Hyppää sisältöön

Juonikas sisarkaksikko vaihtoi Vantaan Mölymäkeen – Oona ja Emmi Siren janoavat mestaruutta

17.02.2022

Tikkurilan Palloseurassa koko ikänsä hienoja otteita esittäneet siskokset joutuivat talvella täysin uuteen tilanteeseen. Oona ja Emmi Siren kertovat kuitenkin sopeutuneensa Kuopioon hienosti.

Koivukylä on pääradan varrella sijaitseva Vantaan kaupunginosa. Sen pohjoispuolella on Korso ja nelisen kilometriä etelämpänä Tikkurila.

Jalkapallon ystävät tuntenevat alueen ainakin lajin saralta. Hienoa juniorityötä vuosikausia tehnyt Koivukylän Palloseura on rikastuttanut noin 5000 asukkaan elämää vuodesta 1980.

Asolanväylän varrelta alkoi myös kaksi suomalaista jalkapallotarinaa.

Piilipuun päiväkodissa kaksossiskokset olivat siirtyneet esikouluikäisten ryhmään. Edessä oli mielenkiintoinen ja täysin uusi aluevaltaus, joka tulisi viemään kummatkin mennessään. Jalkapalloturnaus.

Oona ja Emmi Sirenin urat nytkähtivät liikkeelle.

Tytöt syntyivät jalkapalloperheeseen, joten päiväkotiryhmän mukanaan tuoma innostus tarttui myös vanhempiin.

Emmi liittyikin pikimmiten Tikkurilan Palloseuran junioreihin. Tämä palasi onnellisena kuvailemaan harjoituksissa tekemäänsä maalia perheelleen. Oona oli lopullisesti myyty siskonsa puheista ja liittyi samaan porukkaan.

Sille tielle he jäivät. Voisi sanoa kirjaimellisesti. Vasta 20-vuotiaat sisarukset ovat ehtineet profiloitumaan myös Subway Kansallisessa Liigassa juuri Tikkurilan Palloseuran kantaviksi voimiksi.

Seuran, jota kumpikin edusti esikoulusta asti. Viime vuodet mahtavaa jalkapalloa pelannut vantaalaisjoukkue joutui lokakuussa luopumaan sarjapaikastaan.

Oona ja Emmi olivat talvella jonkin täysin uuden äärellä. Lopulta siskokset suuntasivat Kuopioon ja hallitsevan Suomen mestarin vahvuuteen.

Tärkein tuki juoksee vierellä

Luonnollisesti siskot ajattelevat näkemästään ja kokemastaan pitkälti samalla tavalla. Molemmat muistelevat hymyssä suin junioreina koettuja turnausmatkoja muun muassa Ruotsiin.

TiPS oli kova joukkue ja menestystäkin tuli. Samalla Oonan ja Emmin voitonnälkä kasvoi kasvamistaan. Se näkyi varsinkin tappioiden hetkillä.

– Muistan jo pienenä ottaneeni futiksen aika tosissaan. Halusin aina voittaa jokaisen ottelun ja monet itkutkin tuli itkettyä hävittyjen pelien jälkeen, Oona kertoo.

Emmi komppaa ja kertoo myös ottaneensa jo junioreissa pelit todella vakavasti.

Perhe oli kannustava ja jalkapallon kannalta ihanteellinen ympäristö kasvaa sekä harrastaa.

Niin vanhemmat kuin isovanhemmat kuskasivat tyttöjä harjoituksiin ja elivät rakkaan harrastuksen parissa itsekin vahvasti.

Tästä molemmat ovat äärimmäisen kiitollisia. Paljon kehuja saavat myös rakkaat joukkuetoverit lapsuudesta asti.

Silti kumpikin kokee erityisesti yhden henkilön kohonneen ylitse muiden, kun laitetaan jalkapalloilijan uraan eniten vaikuttaneita ihmisiä arvojanalle.

Sisko.

– En tiedä olisinko edes koskaan aloittanut jalkapalloa ilman Emmiä. Myös se, että aina on löytynyt kaveri, jonka kanssa lähteä potkimaan, on ollut todella iso asia, sanoo Oona.

Kummankin pelipaikka on muuttunut vuosien saatossa. Oonan kohdalla muutos on maltillisempi. Kahdesti peräkkäin Kansallisen Liigan parhaaksi keskikenttäpelaajaksi valittu Oona profiloitui aluksi laitalinkiksi.

Emmi sen sijaan oli nuorempana maaleja sylkevä hyökkääjä. Sittemmin pelipaikka on pudonnut keskikentän keskustaan ja on hän pelannut puolustuksessakin.

