Hyppää sisältöön

Lauantain kierros oli huipputasaista jalkapallojuhlaa – dramaattisia loppuratkaisuja

22.04.2023

Subway Kansallisen Liigan koko toinen pelikierros pelattiin lauantaina. Kierros oli erittäin tasaväkinen ja useammalla paikkakunnalla nähtiin loppuhetkien draamaa.

Kierros alkoi kolmella kello 14.00 alkaneella ottelulla. Päähuomio keskittyi Espooseen, jossa avausottelussaan HJK:n voittanut FC Honka sai vieraakseen Kuopion Palloseuran.

Vierasjoukkue lähti otteluun suosikkina, mutta ottelusta muodostui odotetun fyysinen ja tasaväkinen. Aivan avausminuuteilla tahtipuikkoa heilutteli hallitseva mestari. KuPS sai luotua painetta ja kotijoukkueen puolustus oli helteessä. Sofia Manner espoolaisten maalilla jatkoi kuitenkin varmoja otteitaan. Ne laukaukset, jotka eivät menneet ohi raameista, Manner torjui.

Avausjakson edetessä myös FC Honka pääsi paremmin ja paremmin peliin mukaan. Jackie Altschuld ja Eevi Sutela Hongan keskikentällä pelasivat todella vahvasti. He riistivät ja rakensivat peliä. Elli Seiro oli vaikea pideltävä ylimmällä oksalla KuPS-puolustukselle.

Lopulta kotiyleisö pääsi muun muassa lukuisten Tulevaisuuden Tähtien kannustamana tuulettamaan avausnelivitosen lopulla. Daniela Sandås puski Hongan kulmapotkusta taukojohtoon. Espoolaisten toppari oli vain hetkeä aiemmin päässyt puskemaan täsmälleen samalta alueelta, mutta silloin pallo sujahti hiukan yli maalin.

Toiselle puoliajalle KuPS tuli mestarin elkein ja haki päättäväisesti tasoitusta. Lopulta vierasjoukkue sai hurjan kaksiminuuttisen voimin  käännettyä pelin. Ensin Ana Paula Silva Santos tasoitti komealla laukauksella rangaistusalueen rajalta ja lähes heti perään Gentjana Rochi puski Lavdije Begollin kauniin keskityksen sisään.

KuPS nappasi ansaitun voiton, mutta FC Honka osoitti, että viikon takainen HJK-voitto ei tapahtunut vahingossa. Erittäin hieno ottelu.

Kuva: Juhani Järvenpää

Tampereella Ilves ja PK-35 hakivat kauden avausmaalejaan. Ensimmäisenä onnistui kotijoukkue. Ilves pelasi näyttävän sommitelman vasemmalla laidallaan, ja ottelun alla läntisen alueen vuoden tyttöpelaajanakin palkittu Tuuli Viinikka ohjasi pallon maalin edustalta verkkoon.

Tasaisissa merkeissä, mutta tamperelaisjohdossa edettiin aina viimeiselle kymmenminuuttiselle asti. Sitten PK-35 pääsi tasoittamaan.

Aida Aledin osoitti teknistä osaamistaan upealla harhautuksella ja syötti matalan pallon vitosen alueelle. Hertta Laurinkoski pääsi tuikkaamaan pallon yli Ilves-vahti Meri Hämäläisen ja helsinkiläiset tasoihin.

Ottelu päättyi 1-1 ja Ilves pelasi samalla toisen peräkkäisen tasapelinsä. Vierasjoukkue avasi pistetilinsä kaudella 2023.

Ottelun alla palkittiin Subway Kansallisen Liigan kunniakerhoon nimitetty Kirsi Heikkinen. Pitkäaikainen jalkapallon naisten pääsarjan erotuomari ylsi urallaan niin EM- ja MM-lopputurnausten kuin kesäolympialaistenkin erotuomariksi.

Vuonna 2010 hän sai kunnian tuomita Mestarien Liigan finaaliottelun. Suomen pääsarjapelaajien suuresti arvostama Heikkinen on valittu vuoden naiserotuomariksi 11 kertaa vuosien 2004–2014 välillä. Hän oli myös ensimmäinen nainen, joka ylsi viheltämään Miesten Ykkösen tasolle. Heikkinen toimii nykyisin erotuomarikouluttajana.

Kuva: Saku Rinkinen

Kolmas kello 14.00 alkanut ottelu pelattiin Oulussa. Kotijoukkue ONS pelasi ennakkoluulottoman ja tasaväkisen kamppailun PK-35 Vantaan kanssa.

Vieraat siirtyivät johtoon Ella Koivun maalilla. ONS-vahti Sonja Ferm pääsi käsineen PK-35 Vantaan keskityksen tielle, mutta jatkotilanteessa valppaimpana oli Koivu. Vantaalaisten hyökkääjä puski pallon hallitusti tyhjiin.

