Hyppää sisältöön

Naisten Ykkönen – joukkueanalyysit ja jatkosarjojen ennakointi

08.09.2023

Naisten Ykkösessä alkavat kauden tärkeimmät ottelut. Mitkä joukkueet ovat vahvimmilla nousemaan Subway Kansalliseen Liigaan? Ketkä pelaajat ovat esiintyneet edukseen kaudella 2023?

Subway Kansallisessa Liigassa eletään ratkaisuhetkiä, kun Mestaruussarjakin käynnistyy Haastajasarjan rinnalle. Myös Naisten Ykkösessä eletään kriittisiä vaiheita.

Tilanne on hyvin jännittävä kummassakin jatkosarjassa. Ylemmässä sarjassa Jyväskylän Pallokerho on pelannut huippukauden tähän asti. Nelikon täydentävät PKKU, VIFK ja sarjanousija FC KTP.

Sarjan voittaja nousee suoraan Subway Kansalliseen Liigaan kaudeksi 2024. Ykkösessä toiseksi yltävä karsii puolestaan liigan toiseksi viimeistä vastaan kaksiosaisessa liigakarsinnassa.

Alemmassa jatkosarjassa suurin panos on luonnollisesti sarjapaikka ensi kauden Ykköseen. Kaksi viimeistä putoavat suoraan, joten panokset ovat kovat.

Joukkueet alempaan jatkosarjaan ovat Pallo-Iirot, EBK, FC Lahti, Ilves/2, KuPS Akatemia ja NJS. Tällä hetkellä kaksi viimeksi mainittua ovat putoajien paikoilla, mutta erot ovat pieniä ja kaikki on vielä auki.

Seuraavassa Suomen U19-tyttöjen päävalmentaja Arttu Pitkäkangas analysoi jokaisen joukkueen. Miten ne ovat pelanneet tähän asti ja millaiset askelmerkit ovat ratkaisuhetkille?

JyPK ollut todella vakuuttava. Tappioton sarjassa ja kauden ainoa tappio Suomen Cupissa Ilveksen liigajoukkuetta vastaan. Pystyi haastamaan tamperelaisjoukkueen tasaväkisesti. Antti Ruonala valmentaa toista kauttaan Jyväskylässä, mutta siirtyy kauden päätyttyä HPS:n ruoriin.

Seurassa tehtiin kauden alussa päätös, että kaikki parhaat B-juniorit siirtyvät edustusjoukkueen rinkiin. Se päätös on tuottanut tulosta. Lukuisia onnistujia. Lotta Puolakka pelannut läpimurtokautensa. Viimeistelee maaleja kovaan tahtiin. Hän on noussut ihmisten tietoisuuteen hieman eri reittejä. Puolakka ei kuulunut juniorimaajoukkueiden vakiokasvoihin. Ykkösen eliittihyökkääjiä.

Pauliina Pirinen on esiintynyt jälleen erittäin vahvasti läpi kauden ja iskenyt ison määrän maaleja. Lisäksi Alma Forstén pelaa vahvaa kautta. Heiltä molemmilta löytyy liigakokemusta jo ennestään.

Jyväskyläläisten keskikenttä on ollut erinomaisella tasolla läpi kauden. Tao Starkin perässä oli pääsarjajoukkueita jo viime kauden jälkeen, joten yllätyksenä hänen tasonsa ei tullut. Upea kausi on alla myös Eevi Paakkarilla Starkin rinnalla. Nuori 06-syntynyt keskikenttäpelaaja on kehittynyt vuodessa valtavasti.

Myös maalivahtiosastolla löytyy kovaa potentiaalia. Nanna Leivosella on valoisa tulevaisuus, jos lähivuosia haitanneet terveysmurheet lakkaisivat sotkemasta kehitystä.

Viime vuosien kestomenestyjä löytyy tuttuun tyyliin kärkikahinoista. Viime vuonna PKKU oli karsimassa liigapaikasta ONS:n kanssa, mutta oululaiset olivat lopulta parempia.

Hieman hankala alkukausi ja pistemenetyksiä kertyi myös otteluista, joista eivät varmasti sellaisia odottaneet.

Alkukauden jälkeen PKKU on kuitenkin ollut kovassa vireessä ja parantanut pelaamistaan jatkuvasti ratkaisuhetkien lähestyessä.

Heille on vaikeaa tehdä maaleja ja hyökkäyspäästä löytyy tehoja. PKKU on vaarallinen etenkin vastahyökkäyksissään, joista ovat tehneet paljon maaleja. Eroa kärjessä majaileviin jyväskyläläisiin on seitsemän pistettä. Vieläkö PKKU ehtii saavuttamaan?

