Kierrosraportti: Toisella ottelukierroksella ei suurempia yllätyksiä

24.04.2021

Subway Kansallisen Liigan perjantai-illan huippuottelussa HJK vei pisteet TiPS:lta. Lauantaina PK-35 oli voitokas selvin numeroin HPS:aa vastaan ja täydet pisteet meni myös KuPS:lle, Åland Unitedille ja FC Hongalle. Tasapelejä ei kierros tarjoillut lainkaan.

TiPS – HJK 0-2 (0-1)

Sekä HJK että TiPS aloittivat viime viikonloppuna vahvasti voittamalla kauden avausottelunsa. Keskinäisestä kohtaamisesta odotettiin tiukkaa ja molempien joukkueiden näkökulmasta tärkeitä pisteitä oli jaossa. Voittoa pääsi kuitenkin juhlimaan HJK tehtaillen maalin per puoliaika.

Avausjakso oli tasaista peliä, mutta ei juuri tarjoillut ottelun avausosuman lisäksi selkeitä viimeistely-yrityksiä. Ensimmäisen maalin mahdollisti HJK:n hieno prässi ja pallon riisto kentän viimeisellä kolmanneksella. Riiston jälkeen Katariina Kosola pääsi kuljettamaan TiPS:n kuudentoista alueelle, josta Kosola onnistui toimittamaan TiPS:n puolustajien välistä kierteisen pallon kohti maalia. Veera Hellman yletti kurkottamaan palloon juuri ennen torjumaan tullutta Riina Isokäntää onnistuen siirtämään pallon maalin eteen ehtineelle Vilma Hakalalle, joka sai pallon ohjattua maalin perukoille.

Kun toista puoliaikaa oli pelattu vain seitsemän minuuttia, pääsi HJK maalaamaan toistamiseen. HJK rakensi hyökkäyksen taidokkaalla puolenvaihdolla ja Nea Lehtola pääsi keskittämään vasemmalta kahden TiPS-pelaajan estelystä huolimatta. Keskitys suuntautui taka-alueelle pudoten vartioimatta jääneen Katariina Kosolan eteen niin, että Kosola pääsi nautiskelemaan jokaisen jalkapalloilijan unelmasta: syöksypuskumaalista. HJK:n toisen osuman jälkeen TiPS otti hallinnan pelistä ja onnistuikin aiheuttamaan painetta puolustamaan vetäytyneelle HJK:lle. Vaarallisia laukauksia maalia kohti ei nähty, sillä upeasti pelannut HJK-puolustus oli vaikea murrettava. Lähimmäksi maalintekoa pääsivät TiPS-pelaajat Roosa Ariyo ja Oona Siren, mutta Ariyon osuma puskupalloon ei aiheuttanut HJK:n maalivahdille Annika Laihaselle ongelmia ja Sirenin laukaus kymmenestä metristä suuntautui reilusti maalin yli.

HPS – PK-35 1-6 (1-3)

Helsingissä pelattiin derbyottelu, jossa ensimmäisen kierroksen jälkeen pisteittä jääneet HPS ja PK-35 kohtasivat toisensa. Derbystä odotettiin vauhdikasta, ja molemmat joukkueet hakivat pelistä täyttä pistepottia. Täysi pistepotti meni kuitenkin PK-35:lle eikä HPS päässyt vielä avaamaan pistetiliään.

Ottelun edetessä painopiste siirtyi selkeämmin punamustien haltuun ja HPS:n kenttäpuoliskolle. Avausmaali nähtiin ajassa 17’ Amanda Rantasen vapaapotkusta, jonka Rantanen antoi paristakymmenestä metristä matalana HPS-muurin ohi. Maata hipova, suoraan takakulmaan suunnattu pallo oli erittäin vaarallinen myös mahdollisille jatkoille edeten suoraan maalivahdin ja paitsiolinjan välitilaan. HPS-maalivahti Emilia Tuomelan täytyi tilanteessa huomioida myös voimakkaat pystyjuoksut, mutta kun kukaan ei palloa päässyt jatkamaan, jatkoi Rantasen antama vapari tiensä suoraan maalin oikeaan alakulmaan. Ajassa 35’ Emilia Ukkonen on lähellä tasoittaa ottelun, mutta Tanja Kotoaro PK-35-maalilla teki upean torjunnan vasemmasta yläkulmasta. HPS:n tasoitusmaali tuli kuitenkin torjunnan jälkeisen kulman jälkitilanteesta. PK-35 ei onnistunut purkamaan palloa ja Eerika Hämäläinen laukoi vasurillaan pallon ohi Tanja Kotoaron. Vain muutama minuutti HPS-maalin jälkeen PK-35 nousi takaisin johtoasemaan Amanda Rantasen kulmapotkusta.

