Kierrosraportti: TiPS ja KuPS parantelivat asemiaan mitalitaistossa

10.10.2020

Subway Kansallisessa Liigassa nähtiin viikonloppuna neljä ottelua. TiPS nousi tasapisteisiin sarjakärki Åland Unitedin kanssa ja KuPS paranteli asemiaan mitalitaistoa ajatellen. Keskikastin kamppailussa FC Honka kuritti PK-35:ttä ja TPS otti tärkeän voiton Ilveksestä.

PK-35 – FC Honka 0-4 (0-1)

FC Honka kuritti PK-35:ttä peräti 0-4 lukemin MagneCit-areenalla. Honka otti pelin hallinnan hyvin nopeasti. Jo 12. otteluminuuttilla Riikka Hannula oli viedä vierailijat johtoo, mutta hänen ohjauksensa vitosen viivalta suuntautui yli maalin. Kun kellossa oli reilut parikymmentä minuuttia, Honka sai pallonriiston PK-35:n kenttäpuoliskolla ja Jasmin Leppioja pääsi kokeilemaan maalintekoa kuudentoista kaarelta. Leppiojan laukaus leijaili verkkoon yli vastassa olleen Lotta Rosenströmin. Näitä Hongan tilanteita lukuun ottamatta ensimmäinen puoliaika oli maalintekopaikoiltaan köyhä.

Toisella puoliajalla Hongan seuraavaa osumaa ei tarvinnut odotella kauaa. Reilu 50 minuuttia oli pelattu, kun Rebecca Kindstedt lähetti PK-35:n maalia kohti kovan laukausen, jota Rosenstöm ei pystynyt liimaamaan. Maalinedustalta kakkospallon maaliin korjasi Honka-kapteeni Milla Punsar. Seuraava osuma nähtiin vajaan 80 minuutin kohdalla, kun Dana Leskinen haastoi PK-35 puolustusta boksin sisällä. Pallo näytti jo hieman karkaavan Leskisen jalasta, mutta joukkuetoveri Jasmin Leppioja oli tilanteessa hereillä ja pommitti irtopallon helsinkiläisjoukkueen verkkoon.

Pian tämän jälkeen PK-35:lle tarjoutui mahdollisuus kavennusosumaan, kun Katja Hakala riisti pallon Hongan topparin jalasta ja pääsi nokatusten maalivahti Pauliina Nuoran kanssa. Nuora kuitenkin esitti komean paraatitorjunnan ja piti helsinkiläiset kolmen maalin takamatkalla. Honka kaunisteli lopulta lukemat vielä 0-4 tilanteeseen, kun Punsar kaadettiin kuudentoista sisällä ja Tia Painilainen pääsi laittamaan pallon verkkoon pilkulta.

Ilves – TPS 2-4 (0-2)

TPS nousi iskuetäisyydelle Kansallisen Liigan putoamiskamppailussa voittamalla Ilveksen Tammelassa. TPS:n puolustuslinja työskenteli jälleen mallikkaasti tehden Ilveksen pelaamisesta todella vaikeaa. Myös turkulaisten hyökkäyspelaaminen oli pirteämpää kuin koko kaudella on nähty, josta todisteena joukkueen tehtyjen maalien määrä tuplaantui yhdessä ottelussa.

Maali-ilottelu alkoi jo vartin kuluttua aloitusvihellyksestä. Ilves-kapteeni Sanni Ojanen joutui rikkomaan Gabriela Pelogia oikealla laidalla noin 30 metrin päässä Ilveksen maalista. Vapaapotku tippui kauniisti vitosen viivalle, jossa Pelogi oli valmiina tuikkaamassa pallon verkkoon. Ilveksen tilanne alkoi näyttää tukalalta, kun reilun puolen tunnin kohdalla omissa soi jälleen. TPS:n Tiia Hirvosen kulmapotku pomppi Ilves-pelaajan kautta vitosen viivalle suoraan Amalia Härköselle, joka pääsi pommittamaa täysin vapaasti vierailijat jo kahden maalin karkumatkalle.

