Hyppää sisältöön

KuPS: Putoamisesta mestaruusputkeen – “On tämä ollut aikamoinen matka”

15.10.2023

Kuopion Palloseura nosti lauantaina jälleen mestaruuspokaalin kohden Kuopion taivasta. Vielä viitisen vuotta sitten tilanne oli vähän erilainen. Anni-Maija Kauppila ja Aino Kröger muistelevat joukkueen matkaa kotimaisen pääsarjan menestyjäksi.

KuPS juhlii tällä kaudella tuplamestaruutta. Kuopiolaisjoukkue voitti ensimmäistä kertaa seurahistoriassaan Suomen Cupin ja Subway Kansallisen Liigan puolella mestaruus oli jo kolmas perättäinen.

Lauantain päätöskierroksella KuPS voitti vaiherikkaassa kamppailussa Åland Unitedin lukemin 4-3. Kotijoukkueen maalit iskivät Lavdije Begolli, Hannah Sharts, Wilma Forsblom ja Ana Paula Silva Santos. Ahvenanmaalaisilta maalinteossa onnistuivat Tilda Råtts, Sarah Troccoli ja Sanni Ojanen.

Kausi päättyi siis jälleen Väre Areenan juhlatunnelmiin. Siitä ei kuitenkaan ole kauaa, kun kuopiolaisessa naisten pääsarjajalkapallossa tunnelmat olivat hieman erisävyiset.

Pallokissat putosi kauden 2018 päätteeksi liigasta varsin murheellisen sesongin päätteeksi. Voittoja kertyi tilille ainoastaan yksi kappale. Tuolloin joukkueen kokoonpanosta löytyivät nyt KuPS-paidassa menestyksestä nauttivat Aino Kröger ja Anni-Maija Kauppila.

– Vähän sumuinen kausihan se oli. Eikä siitä ole oikein jäänyt mieleen kuin jatkuvat tappiot ja toisaalta hyvä porukka. Meillä oli silti kivaa yhdessä, vaikka pelit menivät huonosti, muistelee Kauppila.

– Minusta meillä oli myös hyviä pelaajia. Ei vaan saatu joukkueena peleissä tarpeeksi irti ja pelaajia pelaamaan omalla tasollaan. Muistan, että silloin se koko syksy oli tosi raskasta aikaa.

Moni pelaaja joutui kauden päätteeksi punnitsemaan tavoitteitaan ja miettimään seuraavan kauden sarjatasoa sekä joukkuetta.

– Siinä täytyi pohtia, että haluaako seuraavan kauden pelata liigassa vai Ykkösessä. Siinä pohdittuani aloin valmistautumaan pelaamaan Ykköstä yhden kauden, kun halusin olla mukana KuPSissa, jonka alle Pallokissat siirtyi tuon putoamisen jälkeen. Suunnitelmat kuulostivat lupaavilta, joten olin innoissani. Jossain vaiheessa varmistui, että pelaammekin liigassa, Kröger kertoo.

Niin. Pallokissojen toiminta siirtyi Kuopion Palloseuran alle loppuvuodesta 2018. Samalla KuPS peri sarjapaikan, joka kohosi putoamisesta huolimatta täydennysmenettelyn kautta liigapaikaksi kaudelle 2019.

– KuPS vakuutti silloin, että kasataan liigatason porukka, olosuhteet paranevat ja muutenkin koko hommaa vietäisiin jatkuvasti eteenpäin, Kauppila sanoo.

Näin myös kävi. Ensimmäisellä liigakaudellaan KuPS sijoittui viidenneksi. Subway Kansallisen Liigan kaudella 2020 kuopiolaiset nousivat jo pronssille. Viimeisten kolmen vuoden saavutukset kaikki jo tietävätkin.

Nousu kotimaisen pääsarjan hallitsijaksi, tuosta syksystä 2018 tähän pisteeseen, on ollut erittäin nopea. Kaikkia osa-alueita on viety systemaattisesti eteenpäin. KuPS operoi sarjan suurimmalla budjetilla ja kaiken keskiössä on ammattimaisuus.

– On tämä ollut aikamoinen matka. Putoamisen hetkellä tuskin ajattelin, että muutama vuosi eteenpäin ja olemme suomenmestareita. Saati, että tekisimme sen kolmesti peräkkäin, Kröger hämmästelee.

KuPS on saavuttanut aseman, jossa siitä on tullut se joukkue, joka pitäisi voittaa mestariksi mieliäkseen. Menestys kasvattaa luonnollisesti myös odotuksia niin sisä- kuin ulkopuolelta.

Kauppilan mukaan tällä kaudella joukkue koki kenties enemmän paineita kuin aiemmin. Oli kaksi mestaruutta alla ja jopa vielä vahvempi joukkue kuin aiempina kausina. Mikään muu kuin mestaruus ei olisi ollut riittävä suoritus kenellekään.

Kröger on samoilla linjoilla joukkuekaverinsa kanssa.

– Tietenkin vastustajat haluavat koko ajan enemmän voittaa meidät ja onnistuivatkin muutaman kerran. Nämä paineet eivät silti mielestäni näkyneet joukkueen otteissa sen suuremmin, sanoo Kröger.

