Hyppää sisältöön

Mestarien liiga: KuPS kohtaa keskiviikkona Tanskan mestarin – millainen joukkue asettuu vastaan, mistä pelin näkee?

06.09.2023

KuPS aloittaa tämän kauden Mestarien liigan ottelunsa Tanskassa. Hurjien panosten ottelu luvassa, koska vain voittaja jatkaa matkaansa eurokentillä. Päävalmentaja Pauliina Miettinen kertoi joukkueensa lähestymisestä tärkeään otteluun. Millainen joukkue on HB Køge?

Kuopion Palloseura tavoittelee tällä kaudella kolmatta perättäistä Suomen mestaruuttaan, seurahistoriansa ensimmäistä Naisten Suomen Cupin voittoa ja menestystä Mestarien liigassa.

Viime kaudella kuopiolaiset esiintyivät eurokentillä loistavasti. Puolassa pelatussa karsintaturnauksessa kaatui ensin välierissä liettualaisjoukkue FC Gintra. Finaalissa KuPS kaatoi belgialaisjätin Anderlechtin.

Mestarien liigan toisella kierroksella KuPS taisteli viimeiseen asti lohkovaihepaikasta itävaltalaista St. Pölteniä vastaan. Kova vastustaja eteni kuitenkin Mateja Zverin osumien johdattamana jatkoon yhteismaalein 3-2.

Vuosi sitten ilo oli ylimmillään, kun Anderlecht kaatui ja KuPS eteni toiselle kierrokselle. Kuva: Miska Savolainen.

Nyt KuPS valmistautuu toistamaan viime kauden temppunsa ja voittamaan avausvaiheen turnauksen. Tällä kertaa välierissä asettuu vastaan kivikova Tanskan mestari HB Køge.

Kuopiolaisten päävalmentajaksi kesken kauden hypännyt Pauliina Miettinen on tyytyväinen joukkueensa vireystilaan, vaikka valmentajana hän näkee aina parannettavaa.

– Olen todella tarkka joistain asioista ja joskus tuntuu, että täydellisyyttä tulee haettua. Ihan hyvällä mallilla meidän pelimme on. Valmentajana sitä pyrkii silti aina kehittämään entisestään, analysoi Miettinen.

– Peli-ilme on hyvä. Pitää toivoa, että vastustaja ei kykene haavoittamaan meitä niillä osa-alueilla, joissa emme aivan niin vahvoja ole.

Miettisen mukaan KuPS on valmistautunut kovaan otteluun suhteelliseen samaan tapaan kuin liigan merkittävimpiin kamppailuihin. Otteluvideoita joukkue on kuitenkin katsonut normaalia enemmän.

– Tiettyjä tilanteita olemme käyneet myös läpi. Esimerkiksi johtoasemassa pelaamista, jota lähestymme vähän eri tavalla kuin Suomessa pelattavissa otteluissa.

Mikä HB Køge?

Itämeren alueen suurimmalla saarella, Sjellannissa, sijaitseva Køge on noussut Tanskassa naisten pelaaman jalkapallon saralla merkittävään asemaan 2020-luvulla.

HB Køge perustettiin vuonna 2009, kun Herfølge Boldklub ja Køge Boldklub yhdistyivät. Seuran naisten joukkue pelasi ensimmäisen pääsarjakautensa vuonna 2020.

Siitä asti HB Køge on hallinnut Tanskan liigakenttiä voittamalla kolme mestaruutta putkeen. Seura katkaisi Fortuna Hjørringin ja Brøndby IF:n pitkän hallintajakson.

Capelli Sport Stadionilla Kuopion Palloseuraa odottaa suuri haaste, mutta tanskalaisjoukkueen pelitapa vaikuttaisi olevan hyvin myös KuPSin tiedossa.

– Varsin tasainen joukkue tulee vastaan. Heidän kokoonpanossaan ei ole oikeastaan mitään tähtipelaajia, mutta ei myöskään huonoja pelaajia. Todella kurinalaisia ja puolustus on hyvin organisoitu, kertaa päävalmentaja Miettinen.

– Jopa vähän suoraviivaisempi vastustaja, mitä olisimme toivoneet. He viljelevät paljon pitkiä palloja ja vaikea kuvitella sen muuttuvan meitäkään vastaan. Fyysinen ja kovalla tempolla pelaava joukkue.

Päävalmentaja Pauliina Miettisen mukaan KuPS on valmis kovan tanskalaisjoukkueen tarjoamaan haasteeseen. Kuva: Miska Savolainen.

Miettisen mukaan juuri pelinopeus nousee avainasemaan. Siihen kuopiolaisjoukkueen tulee kyetä orientoitumaan, koska kaikki ratkaisut on tehtävä nopeammin. Maalitilanteita ei varmasti tule paljon, joten ne harvatkin paikat täytyy hyödyntää tehokkaasti.

– He eivät ole hirveästi tehneet maaleja. Puolustus on todella vahva ja he pyrkivät vastaiskujen kautta saamaan osumia. Puolustuksen kautta varmasti hakevat tulosta tästäkin.

KuPS on kotimaan kentillä tottunut hallitsemaan palloa ja kenttätapahtumia. Miettinen uskoo ja toivoo, että myös Tanskassa kuopiolaisryhmä pystyy palloa pitämään, eikä peli mene matalassa blokissa puolustamiseksi.

Vastustajan pelaajista Miettinen nostaa esille ennen kaikkea hyökkäyksen Cornelia Kramerin sekä kaksoset Beate ja Agnete Marcussenin.

KuPS-valmentaja korostaa kuitenkin, että ryhmässä on tapahtunut paljon elämistä. Uusia pelaajia on liittynyt useita HB Køgen kokoonpanoon, ja avauskokoonpanot edellisissä peleissä ovat vaihdelleet. Formaation Miettinen uskoo todennäköisesti olevan joko 4-4-2 tai 4-4-1-1.

– Sitä ei kuitenkaan koskaan tiedä. Siksi pyrimme varautumaan lähes kaikkeen. Nämä ovat jännittäviä, koska ei oikein tiedä. Heilläkin on paljon pelaajia, joten varmasti he voisivat muokata pelaamistaan.

KuPS pääsee tärkeään Mestarien liigan koitokseen ihanteellisella kokoonpanolla. Kaikki pelaajat ovat Miettisen mukaan terveinä.

Joukkue aloitti matkansa Køgeen maanantaiaamuna ja saapui perille saman päivän iltana. Tiistaina iltapäivästä KuPS pääsi pitämään ensimmäiset harjoitukset Capelli Sport Stadionilla.

Ottelu alkaa keskiviikkona 6. syyskuuta kello 20.00 Suomen aikaa. Ottelun voittaja etenee turnauksen finaaliin, mikä pelataan lauantaina 9. syyskuuta.

Finaalivastustajaksi tulee voittaja ottelusta ŽFK Spartak Subotica (Serbia) – KÍ Klaksvík (Färsaaret). Turnauksen voittaja etenee Mestarien liigan seuraavalle kierrokselle. Kolmen muun joukkueen eurotaival päättyy Køgen turnaukseen.

HB Køge – KuPS -ottelusta on saatavilla kotijoukkueen tuottama ja robottikameraa hyödyntävä livelähetys. Se maksaa 5,25 euroa. Katseluoikeuden otteluun pystyy lunastamaan tästä. Lähetyksessä ei ole selostusta.

Tapahtumia voi seurata myös UEFA-tulospalvelun muodossa täältä.

Onnea matkaan KuPS! Kuva: Miska Savolainen

Artikkelikuva: Riku Laukkanen

Search