Kierrosraportti: TiPS:n mestaruusjahti sai kovan kolauksen

25.09.2021

Lauantaina pelatuista yläloppusarjan otteluista täydet pistepotit veivät KuPS ja HJK. TiPS:n ja Åland Unitedin välinen ottelu päättyi tasatulokseen ja pisteiden jakoon. Alemman loppusarjan otteluissa voitokkaita olivat Ilves ja JyPK.

KuPS – PK-35 Vantaa 7-0 (4-0)

Sarjakärki Kuopion Palloseura osoitti lauantain ottelussa kovaa virettään voittaen PK-35 Vantaan selvin lukemin, eikä jättänyt mitään arvailujen varaan. KuPS:n Gentjana Rochi viimeisteli päivän ottelussa kolme maalia, Aino Kröger kaksi ja yhdet maalit merkittiin Lavdije Begollille ja Allison Pantusolle.

Kotijoukkueen ensimmäinen maali syntyi ajassa 16’. KuPS pelasi sivurajaheiton jälkeen kuudentoista eteen noin kahteenkymmeneen viiteen metriin Maja Göthbergille, joka nosti taitavasti pallon korkeana boksiin. Pallo tippui pilkun tuntumaan, josta Lavdige Begolli jatkoi pelivälineen takakulmaan. Viitisentoista minuuttia myöhemmin vierasjoukkueen pelin avaaminen epäonnistui täysin, kun harhasyöttö tarjoiltiin suoraan Gentjana Rochille, joka pääsi laukomaan kohti tyhjää maalia kuudentoista kulmalta. Rochin laukaus osui tolppaan, mutta paluupallossa ensimmäisenä ollut Anni-Maija Kauppila syötti viereensä Aino Krögerille, joka laukoi vasurillaan pallon maaliin. KuPS:n seuraavaa osumaa ei tarvinnut odotella kuin neljä minuuttia. Anni-Maija Kauppila pelasi taidokkaasti yhteen Gentjana Rochin kanssa ja Rochi pääsi upean seinäsyötön saattelemana boksiin laukomaan pallon todella kovalla voimalla aivan riman alle. Rochi esitti maalintekovirettään toistamiseen juuri ennen tauolle siirtymistä. Begolli taituroi pallollisena boksin reunalla ja syötti kuudentoista rajalle Rochille, joka laukoi oikealla jalallaan suoraan syötöstä tarkasti yläkulmaan.

Toisella jaksolla kotijoukkue niittasi vielä kolmesti. Ottelun viides maali syntyi kulmapotkusta rakennellusta tilanteesta. Rochi käytti pallon kulmalipulta lyhyenä Emma Peuhkurisella ja syötti kuudentoista kulmalle Aino Krögerille. Kröger laukoi vasurillaan todella kierteisen laukauksen, joka painui aivan maalin takayläkulmaan. Ajassa 85’ Emma Peuhkurinen toimitti sivuvaparin boksin sisään ja Allison Pantuso laukoi kimmokkeen jälkeen pilkun lähelle putoavan pallon tyylikkäällä nilkkapotkulla vasempaan yläkulmaan. Kolme minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä Gentjana Rochi viimeisteli hattutemppunsa. KuPS sai vapaapotkun noin seitsemästätoista metristä, josta Rochi laukoi suoraan etuylänurkkaan. Vaparimaali oli ottelun viimeinen ja lopputulokseksi jäi 7-0.

TiPS – Åland United 3-3 (1-1)

Ylempää loppusarjaa pelaavien TiPS:n ja Åland Unitedin välinen ottelu oli odotetusti todella tiukka, kun erittäin tärkeitä pisteitä oli jaossa. TiPS siirtyi ensimmäisellä jaksolla johtoon, mutta vierailijat tasoittivat ja tauolle siirryttiin tilanteessa 1-1. Ottelun toinen jakso tarjoili jännitystä, kun vierasjoukkue siirtyi kahdesti yhden maalin johtoasemaan, mutta TiPS tasoitti yhtä monta kertaa ja ottelu päättyi lopulta 3-3 ja pisteet jaettiin.

Ottelun avausmaali syntyi tikkurilalaisille, kun minuutteja pelikelloon oli kertynyt 15. Hana Kerner keskitti oikealta laidalta vitosen sisään taka-alueelle ja Jenna Topra tuli vauhdilla puskien pallon esimerkillisesti alaviistoon kohti takakulmaa. Pallo painui pompun kautta verkon perukoille ja TiPS siirtyi ottelussa 1-0-johtoon. Åland United tasoitti lukemiksi 1-1, kun ensimmäistä jaksoa oli noin kymmenen minuuttia pelaamatta. Ahvenenmaalaiset pääsivät etenemään oikealta laidalta taidokkaalla pallon siirtelyllä vapauttaen Jaleca Pereiran laukomaan kuudentoista rajan läheisyydestä. Takakulmaa kohti toimitettu laukaus osui takatolppaan ja kimposi maalin edustalla olleelle Cassandra Korhoselle, joka sai vapaasti siirtää pallon tyhjiin. Maali oli Korhoselle kauden yhdeksästoista.

