Hyppää sisältöön

Kierrosraportti: Yhdeksän kierrosta pelattu

06.06.2021

Subway Kansallisen Liigan yhdeksännellä ottelukierroksella voitokkaita olivat HPS, FC Honka, TiPS ja KuPS. Punamustien derby päättyi pisteiden jakoon.

PK-35 – PK-35 Vantaa 2–2 (2–1)

Punamustien kohtaamisessa torstaina päädyttiin 2–2-tasapelin. Ottelun ensimmäinen viisitoistaminuuttinen oli vantaalaisten vahvaa hallintaa, ja valkoisissa pelanneet vierailijat onnistuivatkin kääntämään ottelun painopistettä koko ajan enemmän helsinkiläiskaimojen kenttäpäätyyn. Painostus myös palkittiin 12. peliminuutilla. Wilma Forsblomin taidokas nosto rangaistusalueen sisään tavoitti pystyjuoksun tehneen Roosa Bröijerin. Keskikenttäpelaaja otti pallon näppärästi niskansa kautta haltuun ja laukoi lukemiksi 0–1.

Pallonhallinta oli myös avausosuman jälkeen PK-35 Vantaalla, mutta helsinkiläiset iskivät terävästi vastaan. 27. peliminuutilla Marie Mäkinen katkoi vantaalaisten syötön PK-35:n kenttäpuoliskolla ja pääsi etenemään kohti keskikenttää. PK-35:n kapteeni Amanda Rantanen teki pitkältä omalta kenttäpuoliskolta juoksun vantaalaispuolustajien väliin, josta myös Mäkisen syöttö hänet tavoitti. Rantanen pääsi läpiajoon ja sijoitti pallon varmasti vantaalaisten maalin oikeaan alakulmaan. Rantanen onnistui toistamiseen muutamaa minuuttia ennen puoliaikaa Moona Talkan vahvasta esityöstä. Talka kuljetti pallon kolmen puolustajan ohi aivan päätyviivan tuntumaan lähelle maalia ja pelasi pallon takatolpalle liikkeen tehneelle Rantaselle. Rantasen oli helppo työ laittaa pallo käytännössä tyhjiin metrin etäisyydeltä maalista.

PK-35 Vantaa tuli toiselle puoliajalle nälkäisenä ja jahtasi tasoitusosumaa. Palkinto tuli lopulta 59. peliminuutilla, kun Roosa Bröijer viimeisteli toisen osumansa vapaapotkun jälkitilanteesta. 2–2-osuman jälkeen lähimpänä maalintekoa kävi vantaalaisista Karoliina Autio, jonka pusku kulmapotkusta kimposi yläriman kautta yli PK-35:n maalin. Pilli soi kuitenkin 2–2-lukemissa, joten pisteet jaettiin Punamustien kesken. PK-35 Vantaan päävalmentaja Jari Väisänen ei ollut täysin tyytyväinen tasapeliin. Hän harmittelee seuran verkkosivuilla, että tasapelejä on tullut kauden aikana jo neljä.

– Päällimmäisenä tunteena on harmitus, sillä meillä oli mahdollisuudet kolmeen pisteeseen. Piste on tietysti aina piste, mutta tämä oli meille jo kauden neljäs tasapeli. Se oli totta kai hienoa, että vaikka virheitä tuli ja vastustaja rankaisi niistä pahemman kerran, nousimme jälleen tappioasemasta tasoihin.

