Hyppää sisältöön

Kuusi ottelukierrosta jäljellä – Katsaus sarjan tilanteeseen ja tilastoihin

31.08.2020

Subway Kansallista Liigaa on jäljellä kolmannes kaudesta. Sarjataulukko on tasainen, ja kolmen mitalistin ratkeaminen venähtänee pitkälle loppukauteen. Tähän uutiseen on kerätty tilastoja ja faktoja kaudesta tähän asti.

Åland United noussut askel askeleelta sarjan piikkipaikalle

Sarjataulukon kärjessä majailee Ahvenanmaan ylpeys Åland United. Joukkue on voittanut kaudella yhdeksän ottelua. Ainoat pistemenetykset ovat tulleet ensimmäisen kierroksen tasapelistä TiPS:n kanssa sekä hieman yllättävistä tappioista Ilvekselle ja PK-35 Vantaalle. Parista työtapaturmasta huolimatta Åland United on ollut yksi sarjan vaikuttavimmista joukkueista. Se on onnistunut kaudella voittamaan joka ikisen kärkiviisikon joukkueen vähintään kertaalleen. Tällä hetkellä joukkueen voittoputki on venynyt jo viiden ottelun mittaiseksi.

Yksi joukkueen suurista vahvuuksista on kaudella ollut varma puolustuspelaaminen. Kokeneen Anna Westerlundin johtama puolustuslinja on ollut yksi Kansallisen Liigan vaikeimmista ohittaa. Åland Unitedin omasta maalista pallo on löytynyt kauden aikana vain kuusi kertaa. Toisaalta Åland Unitedin joukkueesta on löytynyt kaudella myös ratkaisuvoimaa hyökkäyspäässä. Peräti kahdeksan ahvenanmaalaispelaajaa on onnistunut maalinteossa kuluvalla kaudella. Yhteensä joukkue on maaleja tehnyt sarjassa toiseksi eniten, 21 kappaletta.

Toisena sarjassa on tällä hetkellä TiPS. Tikkurilalaiset ovat olleet siitä mielenkiintoinen joukkue, että he ovat sarjassa kokeneet tappion vain kertaalleen. Tasapelejä on kuitenkin tullut neljä kappaletta. Nuoren ja nälkäisen joukkueen tahto menestyä on näkynyt siinä, että lähes poikkeuksetta tasaiset ottelut kääntyvät TiPS:n hyväksi. Voitontahtoinen joukkue ei koskaan luovuta ja pelaa aina viimeiseen vihellykseen asti.

Åland United ja TiPS ovat taistelleet sarjan kärkisijoilla lähes koko kauden.

KuPS, HJK ja PK-35 kiinni mitalitaistossa

Kuopion Palloseura on osoittanut kaudella 2020 olevansa ainakin Kansallisen Liigan, ehkä jopa koko suomalaisen jalkapalloskenen, viihdyttävin joukkue. Kuopiolaiset ovat seitsemällä voitollaan ja yhdellä tasapelillään sarjan kolmannella sijalla. Joukkue on viimeistellyt kauden aikana yhteensä 32 osumaa – tämä tarkoittaa 2,7 osumaa per ottelu. Vertailuna esimerkiksi Valioliigamestari Liverpoolin maalikeskiarvo oli 2,2 osumaa per ottelu.

KuPS:n maali-ilottelusta huolimatta sillä on koko kauden ollut vaikeuksia kääntää kärkipään kamppailuja voitoiksi. Joukkueen suoritustaso on ollut hyvin vaihtelevaa läpi koko kauden – jopa otteluiden sisällä. Viimeisimmällä ottelukierroksella kuopiolaiset kuitenkin onnistuivat kaatamaan hallitsevan mestarin HJK:n. 2-1 osuman jälkeen KuPS oikeastaan ensimmäistä kertaa kaudella otti jalan pois kaasulta ja varmisteli itselleen kolme pistettä. Kauden viimeisellä kolmanneksella nähdään, pystyykö KuPS vastaavanlaiseen suorittamiseen myös loppukaudella. Mikäli pystyy, se taistelee ehdottomasti mitaleista – ehkä jopa kirkkaimmasta.

Helpolla ei mitaleille tällä kaudella kuitenkaan tulla pääsemään. Kärkikolmikon takana helsinkiläisjoukkueet HJK ja PK-35 ovat aivan kintereillä, ja viime aikojen suorituksillaan myös FC Honka on ilmoittautunut takaisin taisteluun mitaleista.

Maalikuningattaruudessa kiinni vahvimmin kiinni Gentjana Rochi

Maalikuningattaren tittelistä kilpailu vaikuttaisi tällä kaudella olevan kolmen kauppaa. Pitkälti KuPS:n hyökkäävän pelityylin ansiosta kuopiolaishyökkääjillä on tällä hetkellä kaksoisjohto maalipörssissä. Eniten maaleja kaudella on viimeistellyt Pohjois-Makedonialainen jalkapallotähti Gentjana Rochi. Rochin keikkuminen maalipörssin kärjen tuntumassa tuskin tuli kellään yllätyksenä, sillä hyökkääjä oli myös viime kaudella sarjan yksi kovimmista maalintekijöistä. Joukkueen paremman menestyksen myötä on myös Rochin salkkuun kertynyt viime kautta enemmän maaleja, tarkalleen ottaen 12 kappaletta.

Toisena maalipörssissä on niin ikään kuopiolaishyökkääjä Aino Kröger. 22-vuotiaan Savon Pallon kasvatin otteet ovat parantuneet vuosi vuodelta, ja maalipörssin voitto Kansallisessa Liigassa onkin vain ajan kysymys – elleivät ulkomaan kentät kutsu jo ennen sitä. Tällä kaudella Kröger on viimeistellyt yhdeksän maalia.

Kolmas maalikuningattaruudesta kamppaileva pelaaja on PK-35:n kapteeni Amanda Rantanen. Rantasen koko joukkue on ylittänyt odotukset kuluneella kaudella. Joukkueen hyvät otteet ovat myös mahdollistaneet Rantaselle yhden sarjan suurimmista maalisaldoista. PK-kapteeni on viimeistellyt kaudella kahdeksan maalia. Punamustien kapteeni käyttää tehokkaasti nopeuttaan ja hakeutuu hyvin maalintekosektoreille. Vaikka maaleja on hyvin kaudella 2020 syntynytkin, olisi Rantasen viimeistelytehokkuudessa silti vielä parannettavaa. Jos Rantanen saa läpiajojen viimeistelyn toimimaan, hän saattaa hyvinkin vielä taistella maalipörssin voitosta.

Gentjana Rochi on ollut kauden tähän asti tehokkain pelaaja 12 maalilla.

Nollapelejä kertynyt eniten Anna Tammiselle ja Lotta Rosenströmille

Vaikka nollapelit eivät liene paras mahdollinen tapa arvioida maalivahtien onnistumisia, kertovat tilastot kuitenkin jotain niin maalivahtien kuin koko puolustuslinjan onnistumisista. Eniten nollapelejä on tällä kaudella kertynyt Åland Unitedin Anna Tammiselle sekä PK-35:n Lotta Rosenströmille. Molemmat maalivahdit ovat pitäneet maalinsa puhtaana seitsemän kertaa kuluvan kauden aikana.

Viidesti nollapelin ovat pelanneet TiPS:n Riina Isokääntä, KuPS:n Emma Immonen sekä HJK:n Anna Koivunen. Sen sijaan määrällisesti eniten torjuntoja kuluvalla kaudella on napsinut TPS:n kokenut maalivahti Siiri Välimaa.

Search