Rantasen korkeana annettu kulma löysi Anita Abun, joka jatkoi päällään pallon sisään. PK-35 pääsi tauolle 1-3 johtoasemassa, sillä juuri ennen ensimmäisen puoliajan loppua Anita Abu viimeisteli uudelleen, kun keskityspallo pomppi hieman onnekkaastikin suoraan Abun jalkaan, joka nosti pallon varmasti yli Tuomelan.

Heti toisen jakson ensimmäisellä minuutilla HPS rikkoi oman maalivahdin alueen sisällä. Tuomela aavisti oikealle ja Anita Abu teki pilkusta jo kolmannen maalinsa: vasenta tolppaa hipoen sisään. PK-35:n viides maali syntyi Amanda Rantasen hienosta esityöstä, kun Rantanen sai pallon melko yksinäisen oloisena hyökkäyskolmanneksella. Rantanen hidasti hyökkäyksen, kääntyi taidokkaasti ahtaan oloisessa tilassa ja levitti pallon aivan yksin oikealle laidalle jätetylle Moona Talkalle. Talka otti upeasti ensimmäisen kosketuksen suoraan kohti maalia ja sijoitti pallon matalana ohi vastaan tulleen Tuomelan. PK:n kuudennen maalin teki Rantanen itse päästyään palloon kuudentoista linjalla ja laukoen vasurillaan korkean pommin maalin oikeaan yläkulmaan. PK-35 otti tyylikkään voiton ja täydet pisteet.

PK-35 Vantaa – KuPS 0-3 (0-1)

Ottelu alkoi tasaisesti eikä kumpikaan joukkue tuntunut pääsevän kunnollisiin murtoihin. Puolivälissä ensimmäistä jaksoa KuPS oli tehdä ottelun avausmaalin, kun Gentjana Rochi pääsi laukomaan kaukaa vasemmallaan todella kierteisen laukauksen kohti takakulmaa, mutta Velma Oikarinen sai sormensa väliin. Ottelu jatkui KuPS:n voimakkaalla painostuksella ja avausosuma syntyi viime ottelussa hattutempun taituroineen Rochin toimesta, joka esitteli todellisen maalinteon mallisuorituksen. Rochi, joka liikkui juuri sopivasti PK:n puolustajien väliin, jatkoi vasemmalta laidalta tulleen keskityspallon rauhallisesti ja hallitusti päällään oikeaan alanurkkaan. KuPS-painostus jatkui ensimmäisen puoliajan loppuun saakka, mutta PK-35 Vantaan tiivis puolustus oli vaikea läpäistävä, eivätkä vieraat päässeet kunnollisille maalintekopaikoille.

Kun toista puoliaikaa oli pelattu kolmetoista minuuttia, Velma Oikarinen torjui upeasti Rochin kaukolaukauksen kulmapotkuksi. Kulmapotkua asettui antamaan Taryn Jakubowski, joka onnistui lähettämään todella kierteisen pallon etualueelta matalana suoraan maaliin. Toisella jaksolla pallonhallinta oli KuPS:lla, mutta PK-35 Vantaa teki keskialueen yli pelaamisen kuopiolaisille vaikeaksi. Ajassa 87’ Rochin antama vapaapotku palautui muurista kimmoten suoraan takaisin hänen jalkoihinsa ja Rochi tykitti neljästäkymmenestä metristä aivan yläriman alle. Tuota pommia ei Oikarinen onnistunut torjumaan. KuPS voitti PK-35 Vantaan lukemin 0-3.

