Hyppää sisältöön

Floridasta kinosten keskelle – Kit Loferski pääsee aloittamaan ammattilaisuransa rakkaan ystävänsä rinnalla

24.02.2022

Kansallisen Liigan suurseura Åland United menetti ykköshyökkääjänsä talvella. Ahvenanmaalla luotetaan positiivisiin kokemuksiin yhdysvaltalaispelaajien osalta. Kit Loferskilta odotetaan tulevalla kaudella maaleja. Hän pitää itseään etuoikeutettuna ja erittäin onnekkaana.

Åland United on Subway Kansallisen Liigan kestomenestyjä. Ahvenanmaalaiset lähtevät jokaiseen kauteen yhtenä suurimmista suosikeista ja suurin odotuksin.

Viime kaudella seura ylsi pronssille ja voitti Suomen Cupin. Yksi pelaaja menestyksen takana oli ehdottomasti ruotsalaishyökkääjä Cassandra Korhonen. Hän viimeisteli upeat 21 maalia.

Edelle ylsi ainoastaan Kuopion Palloseuran Gentjana Rochi, joka osui peräti 26 kertaa. Korhonen jatkaa uraansa Portugalissa ja Benfican paidassa.

Åland Unitedin toimistolla aloitettiin talvella uusien hyökkääjien kartoitus.

Joukkueessa on viimeisten vuosien aikana pelannut lukuisia erittäin laadukkaita ja mielenkiintoisia ulkomaalaisvahvistuksia.

Alkavalla kaudella katseet kannattaa kenties suunnata 24-vuotiaaseen yhdysvaltalaiseen Katherine Loferskiin. Hänet tunnetaan yleisemmin nimellä Kit.

Kaikki alkoi Yhdysvaltojen vanhimmasta kaupungista

St. Augustine on espanjalaisten vuonna 1565 perustama kaupunki Floridan osavaltiossa. Se on jatkuvasti asutetuista kaupungeista Yhdysvaltojen vanhin.

Tämän rannikolla sijaitsevan paikkakunnan kupeesta on lähtöisin myös Kit Loferski. Urheilullisen suurperheen ainoa tyttölapsi. Häntä ja hänen veljiään kannustettiin nuorena harrastamaan lukuisia eri urheilulajeja, jotta varmasti se mieluisin lopulta löytyisi.

Kit kokeili lapsena muun muassa uintia, haavipalloa, lentopalloa, koripalloa ja yleisurheilua. Lopulta jalkapallo nappasi voiton.

Tie vei junioreista lopulta yliopistosarjaan, jossa Loferski vietti hieman oletettua pidempään. Floridan yliopistojoukkueen, Gatorsin, tähtipelaaja loukkaantui pahasti opintojensa alkuvaiheissa.

– Pelasin lopulta kuusi vuotta siellä. Sain kaksi lisävuotta loukkaantumisteni takia. Niiden aikana kykenin saamaan itselleni niin kandidaatin kuin maisterin tutkinnot, kertoo Loferski.

Myös kentällä kulki ja hän pääsi yliopistourallaan useisiin alueellisiin tähdistöjoukkueisiin. Loferski oli viimeisellä kaudellaan Gatorsin tehokkain pelaaja liki kaikilla sektoreilla mitaten.

Sitten oli uuden askeleen vuoro.

Ahvenanmaalle ammattilaiseksi hyvän ystävän rinnalle

Loferski pysyi synnyinseuduillaan myös yliopistoaikansa. Siihen peilaten Suomi on varsin raju muutos yhdysvaltalaispelaajalle niin maantieteellisesti, kulttuurillisesti kuin tukiverkoston näkökulmasta.

Taustalla on silti myös yllättävä yhteys.

– Yliopiston jälkeen oikeastaan heittäydyin ammattilaisuuteen. Agenttini Brad Senar pyrki löytämään minulle joukkueen ja ilmeisesti Beeks (Steve) näki peleistäni tehdyt videoklipit.

– Minulla ei ollut tilanteesta oikeastaan mitään kuvaa vielä tuossa kohtaa. Sitten Sarah Troccoli, joka on yksi parhaista ystävistäni, soitti minulle. Hän kertoi innoissaan, että Åland United on kiinnostunut minusta. Tässä nyt ollaan!

Loferskin mukaan hän oli todella onnekas. Hän pitää Ahvenanmaata ihanteellisena paikkana aloittaa ammattilaisura. Sellaisena, jossa hän pääsee kehittymään ja keskittymään juuri jalkapalloon.

Samalla Loferski pääsee pelaamaan jo yliopistoaikaisen ystävänsä kanssa samassa joukkueessa. Kaikki loksahti lopulta paikalleen.

– Olen todella tyytyväinen juuri nyt. Joukkue on erittäin kova ja ryhmässä on valtavasti taitoa. Kaikki ovat ottaneet minut aivan uskomattoman lämpimästi vastaan. Tunnen melkein syyllisyyttä, koska suurin osa pelaajista ei saa näin hyvää ensikokemusta.