HJK – HPS 0-2 (0-1)

Helsingin paikallisderbystä täyden pistepotin nappasi HPS lukemin 0–2. Avausjaksolla vaarallisia tilanteita nähtiin molempien joukkueiden maalien edustoilla. Kun ottelua oli noin kymmenen minuuttia pelattu, lähti HPS terävään nousuun oikealta laidalta. Hanna Onufriew antoi taidokkaan syötön HJK:n linjan taakse Piipa Kämpille, joka keskitti kuudentoista alueen reunalta vaarallisesti maalin takakulmalle. Kotijoukkueen maalivahti Ella Kelloniemi sai kuitenkin näppejään väliin ja hoiti tilanteen kulmapotkuksi. Kotijoukkueen ensimmäisen jakson paras maalintekopaikka nähtiin puolen tunnin pelin kohdalla, kun Ilona Waltan keskitys leijaili yläriman kautta suoraan Katariina Kosolalle. Kosola pääsi paluupalloon vitosen sisältä, mutta myös Kosolan pusku osui rimaan ja HPS sai purettua jatkotilanteen läheltä maaliviivaa. Muutamaa minuuttia myöhemmin Piipa Kämppi lähti vauhdikkaaseen laitanousuun omalta kenttäpuoliskolta, eteni vahvasti ja pääsi laukomaan kuudentoista alueen vasemmalta reunalta, mutta Kelloniemi venyi hienoon yhden käden torjuntaan.

Ottelun avausmaali syntyi rangaistuspotkusta, joka vihellettiin, kun puolittaiseen läpiajoon päässyt Piipa Kämppi kaadettiin rangaistusalueen sisäpuolella. HPS:n kapteeni Aino Lehtinen sijoitti pilkulta varmasti vasempaan kulmaan ja HPS siirtyi ottelussa johtoasemaan. Ennen ensimmäisen jakson loppua molemmat joukkueet onnistuivat vielä rakentelemaan hyvät maalintekopaikat, mutta sekä HPS:n Tuuli Siposen laukaus kuudentoista viivan tuntumasta että HJK:n Katariina Kosolan keskityspallon jatko suuntautuivat selvästi maalien yli.

Toisen jakson alussa kotijoukkueen tasoitusmaali ohi lähellä, kun Annika Huhta vapautti Essi Sainion keskeltä läpi. Jessica Kiviaho tuli tilanteessa terävästi vastaan ja sai torjuttua Sainion tuikkausyrityksen. Ajassa 52’ HPS onnistui siirtämään vieraat 0-2-johtoon. HPS:n Piipa Kämppi ja Tuuli Siponen pelasivat hyvin yhteen vasemmalla laidalla. Taidokkaan syöttelyn päätteeksi Siponen pääsi antamaan matalan keskityksen takaviistoon pilkun tuntumaan Helmi Halomolle, joka laukoi vasemmallaan tarkasti oikeaan yläkulmaan. Ottelun loppua kohti HJK painosti voimakkaasti ja onnistui luomaan erittäin hyviä tilanteita, mutta HPS puolusti hyvin, Jessica Kiviaho torjui varmasti, eikä kotijoukkue onnistunut maalin teossa laukausten suuntautuessa myös selvästi yli ja ohi maalin.

FC Honka – Åland United 3-1 (0-0)

Ottelun ensimmäinen jakso oli tasaista ja molemmilta joukkueilta tarkkaa pelaamista. Ensimmäinen todellinen maalipaikka syntyi vierasjoukkueelle 26. peliminuutilla Christina Dinesonin pitkästä avauksesta keskustaan, kun Cassandra Korhonen vapautui läpiajoon suoraan jatkopallosta. Sofia Manner tuli vastaan ja Korhonen haki osumaa, mutta matala vasemman jalan sijoitus suuntautui kuitenkin selvästi takakulman ohi. Korhonen pääsi yrittämään uudelleen Monica Hagströmin hienosta poikkisyötöstä. Sofia Manner torjui upeasti Korhosen etukulmaa hakeneen laukauksen ja sai pidettyä maalinsa vielä puhtaana. Hieman ennen ensimmäisen jakson loppua FC Hongan Jasmin Leppioja sai tarkan syötön Nana Yangilta boksin kulmalle. Leppioja kääntyi taidokkaasti ja vapautti oikean jalkansa laukaisupaikkaan, mutta matala laukaus meni vain vähän takakulmasta ohi.