Kokoonpanosta nousevat esille muun muassa nuoresta iästään huolimatta kokenut liigapelaaja Laura Kölhi sekä U19-maajoukkuepelaajat Hilla Romppanen ja kovilla tehoilla operoiva Sofia Jahnukainen.

PKKU ja Subway Kansallisen Liigan HJK ovat yhteistyöseuroja, joten myös helsinkiläisjoukkueen pelaajia on aika-ajoin PKKU:n riveissä näkynyt.

Naisten Ykkösen kauden valopilkkuja. Tomi Kärkkäisen valmentama joukkue on pelannut erittäin hienosti. Hyvin stabiili pelaamisen rakenne.

Runkosarjan lopulla alkoi tulla tappioita ja PKKU ajoi sarjataulukossa ohitse. Erottunut kuitenkin JyPK:n ja PKKU:n ohella joukkueena, joka ei hirveästi pisteitä menetä.

Vain kolme pistettä PKKU:n perässä ja eroa taaksepäin mitalisijojen ulkopuolelle on kertynyt jo kahdeksan pisteen verran.

Vaasalaisten ryhmästäkin on erottunut lukuisia pelaajia tällä kaudella. Fanny Forss on ollut pääsarjatason hyökkääjä jo useamman kauden ajan. Kokonaisvaltainen ja vaarallinen pelaaja, joka on halunnut pelata Vaasassa koko uransa tähän asti.

Nuorista pelaajista edukseen on esiintynyt myös hyökkäävä keskikenttä Elin Rajala, joka on tehnyt tärkeitä maalejakin. Lisäksi vasta 06-syntynyt erittäin nopea hyökkääjä Cecilia Suomela on pelannut vahvaa kautta ja viimeistellyt jo kuusi maalia.

Maininnan ansaitsee ehdottomasti myös Sofia Matikainen, jolla on keskeinen rooli vaasalaisten pelissä. Hieman kokeneempi ja omaa myös liigakokemusta.

Huippukausi sarjaan nousseelta kotkalaisjoukkueelta jo nyt. Varsinkin alkukaudesta KTP oli aivan kärkitaistelussa mukana.

Viime aikoina ollut hieman haastavampaa. Loukkaantumisia on tullut joitakin ja kokoonpanon leveys ei ole tätä aivan kestänyt.

Mielenkiintoinen joukkueen rakenne. Eroaa monista muista sarjan joukkueista siinä, että rosterissa on ulkomaalaisvahvistuksia. Kotkassa on satsattu joukkueeseen ja resursseja on varsin mukavasti.

Yhteistyökumppanuuksien kautta KTP on saanut kerättyä rahaa, jotta pystyvät pelaajilleen maksamaan. Esimerkiksi toppari Natalie McNally on todella tärkeä kotkalaisille. Myös keskikentän Katherine Byrne on huippulaadukas pelaaja Ykköseen. Rahkeet riittäisivät todennäköisesti liigatasolle.

Tulevaisuuden lupauksista esiin nousee U17-Maajoukkuepelaaja Cecilia Jäntti, joka on pelannut ensimmäisellä Ykkösen kaudellaan upeasti.

Panostukset ovat tuottaneet heti tulosta. Kova näyttö, kun nousijajoukkueena on heti kärkitaistelussa mukana. Tähtäin varmasti pääsarjassa lähivuosina.

Yksi Naisten Ykkösen kestomenestyjistä. Raumalla on tehty hyvää työtä viime vuodet ja Pallo-Iirot on vakiinnuttanut paikkansa Ykkösessä. Tälle kaudelle tapahtui jonkin verran muutoksia niin pelaajistossa kuin valmennuksessa. Kokoonpano on monien muiden joukkueiden tapaan varsin ohkainen, mutta kelpo kausi taas menossa, vaikka yläloppusarjaan eivät aivan yltäneetkään.

Raumalaisilla oli erittäin hankala alkukausi. Joukkue oli aivan sarjan häntäpäässä hetken. Parantaneet hiljalleen niin pelaamistaan, tuloksiaan kuin sijoitustaan. Kykenivät juuri ottamaan pisteen myös Jyväskylän Pallokerhoa vastaan, mihin ei ole moni pystynyt.

Pallo-Iirot pelaa vähämaalisia pelejä erittäin tiiviin puolustuspelaamisensa ansiosta. Vastavuoroisesti maalinteon saralla on ajoittain ollut hankaluuksia. Vahva ja tasainen joukkue, jota vastaan on tietyllä tapaa ärsyttävä pelata.

