Hyppää sisältöön

Neea Bergin upea pelaajaura huipentuu mestaruusjuhliin

09.10.2021

Kuopion Palloseuran kokenut keskikenttäpelaaja Neea Berg päättää pitkän pelaajauransa tänään pelattavan TiPS:n ottelun jälkeen. Vuodesta 2003 pääsarjatasolla pelannut Berg on yksi pisimpään naisten pääsarjassa vaikuttaneita pelaajia.

KuPS:n Neea Bergin ura jalkapalloilijana alkoi 6–7-vuotiaana Kuopiossa KMF:ssa Bergin isosiskon Nellin joukkueessa. Tuolloin tytöille ei ollut ikäkausijoukkueita samalla tavalla kuin nykyään, vaan joukkueen ikähaitari oli kymmenen vuoden luokkaa. Berg oli kolme päätä pienempi kuin muut joukkuekaverit aloittaessaan jalkapallon. Pikkuhiljaa ikähaitari joukkueessa pieneni. Berg on pelannut KMF:ssa C-lopputurnauksia ja B-SM-sarjaa. Juniorivuosilta matkaan tarttui kaiken värisiä mitaleita, mutta erityisen tärkeää Bergille on aina ollut se, että hän on saanut pelata siskojensa kanssa.

– Isoja saavutuksia ovat kaikki pelit mitä olen päässyt kokemaan siskojeni kanssa. Ne ovat saavutuksia, joista voidaan olla yhdessä ylpeitä, Berg kertoo.

Vuonna 2003 Neea Berg debytoi naisten pääsarjassa. Sisko Nelli oli ollut mukana nostamassa KMF:sta SM-sarjaan, ja Neea nousi pääsarjajoukkueeseen KMF:n B-tytöistä. Lähes koko KMF:n silloinen B-tyttöjoukkue nousi tuolloin edustusjoukkueeseen, joten Berg pääsi pelaamaan ensimmäisen pääsarjaottelunsa tuttujen pelaajien ympäröimänä.

– Muistan ensimmäisen pääsarjaottelumme. Se oli Sportia vastaan joskus toukokuussa. Sarja alkoi silloin paljon myöhemmin, sillä tekonurmia ei ollut. Ensimmäinen matsi oli vierasmatsi ja pelasimme hiekkakentällä hallihousut jalassa. Muistan, että peli päättyi 1–1. Meidän joukkueemme koostui edellisen vuoden B-SM-joukkueestamme, joten pääsimme yhdessä kaikki jännittämään ensimmäistä liigaotteluamme. Fiilikset olivat huimat, kun saimme heti ensimmäisestä pelistämme pisteen, Berg muistelee.

Berg on pelannut koko pääsarjauransa Kuopiossa. Seura ympärillä on muuttunut pariin kertaan, ensin Pallokissoiksi ja myöhemmin Kuopion Palloseuraksi. Keskikenttäpelaajalla on menossa 18. kausi pääsarjassa. Otteluita on kertynyt pitkälle yli 300 kappaletta, mutta kukaan tuskin pystyy ikinä täysin varmaksi sanomaan, montako ottelua Berg on tarkalleen pääsarjassa pelannut. Hän kuuluu kaikkien aikojen eniten pelanneiden liigapelaajien joukkoon Suomessa. Tänään lauantaina 8. lokakuuta on kuitenkin edessä viimeinen ottelu. Neea Berg päättää ainutlaatuisen uransa Suomen mestarina.

Neea Berg kamppailee pallosta Åland Unitedin Anni Miettusen kanssa.

Elämää ilman jalkapalloa ei voi edes kuvitella

Jalkapallo on ollut valtava osa Bergin elämää lapsesta asti. Hän on pelannut hiekkakentillä, kantanut Suomi-paitaa ja pelannut pääsarjaa pidempään kuin osa pelaajista on edes elänyt. Bergin perheessä jalkapallo ei ole koskaan ollut vain harrastus, vaan se on aina ollut elämäntapa.

– En pysty edes kuvittelemaan millaista elämäni olisi ollut ilman jalkapalloa. Jalkapallo on meidän perheessämme elämäntapa. Perheen kanssa olemme yhdessä kulkeneet sitä polkua ja elämää sitä elämää. Sitä merkitystä ei pysty edes sanoilla kuvaamaan. Se on perheen yhteinen juttu.

Berg uskoo, että vaikka hän ei olisi koskaan aloittanut jalkapallon pelaamista, se olisi silti ollut osa hänen elämäänsä. Jalkapallo on niin iso palanen, että sitä ei yksinkertaisesti voi ottaa pois. Kokonaan rakas laji ei elämästä tule katoamaan uran päättymisen jälkeenkään.

– Vähän pelonsekaisin tuntein odottelen sitä tyhjää tunnetta, joka tämän jälkeen tulee. Jalkapallo varmasti pysyy kyllä elämässä, ei sitä niin vain irti saa. Minusta tulee varmasti joukkueemme isoin fani ja tuki katsomon puolelle. Molemmat siskot pelaavat todennäköisesti pääsarjaa ensi kaudella, joten tulen seuraamaan sarjaa tarkasti myös jatkossa. Vielä en kyllä tiedä, mitä sillä kaikella ajalla teen minkä olen tähän asti käyttänyt harjoitteluun, Berg naurahtaa.

Jäähyväiset kotiyleisön edessä

Bergillä on ennestään jo muutama SM-mitali KMF:n ja Pallokissojen ajoilta. Lisäksi KuPS:n kanssa viime kauden päätteeksi kaulaan jaettiin pronssiset mitalit. Uran tähän astinen kohokohta löytyy kuitenkin vain viikon takaa. Lisäksi tänään edessä on uusi kohokohta.

– Kyllä urani kohokohta tähän asti on ollut se, kun varmistimme mestaruuden KuPS:n kanssa viime viikonloppuna. Se peli, kaikki ne fiilikset. Se voi olla, että tänään on sitten vielä isompi peli ja isompi hetki.

Pitkän pelaajauran päättäminen mestaruuteen on Bergin mielestä hieno asia, mutta se ei kuitenkaan ole keskikenttäpelaajalle pääasia. Astellessaan viimeisen kerran Väre Areenalle Berg on eniten kiitollinen siitä matkasta, jonka hän jalkapallon kanssa saanut kulkea.

– Olen kiitollinen, onnellinen ja etuoikeutettu, kun olen saanut pelata pääsarjaa kotikaupungissani melkein 20 vuotta parhaiden tyyppien ja oman perheen kanssa. Samalla totta kai olo on haikea. Lopettaminen on ollut yksi elämäni vaikeimpia päätöksiä, ja koko tämä viikko on ollut melkoista tunnemyrskyä. Päällimmäinen tunne on kuitenkin kiitollinen ja onnellinen, Berg päättää.

Subway Kansallinen Liiga huipentuu päätöskierroksella 9. lokakuuta klo 16:30 alkaen. Kuopion Palloseura on jo varmistanut mestaruuden, ja pokaalin nosto tapahtuu päätösottelun jälkeen.

Kuvat: Juha Leskinen

Search