Kummankin vahvuudet ovat ehdottomasti pelinrakentelussa ja siskokset lukevat peliä loistavasti.

Heidän vahvuutensa istuivat täydellisesti Tikkurilan Palloseuran sapluunaan. Äärimmäisen tuttuun, mutta vaativaan ympäristöön. Seuraan, joka janosi menestystä junioreista asti.

– Meillä oli todella motivoitunut ja nälkäinen joukkue. Tekemisestä näki, että monilla tavoitteet ovat todella korkealla jalkapallon suhteen, Emmi painottaa.

Loppusyksyn tapahtumat eivät tulleet täysin yllätyksenä, mutta kyllä se silti järkytti.

– Kyllä se tuntui aika pahalta. Useiden pelaajien kanssa olimme pelanneet yhdessä aivan lapsesta asti. Osa oli nostamassa seuraa aikanaan liigaan. Tietenkin se oli surullista, että niin pitkä taival päättyi noin, Oona toteaa.

Kumpikin luonnehtii, että tilanteessa päällimmäiseksi kohosi haikeus. Silti ystävyyssuhteet säilyvät ja Sirenin siskosten mukana Kuopioon lähtivät myös Liina Nora ja Anna Nurmi.

If you can’t beat them, join them

Yllä oleva sanonta on varmasti jokaiselle tuttu ja tässä asiayhteydessä ehkä hivenen kärjistetty. TiPS pelasi mahtavan kauden ja taisteli Suomen mestaruudesta kauden loppuhetkille asti. KuPS oli lopulta silti liian kova ja nappasi mestaruuden.

Nyt Oona ja Emmi lähtevät kuopiolaisten väreissä puolustamaan mestaruutta, jota olivat viime kaudella niukasti häviämässä. Kumpikin odottaa alkavaa kautta erittäin motivoituneena.

– Tiesin, että KuPS:ssa on todella ammattimaista ja täällä pystyn elämään jalkapallon ehdoilla. Tykkään siitä, että tavoitteet ovat todella korkealla. Ajattelin myös, että kokonaan uudelle paikkakunnalle meneminen kasvattaa henkisesti, kertoo Emmi.

Sopeutuminen uuteen joukkueeseen on käynyt siskosten mukaan mutkattomasti. Kumpikin kertoo pääsevänsä koko ajan paremmin seuran arkeen kiinni.

Juuri entistä ammattimaisempi arki kumpuaa välittömästi kummankin puheista pinnalle. KuPS-pelaajat elävät pitkälti jalkapallon ehdoilla ja harjoituksia on useammin.

Emmin mukaan joukkue yksinkertaisesti viettää enemmän aikaa yhdessä. Myös olosuhteet saavat varauksetonta kiitosta.

Hallitseva Suomen mestari ei kummankaan puheiden perusteella ole todellakaan kylläinen, vaan kauteen lähdetään hurjin odotuksin.

– Joukkueen tavoitteena on voittaa Kansallinen Liiga ja Suomen Cup. Lisäksi haluamme menestyä europeleissä. Toivon omalla panoksellani pystyväni auttamaan joukkuetta menestykseen, Oona sanoo.

Tasonsa jo kotimaisella huipulla osoittanut kaksikko tähyää tulevaisuudessa suurempiin parrasvaloihin. Ennen kaikkea Englannin liiga kiinnostaa niin Oonaa kuin Emmiä.

Myös kenties se kaikista suurin haave tulee molemmilta empimättä. Aikuisten arvokisat Suomen A-maajoukkueen matkassa.

Sitä ennen molemmat haluavat kehittyä entisestään ja pelata vahvan kauden Kuopiossa.

Siskokset ja kämppikset

Oona ja Emmi asuvat Kuopiossa saman katon alla. Tuttu ja rakas ihminen vierellä auttaa varmasti myös sopeutumisessa valtavasti. Ei sovi väheksyä kaksikon yhteyttä myös pelikentällä.

KuPS-toimistolla tuskin haittasi, että aukeni mahdollisuus saada molemmat seuraan. Oona ja Emmi ovat pelanneet yhdessä koko ikänsä ja se näkyy.

Asumisen suhteen työnjako vaikuttaisi myös varsin selvältä. Emmi hoitaa ruokapuolen ja Oona pitää lukaalin siistinä.

Viime kauden Kansallisen Liigan supertähti ja maalikuningatar Gentjana Rochi tuskin pistää pahakseen, että Kuopion Palloseuran keittiöön asteli kaksi nuorta ja nälkäistä uutta kokkia. Tästä ruokapuolesta kumpikin vastaavat rinnakkain.

Kuten aina ennenkin.

 

Kuvat: KuPS ja Kalevi Hämäläinen

 

Search