Hyppää sisältöön

Sarjatauko päättyy: Oululaisjoukkueen kapteeni selätti pahan vammakierteen ja janoaa menestystä – EM-kisojen huuma tarttuu jokaiseen liigapelaajasta junioriin

16.07.2022

Subway Kansallinen Liiga palaa kesätauoltaan. EM-kisat tuovat lisävirtaa varmasti monelle nuorelle tai hieman kokeneemmallekin pelaajalle. Helmareiden esitykset ja näyteikkuna ovat olleet huippuluokkaa.

Jalkapallon EM-kisat ovat tarjonneet jo nyt ikimuistoisia hetkiä niin paikan päällä Englannissa kuin televisioiden ääressä täällä koti-Suomessa.

Maailman parhaita pelaajia kentällä illasta toiseen, ja Helmareiden upeat esitykset maanosan suurimpia tähtiä vastaan.

Hienoja hetkiä ja muistoja kaikille, mutta jalkapalloilijan taivaltaan aloitteleville junioreille todennäköisesti vielä paljon enemmän.

Totta kai jokaisella pelaajalla on pienestä pitäen haaveita, tavoitteita ja kristallinkirkkaita päämääriä. Arvokisat, joissa Suomi on mukana, on kuitenkin motivaatioelementtinä kiistaton.

Eikä tämä koske pelkästään junioreita. Tulevaisuuden tähdet saavat omat hetkensä parrasvaloissa, mutta osalla siihen ei mene kovinkaan kauan.

Kansallinen Liiga palaa sunnuntaina 17. heinäkuuta kesätauoltaan.

Kotimainen pääsarja on täynnä nuoria huippulupauksia, jotka täyttävät useiden nuorisomaajoukkueiden kokoonpanot. U23-maajoukkueen pelaajista monet ovat seuraavina tyrkyllä myös Helmareiden kokoonpanoon, ja muutamat kenties hyvinkin pian.

Raatin stadionilla Oulussa kentälle kirmaa myös kotijoukkueen kapteeni Aurora Harila. Alle 17-vuotiaiden ikäkausimaajoukkueessa vielä vuonna 2019 esiintynyt keskikenttäpelaaja on kärsinyt viime vuodet pahoista loukkaantumismurheista.

– Toistuvat nilkkavammat ovat aiheuttaneet paljon poissaoloja jalkapallosta, mutta hankalin vamma tapahtui vähän yli vuosi sitten, jolloin taklauksen seurauksena jalkapöytäni murtui ja jouduin olemaan sivussa noin kymmenen kuukautta, Harila kertoo.

Loukkaantumiset ovat kuitenkin onneksi nyt historiaa ja Harila nauttii jälleen jalkapallosta. Ilman kipuja. Pitkä pelaamattomuus on keskikenttäpelaajan mukaan silti vielä näkynyt peliesityksissä. Harila ei koe kyenneensä suoriutumaan, sillä tasolla, mitä itseltään odottaa, ellei jopa vaatii.

Nuori pelaaja kuvailee itseään positiiviseksi, tunnolliseksi ja sinnikkääksi. Piirteitä, jotka Harila kokee itselleen ominaisiksi niin ihmisenä kuin jalkapalloilijana.

Kaikki edellä mainitut ovat sellaisia, joiden yhteisvaikutusta yksilö tarvitsee, jos haluaa nousta vaikeuksien ja suurten pettymysten jälkeen takaisin parhaaksi versioksi itsestään.

Harila on nyt pääsarjassa pelaava jalkapalloilija, jolla on jättimäinen rooli joukkueessaan. Liigan haasteet ovat kuitenkin olleet ilmeiset.

ONS:n kausi on ollut hankala toistaiseksi, mikä osittain oli toki nuorelle nousijajoukkueelle odotettuakin. Viime kaudella Naisten Ykkösessä erittäin iloista ja hyökkäävää jalkapalloa pelannut oululaisryhmä on joutunut mukautumaan hyvin erilaiseen kilpailulliseen maailmaan.

– Etenkin kauden ensimmäiset pelit menivät totutteluun, mitä ylimmällä sarjatasolla pelaaminen vaatii, mutta olemme pystyneet kehittämään pelaamistamme kauden aikana, sanoo Harila.

– Olemme monessa pelissä joutuneet puolustamaan paljon, joten pallollinen pelaaminen on jäänyt vähäiseksi. Olemme päästäneet runsaasti maaleja ja oma viimeistelymme on ollut heikkoa.

