Hyppää sisältöön

“Osa jotain suurempaa” – HPS valmistautuu ensimmäiseen kauteensa Kansallisessa Liigassa

29.01.2021

HPS:n tähtihyökkääjä Piipa Kämppi iloitsee siitä, että pääsee pelaamaan pääsarjatasolle juuri nyt, kun jalkapallo on nosteessa myös naisten puolella.

Yli kaksikymmentä vuotta vihreissä

Piipa Kämppi on pelannut jalkapallouransa aikana vain yhdessä seurassa. Helsingin Palloseuran (HPS) mukana hän on noussut askel kerrallaan kohti Suomen huipputasoa.

– Olen pelannut HPS:ssä aina. Tämä on ehkä 21. vuoteni seurassa. Olen ollut HPS:n kanssa nousemassa nelosdivarista kolmoseen, kolmosesta kakkoseen ja kakkosesta ykköseen. Ykkösessä pelasimme neljä kautta, kunnes nyt sitten ensi kaudella pelaamme Kansallista Liigaa.

Kämppi itse on ollut jo usean vuoden ajan Ykkösen kovimpia maalitykkejä. Nopea ja periksiantamaton hyökkääjä viimeisteli viime kaudella 16 maalia ollen jälleen sarjan paras maalintekijä. Kämppi valittiin pelaajien äänestyksessä myös sekä sarjan parhaaksi hyökkääjäksi että vuoden pelaajaksi. Vaikka ottajia liigan puolella olisi varmasti jo aiemminkin ollut, Kämpin liigadebyytti on vielä edessä.

– On ollut vaikea sisäistää sitä, että pelaan ensi kaudella liigaa. Välillä ihan naurattaa, että teen nyt liigadebyytin vaikka olen jo kohta kolmekymmentä. Olen toistaiseksi kuitenkin ollut enemmän innostunut kuin jännittynyt, hyökkääjä naurahtaa.

Vaikka Kämppi on ikänsä puolesta hieman poikkeava liigadebytantti, löytyy HPS:sta myös niitä perinteisempiäkin ensikertalaisia. Nuoria ja lupaavia pelaajia on noussut mukaan joukkueeseen alueen seurojen B-junioreista.

Hieno aika pääsarjadebyytille

Kämppi iloitsee siitä, että pääsee tekemään oman debyyttinsä pääsarjatasolla juuri nyt, kun jalkapallo on kovassa nosteessa myös naisten lajina.

– On hienoa tehdä debyytti tällaiseen aikaan, kun naisten jalkapalloon on alettu panostaa niin paljon. Kansallisen Liigan mediatyö tuottaa tulosta. Hauskaa, että saa olla nyt mukana tässä, Kämppi pohtii.

Hyökkääjä pitää Kansallisen Liigan saamaa mediahuomiota tärkeänä erityisesti nuoremmille pelaajille, joilla on vielä pitkä ura edessään.

– Tässä on heille hieno mahdollisuus tehdä itseään tutuksi isoille yleisöille. Ja onhan se itsellekin hienoa, että pelit televisioidaan. On hauskaa olla mukana tällaisessa isossa murrosvaiheessa.

Naisten joukkue koko seuran ylpeys

Nousu on tarkoittanut eräänlaista murrosvaihetta myös koko seuralle. HPS:n nousu Kansalliseen Liigaan on luonnollisesti ollut iso asia pelaajille, mutta myös koko seura on tuntunut iloitsevan joukkueen kanssa. HPS:lla on seurana pitkät perinteet, mutta menestyksen vuosista on jo vierähtänyt vuosikymmeniä. Naisten edustusjoukkueen menestys on herättänyt uinuvaa seurakulttuuria.

– Vaikka pelasimme Ykkösessä, oli ihanaa huomata, että meillä oli kunnolla faneja. Peleissämme kävi suhteellisen paljon katsojia, erityisesti junioreita. Pelejämme kävi katsomassa niin tyttö- kuin poikajunioreitakin, mikä on mielestäni hienoa, Kämppi kertoo.

Kämppi pitääkin HPS:ssa siitä, että naisten pelien seuraaminen ei ole vain äitien ja tytärten harrastus, vaan poikajuniorit seuraavat joukkueen edesottamuksia tosissaan.

– Esimerkiksi omalle kohdalla oli hienoa, kun myös jotkut nuoret pojat oppivat tunnistamaan minut pelaajana ja tulivat juttelemaan. Näin oli myös joidenkin muiden pelaajien kohdalla, että he saivat ihan omia faneja. Lisäksi monet vanhemmat tulivat nousun vahvistuttua kiittelemään, että vitsit miten hienoa, että nousitte.

Vaikuttaa myös siltä, että fanikulttuurin herääminen jatkuu ensi kaudella; Kämpin mukaan joukkueen kausikortteja on jo nyt myyty hyvä määrä.

– Näyttää siltä, että ihmiset haluavat olla matkassamme mukana myös ensi kaudella, Kämppi toteaa.

“Tahdomme näyttää, että kuulumme liigaan”

Piipa Kämppi puhuu ensin kauden tavoitteista kepeämmin: tietenkin tavoitteena on voittaa kaikki pelit. Pienen pohdinnan jälkeen hän vastaa kuitenkin hieman maltillisemmin.

– Emme ole vielä päättäneet mitään virallista tavoitetta, mutta epävirallisesti voin nyt ainakin sanoa, että tavoitteemme on säilyä sarjassa ja jokaisessa pelissä osoittaa, että kuulumme liigaan. Emme tule ketään nöyristelemään. Se on ehkä kauden ykköstavoite.

Tavoitteisiin pääsemiseksi niin seura kuin joukkuekin on tehnyt töitä aikaisempaa enemmän. Joukkueen valmennusrinkiä vahvistettiin tulevaa kautta varten. Mari Savolainen tuli mukaan valmennustiimiin ja seuran sisältä fysiikkavalmentajan tehtävät otti hoitaakseen Alejandro del Peso Delgado.

– Meillä on ollut enemmän resursseja valmennuksen puolelta, mutta yleisesti myös vaatimustaso on noussut. Nyt odotetaan enemmän tempoa ja parempaa tekemistä. Treeni on ollut kovempaa.

Kämpin mukaan fysiikkavalmentajan mukaantulo on ammattimaistanut harjoittelua paljon. Seurasta löytyy kuitenkin myös muita tekijöitä, jotka luovat urheilijoille ammattimaisempaa fiilistä.

– Jos tässä pelaajana saa lähettää terveisiä, niin haluaisin kyllä nostaa esiin meidän viestintätiimiä. He tekevät upeaa työtä, ja saavat meidät pelaajat tuntemaan, että olemme osa jotain suurempaa, Kämppi päättää.

Jutun kuvat: Daniel Ivanov

Search