Hyppää sisältöön

KuPS on noussut kolmessa vuodessa kotimaan eliittiin – ”Olemme ensi vuonna taas astetta kovempia”

14.09.2021

Kansallinen Liiga julkaiseen Yle Urheilun lauantaina 11.9. julkaiseman artikkelin kokonaisuudessaan. Linkki alkuperäiseen artikkeliin Ylen sivuille löytyy jutun lopusta.

Jos tarkastellaan vain Veikkausliigaa ja Kansallista liigaa, eli miesten ja naisten edustusjoukkueita, on Kuopion Palloseura tällä hetkellä valtakunnan ykkösseura.
KuPSin miehet ovat neljän kauden mitaliputkessa, joka näyttää saavan jatkoa. Huippuhetki oli syksyn 2019 Suomenmestaruus. Tällä kertaa Veikkausliigan kultamitalit tuskin matkaavat Kuopioon, mutta keltamustien naiset ovat vuorostaan marssimassa kukkulan kuningattariksi.

– Välillä olemme olleet mielestämme jopa hämmentävän ylivoimaisia monessakin ottelussa. Olemme ihmetelleet tilastoja, kun monessa ottelussa ei tule laukaustakaan maaliamme kohti, KuPSin naisten päävalmentaja Ollipekka Ojala sanoo.

Asiat ovat tapahtuneet nopeasti. Joukkueen tarina on hädin tuskin kolmen vuoden mittainen, mutta siinä ajassa se on noussut pääsarjatulokkaasta mitalistiksi.

Viime kaudelta tuli jo pronssi, joka määritti askelmerkit tähän vuoteen.

– Seuran puolelta tavoite oli viime kauden jälkeen selvä. Ainakin me päivittäispuolen tekijät olemme kuitenkin yllättyneet siitä, millä tavalla koko prosessi on mennyt eteenpäin. Tiesin, että olemme kärkikahinoissa. En kuitenkaan ehkä osannut ajatella, että elokuun loppuun tultaessa oli yksi tappio ja sekin tuli alivoimalla, Ojala ihmettelee.

Kolmessa vuodessa kärkeen

KuPSin naisten edustusjoukkue sai alkunsa talvella 2018–2019, jolloin kuopiolainen Pallokissat oli pudonnut sarjaporrasta alemmas. Tilalle syntyi KuPS, joka peri edeltäjänsä sarjapaikan.

Kun PK-35 Vantaa jäi lopulta ilman liigalisenssiä, KuPS saikin aloittaa taipaleensa suoraan pääsarjatasolla. Joukkue oli tulokkaana sarjan viides – kelpo suoritus, mutta vasta lähtöpiste.

Seuraavien kahden kauden aikana tapahtunut kehitys on ollut ripeää, kiitos seuran antamien resurssien sekä järjestelmällisen rakennustyön.

– Olemme päässeet pisteeseen, jossa käytännössä kaikki pelaajamme ovat käytettävissä jopa aamulla. Toiminta on muuttunut vähän harrastusmaisemmasta niin ammattimaiseksi kuin tällä hetkellä pystytään. Jos toivomamme kehitys jatkuu, olemme ensi vuonna taas astetta kovempia ja voisimme pärjätä jopa eurokentillä, Ojala suunnittelee.

Tavallisesti samassa kopissa työskentelevät niin miesten kuin naistenkin valmentajat – Ojala ja Liisa-Maija Rautio sekä miesten joukkueen Simo Valakari ja Pasi Tuutti. Tiivis ja toimiva yhteistyö onkin kuopiolaisen edustusjalkapallon tämän hetken kukoistuksen keskeisiä taustatekijöitä.

– Simo joskus mainitsi, että hänen silmänsä avautuivat naisjalkapallon suhteen. Hän tietää, että osa pelaajistamme käy päivätöissä, mutta totesi, että mehän uskallamme välillä vetää jopa kovempaa kuin he. Tämä on hyväksi myös naisten futikselle laajemmin. Jos seuramme sisällä naisten toimintaa arvostetaan siinä missä miestenkin, se on ensimmäinen askel kohti sitä, että sama tapahtuisi ulkopuolellakin, Ojala sanoo.

Ojala kertoo, miten samanarvoiset panostukset ovat näkyneet naisten otteluissa kentällä. Viime kaudella joukkue väsyi otteluiden loppuvaiheessa, mutta tällä kaudella toinen jakso on usein ollut KuPSin dominointia. Taustalla on selkeitä muutoksia kokenut talviharjoittelu, joka vietiin poikkeuksellisen pitkälle.

KuPSin naiset ja miehet saivat Kuopion liikuntalääketieteen tutkimuslaitoksen juoksumattotesteistä tarkkaa dataa ja ohjeistukset siihen, millaisilla juoksuilla kuntoa pitäisi rakentaa. Pelaajille tehtiin yksilölliset harjoitusohjelmat, joihin pystyttiin laskemaan tarvittavat metrimäärät kehitystä varten.