Joukkueen rakenne on mielenkiintoinen. Osa kokeneempia pelaajia ja joukossa nuoria sekä lupaavia yksilöitä.

Mira Pärssinen ja Eveliina Hannula ovat huipputärkeitä Pallo-Iiroille. Tulevaisuuden nimistä nousevat esille muun muassa myös vahva hyökkäyspään pelaaja Wilma Ahola ja puolustuksesta Hertta Pietilä sekä Maija Karta.

EBK on osoittanut, että pystyy napsimaan säännöllisesti pisteitä sarjan keski- ja häntäpään joukkueilta. Sarjan kärkijoukkueita vastaan taso ei ole vielä riittänyt. Ennen kaikkea espoolaiset ovat lähellä vakiinnuttaa paikkansa Ykkösessä.

Liigajoukkue PK-35 Vantaan yhteistyöseura. EBK tekee yhteistyötä myös HFA:n kanssa, joten kokoonpanossa on tapahtunut runsaasti elämistä kauden aikana. Tästä syystä välillä pelaamisen tasossakin on tapahtunut ailahtelua.

Janne Karhun valmentama joukkue pelaa pallonhallintaan nojaavaa jalkapalloa ja he haluavat kontrolloida peliä pysymällä pallossa. Haasteena on kuitenkin ollut luoda riittävän paljon laadukkaita maalintekotilanteita ja maalinteko on ollut vaikeaa.

Vastavuoroisesti espoolaisia vastaan on vaikea tehdä maaleja ja pelit ovat olleet pääsääntöisesti vähämaalisia. Puolustuksen rakenne säilyy ehjänä ja viimeisenä lukkona löytyy erinomainen maalivahti Kerttu Karresmaa, joka pelasi viime kaudella jo liigassa joitakin otteluita.

PK-35 Vantaan sopimuspelaaja, Sofia Velez, on esiintynyt edukseen pelaamissaan Ykkösen otteluissa. Hyvää kautta on pelannut myös nuori Floriana Haxhiu, joka on tehtaillut myös neljä maalia.

Nuorelle joukkueelle tärkeä pelaajahahmo on myös Essi Rauhamaa. Hän pystyy hieman kokeneempana keskikenttäpelaajana tuomaan arvokasta oppia nuoreen joukkueeseen.

Fast trackin kautta Ykköseen täksi kaudeksi noussut lahtelaisjoukkue esiintyi varsinkin alkukaudesta ja keskivaiheilla runkosarjaa varsin positiivisesti.

Putoamisuhka oli tuolloin vielä varsin kaukainen ongelma. Tämän jälkeen Lahdessa koitti vähän synkempi jakso, joka heidän kannaltaan positiivisesti katkesi KTP-voittoon. Nyt eroa kohtalokkaaseen sijaan on seitsemän pistettä.

FC Lahti teki kauden alla ja myös sen aikana valtavasti töitä hankkiakseen pelaajia. Joukkue myös on vahvistunut merkittävästi viime kaudesta. Erittäin nuori joukkue, joka joutuu syksyn ratkaisupeleissä varmasti koville.

Joukkue pystyy luomaan useita maalipaikkoja ja tekee varsin hyvään tahtiin maaleja, mutta kauden ongelmaksi on muodostunut puolustuspelaaminen. Omissa on kolissut liian tiheään tahtiin.

Moni nuori pelaaja on päässyt nousemaan uudelle tasolle isossa roolissa – Ykkösen joukkueessa. Hyökkäyksessä Elli Savolainen ja Jia Haapea ovat olleet vaarallisia. Tehoja on tullut myös HJK:n lainapelaajilta Katrin Kirpulta ja Minttu Takaselta.

Keskikentällä myös Viivi Moilanen on FC Lahden avainpelaajia, samoin PEPO:sta saapunut nuorten maajoukkuepelaaja Aamu Kinnunen.

Erittäin vaikea kausi. Viime kaudella Ilves oli Ykkösen kärkijoukkueita. Pelaaminen ollut sarjan aivan eliittitasoa, mutta kokoonpanossa tapahtui nyt isoja muutoksia.

Useita viime kauden profiilipelaajia siirtyi Subway Kansallista Liigaa pelaavan edustusjoukkueen vahvuuteen. Samaa on ollut näkyvillä myös kauden aikana.

Kokoonpano on elänyt melko paljon ja tämä on vaikuttanut erittäin nuorella ikärakenteella operoivan joukkueen esiintymisiin kauden aikana.