Ilves – Åland United 0-3 (0-1)

Ottelun ennakkosuosikkina voitiin pitää Åland Unitedia, mutta Ilveksen avausottelussa nähty tehokkuus vastahyökkäyksissä antoi odottaa jännitystä myös vierasjoukkueen päädyssä.

Ottelu käynnistyi odotetustikin Åland Unitedin hallinnalla ja kun avausjaksoa oli pelattu ensimmäinen kolmannes, olivat ahvenanmaalaiset päässeet kokeilemaan jo kuutta kulmapotkua, mutta Ilves piti maalialueensa mallikkaasti puhtaana. Avausmaali syntyi ajassa 28’, kun Dana Leskinen pääsi keskittämään vasemman kulmalipun tuntumasta. Ilves-maalivahti Roosa Karppista häirittiin riittävästi maalin edustalla, eikä hän yltänyt nappaamaan korkeaa keskityspalloa. Pallo pomppi Karppisen yli taka-alueelle nousseelle Karen Reyesille, eikä Ilves-puolustus tällä kertaa onnistunut estämään maalintekoa.

Ilves toi peliin pirteitä vastahyökkäyksiä ja toisella jaksolla parempaa pallon hallintaa, mutta viimeistely-yritykset eivät aiheuttaneet valtavia ongelmia Åland Unitedin maalivahdille Christina Dinesonille. Toisen maalin Åland Unitedille tykitti Sarah Troccoli kuudentoista kaarelta suoraan Cassandra Korhosen hienosta poikkisyötöstä. Roosa Karppinen pääsi laukauksen väliin, mutta pallo pomppasi Karppisen käden kautta maalin perukoille. Vierasjoukkue teki vielä kolmannen ja ottelun viimeisen maalin ajassa 78’, kun Karen Reyes keskitti oikealta. Dana Leskinen laukoi Reyesin keskityspallon ristikkoon ja ensimmäisenä palautuvassa pallossa oli kiinni Åland-kapteeni Troccoli, joka viimeisteli maalitaululle ottelun loppulukemiksi 0-3.

JyPK – FC Honka 0-1 (0-1)

Ottelu oli alusta loppuun selkeää FC Hongan hallintaa. Ensimmäisen puoliajan ainoa osuma syntyi, kun ottelua oli pelattu 34 minuuttia. JyPK-puolustus joutui rikkomaan maalivahdin alueen sisällä ja pallo siirrettiin pilkun päälle. Kauden avausottelussa JyPK:n rikkeistä syntyi kaksi rangaistuslaukausta, joten tämä oli jo kolmas kerta, kun JyPK-maalivahti Fanny Söderström joutui asettumaan viivalle pallon ja maalin väliin. Pilkun veti FC Hongan Heini Toivanen, joka heilautti verkkoa tyylillä.

Toisen jakson ensimmäinen maalintekopaikka tarjoutui Tiia Savolaiselle, kun tilaa vapautui kuudentoista viivan tuntumasta. Savolainen lähetti pallon kohti vasenta alakulmaa, mutta Fanny Söderström torjui laukauksen kulmapotkuksi. Tolppakin kilahti, kun Hongan Daniela Sandås pääsi kohtaamaan JyPK-maalivahdin, mutta jatkopallo lipui lähestulkoon maaliviivaa nuollen päädystä yli, eikä tulosta päässyt syntymään. Vaikka Honka rakenteli rauhallisesti ja piti palloa omalla joukkueellaan, ei todellisia maalintekopaikkoja ja murtautumisia päässyt syntymään. JyPK:n peli oli hyvin puolustusvoittoista ja joukkue joutui pitkin ottelua kovillakin otteilla pysäyttelemään ja hidastamaan Hongan rakenteluyrityksiä. Hyvin lähellä ottelun viimeisiä peliminuutteja Eveliina Parikka sai riistettyä pallon JyPK:n puolustajalta ja tarjoili Jasmin Leppiojalle maalintekopaikkaa, mutta Leppiojan laukaus suuntautui reilusti maalin yli. JyPK selvisi vaikeasta ottelusta vain yhdellä takaiskulla, mutta kauden pistetili on joukkueelta vielä avaamatta. Vierasjoukkue FC Honka vei kotiin tärkeät kolme pistettä.