Toiselle jaksolle FC Honka tuli kovemmalla vauhdilla ja toisen puolikkaan ensimmäiset minuutit paine oli selvästi vieraiden päädyssä. Kun toista jaksoa oli muutama minuutti pelattu, Christina Dineson torjui upeasti, kun FC Honka onnistui pitämään pallon boksin sisällä ja Milla Punsar pääsi laukomaan. Avausosuman onnistui kuitenkin tekemään Åland United, kun Dana Leskinen haastoi kuudentoista reunalla ja pääsi keskittämään. Keskitys suuntautui suoraan kohti maalin takakulmaa ja korkea pallo tippui Sofia Mannerin käsien kautta maaliin. FC Honka tasoitti ottelun heti seuraavalla peliminuutilla ajassa 58’. Milla Punsar levitti keskustasta laitaan Eveliina Parikalle, jonka keskitys leijui vastustamattomasti suoraan yli Christina Dinesonin ja heilautti maalin sisäsivuverkkoa.

Johtoasemaan FC Honka siirtyi noin kymmenen minuuttia tasoituksen jälkeen, kun FC Honka sai vapaapotkun kuudentoista kaaren tuntumasta. Jasmin Leppioja sijoitti tarkasti kohti oikeaa yläkulmaa ja pallo meni Dinesonin sormien ja yläriman kautta sisään. Hongan kolmatta osumaa edelsi hieno syöttely boksin sisällä. Wilma Spets sai pallon rangaistusalueen oikealla reunalla ja käänsi taidokkaasti kohti keskustaa. Pilkun tuntumassa Milla Punsar otti rinnalla haltuun ja antoi pienen siirron viereensä Aino Vuoriselle, joka laukoi voimalla oikeaan yläkulmaan.

TiPS – JyPK 5-1 (2-1)

Ottelun avausmaali syntyi, kun ottelua oli pelattu vain kuuden minuutin ajan. JyPK ei onnistunut kunnollisessa purussa kotijoukkueen keskitystilanteesta ja pallo jäi TiPS:n hallintaan hyökkäyskolmannekselle. Uusi keskitys tuli oikealta suoraan Elli-Noora Kainulaiselle, joka haki puskullaan vasenta alakulmaa. JyPK:n maalivahti Fanny Söderström torjui Kainulaisen puskun, mutta ei saanut palloa vangittua ja Kainulainen pääsi laukomaan irtopallon verkkoon. TiPS:n toinen osuma syntyi ajassa 23’ Jenna Topran upeasta syötöstä etuviistoon linjan taakse. Syöttö tuli pystyyn juosseelle Roosa Ariyolle, joka sijoitti ensimmäisellä kosketuksellaan pallon varmasti maaliin. Kun ottelua oli melkein puoli tuntia pelattu, rakenteli TiPS upean hyökkäyksen keskustasta, jonka päätteeksi Elli-Noora Kainulainen sai pallon kuudentoista kaaren kulmalle ja pääsi laukomaan vasurillaan. Laukaus suuntautui kuitenkin yli maalin. Myös Oona Siren pääsi laukomaan, kun Joanna Tynnilä tarjoili hyvän keskityksen, mutta Fanny Söderström torjui upeasti alakulmasta.

Kun ensimmäistä jaksoa oli noin kymmenen minuuttia jäljellä, JyPK pääsi Tiina Tiaisen pitkällä avauksella TiPS:n boksiin. Pitkässä pystysyötössä oli Henni Rinkinen kilpajuoksussa TiPS-puolustajan kanssa. Ennen päätyviivaa pallo pomppasi hieman onnekkaastikin TiPS-puolustajan kantapäästä Rinkiselle, joka sai oikean jalkansa vapaaksi ja pääsi laukomaan pienestä kulmasta boksin reunalta. Vaarallinen laukaus osui aivan ristikon sivuun ja peliä jatkettiin maalipotkulla. JyPK onnistui kaventamaan ottelun lukemiin 2-1 juuri ennen puoliajalle siirtymistä upeasta sivuvaparista, joka annettiin noin neljästäkymmenestä metristä. Vapaapotku tuli korkeana maalin edustalle ruuhkaan ja vahvasti tilanteessa esiin tullut Emmi Lahtela onnistui puskemaan pallon maaliin.

