Hyppää sisältöön

Mia White haluaa tarinallaan ja esimerkillään inspiroida nuoria

06.03.2024

KTP vahvisti joukkuettaan yhdysvaltalaispelaaja Mia Whiten liityttyä ryhmään. Kotkalaisten tuore hankinta uskoo, että lahjakkuus, päättäväisyys ja intohimo riittävät saavuttamaan minkä tahansa päämäärän, jos siihen annetaan aito mahdollisuus.

Naisten Ykkösessä alkavalla kaudella pelaava KTP julkaisi vastikään uuden pelaajasopimuksen. Kotkalaisryhmän vahvuuteen liittyi yhdysvaltalaispelaaja Mia White.

Hän kuvailee itseään hyvin energiseksi, ajoittain jopa aggressiiviseksi pelaajaksi, joka viihtyy keskikentällä hyökkäävässä roolissa.

Ennen kuin edetään syvemmälle Whiten pelaajaprofiiliin, niin hypätään ajassa pieni loikka menneisyyteen.

Yhdysvaltalaisnaisen lapsuus oli aktiviteetteja pullollaan. Coloradon osavaltion pääkaupungissa, Denverissä, kasvanut White oppi laskettelemaan jo 3-vuotiaana. Pari vuotta myöhemmin lumilautailu astui mukaan kuvioihin. Kalliovuorten jylhät maisemat ja erilaiset liikuntamahdollisuudet tarjoavat vaihtoehtoja varmasti jokaiselle.

Whiten kohdalla suurin rakkaus kohdistui kuitenkin jalkapalloon. Hänen vanhempansa veivät vasta 2-vuotiaan pienen lapsensa tutustumaan lajiin. Ensin vain hauskana aktiviteettina yhdessä koulukavereiden kanssa, mutta muutamia vuosia myöhemmin Whiten yllä oli jo paikallisen seuran peliasu.

– Janosin jatkuvasti takaisin jalkapallon pariin. Muistan edelleen sen tunteen, etten voisi edes kuvitella olevani pelaamatta jalkapalloa, White kertoo.

– Pelasimme joukkueeni kanssa vanhempiamme vastaan, kun olin ehkä 7-vuotias. Se oli todella hauskaa, vaikka muistan halunneeni voittaa senkin pelin. Se on todella rakas muisto.

White on ehtinyt saavuttamaan jalkapallon parissa jo varsin paljon tähän päivään mennessä. Hän nimeää uransa ehdottomiksi kohokohdiksi kultamitalin Deaflympics-kisoissa Brasiliassa vuonna 2022. Vuotta myöhemmin White pääsi juhlimaan Yhdysvaltojen paidassa myös kuurojen maailmanmestaruutta Malesiassa.

Maailmanmestarin on helppo hymyillä.

– Ne olivat upeita kokemuksia, kun pääsimme mittaamaan tasomme muiden maiden kuuroja pelaajia vastaan. Myös yliopistouraltani jäi mahtavia muistoja. Ennen kaikkea mestaruusottelu oli ikimuistoinen, vaikka hävisimme. Meillä oli todella nälkäinen ryhmä ja kehityimme valtavasti kauden aikana.

White on siis kuuro. Nyt hän valmistautuu kauteen kuulevien pelaajien keskuudessa, kuulevia pelaajia vastaan. Pääsy tähän pisteeseen on Whiten mukaan vaatinut paljon, ja siitä päästään takaisin hänen pelaajaprofiiliinsa.

KTP:n tuore vahvistus luonnehtii itseään pelaajaksi, joka ei koskaan luovuta. Sellaiseksi luonteeksi, jollaiseksi White kuvailee suurinta idoliaan, Mia Hammia.

– Hän pelasi huipputasolla ja voitti historiallisen maailmanmestaruuden kotikisoissa 1999. Ehkä inspiroivinta itselleni on, että Hamm taisteli aina ja teki valtavasti töitä menestyksensä eteen. Hän ei koskaan taipunut, vaikka koki vastoinkäymisiä.

KTP tarjosi yhdysvaltalaispelaajalle mahdollisuuden, josta White on onnellinen ja hän odottaa malttamattomana kauden alkua.