Kapteenin mukaan mitään varsinaista yllätystä tai shokkia ei ole tapahtunut. ONS tiesi, että haaste tulee olemaan valtava, ja Harila korostaa joukkueen pelanneen myös hyviä pelejä.

Tuomas Jaakkolan valmentama oululaisjoukkue on Harilan kertoman mukaan myös pyrkinyt tarttumaan kaikkiin havaittuihin ongelmakohtiin.

Sarjatauon jälkeinen ONS on nuoren kapteeninsa mukaan esimerkiksi vahvempi kummankin rangaistusalueen sisällä.

– Tärkeimmät pelit ovat vasta edessä ja lähdemme joukkueena entistä sisukkaampina kauden loppuun. Haluamme pysyä sarjassa, joka tulee varmasti näkymään tekemisessämme.

Helpolla ei pisteitä sunnuntaina kotinurmella irtoa. Raatin stadionilla ONS:n vieraaksi saapuu PK-35 Vantaa. Sarjassa toisena oleva kokenut joukkue on hävinnyt 11 ottelustaan vain yhden ja voittanut peräti yhdeksän.

ONS avasi liigakautensa juuri vantaalaisia vastaan ja esiintyi Myyrmäessä varsin kypsästi. PK-35 Vantaa piti pallonhallinnan liki täysin ja maalipaikkojakin oli lukuisia. ONS kykeni kuitenkin puolustamaan kurinalaisesti ja maalivahti Iina Rautiainen pelasi huippukamppailun. Pisteet jäivät Vantaalle lukemin 2-1.

– PK-35 Vantaa on yksi sarjan parhaista joukkueista, joten luvassa on kova ottelu. Joukkueessa on taitavia yksilöitä ja paljon pelaajia, jotka ovat pelanneet pitkään yhdessä, joka näkyy vahvana pallollisena pelaamisena, analysoi Harila.

– He hyökkäävät paljon laitojen kautta, joten meidän pitää olla vahvoja 1v1-tilanteissa ja boksin puolustamisessa.

Haaste tulee olemaan suuri, mutta nuorelle joukkueelle jälleen uusi mahdollisuus osoittaa ehdottomasti kuuluvansa pääsarjaan.

Tekstin alussa sivuttiin jo meneillään olevien EM-kisojen merkitystä junioreille, tulevaisuuden tähdille ja nuorisomaajoukkueiden vakiokasvoille.

Arvokisat ovat iso juttu toki lähes kaikille jalkapalloa pelaaville, rakastaville ja seuraaville. EM-kisat ovat kesän kohokohtia varmasti monille kokeneemmillekin pelaajille.

Kansallisen Liigan pelaajat ovat päässeet lomailemaan hetken ja lataamaan akkuja syksyn tärkeisiin otteluihin. Sitten on se unelmien ja esikuvien aspekti.

Luonnollisesti myös Harila on seurannut EM-kisoja tarkkaan. Helmarit tietenkin suurimpana mielenkiinnonkohteena.

– On ollut hienoa huomata, kuinka Kansallisessa Liigassa pelaavat (Essi) Sainio ja (Anna) Westerlund ovat esiintyneet edukseen kisoissa.

– Tämä on hyvä osoitus siitä, että kotimaan kentiltä löytyy pelaajia, jotka pystyvät pelaamaan Euroopan parhaimmistoa vastaan. Tämä motivoi varmasti pieniä futareita, mutta myös itseäni.

Harila kertoo myös kiinnittäneensä huomiota kisojen runsasmaalisuuteen, ja päällä tehtyjen maalien suureen osuuteen kokonaismaalien määrästä.

– Ilokseni olen huomannut, että kisat ovat saaneet runsaasti näkyvyyttä. Pelejä on esimerkiksi mainostettu enemmän kuin ennen ja myös katsojaluvut ovat nousussa.

Tasa-arvoisena Harila ei toki vielä jalkapalloa miesten ja naisten välillä pidä. Suunnan nuori kapteeni kokee silti oikeaksi ja isoja askelia on Harilan mukaan otettu jo eteenpäin.

Jättimäisiä askelia on edessä myös monilla Kansallisen Liigan lukuisista nuorista huippulupauksista. Kokeneen, upean Suomen A-maajoukkueen riveissä aukeaa tulevina vuosina useita kriittisiä pelipaikkoja.

Tämä kesä, nämä esitykset ja motivoituneet tulevaisuuden tähdet pyrkivät päämäärätietoisesti kohden omia unelmiaan.

ONS – PK-35 Vantaa sunnuntaina 17. heinäkuuta kello 13.00. Pelipaikkana Oulun Raatin stadion.

Kuva: Juha Leskinen

Search