Hyppää sisältöön

KuPS on Suomen Cupin mestari 2023 – Gentjana Rochi iski neljä maalia

01.10.2023

Sunnuntaina KuPS ja HJK kohtasivat Suomen Cupin finaalissa. Kuopiolaisjoukkue vei pidemmän korren tapahtumarikkaassa finaalissa Olympiastadionilla. Ottelun hahmoksi kohosi Gentjana Rochi.

HJK aloitti pelin todella ärhäkästi. Helsinkiläiset saivat vietyä paineen välittömästi KuPS-maalille.

Aivan alkuhetkillä kuopiolaisten maalilla nähtiin myös ensimmäinen vaarallinen tilanne. Anni Hartikainen palautti pallon maalivahti Satu Pitkäselle ja Milja Kiviranta ehti prässäämään. Pitkäsen avaus kimposi HJK-pelaajasta yli päätyrajasta.

Ottelun 18. peliminuutilla Jenna Topra osui kaukaa lähteneellä laukauksella jo ylärimaan, mutta kuopiolaiset säästyivät takaiskulta.

Peli aaltoili ja kummallakin oli avausjaksolla omat hallintajaksonsa. HJK ei kyennyt maalipaikkojaan hyödyntämään, mutta KuPS sen sijaan pystyi. Ensimmäisen kerran pallo löysi tiensä HJK-verkkoon vain kuutisen minuuttia Topran ylärimalaukauksen jälkeen.

Hartikainen nousi vasenta laitaa ja hänen lähettämä matala pallo ohjautui Lotta Kalskeen jaloista etukulmasta ohi Annika Laihasen.

Sen jälkeen alkoi Gentjana Rochin näytös. KuPS sai luotua paineen HJK-alueelle ja pallo pelattiin rangaistusalueen vasempaan laitaan Hartikaiselle. Tämä pudotti lyhyen syötön rangaistusalueen rajalla odottaneelle pohjoismakedonialaiselle, joka täräytti pallon oikeaan kulmaan Laihasen käsien kautta.

Hetki ennen taukoa Rochi osui KuPSin korkean prässin päätteeksi toisen liki identtisen osuman. Tulinen laukaus samaan kulmaan, mihin ensimmäinenkin upposi.

Hartikaisella oli sauma vielä aivan jakson lopussa kasvattaa KuPS-johto neljän maalin suuruiseksi, mutta yritys maalin edestä meni niukasti ohi tyhjänä ammottaneen maalin.

Toiselle nelivitoselle HJK tuli aggressiivisemmin ja haki vimmatusti kavennusosumia. Heti jakson avaushetkillä Lotta Lindström, Kiviranta ja myös Iina Salmi olivat kukin lähellä maalintekoa. KuPS kuitenkin sai Pitkäsen torjunnoilla ja puolustajien uhrautuvalla pelaamisella säilytettyä maalinsa puhtaana. Muun muassa Emmi Siren siivosi pallon liki maaliviivalta yläriman kautta pois vaara-alueelta.

Toisen puoliajan keskivaiheilla pelin kuva oli selvä. HJK haki maalia aktiivisesti ja nosti riskitasoaan. KuPS puolusti tiiviisti ja pyrki kuluttamaan kelloa omilla pallonhallintajaksoillaan.

HJK ei sunnuntaina omia maalipaikkojaan kyennyt käyttämään, mutta KuPS ja Rochi sen sijaan olivat todella tehokkaita. Noin vartti ennen loppua KuPS-kärki hankki itse kulmapotkun ja viimeisteli hattutemppunsa heti perään rangaistusalueen sisältä.

Lähes suoraan HJK:n aloituksen jälkeen Roosa Ariyo pääsi Rochin kanssa iskemään vastaan. Ariyo tarjoili ja pohjoismakedonialaistähti viimeisteli kylmänviileästi ottelun neljännen maalinsa.

KuPS nappasi Olympiastadionilla seurahistoriansa ensimmäisen Suomen Cupin mestaruuden selvin 5-0-lukemin.

Kuva: Miska Savolainen

Search