai-illan ottelussa HJK:ta vastaan. Näin ollen TiPS venytti Subway Kansallisen Liigan mestaruustaistelun aina viimeiselle kierrokselle asti. Ottelu pelattiin varsin erikoisissa olosuhteissa, sillä tiheä hernerokkasumu peitti Myyrmäen stadionia. Sumun keskellä kuitenkin TiPS löi pöytään yhden kauden parhaista suorituksistaan.

– Oli kyllä vähän hassu pelata, kun ei nähnyt sumun keskeltä edes vastustajan maalivahtia, totesi loistavan ottelun pelannut TiPS:n Oona Siren Ylen haastattelussa pelin jälkeen.

TiPS pelasi ottelun läpi kypsästi, eikä lähtenyt puskemaan helsinkiläisten maalille. Pallonhallinta tuotti tulosta ensimmäisen jakson loppupuolella. Emmi Siren lähetti oikeasta laidasta matkaan keskityksen HJK:n kuudentoista alueelle. HJK:n puolustus oli päästä kiinni keskitykseen, mutta lopulta pallo jäi pomppimaan kuudentoista tuntumaan, josta Jenna Topra tykitti pallon maaliin.

Toisella puoliajalla TiPS ei tyytynyt vetäytymään puolustamaan vaan piti palloa ja pyrki rauhallisesti rakentamaan peliä. HJK:llakin oli paikkansa, mutta TiPS oli paikoiltaan tehokkaampi. Ottelun edettyä tunnin verran Emmi Siren viimeisteli komeasti ylänurkkaan Elli-Noora Kainulaisen syötöstä. Varttia myöhemmin Jenna Topra kaunisteli lukemiksi vielä 3-0 illan toisella osumallaan.

PK-35 – JyPK 3-1 (1-0)

JyPK paranteli asemiaan sarjataulukossa ottamalla täyden pistepotin PK-35:n vieraana. JyPK varmisti voitollaan, että se ei enää ainakaan suoran putoajan paikalle joudu. Salamastarteistaan jo tunnetuksi tullut jyväskyläläisryhmä siirtyi ottelussa johtoon jo seitsemän minuutin kohdalla. PK-35 puolustuksessa tapahtui dramaattinen harhasyöttö, ja JyPK:n maalin nälkäinen tähtihyökkääjä Henna Honkanen sai pallon jalkaansa helsinkiläisten kuudentoista kaarella. Honkanen ei jättänyt tarjottimella tipahtanutta tilaisuutta käyttämättä.

Toisella puoliajalla noin tunnin kohdalla Honkanen vei hieman yllättäen JyPK:n jo kahden maalin johtoasemaan. Honkanen sai pallon jalkaansa kaukana PK-35 maalista, ja kokenut maalintekijä haistoi tilaisuuden: punamustien maalivahti Lotta Rosenström oli kaukana vastassa. Honkanen laukoi pallon korkeana yli Rosenströmin suoraan helsinkiläisten verkon perukoille.

Ajassa 69’ Amanda Rantanen kavensi tilanteeksi 2-1 PK:n nopean hyökkäyksen päätteeksi. Kotijoukkueen ilo ei kuitenkaan jäänyt pitkäksi, sillä vain minuuttia myöhemmin JyPK maalasi jälleen. Tällä kertaa maalin makuun pääsi Kiia Voutilainen, jonka ensimmäinen viimeistely-yritys kilpistyi PK-35:n maalivahtiin. Pallo kuitenkin pomppi takaisin Voutilaiselle, ja toinen yritys tuotti tulosta. Voutilaisen maali jäi ottelun viimeiseksi.

Ilves – PK-35 Vantaa 4-1 (3-1)

Myös Ilves nappasi massiivisen voiton kauden viimeisessä kotiottelussaan Tammelassa. Voitollaan Ilves varmisti, että TPS jää Subway Kansallisessa Liigassa viimeiseksi ja tulee putoamaan ensi kaudeksi Ykköseen. Ilves säilytti voitollaan myös mahdollisuuden suoraan sarjassa säilymiseen.

Erityisesti ottelun ensimmäinen puoliaika tarjosi katsojille maaliviihdettä koko rahalla. Ottelu ehti vanhentua 12 minuuttia ennen kun Wilma Forsblom vei vierailijat 1-0 johtoon. Forsblom kuritti ilvespuolustusta katkomalla puolustajien vaikean syötön kuudentoista rajalla. Ilves tuli tasoihin vain pari minuuttia myöhemmin Sofia Määtän maalilla. Määttä on pelannut lähes koko kauden Ilveksen farmijoukkue Pallo-Iiroissa Naisten Ykköstä, mutta debytoi Kansallisessa Liigassa Ilveksen edellisen kierroksen ottelussa JyPK:a vastaan.

Maalisade jatkui saman tien Ilveksen päädyssä, mutta kotijoukkue selvisi säikähdyksellä, kun punamustien johtomaali liputettiin pois paitsiona. Viisi minuuttia myöhemmin verkko soi jälleen toisessa päässä, kun Armi Heikkilä vei Ilveksen johtoon maailmanluokan viimeistelyllään. Vielä ennen puoliaikaa Ilves onnistui kolmannen kerran maalinteossa. Tilanne sai alkunsa, kun Tuuli Enkkilä nappasi puolustuspäässä pallon vantaalaishyökkääjiltä ja lähetti loistavalla pitkällä avauksella Silja Tuomisen vauhtiin. Tuominen ja Määttä pelasit nopealla seinäpelillä PK:n puolustajat solmuun, ja lopulta pallo lirui maaliin Tuomisen, PK-35 Vantaan puolustajien ja maalivahdin törmättyä toisiinsa vitosen viivalla. Toinen puoliaika oli pelitapahtumiltaan rauhallisempi, mutta Ilves onnistui vielä kaunistelemaan lukemiksi 4-1 Jenni Kantasen maalilla.