Ottelun toisella jaksolla Åland United siirtyi 1-2-johtoon. Monica Hagström tarjoili kulmapotkun sisäkierteisenä vitosen sisään keskelle maalia. Korkea pallo leijaili TiPS:n maalivahti Elsa Sulun yli ja Sarah Troccoli ohjasi putoavan pallon vartalollaan maaliin. Varsinaisen peliajan viimeiset kymmenen minuuttia tarjoilivat todella suurta jännitystä ja yhteensä kolme maalia. Ajassa 81’ ottelun erotuomari vihelsi tikkurilalaisille rangaistuspotkun ja Oona Siren sijoitti pilkulta varmasti vasempaan alakulmaan tasoittaen ottelun 2-2-tilanteeseen. Ajassa 86’ Cassandra Korhonen vei vieraat 2-3-johtoon Anni Miettusen upean esityön päätteeksi. Miettunen haastoi vahvasti boksin oikealla reunalla ja tarjoili hyvän keskityksen maalin edustalle vitosen sisään. Cassandra Korhonen tuli tilanteessa vahvasti esiin ja liukui pallon tikkurilalaisten puolustajan edestä maaliin. Kaksi minuuttia Korhosen maalin jälkeen TiPS tuli vielä tasoihin, kun Joanna Tynnilä antoi syötön kuudentoista kaarelta oikealle Emmi Sirenille. Siren otti pallon haltuunsa ja laukoi voimalla tarkasti takayläkulmaan. Ottelu päättyi 3-3-tasatulokseen ja pisteiden jakoon.

HJK – FC Honka 4-0 (2-0)

Kotijoukkue HJK voitti päivän viimeisessä ylemmän loppusarjan ottelussa FC Hongan selvin lukemin 4-0. Maalinteossa Bolt Arenalla tänään onnistuivat Katariina Kosola ja Essi Sainio sekä kahdesti Ria Karjalainen. Voitolla Klubi nousi kiinni sarjan neljänteen sijaan, mutta PK-35 Vantaa on takana vain kahden pisteen päässä. FC Honka on kuudentena, sillä Punamustilla on kuusi pistettä enemmän kuin FC Hongalla.

HJK siirtyi ottelussa johtoon, kun peliä oli pelattu vain neljä minuuttia. Taitava laitapelaaja Leonie Pankratz keskitti boksin vasemmalta puolelta vasurillaan vitosen sisään taka-alueelle. Tarkka keskityspallo tippui suoraan Katariina Kosolan jalkaan ja Kosola sijoitti pallon hallitusti maalin perukoille. Klubin toinen maali syntyi kulmapotkusta. Ensimmäisenkin maalin syöttänyt Pankratz toimitti kulman korkeana vitosen viivan tuntumaan, josta Essi Sainio puski pallon maaliviivan kautta pompaten maaliin. Maali oli Sainiolle kauden ensimmäinen.

Kun toista jaksoa oli pelattu noin kaksikymmentä minuuttia, Katariina Kosola kuljetti vahvasti boksin sisään kuudentoista alueen kulman tuntumasta. Kosola näki taka-alueella Ria Karjalaisen ja tarjoili upeasti Karjalaiselle matalan keskityksen jalkaan. Karjalainen otti pallon haltuunsa ja laukoi voimalla pallon takakulmaan ohi vastaan tulleen Sonja Fermin ja siirsi kotijoukkueen 3-0-johtoon. Ajassa 78’ Karjalainen viimeisteli ottelun loppulukemiksi 4-0. FC Hongan puolustuslinjalla oli vaikeuksia korkean pallon puolustamisessa ja Hongan epäonneksi tilanteessa vierasjoukkueen puolustajia erinomaisesti häirinnyt Karjalainen vapautui läpiajoon. Ferm tuli vastaan ja Karjalainen sijoitti pilkun kohdalta kohti oikeaa alakulmaa. Pallo osui Fermin jalkaan, mutta torjuntaa ei tilanteessa syntynyt vaan pallo kimposi maalivahdin jalan kautta maaliin.

Ilves – HPS 4-0 (3-0)

Päivän ainoa alaloppusarjan ottelu oli Ilveksen ja HPS:n välinen kamppailu. Ilves ei jättänyt mitään arvailujen varaan, vaan osoitti hyvää pelivirettään siirtyen 3-0-johtoon ottelun ensimmäisellä jaksolla. Toisella jaksolla Ilves teki yhden maalin ja ottelu päättyi Ilveksen 4-0-voittoon. Maalinteossa onnistuivat Sofia Määttä, Pipsa Saarilahti ja kahdesti Silja Tuominen.