Toisella jaksolla Tia Hälinen nousi ottelun hahmoksi taiteillen hattutempun neljän minuutin sisällä ja TiPS voitti ottelun selvin lukemin 5-1. Ottelun lähetys jouduttiin lopettamaan rajun ukkosen ja sateen takia, eikä tarkempaa raporttia ottelun toisen jakson tapahtumista toistaiseksi ole saatavilla.

KuPS – Ilves 2-0 (1-0)

Ottelun viidennellä peliminuutilla KuPS haki laukaisupaikkaa boksin sisältä. Taryn Jakubowski harhautti ja piti palloa Ilveksen puolustuksen edessä boksin nurkalla ja antoi pienen poikittaissyötön viereensä Lavdije Begollille. Begolli kääntyi nopeasti ja laukoi kohti vasenta alakulmaa, mutta Ilveksen maalivahti Roosa Karppinen nappasi pallon varmasti. Vain hetkeä myöhemmin pääsi KuPS kokeilemaan uudelleen, kun KuPS katkaisi Karppisen pitkän avauksen keskialueelta. Pallo pelattiin nopeasti eteenpäin Anni-Maija Kauppilalle, joka ohitti taidokkaasti puolustamaan rynnänneen Ilves-puolustajan. Kauppila syötti vasemmalle etuviistoon Begollille, joka päästi pallon jalkojensa läpi vartioimatta jätetylle Jakubowskille. Jakubowski laukoi ensimmäisellä kosketuksellaan, mutta Roosa Karppinen torjui korkean laukauksen kulmapotkuksi.

Kun ottelun ensimmäinen viisitoistaminuuttinen täyttyi, sai Ilves hyvän paikan, kun taka-alueelle suunnattu kulmapotku tiputettiin kuudentoista kaarelle ja Silja Tuominen pääsi laukomaan. Matala veto meni ruuhkan läpi, mutta Iina Rautiainen sai laukauksen torjuttua. Noin vartti myöhemmin oli KuPS viimein onnistua maalinteossa, kun Gentjana Rochi sai pallon kuudentoista kulmalla ja lähti vahvasti haastamaan Ilveksen puolustusta. Pienillä siirroilla Rochi sai vasemman jalkansa vapaaksi ja pääsi laukomaan. Kova laukaus otti pienen kimmokkeen Ilves-puolustajan jalasta, mutta tippui yläriman kautta takaisin kentälle Ilveksen purettavaksi.

Ajassa 41’ KuPS sai rangaistuspotkun, kun Ilveksen puolustus joutui rikkomaan puolustaessaan keskitystilanteessa. KuPS siirtyi ottelussa johtoon Gentjana Rochin vuorenvarmasta sijoituksesta: pallo pilkulta oikeaan alanurkkaan. KuPS:n painostuksesta huolimatta enempää maaleja ei ensimmäisellä jaksolla nähty ja puoliajalle siirryttiin KuPS:n 1-0-johtoasemassa.

Toisella jaksolla KuPS:n pyöritys jatkui, mutta viimeistely ontui. Ajassa 75’ KuPS:n pyöritys palkittiin ja maalin taituroi ensimmäisenkin tehnyt Gentjana Rochi. Ilveksen purkuyritys jäi hieman vajaaksi KuPS:n prässätessä voimakkaasti ja pallo tippui kuudentoista viivan tuntumaan suoraan Rochille, joka otti pallon taidokkaasti rinnalla haltuun ja laukoi rinnalta putoavan pallon jalkapöydällään tarkasti vasempaan yläkulmaan. Enempää maaleja ottelussa ei päästy näkemään, vaikka maalintekopaikkojen valossa KuPS olisi voinut tarkemmalla viimeistelyllä viedä pelin selkeimminkin lukemin.