” Me kaikki loppujen lopuksi jaamme saman rakkauden tätä lajia kohtaan”

Kotkalaisjoukkue alleviivasi jo Whiten sopimuksen julkaisun yhteydessä, että keskiössä on ihminen. Kaikkien kuuluu saada yhtäläiset mahdollisuudet, kunhan urheilulliset kriteerit täyttyvät.

Tämä on yksi asia, minkä eteen White tekee päivittäin töitä. Hänen tavoitteensa on pelata pääsarjatasolla ammattilaisena jalkapalloa, mutta sen lisäksi yhdysvaltalainen haluaa inspiroida muita kuuroja nuoria urheilijoita. Osoittaa, että ammattilaisuuteen pyrkiminen on realistinen tavoite, jos sen eteen tekee paljon töitä.

– Vaikka sinulla ei ole kaikkea sitä, mitä kuulevilla pelaajilla, niin se ei tee sinusta millään tapaa huonompaa. Tavoitteen täyttyminen vaatii paljon, mutta on myös sen arvoista. Me kaikki loppujen lopuksi jaamme saman rakkauden tätä upeaa lajia kohtaan, toteaa White.

Hänen mielestään yhtäläisten mahdollisuuksien edistäminen urheilussa antaa voimakkaan viestin moninaisuuden näkökulmasta. White uskoo, että samalla stereotypiat unohtuvat ja ihmiset näkevät erilaisista lähtökohdista tulevia huippu-urheilijoita. Kuurouden ei pitäisi määritellä kenenkään mahdollisuuksia urheilussa.

– Uskon, että lahjakkuudella, päättäväisyydellä ja intohimolla pääsee minne vain. Kunhan siihen annetaan aito mahdollisuus.

Whiten mukaan kuurolla pelaajalla voi olla tiettyjä ominaisuuksia, jotka kääntyvät jopa vahvuuksiksi pelatessa kuulevia vastaan.

Ennen kaikkea hän korostaa pelaajan vaistoja. Kuurot jalkapalloilijat ovat kasvaneet ilman kuuloa, joten tilanteiden ennakoiminen tulee luonnostaan.

– Joudun turvautumaan vaistoihini ja ymmärtämään peliä sekä tapahtumia näkökykyni kautta. Se on oikeastaan aika hienoa ennakoida kenttätapahtumia jatkuvasti hyvinkin pitkälle.

– Haasteena on luonnollisesti, että en kuule vastustajien pelaajia esimerkiksi juoksemassa selkäpuolellani. Olan yli pitää vilkuilla aktiivisesti ja tarkkailla ympäristöä.

White on asettanut kovat tavoitteet niin tuoreelle joukkueelleen kuin itselleen kautta 2024 silmällä pitäen. Hän haluaa ehdottomasti voittaa KTP:n kanssa sarjan mestaruuden ja nousta Subway Kansalliseen Liigaan.

Mia White ja KTP valmistautuvat menestyksekkääseen kauteen Naisten Ykkösessä. Kuva: Sami Perttilä / Kotkan Energia Oy

Kotkalaisryhmässä hän näkee suurta potentiaalia ja itseltään White odottaa jälleen uusien haasteiden ylittämistä sekä kasvamista niin pelaajana kuin ihmisenä.

Suomi saa häneltä jo nyt varauksetonta hehkutusta kauniina maana, jossa on paljon luontoa. White käyttää vapaa-aikansa yleensä juuri luonnossa. Hänen rakkaimpia harrastuksiaan ovat vaeltaminen vuoristossa, pyöräily, frisbeegolf ja kiipeily.

– Korkeat puut muistuttavat minua kodistani, vaikka vuoria ei olekaan! Kotka vaikuttaa kiehtovalta kaupungilta merenrannalla.

Kalliovuoria ei varsinaisesti ole lähettyvillä, mutta ehkäpä White saatetaan tavata Santalahden luontopoluilla tai Petäjäsuon frisbeegolfradalla.

Ennen kaikkea hänet nähdään Arto Tolsa Areenan nurmella.

Pelaajana, joka ei koskaan luovuta.

Artikkelikuva: Mikko Mäkelä

 

IN ENGLISH

Search