Åland United – KuPS 3-0 (3-0)

Tällä hetkellä vahvimmin mestaruudessa kiinni oleva Åland United otti kotikentällään vakuuttavan voiton Kuopion Palloseurasta. Ahvenanmaalaiset tulivat otteluun rytinällä ja vain 18 sekunnin pelaamisen jälkeen KuPS puolustuksen oli pakko rikkoa Åland Unitedin pelaajaa rangaistusalueen sisällä. Pallo vietiin pilkulle ja Isabella Mattsson laittoi pelivälineen varmasti sisään maalin yläkulmaan.

Puolen tunnin kohdalla Wiklöf Holding Areenalla nähtiin upea maali, kun Ode Fulutudilu puski pallon maaliin Rosa Maria Herreros Ossorion keskityksestä. Varttia myöhemmin Fulutudilu oli taas vauhdissa kirjaimellisesti – Fulutudilu käytti nopeuttaan ja kuljetti pallon KuPS:n rangaistusalueelle, eikä KuPS tälläkään kertaa pystynyt pysäyttämään hyökkäystä kuin rikkomalla. Pallo vietiin toistamiseen pilkulle ja Fulutudilu iski itse lukemiksi 3-0.

Toisella puoliajalla Åland Unitedin menohalut olivat selvästi vähentyneet ja joukkue tyytyi pitämään palloa. KuPS sen sijaan kärsi maalintekovaikeuksista niiltä osin, kun se ylipäätään paikoille pääsi. Näin ollen Åland United tarrasi entistä tiukemmin kiinni Kansallisen Liigan mestaruuteen.

TPS – FC Honka 1-4 (1-2)

TPS sai lauantaina huonoja uutisia, kun Ilves käytännössä varmisti voitollaan, että TPS tulee putoamaan ykköseen kaudeksi 2021. Teoriassa säilyminen olisi vielä ollut mahdollista, jos TPS viimeisistä otteluista olisi napsinut käsittämättömän suurinumeroiset voitot. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan TPS – Honka ottelu päättyi lukemiin 1-4.

Vaikka TPS:n kannalta peli ei enää juuri voinut mitään muuttaa, lähti kotijoukkue peliin selvästi antamaan kaikkensa. TPS prässäsi ensiminuutit ärhäkästi, eikä Honka päässyt pallonhallinnasta huolimatta murtautumaan turkulaisten kenttäpuoliskolle syöttelemällä. Keskikentällä esimerkiksi Hongan Tiia Savolainen ja Dana Leskinen pystyivät hyvin luomaan joukkueelleen tilaa haastoillaan. Pelin edetessä Hongan syöttökombinaatiot alkoivat myös tuottaa enemmän tulosta, ja espoolaisryhmä pääsi etenemään lupaaville maalintekopaikoille. Hongan avausmaali syntyi reilun parinkymmenen minuutin kohdalla, kun Riikka Hannula osui Savolaisen hyvästä keskityksestä. TPS joutui vetäytymään omalle kenttäpuoliskolleen, mutta oli harvoissa tilaisuuksissaan tehokas: puolen tunnin kohdalla TPS:n Daniela Sandås iski kulmapotkutilanteesta pelin tasoihin. Vain hetkeä myöhemmin myös Honka osui kulmapotkutilanteesta. Maalintekijänä toimi Hongan kauden tehopelaaja Dana Leskinen.

Reilun 55 minuutin kohdalla Leskinen haastoi komeasti vasemmasta laidasta ja keskitti pallon Hannulalle. Hannula onnistui vaikeasta asennosta tekemään hyvän viimeistelyn, joten Honka siirtyi ottelussa 1-3 johtoon. Reilun tunnin kohdalla Leskinen pääsi vastaavasti kokeilemaan Hannulan keskityksestä, mutta Leskisen pusku pysähtyi ylärimaan. Viisi minuuttia myöhemmin Hannula lähetti Leskisen läpiajoon, mutta viimeistely-yritys epäonnistui. Reilun 70 minuutin kohdalla TPS:n Gabriela Pelogi pelasi Eveliina Heinosen huipputontille, mutta Pauliina Nuora piti huipputorjunnallaan lukemat tilanteessa 1-3. Hetkeä myöhemmin toisessa päässä Leskinen kolisutti jälleen rimoja. 80. peliminuutilla Honka-kapteeni Milla Punsar näytti maalinteon mallia ja tykitti kaukolaukauksellaan lukemiksi jo 1-4.

Mestaruustaistelu on nyt kahden kauppaa, sillä Åland United ja TiPS ovat karanneet muiden joukkueiden ulottumattomiin. Pronssisen mitalin kohtalon ratkaisevat KuPS, HJK ja FC Honka. TPS tippuu suoraan Ykköseen, ja karsijan paikan ratkaisevat Ilves ja PK-35 Vantaa.