Kotijoukkue nousi kuitenkin erikoistilanteesta tasoihin. Pitkässä sivuvapaapotkussa nousi korkeimmalle Piita Kytölaakso. Komea pusku ja uran ensimmäisellä liigamaalilla ONS tasatilanteeseen.

Tiukka taistelu kääntyi kuitenkin menestymään tottuneelle ja rutinoituneelle PK-35 Vantaalle. Maalinedustan ruuhkasta ONS-pelaaja ohjasi pallon epäonnekkaasti omaan verkkoon, joka jäi kamppailun voittomaaliksi.

Todellista loppuhetkien draamaa

Turussa TPS sai vieraakseen HPS:n. Kaksi voitokkaasti kautensa avannutta nippua pelasivat juuri niin tasaisen ottelun, mitä odottaa saattoi. Lievänä suosikkina peliin lähtenyt HPS hallitsi avausjaksoa. Helsinkiläiset eivät silti saaneet luotua tukuittain vaarallisia maalipaikkoja, koska TPS:n fyysinen pelitapa ja varsin matala blokki tylsyttivät osittain HPS:n ominaisimmat vahvuudet.

Kääntöpuolella kotijoukkue ei avausjaksolla saanut luotua juuri lainkaan uhkaa Iina Rautiaisen maalille. Toiselle jaksolle turkulaiset tulivat vahvemmin ja aktiivisemmin. Myös HPS joutui toistuvammin puolustuskannalle. Lopulta TPS teki myös kamppailun avausmaalin.

Kokenut toppari Sanna Porali pääsi kulmapotkusta puskemaan pallon verkkoon ja riemu Yläkentällä repesi niin kentällä kuin katsomossa.

Pitkään näytti siltä, että TPS tiiviin puolustuksensa kanssa saa taisteltua kotivoiton itselleen. Aada Nurmi oli kuitenkin toista mieltä. Jo avauskierroksella maalinteossa onnistunut keskikenttäpelaaja sai pallon oikealta laidalta, käänsi vasemmalle jalalleen ja paukautti lujan matalan kudin etualakulmaan.

Pisteet jaettiin ja kumpikaan joukkue ei vaikuttanut kovinkaan tyytyväisiltä pelin päätyttyä. Hieno kaudenavaus silti molemmilta joukkueilta toistaiseksi.

Kuva: Janne Hirvensalo

Kierros huipentui Ahvenanmaalle ja Nelonen Ruudun viikon otteluun, Åland United – HJK. Kaksi mitalisuosikkia ja muun muassa viime vuoden Suomen Cupin finalistikaksikko olivat kumpikin ilman pisteitä avauskierroksen jäljiltä.

Tasaisen ottelun alkuhetkiä hallitsi kotijoukkue. Varsinkin Jacqui Hand ja Olivia Ulenius olivat tutun vaarallisia aina pallon saadessaan. Lopulta juuri Uuden-Seelannin maajoukkuepelaaja Hand osui. Taylor Aylmer laittoi todella hienon pallon kaukaa vapaapotkusta HJK-linjan selustaan. Hand juoksi palloon ensimmäisenä ja sijoitti pallon hallitusti ohi Annika Laihasen.

Toiselle puoliajalle HJK tuli vahvemmin, mutta tilanteita syntyi silti kumpaankin päähän kenttää. Lopulta HJK-kapteeni Mimmi Nurmela pääsi tasoittamaan pelin. Keskuspuolustaja pääsi tuikkaamaan jalkansa irtopalloon kulmapotkun jälkitilanteesta, kun kellossa oli reilu tunti pelattuna.

HJK teki vaihtoja ja haki vimmatusti johtomaalia, mutta sen perässä oli myös Åland United. Tilanteita syntyi molempiin kenttäpäätyihin.

Lopulta peli ratkesi erittäin dramaattisesti. HJK iski hurjan maalinedustaistelun päätteeksi voittomaalin kamppailun seitsemännellä lisäaikaminuutilla. Maalintekijäksi merkittiin Ria Karjalainen.

HJK leirissä riemu oli luonnollisesti ylimmillään, mutta loppuhetkillä varsin kuumaksikin äityneen ottelun häviäjän leirissä tunnelma oli luonnollisesti tyystin erilainen. Åland United jatkaa edelleen pisteittä sarjassa kahden pelatun kierroksen jälkeen.

Kuva: Sascha Zachhuber

Kierroksen tulokset

FC Honka – KuPS 1-2
Ilves – PK-35 1-1
ONS – PK-35 Vantaa 1-2
TPS – HPS 1-1
Åland United – HJK 1-2

Artikkelikuva: Kalevi Hämäläinen

Search