Hyppää sisältöön

Tuore HJK-hyökkääjä Oona Sevenius lähtee itseluottamusta uhkuen mestaruusjahtiin

12.02.2022

Oona Seveniuksella on alla onnistunut kausi PK-35 Vantaan väreissä. Superlupauksen tavoitteet ovat Englannin pääsarjassa ja täysammattilaisuudessa. Sitä ennen hän haluaa maaleillaan auttaa HJK:n Suomen mestariksi.

Uusi jännittävä kausi kurkkii jo aivan kulman takana. Otteluohjelma on julkaistu ja Suomen Cup rullaa jo täyttä vauhtia. Talven aikana Subway Kansallisessa Liigassa on tapahtunut lukuisia mielenkiintoisia pelaajasiirtoja.

Yksi merkittävimmistä on 17-vuotiaan Oona Seveniuksen liittyminen HJK:n vahvuuteen. Viime kaudella PK-35 Vantaalle 13 maalia viimeistellyt huippulupaus on koko sarjan vaarallisimpia hyökkääjiä.

Matka tähän pisteeseen alkoi noin 12 vuotta sitten, kun 5-vuotias Sevenius aloitti jalkapalloharrastuksensa nurmijärveläisen Rajamäen Kehityksen riveissä. Laji vei nuoren tytön lopulta mennessään.

– Sille tielle jäin. Aluksi se oli varmasti pitkälti yhteisöllisyys ja kaverit. Futis pysyi vahvasti heti läsnä elämässä. Se oli tiivis joukkue ja hyvä kaveriporukka, muistelee Sevenius.

Seuraava etappi oli Nurmijärven Jalkapalloseuran ja Raken yhdistelmäjoukkue ja lopulta NJS:n edustusjoukkue.

Vuonna 2020 Sevenius liittyi PK-35 Vantaan kokoonpanoon. Hän on erottunut vahvuuksiensa kautta alusta asti myös kotimaisella huipulla. Sevenius on pienestä pitäen tottunut tekemään maaleja.

– Paljon viihdyin maalin lähistöllä jo pienenä. Kyllä niitä maaleja tuli tehtyä jo silloin. Ensimmäisestä maalista ei kyllä ole mitään muistikuvaa.

Sevenius naurahtaa, että onko se noloa, jos ei muista ensimmäistä liigamaaliakaan tarkkaan? Ehkä se pikemmin kertoo nuoren pelaajan kypsästä suhtautumisesta joukkuelajin lainalaisuuksiin.

Hyökkääjä auttaa maaleillaan kollektiivia saavuttamaan voittoja. Se on osa-alue, joka saattaa jossain vaiheessa viedä Seveniuksen A-maajoukkueeseen asti.

– Olen todella maalinälkäinen pelaaja. Kentällä pyrin olemaan myös erittäin aktiivinen. Pidän itseäni myös varsin fyysisenä pelaajana, joka pelaa kohtalaisen kovaa.

Hyökkääjä kertoo nuorempana olleensa turhankin aktiivinen kentällä ja juosseensa pitkälti siellä, missä pallokin. Nykyisin rooli ja liikkumasäde ovat pelipaikan mukaisia.

Seveniuksen puheesta paistavat terve itseluottamus ja kunnianhimo. Kaikki rakentuu silti nöyrän joukkuepelaajan perustuksille.

– Jokaisella osa-alueella pitää kehittyä, jos maailman johtaviin liigoihin haluaa päästä. Tällä hetkellä koen vahvuudekseni kuljettamisen ja pallollisena pystyn olemaan vaarallinen. Olen aika vaikeasti horjutettava.

Hän kertoo maalimäärien viittaavan siihen, että maalinteko kotimaisella huipputasollakin on sujunut. Silti Sevenius kokee juuri viimeistelyn ja maalipaikoille hakeutumisen suurimmiksi kehityskohteikseen.

Nuori hyökkääjä ajattelee ylipäätään kehityskohteistaan piristävän kaavasta poikkeavasti. Sevenius ei pyri niinkään kehittämään heikkouksiaan, jotta olisi jokaisella osa-alueella yhtä hyvä. Päinvastoin.

– Ajattelen nykyisin oikeastaan niin, että tämänhetkiset vahvuuteni ovat lopulta ne, joita haluan myös eniten kehittää. Sillä tavalla pystyn tulevaisuudessa erottumaan massasta.

Tavoitteet ovat pitkällä tähtäimellä erittäin korkealla. Viiden vuoden päästä Sevenius uskoo pelaavansa ulkomailla ammattilaisena. Se on tällä hetkellä hänelle selkeä ja ainoa päämäärä.

– Futis on mun pääjuttu! Tällä hetkellä Englanti viehättää todella paljon. Liiga on todella tasainen ja kovatasoinen. Tykkään pelityylistä ja yleisestä hengestä sarjan ympärillä.

HJK:n toimintaympäristössä tavoitellaan vain mestaruutta

Sitä ennen Sevenius haluaa auttaa maaleillaan uutta joukkuettaan HJK:ta. Talvella tehty päätös oli hyökkääjän mukaan hänelle oikea.

– Näin sen kehitykseni kannalta parhaaksi ratkaisuksi. Lähdin hakemaan HJK:sta uusia ärsykkeitä ja oppimaan uutta. Tiedostin totta kai myös Klubin resurssit, jotka mahdollistavat ammattimaisen toimintaympäristön.

Kaikki onkin alkanut loistavasti uudessa ympäristössä. Hyväntuulinen Sevenius kertoo sopeutuneensa helsinkiläisseuraan todella hyvin ja saaneensa jo kattavan kokonaiskuvan Klubin arjesta. Hän kertoo olevansa erittäin tyytyväinen juuri nyt.

Joukkuehenki HJK:n sisällä vaikuttaisi olevan erinomainen jo tässä kohtaa, vaikka ryhmään on liittynyt useampi uusi pelaaja. Sevenius kertoo pukukopissa riittävän ääntä ja hänkin on päässyt keskustelemaan runsaasti liki jokaisen joukkuekaverinsa kanssa.

Erityismaininnan saa toinen 17-vuotias, Jasmin Mansaray, joka Seveniuksen mukaan luo olemuksellaan paljon rentoa fiilistä koppiin.

HJK on kestomenestyjä, joka lähtee aina vain yksi tavoite mielessään kauteen. Seveniuksen mukaan mestaruus on nytkin selkeä päämäärä, jonka hän kokee myös realistisena. Oma roolikin on tässä yhtälössä täysin selvä.

– Henkilökohtaisesti haluan auttaa joukkuetta saavuttamaan sen mestaruuden. Tavoitteenani on tehdä enemmän maaleja kuin viime kaudella. Hyökkääjällä sen pitääkin olla mielestäni niin.

Kansallisen Liigan maalipörssin voittajaksi Sevenius mainitsee aluksi Kuopion Palloseuran Gentjana Rochin, mutta sitten se terve itseluottamus nostaa jälleen päätään.

– Lähden kyllä kovana haastajana kauteen! Katsotaan miten käy. Meilläkin on monia todella hyviä maalintekijöitä.

Se on totta. HJK viimeisteli Suomen Cupin kahdessa ensimmäisessä ottelussaan yhteensä 16 maalia. Sevenius teki niistä kolme.

Alkavalla kaudella maaleja syntyy jälleen mukava määrä lisää. Puolustajilla pitänee siis kiirettä.

Kuvat: Kalevi Hämäläinen

Search