Loferski kertoo joukkueen uudistuneen huomattavasti, joten hän ei suinkaan ole ahvenanmaalaisten pukukopin ainoa pelaaja, joka on uuden äärellä.

– Opimme tuntemaan toisemme jatkuvasti paremmin. Pelimme kehittyy hurjaa vauhtia. Tavoitteemme on voittaa kauden jokainen ottelu. Haluamme saavuttaa niin liigan kuin cupin voitot. Itseltäni odotan luonnollisesti, että pystyn tekemään maaleja ja tätä kautta auttamaan joukkuetta.

Suorapuheinen hyökkääjä nauttii Suomen erilaisuudesta

Loferski kuvailee itseään työteliääksi, suorapuheiseksi ja erittäin lojaaliksi ihmiseksi. Samat piirteet hän näkee itsessään myös jalkapalloilijana.

Yhdysvaltalaisen mukaan hän on oppinut jalkapallon ansiosta elämään huippu-urheilijan elämää, mutta samalla kehittyneensä ihmisenä.

– Arvostan nykyään tätä upeaa lajia erittäin paljon. Erityisesti kaikkia vanhoja, nykyisiä ja tulevia joukkuekavereitani.

Vaikka Loferski on asunut pitkälti koko elämänsä Floridassa, kertoo hän rakastavansa muutoksia ja uusia haasteita.

Suomi on täysin erilainen ympäristö, mihin hän on aiemmin tottunut. Se on silti Loferskin mielestä pelkästään positiivista.

– En ole ikinä pelännyt muutosta. Florida ja Suomi ovat niin erilaisia, että jokainen päivä on kuin uusi seikkailu. Sitä kokee aina jotain ainutlaatuista. Lumi on ehdottomasti ollut lempijuttuni tähän asti!

Ruokapuolen osalta erityiskehut Loferskilta saavat laskiaispullat ja grillimakkara.

Niin ruotsin kuin suomen kieleen yhdysvaltalaispelaaja suhtautuu erittäin motivoituneena. Loferski kertoo joukkuekaveriensa opettavan hänelle päivittäin sanoja kummastakin kielestä. Hän haluaa oppia jatkuvasti lisää.

Perhe on kaiken keskiössä – ammatti jalkapallouran jälkeen jo suunniteltuna

– Voinko nimetä koko perheeni?

Näin Loferski vastasi empimättä kysyttäessä tämän suurinta idolia. Hänen mielestään on mahdotonta nimetä vain yhtä henkilöä, jota kunnioittaisi enemmän kuin muita. Tai ihmistä, joka olisi auttanut häntä elämässä tai jalkapallossa enemmän kuin toiset.

– Vanhemmillani, veljilläni ja isovanhemmillani on kaikilla uskomattomia vahvuuksia sekä piirteitä, joista olen pyrkinyt sisäistämään osan itseeni.

– Erityismainintana nostan vielä Becky Burleighin. Hän oli valmentajani yliopistossa ja idolini. Beckyltä olen oppinut aivan mielettömästi niin ihmisenä, pelaajana kuin naisena tämän miesvaltaisen alan pyörteissä.

Venähtäneestä yliopistoajastaan huolimatta Loferski on nuori pelaaja, joka on ammattilaisuransa ensimmäisen kauden kynnyksellä. Huippukausi Kansallisessa Liigassa voi avata jälleen uuden oven jossain toisaalla.

Jalkapallouraansa Loferski suhtautuu silti maltillisesti. Oman arvomaailmansa pohjalta.

– Haluan ennen kaikkea, että rakkaus tätä lajia kohtaan säilyy. Jos aion tehdä jalkapallosta todellisen ammatin, niin silloin haluan myös nauttia lajista.

Työ, jota rakastaa ei edes tunnu työltä.

Se on sanonta, jota Loferski pitää suuressa arvossa. Hänelle jalkapallon syvin olemus kumpuaa joukkuekavereista ja ystävyyssuhteista. Yhteisistä kokemuksista ja uusista haasteista.

– Viiden vuoden päästä toivon todella, että pelaan edelleen. Vaikea arvioida, että missä. Jalkapallo on antanut minulle mahdollisuuden nähdä maailmaa ja suhtaudun avoimin mielin myös tulevaisuuteen.

Päättyy Loferskin jalkapalloura milloin tahansa, niin suunnitelma hänellä on valmiina.

– Oikeustiede kiehtoo minua. Haluaisin opiskella kenties ympäristölainsäädäntöä. Toisena vaihtoehtona on jatkaa jalkapallon parissa ja hyödyntää oppimaani toisenlaisessa roolissa.

Ensi kaudella Loferski tekee maaleja kuitenkin Wiklöf Holding Arenan tekonurmella. Hän pääsee pelaamaan rakkaan ystävänsä rinnalla ja syksyllä Loferski osannee puhua ruotsia sekä suomea varmasti jo yllättävän hyvin.

St. Augustinen vaakunan värit ovat muuten pääosin sininen, punainen ja keltainen. Vaakunaa koristaa myös leijona. Sattumaa tai ei, mutta ehkä Kit on juuri siellä, missä hänen kuuluukin olla.

Kuva: Sascha Zachhuber

Search