Toukokuussa KuPS hävisi päävastustajilleen perättäisissä peleissä. Kahden edelliskauden mestarivalmentaja Ollipekka Ojala jäi sairaslomalle samoihin aikoihin. Päävalmentajaksi saapui loppukaudeksi Pauliina Miettinen.

Usko menestykseen ei horjunut Kauppilan mukaan missään vaiheessa toukokuussakaan.

– En ehkä koe siinä olleen mitään hankalampaa pelillistä jaksoa. Siinä oli viikon sisällä kaksi ottelua, mitkä hävittiin. Åland vieraissa, mikä on aina haastava paikka pelata. Toinen oli HJK kotona, jossa oltiin heikkoja ja HJK oli muistikuvieni mukaan tosi hyvä. Muuten tulokset olivat silloinkin hyviä ja samalla tuotiin hieman uudenlaista tyyliä pelata mukaan.

Kovin KuPS-ryhmä tähän asti?

Kauppilan mielestä tämän kauden KuPS on todella hyvä joukkue, jossa on erinomainen yhteishenki ja paljon laatua. Hänen mielestään puhutaan jopa parhaasta KuPS-ryhmästä tähän asti, jonka Kauppila olisi odottanut pärjäävän vielä paremmin europeleissä. Saavuttavan jopa lohkovaihepaikan Mestarien liigassa.

Syyskuun alussa KuPS pelasi Tanskassa Mestarien liigan miniturnauksessa. Välierissä kaatui erittäin vahva ja kotiyleisönsä edessä pelannut HB Køge. Finaalista kuopiolaiset eivät lunastaneet kuitenkaan jatkopaikkaa. Serbialainen ŽFK Spartak Subotica oli parempi.

Niin Kröger kuin Kauppila pelasivat alkukaudesta vähän vieraammilla pelipaikoilla. Kauppila esiintyi keskikentällä hieman puolustavammassa roolissa kuin aiemmin. Se vaati hänen mukaansa jonkin verran totuttelua, mutta oli samalla opettavaista aikaa. Hyökkääjänä tunnetun Krögerin rooli löytyi vielä alemmalta oksalta.

– Aloitin kauden topparina. Olihan se aluksi vähän jopa shokki, kun valmentaja sanoi kokeilevansa minua keskuspuolustajana. Hän sanoi, että voisin ominaisuuksiltani suoriutua siinä ihan hyvin. Siinä vaiheessa taisi olla vähän pulaa toppareista, niin sitä kautta tuli sillä pelipaikalla pelattua, Kröger muistelee.

– Pääsin sitten taas sinne hyökkääjäksi, missä olen omimmillani ja maaleja tuli tällä kaudella ihan hyvin. Olen kauteen henkilökohtaisesti ihan tyytyväinen. Mielestäni olen aika tasaisesti suorittanut.

Samaa voi sanoa myös Kuopion Palloseuran kaudesta. Joukkue nousi jälleen sarjataulukon ylimmäksi ja pääsi kohottamaan mestaruuspokaalin ilmaan lauantaina kotiyleisönsä edessä. Tänä vuonna palkintovitriiniin tarttui myös Kuopiossa kovasti himoittu Suomen Cupin pokaali.

Menestykseen ja voittamiseen ei Väre Areenan uumenissa ole kyllästytty.

Aino Kröger (vas.) ja Anni-Maija Kauppila ovat päässeet nostamaan pokaalia jo kolmena syksynä putkeen. Kuva: Miska Savolainen.

– Kyllä se edelleen todella hyvältä tuntuu. Etenkin, kun nyt saatiin pitkään haluttu tupla, eli voitettiin myös Suomen Cup. Tämä kolmas mestaruus – ja vielä putkeen. Se tuntuu erityisen hyvältä. Se on jo spesiaalia, tuumii Kröger.

– On nämä vaan hienoja hetkiä, eikä näihin kyllästy, Kauppila komppaa.

Putoamisen hetkistä menestysputkeen yltänyt KuPS-kaksikko jakaa kiitosta tästä kaudesta ja menneistä vuosista joukkueen kannattajille.

– Kiitos kaudesta. Kiitos kaikille, jotka ovat kannustaneet meitä katsomoissa, kotisohvilla ja futiskenttien ulkopuolella! Olemme kiitollisia kaikesta tuesta, mitä olemme saaneet, Kröger hehkuttaa.

– Kiitos kannustuksesta niin koti- kuin vieraspeleissä. On ollut hienoa nähdä keltamustaa väriä myös matkapeleissä! Kiitos myös tsempeistä ja rupatteluhetkistä ympäri Kuopiota, kun on törmäilty, Kauppila jatkaa.

KuPS on Suomen mestari jälleen kerran. Ensi kaudella kuopiolaisryhmä lähtee taas puolustamaan titteliään – päävastustajat todennäköisesti entistä motivoituneempina.

Se motivaatio ei silti vaikuta olevan katoavaa sorttia Kuopiossakaan.

Kuva: Miska Savolainen

Search