Hyppää sisältöön

Lisää Hyvää Ympärillemme -ottelut jatkuvat – HPS:n kumppanina HelsinkiMissio

14.08.2023

Keskiviikkona 16. elokuuta pelattava HPS – PK-35 Vantaa on uusi luku Lisää Hyvää Ympärillemme -hyväntekeväisyysotteluiden sarjaan.

Subway Kansallisessa Liigassa pelataan yksi ottelu 16. elokuuta. Tuolloin HPS saa Paloheinään vieraakseen PK-35 Vantaan. Samalla kyseessä on kotijoukkueen Lisää Hyvää Ympärillemme -kamppailu. HPS:n kumppanina toimii HelsinkiMissio.

HelsinkiMissio

Jo 140 vuotta sitten perustettu yhdistys on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton. HelsinkiMission tehtävänä on vähentää ihmisten yksinäisyyttä ja vastavuoroisesti lisätä hyvinvointia.

HelsinkiMission nuorten palveluiden päällikkö Heidi Rouhiainen kertoo, että yhdistyksen toiminta keskittyy pitkälti kolmeen eri haaraan. Keskustelu- ja kriisiapuun, vapaaehtoisuuteen nojaavaan kaveritoimintaan ja oppilaitoksille suunnattuun Belong-ohjelmaan.

Rouhiainen itse aloitti työskentelyn HelsinkiMissiossa juuri kriisiavussa vuonna 2004. Nykyisessä nuorten palveluiden päällikön tehtävässä hän on toiminut viimeiset neljä vuotta.

– Koin aikanaan erityisen tärkeäksi, että voisin tehdä työtä, jolla on merkitystä. Nuorten asiat ovat sellaisia ja itselleni se on semmoinen sydämen asia, toteaa Rouhiainen.

HelsinkiMission kriisityö keskittyy 12–29-vuotiaisiin ihmisiin, joilla on haastavia elämäntilanteita, kuten ihmissuhdeongelmia. Kyseessä on matalan kynnyksen apua, jonne nuoret voivat itse hakeutua keskustelemaan tilanteestaan.

Kriisiapu on luonteeltaan akuuttia ja kaveritoiminta nojaa puolestaan enemmän yksinäisyyden vähentämiseen.

– Kaveritoiminnassa koulutamme kansalaisia vapaaehtoisiksi kavereiksi nuorille. Se on yleensä noin vuoden mittainen kaverisuhde. Tämä apu on hyväksi sellaisille nuorille, jotka potevat yksinäisyyttä tai sosiaalisten tilanteiden vaikeutta. Siinä haetaan mielekästä tekemistä ja toiminnallisuutta, Rouhiainen kuvailee.

Kolmantena toimintamuotona HelsinkiMissiolla on oppilaitoksille suunnattu Belong-ohjelma. Mukana on 109 koulua ja tavoitteena opiskelijoiden yksinäisyyden vähentäminen. HelsinkiMissio on kumppanina oppilaitoksissa lisäämässä yhteisöllisyyttä erilaisin keinoin, kouluttamassa henkilökuntaa ja kohtaamassa nuoria.

Lisää Hyvää Ympärillemme

Rouhiainen kertoo HelsinkiMission olevan otettu, että HPS halusi heidät kumppanikseen hyväntekeväisyysotteluun.

– Tämähän on todella hienoa, että meidän tekemäämme työhön luotetaan ja se nähdään arvokkaana. Onhan meillä myös kokemusta urheilevista nuorista ja kilpaurheilun parissa tulee erilaisia vaiheita, joissa voimme olla nuoren urheilijan tukena.

Liikkuminen ja urheilu ovat Rouhiaisen mukaan myös erittäin keskeisissä rooleissa nuorten syrjäytymisen ja yksinäisyyden vähentämisessä.

– Todella tärkeää niin psyykkiselle kuin fyysiselle hyvinvoinnille. Samalla sosiaaliset taidot kehittyvät ja joukkueurheilussa oppii ryhmässä toimimista. Nämä ovat todella oleellisia taitoja elämään.

Rouhiaisen mielestä huomioitavaa on myös tavoitteiden asettaminen, niiden eteen tehtävä työ ja harjoittelu sekä tavoitteiden saavuttaminen lopulta. Urheilu kehittää suuresti myös henkisiä ominaisuuksia. Häviöt edesauttavat nuoria kestämään pettymyksiä ja ikäviä hetkiä.

– Huomionarvoista on myös se sosiaalinen puoli, jos kokee koulussa yksinäisyyttä, niin harrastuksiin hakeutuminen voi auttaa asiassa. Myös valmentajilla on suuri vastuu esimerkiksi ryhmähengen saralla ja siinä, että kaikki pääsevät mukaan eikä kukaan jää yksin.

HelsinkiMission toimintaa pystyy tukemaan hakeutumalla vapaaehtoiseksi yhdistyksen eri palveluihin. Yritykset voivat tukea lahjoituksin, mutta Rouhiaisen mukaan yritykset voivat myös ottaa yhteyttä HelsinkiMissioon ja tätä kautta rakentaa sopiva tapa yhteistyön suorittamiselle. Rouhiainen kiittääkin nykyisiä kumppaneita, että ne ovat mukana tekemässä tärkeää työtä yksinäisyyden vähentämiseksi.

Subway Kansallisen Liigan otteluissa pelataan kuluvalla kaudella Lisää hyvää ympärillemme -hyväntekeväisyyskierros jokaisella liigapaikkakunnalla. Hyväntekeväisyyskierroksen tavoitteena on nostaa esille organisaatioita ja henkilöitä, jotka omalla panoksellaan edistävät samanarvoisuutta ja yhdenvertaisuutta.

HELSINKIMISSION KOTISIVUT

HPS – PK-35 Vantaa
Ke 16.8. kello 19.00
JYA Housing Areena
Liput tästä

Artikkelikuva: Niko Nakari

Search