Ilves on osoittanut piristymisen merkkejä. Voittaminen ollut vaikeaa tällä kaudella ja nyt niitä on kaksi alla. Putoamiseen on nyt hieman hajurakoa, mutta paljon on pelattavaa.

Pelaajista koko kauden mitalla nousevat esille muun muassa Elli Näsman. Hän oli jo viime kaudella mukana, mutta tänä vuonna parantanut entisestään. Erittäin vaarallinen ja tehokas pelaaja. Osunut jo 11 kertaa.

Elli Mäkipelkola on myös joukkueen aivan tärkeimpiä palasia. Noussut liigarinkiinkin kauden aikana. Siellä on viime ajat ollut myös Anela Ljesnjanin. Hän vaikuttaa olevan jo isossa roolissa pääsarjassa. Pelannut upeasti myös Subway Kansallisessa Liigassa.

Tulevaisuuden nimiä on lisäksi Tessa Perttula, joka on laitapelaajana saanut jo hyvin tehoja myös Ykkösen tasolla.

Tilanteessa paljon yhtäläisyyksiä Ilveksen kanssa. Seuran edustusjoukkue pelaa liigassa ja molemmat haluavat ehdottomasti säilyttää reservijoukkueensa Ykkösessä.

Kuopion Palloseuran kivikovan liigajoukkueenkin kannalta, on hyvin tärkeää saada myös tulevaisuudessa omille nuorille sekä hieman kokeneemmillekin pelaajille kovia Ykkösen pelejä.

Näkyykö sarjapaikan merkitys jollain tapaa syksyn kokoonpanossa, joka on elänyt tällä kaudella varsin paljon?

Vaikka KuPSilla on todella hankala jakso tuloksellisesti meneillään, he eivät ole pelanneet niin huonosti, kuin tulokset antavat olettaa. Monet pelit ovat olleet todella tiukkoja ja niin sanotusti maalin päässä.

Viimeisin voitto on kuitenkin kesäkuun puolivälistä, joten jatkosarjasta pitää tapahtua varsin nopea käännös parempaan, mikäli kuopiolaiset mielivät sarjapaikkansa säilyttää.

Monet KuPS-pelaajat ovat tällä kaudella päässeet kentälle myös pääsarjassa. Joukkueen runko on hyvin nuori ja useita B-ikäisiä pelaajia onkin saanut paljon vastuuta tällä kaudella. Ykkösen joukkueen kantavia voimia ovat olleet muun muassa Saga Kaikkonen, Nanna Savolainen, Katariina Niskanen ja Eevi Tarvainen.

Oletetuista profiilipelaajista Niitty Hahl on ansaitusti noussut kilpailemaan minuuteista huippukovassa KuPSin liigaryhmässä. Hän on ottanut todella kovia kehitysaskelia viimeisen vuoden aikana.

Viime kauden päätteeksi NJS putosi Subway Kansallisesta Liigasta, ja sen jälkeen haasteet vain kasaantuivat. Joukkueen kokoonpanossa tapahtui dramaattisia muutoksia ja lähtijöiden lista oli todella pitkä.

Alkukaudesta tämä näkyi nurmijärveläisjoukkueen pelaamisessa varmasti hyvin paljon. Näytti pitkään liki selvältä, että NJS jää sarjan viimeiseksi. Nyt tilanteeseen on tullut kuitenkin muutos. Joukkue heräsi taisteluun mukaan.

Alla tärkeät voitot FC Lahdesta ja Ilveksestä. NJS on saanut puolustuspelaamistaan myös selvästi parannettua, ja yhteistoiminta on ollut hyvää etenkin viimeisimmissä otteluissa. Tässä auttaa muun muassa Salla Hyvösen paluu ryhmään liigan PK-35 Vantaan vahvuudesta. Hän on tärkeä palanen nuoren joukkueen puolustuksessa.

Yhteistyöseurana NJS:lla on HPS. Esimerkiksi Dolma Gurung ja Matilda Kataja ovat olleet näkyvissä ja tärkeissä rooleissa pelaamissaan Ykkösen peleissä.

Maalinteon saralla alkukaudesta onnistui Anni Pajuoja. Muita profiilipelaajia sarjapaikkataisteluun ovat muun muassa kapteenin nauhaa kantava kokenut Paula Kantelinen ja nuori Hertta Lammio.

 

Tarkemmat tiedot Naisten Ykkösen otteluohjelmista ja taulukoista löydät täältä.

Artikkelikuva: JyPK

Search