Toisen puoliajan alku näytti pienen hetken siltä, että Ilves pääsee peliin mukaan. Tämä hyvä vaihe haihtui kuitenkin nopeasti ilmaan. Virheitä ja harhasyöttöjä puolustuspäässä alkoi tulla liukuhihnalta. Katastrofaalisin virhe tapahtui, kun kellossa oli reilu tunti. Ilves-pelaaja pyrki läheltä puolta kenttää palauttamaan pallon maalivahti Annika Laihaselle, mutta palautus leijaili Laihasen yli. Ilves-maalivahti ei enää tähän ehtinyt, vaan pallo lirui maaliin. Vain viisi minuuttia tämän jälkeen Moona Talka onnistui kaventamaan tilanteen 1-3 lukemiin. Ilveksen lohtu jäi laihaksi, sillä TPS karkasi jälleen kolmen maalin johtoon seuraavasta tilanteesta. TPS:n 1-4 -maali on kaunista katsottavaa: Patricia Träskin upea laukaus ei jättänyt Laihaselle mahdollisuuksia Ilveksen maalilla. Ilves tuli vielä kahden maalin päähän Aino Varikoin maalilla, mutta sen suurempaa kirivaihetta ei kotijoukkue onnistunut rakentamaan.

TiPS – JyPK 1-0 (1-0)

TiPS paranteli asemiian mestaruustaistossa ottamalla rutiinivoiton JyPK:stä. Ottelun ensimmäinen kymppi oli JyPK:lta hyvää peliä, ja vierasjoukkue saikin aikaan pari potentiaalista tilannetta. Nopeasti kuitenkin TiPS vyöryi päälle ja pakotti JyPK:n perääntymään syvälle omaan päätyyn.

Maaliin asti TiPS sai kuitenkin pallon vain kertaalleen, ottelun 13. peliminuutilla. Oona Siren etsi vetopaikkaa parinkymmenen metrin päässä JyPK:n maalista, mutta kun tilaa ei auennut syötti hän pallon siskolleen Emmi Sirenille kuudentoista rajalle maalin oikealle puolelle. Emmi Siren löysi tilaa JyPK-pelaajien välistä ja tykitti komealla, rimaa hipovalla laukausellaan kotijoukkueen johtoon.

Vaikka Emmi Sirenin osuma jäi ottelun viimeiseksi, ei 1-0 tulos täysin kuvasta ottelua. TiPS:llä oli jo ensimmäisellä puolikkaalla useita mahdollisuuksia lisätä johtoaan, mutta onnea ei juuri vantaalaisilla ollut. Onnen lisäksi lukemat maltillisena piti JyPK:n maalilla hyviä torjuntoja napsinut Pauliina Tähtinen. Toisella puoliajalla myös TiPS:n maalivahti Riina Isokääntä otti yhden paraatitorjunnan säästäen joukkueensa takaiskulta.

PK-35 Vantaa – KuPS 0-2 (0-0)

Kansallisen Liigan 15. ottelukierroksen päätösottelu oli kuopiolaisten hallintaa. KuPS hallitsi erityisesti keskikenttää melko suvereenisti Anni-Maija Kauppilan ja Lavdije Begollin johdolla. KuPS onnistui myös pääsemään maalintekoalueille, mutta viimeinen silaus jäi uupumaan. Tästä osin hatunnosto kuuluu PK-35 Vantaan puolustuslinjan pelaajille. Vantaalaispuolustajien kaksinkamppailupelaaminen oli varsinkin ensimmäisellä puoliajalla hyvin tarkkaa, ja KuPS:n tähtihyökkääjä Gentjana Rochi onnistuttiin pitämään pois pallosta lähes kokonaan.

Toisen puoliajan alku murskasi kuitenkin nopeasti vantaalaisten unelmat pisteille pääsystä. Ensin ajassa 49’ Begolli tökkäsi Aino Krögerin hyvän vapaapotkun kakkospallon verkkoon. Melkein heti perään pallo vietiin pilkulle ja Rochi niittasi varmasti lukemiksi 0-2.

Kun ottelua oli pelattu noin tunnin verran, PK-35 Vantaan pelaamisessa nähtiin parempi jakso, ja punamustat pystyivät rakentamaan muutaman vaarallisen hyökkäyksen kuopiolaisten päätyyn. Lähimpänä kavennusosumaa kävi Vera Saastamoinen, jonka laukaus kolahti ylärimaan. KuPS kuitenkin onnistui selvittämään heikomman jakson, ja punamustien lyhyen painostuksen jälkeen kuopiolaiset ottivat jälleen pallonhallinnan. Maaleja ei kuitenkaan enää nähty.