– Monessa paikassa tehdään testit kentällä ja päätetään, että aletaan juosta näin tai noin. Kaikki kuitenkin ovat erilaisia ja liikuntalääketieteeseen erikoistuneiden lääkäreiden fakta antaa meille turvallisuuden tunteen tietäessämme, että tällä tavalla tekemällä homma menee eteenpäin.

– Meillä on paljon samoja asioita talviharjoittelussa kuin miehillä. Talven suunnitelmat vähän hirvittivät etukäteen ja mietimme, selviävätkö pelaajat siitä varmasti ilman vammoja. Siellä oli niin paljon määrää ja tehoa. Se kuitenkin osui todella hyvin nappiin. Harjoittelumme on monin tavoin järkevämpää ja suhteutettu pelaajan tasoon. Pelaajamme ovat optimaalisessa iskussa pelipäivänä.

Tiimit toistensa tukena

Kuopiossa maalivahtivalmennus, fysioterapia ja videoanalyytikko ovat yhteisiä. Sen lisäksi valmennukset käyvät muun muassa yhteisessä toimistossaan keskustelua aina mahdollisuuksien mukaan.

Kaudella 2021 vain neljällä Kansallisen liigan seuralla on joukkue myös Veikkausliigassa, joten tämän tason yhteistyö ei useimmiten ole mahdollista edes teoriassa. KuPSissa sitä on hyödynnetty aktiivisesti.

– Miesten kakkosvalmentaja Pasi Tuutti auttaa meitä paljon, toimii katsomovalmentajana ja jopa vierasotteluiden aikaan saattaa laittaa viestiä asioista, joihin voisimme kiinnittää huomiota, Ojala kertoo.

Yhteisen toimiston ja yhteisten resurssien lisäksi joukkueet käyttävät yhteistä pilvipalvelua, jossa tieto liikkuu avoimesti.

– Voin siis mennä vaikka heti katsomaan, mitä miehet ovat eilen harjoitelleet. Näen kaikki heidän harjoituksensa, ja sama toisinpäin. Jos haluan tietää, miten miehet pelaavat huomenna erikoistilanteensa, saan sen tiedon joko kysymällä tai katsomalla. Siellä on Tuutin kaltainen huippuammattilainen suunnittelemassa niitä, joten totta kai haluamme hyödyntää sitä tietotaitoa omassa pelaamisessamme. Talvella pystyimme vaihtamaan ajatuksia harjoittelusta ja juoksumääristä. Kesällä taas maalivahtejamme on käynyt miesten harjoituksissa.

– Joskus talvella katsoimme harjoituspeliämme kopissa ja mietimme, miten ratkaisimme yhden tietynlaisen pulman. Kysyimme Simolta ja Pasilta, ja kohta otettiin taktiikkataulu esille ja alettiin porukalla keskustella mahdollisista ratkaisumalleista. Jos he tietävät, että joku asia toimii tietyssä tilanteessa, meidänkin kannattaa kokeilla sitä. Tieto siis liikkuu avoimesti ja kaikki on yhteistä. Se on arvokas resurssi ja valtava hyöty. En tiedä, onko tällaista missään muualla.

Levdije Begolli ja Emma Peuhkurinen ovat päässeet tuulettelemaan paljon tällä kaudella. Kuva: Juha Leskinen

Kansallisen liigan runkosarjan 18 ottelustaan KuPS keräsi 47 pistettä. Täysi pistesaalis jäi puuttumaan kolme kertaa: mukana oli yksi tasapeli sarjakakkonen TiPSin kanssa ja toinen sarjakolmonen Åland Unitedin kanssa. Jälkimmäiselle KuPS myös kärsi toistaiseksi ainoan tappionsa pelatessaan yli 70 minuuttia vajaalla.

Loppusarjojen aluksi KuPS voitti FC Hongan ja on ykkössuosikki sysäämään Ålandin Kansallisen Liigan valtaistuimelta.

Naisten joukkueelle annettiin edellytykset menestyä ja sen myötä Kuopiossa juhlitaan molemmissa sarjoissa.

– Kaikki lähtee siitä, että toimintaamme arvostetaan seuran sisällä paljon, ja koko ajan enemmän ja enemmän. Se voi näkyä ihan pieninäkin asioina, kuten harjoitusvuorojen sopimisessa sopivasti limittäin. Tiedämme, että miesten ja naisten jalkapallon välillä ovat tietyt fyysiset erot. Palloa ei ehkä potkaista niin pitkälle. Puhumme silti samoista asioista – samanlaista harjoittelua, samanlaisia taktisia asioita, Ojala sanoo.

– Olen asunut Kuopiossa pitkään ja joskus aiemmin lähikaupassa seuran vaatteissa kysyttiin, pelaanko KuPSissa. Nyt sanotaan, että ottakaahan se mestaruus. Joukkue on ollut esillä ja se tunnetaan paremmin. Arvostuksen kasvaminen on tärkeä asia. Täällä ei ole miesten ja naisten kuplaa, eivätkä naiset ole KuPSin miesten sivutuote.

Lähde: Yle Urheilu

Search