Ottelun avausmaali syntyi, kun ottelua oli pelattu noin kaksikymmentäviisi minuuttia. Ilves pelasi keskustaan Heta Olmalalle, joka kuljetti vauhdilla lähemmäksi boksia ja jakoi laitaan Sofia Määtälle. Pallon saatuaan Määttä laukoi nopeasti vasurillaan kuudentoista rajan tuntumasta. Pallo otti kimmokkeen HPS:n puolustajasta ja ohjautui vastustamattomasti maalin takayläkulmaan. Jo seuraavalla peliminuutilla Ilves siirtyi 2-0-johtoon upean yhteispelin ansiosta. Ilves eteni oikean laidan kautta keskustaan ja siirteli palloa hallitusti edeten lähemmäs boksia. Pallo pelattiin Silja Tuomiselle boksin rajalle, josta Tuominen hassutti itsensä upeasti vapaaksi HPS:n puolustajien keskeltä ja tarjoili pienen syötön viereensä Pipsa Saarilahdelle, joka laukoi suoraan vasempaan yläkulmaan. Avausjakson viimeinen maali syntyi ajassa 32’. Johanna Salmijärvi katkoi HPS:n pitkän avauksen ja puski pallon pystyyn Sofia Määtälle. Määttä jatkoi Pipsa Saarilahdelle, joka nosti taidokkaasti boksiin Silja Tuomiselle. Tarkan syötön ja Tuomisen erinomaisen ensimmäisen kosketuksen ansiosta Tuominen pääsi nokikkain HPS:n maalivahti Emilia Tuomelan kanssa ja sijoitti varmasti oikeaan yläkulmaan.

Toisella jaksolla Ilveksen Silja Tuominen viimeisteli ottelun toisen maalinsa. Tilanne syntyi, kun HPS oli päästä pysäyttämään Ilveksen hyvännäköisen hyökkäyksen, mutta Tuominen onnistui riistämään pallon nopeasti takaisin Ilvekselle HPS:n boksin rajan tuntumassa. Tuominen kuljetti muutaman metrin verran vahvasti keskustaan, mikä vapautti tilaa laukaisupaikkaan, josta Tuominen laukoi pallon tarkasti etuyläkulmaan. Ilves oli päivän kohtaamisessa vahvempi ja ansaitsi ottelusta täydet kolme pistettä.

PK-35 – JyPK 1-2 (1-0)

Sunnuntaina pelatussa alaloppusarjan ottelussa pisteistä taistelivat PK-35 ja JyPK. Ottelu oli vauhdikas ja tarjoili hyviä maalintekopaikkoja molemmissa kentän päädyissä. PK-35 siirtyi ottelussa johtoon jo toisella peliminuutilla, mutta toisella jaksolla JyPK onnistui muuttamaan tulostaulun lukemiksi 1-2. Maaleja olisi voinut syntyä enemmänkin, mutta molempien joukkueiden maalivahdit tekivät ottelussa upeita pelastuksia.

Ottelun ensimmäinen maali syntyi pian alkuvihellyksen jälkeen. PK-35:n Olivia Kåhre lähti todella vauhdikkaaseen nousuun oikealta laidalta ja tarjoili murtavan syötön upeasti JyPK:n puolustuslinjan väliin vapauttaen Moona Talkan nokikkain vastaan tulleen JyPK-maalivahti Fanny Söderströmin kanssa. Söderström torjui, mutta pallo kimposi Söderströmistä suoraan kuudentoista rajan tuntumaan Minea Lassakselle, joka laukoi pallon suoraan maaliin. JyPK:n avausjakson paras maalintekopaikka ja mahdollisuus tasoitukseen syntyi, kun ottelua oli pelattu noin puoli tuntia. Henni Rinkinen ohitti ensimmäisen prässin nostaen pallon taidokkaasti PK-35:n pelaajan ohi ja kuljetti vahvasti boksin sisään. PK-35:n pelaajat pyrkivät riistoon, mutta Rinkinen tarjoili matalan syötön pilkun tuntumaan vapaana olleelle Veera Lambergille. Lamberg laukoi, mutta PK-35:n maalivahti Lotta Rosenström pelasti tilanteen taidokkaalla torjunnalla. Lamberg pääsi vielä paluupalloon, mutta Punamustien puolustus onnistui blokkaamaan toisen laukauksen.

Toisen jakson alussa JyPK tasoitti ottelun kulmapotkusta rakennellusta tilanteesta. Riikka Lilja ja Alma Forstén etenivät kulmalipulta lähemmäksi boksia ja Forstén keskitti korkean pallon taka-alueelle. Emmi Lahtela tuli vahvasti esiin ja toimitti pallon syöksypuskulla etukulmasta sisään. Kun ottelua oli pelattu 67 minuuttia, viimeisteli Riikka Lilja upean ratkaisumaalin. Lilja harhautti kaksi PK-35:n pelaajaa taidokkaalla käännöksellä ja jättäen vastustajat tilanteen ulkopuolelle. Käännöksen jälkeen Lilja jatkoi kohti boksia ja harhautti vielä kolmannen vastaan tulleen Punamustan, vapautti vasemman jalkansa laukaukseen ja laukoi vasempaan yläkulmaan. Lotta Rosenström sai sormiaan väliin, mutta ei saanut tarkkaa ja kovaa laukausta torjuttua. JyPK voitti ottelun lukemin 1-2 ja nappasi ottelusta koko kauden ensimmäiset pisteet.