Hyppää sisältöön

PK-35 Vantaa hyvistä lähtökohdista lohkovaiheen avaukseen

24.01.2020

Naisten Suomen Cupia pelataan nyt toista kautta nykymuodossaan. Kilpailu alkoi elokuussa niin kutsutulla superkierroksella, jonka kautta kymmenen joukkuetta lunasti paikkansa talven lohkovaiheessa. Kaksi viimeistä lohkovaihepaikkaa ratkaistiin syksyn pudotuspelikierroksilla. PK-35 Vantaa raivasi tiensä 12 joukkueen lohkovaiheeseen pudottamalla FC Loviisan, FC Hongan B-tytöt ja lopulta ratkaisevassa ottelussa FC Espoon. Ilves lunasti lohkopaikkansa jo superkierroksella kaadettuaan NJS:n lukemin 3-5.

12 mukana olevaa joukkuetta on arvottu neljään kolmen joukkueen lohkoon. Joukkueet kohtaavat toisensa kertaalleen, joten kussakin lohkossa pelataan kolme ottelua. Jokaisen lohkon kaksi parasta joukkuetta etenevät Suomen Cupin puolivälieriin, jossa lohkovoittajat ja –kakkoset arvotaan vastakkain.

Punamustien lohko potkaistiin käyntiin jo viime viikonloppuna, kun JyPKn ja Ilves tasasivat Jyväskylässä pisteet värikkäiden vaiheiden jälkeen lukemin 3-3. Keskisuomalainen kotijoukkue karkasi ottelussa jo 3-1-johtoon, mutta Ilves nousi tasoihin osuttuaan kahdesti vajaassa kahdessa minuutissa. JyPK hukkasi tapahtumarikkaassa ottelussa vielä rangaistuspotkun, joten Ilves sai pisteen mukaansa Jyväskylästä. Tamperelaisten osumista vastasivat Saana Tuomala, Jenni Kantanen ja Heta Olmala.

Ilveksen ja JyPKin päädyttyä keskinäisessä ottelussaan pistejakoon, riittäisi voitto lauantaina jatkopaikan sinetöimiseen sekä PK-35 Vantaalle että Ilvekselle. Tasapelillä molempien jatkopaikkojen kohtalo jäisi reilun viikon kuluttua Myyrmäessä pelattavan lohkon päätösottelun varaan. Lopulliset sijoitukset ratkaistaan joka tapauksessa vasta kolmannessa ottelussa.

Ennen lauantaista kilpakauden avausta PK-35 Vantaa on ehtinyt pelata kaksi harjoitusottelua. Kaksi viikkoa sitten joukkue kaatoi Turun Palloseuran Myyrmäessä lukemin 1-0 Roosa Toivasen osumalla. Viime viikonloppuna sen sijaan PK-35 Vantaa haki 0-2-vierasvoiton Viron naisten A-maajoukkueesta. Punamustien maalintekijöinä kunnostautuivat nuoret Wilma Forsblom ja Oona Sevenius.

PK-35 Vantaa ja Ilves kohtasivat edellisen kerran vuosi sitten tammikuussa. Myös silloin kyseessä oli Suomen Cupin lohkovaiheen ottelu, joka päättyi Punamustien 3-1-voittoon. Sen jälkeen molemmissa joukkueissa on kuitenkin tapahtunut useita muutoksia. Kaudella 2019 Ykkösessä PK-35 Vantaa kohtasi Ilveksen kakkosjoukkueen, jonka se kaatoi Myyrmäessä lukemin 1-0 ja Tampereella lukemin 0-8. Noiden otteluiden pelaajista on kuitenkin Ilveksen cup-ryhmässä mukaan korkeintaan muutama yksittäinen pelaaja.

Viime kaudella Naisten Liigassa kahdeksanneksi sijoittuneen Ilveksen pelaajarunko on pysynyt hyvin kasassa. Ainoastaan nuori maalivahti Hanna Sherazer suuntasi Kuopioon. Tulijoita sen sijaan on ollut useampia. Moona Talka siirtyi Ilvekseen TiPSistä ja Saana Tuomala HFA:sta. Heta Olmala ja Silja Tuominen sen sijaan siirtyivät Tampereelle Ykköseen pudonneesta ONS:stä. Lisäksi maalivahti Marjukka Mikkonen palasi Norjasta tuttuun vanhaan seuraansa.

Punamustien lauantain kokoonpanosta puuttuvat varmuudella Tia-Maria Jaakonsaari, Aurora Troberg ja Anna Vlasoff. Sanna Saarisen pelaaminen sen sijaan on vielä epävarmaa. Viime ottelusta sivussa olleet Tytti Kemppainen ja Netta Koso sen sijaan palaavat kokoonpanoon.

Suomen Cupin Ilves-ottelu on PK-35 Vantaalle vuoden 2020 ensimmäinen kilpailullinen ottelu, mikä tuo peliin luonnollisesti oman lisämausteensa. Päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan valmistautuminen on sujunut pääosin hyvin.

– Lähtökohdat ovat aika erilaiset kuin vuosi sitten. Nyt tilanne on seesteinen ja olemme pystyneet keskittymään vain jalkapalloon. Meillä on takana jo kaksi hyvää harjoitusottelua, joissa olemme saaneet hitsattua joukkueen pelaamista yhteen, Väisänen sanoi vantaalaisten sivuilla.

– Kahdessa pelaamassamme ottelussa olemme kehittyneet halutuissa asioissa, mutta tässä vaiheessa vuotta tärkeintä on pelillisen ilmeen löytäminen. Joukkue pitää saada pelaamaan halutulla identiteetillä ja ajaa koko joukkuetta yhä paremmin sisään yhteiseen pelitapaan. Pitää muistaa, että meillä on useita pelaajia, joilla ei ole vielä liigakokemusta.

Jokainen joukkue hakee vielä alkuvuodesta pelitapaansa ja uusien pelaajien sopeutuminen vaatii aina aikansa, mutta nykymuotoinen Suomen Cup pakottaa joukkueet pelaamaan tuloksesta jo kesken valmistautumiskauden. Se ei ole urheilullisesti optimaalista, mutta tilanne on kaikille seuroille tasapuolinen. Väisänen tiedostaa, että huomenna pelataan jo erilaisilla panoksilla kuin viikko sitten.

– Suomen Cupin pelien alkaessa pitää tietysti huomioida se, että nyt pelataan vielä selkeämmin tuloksesta. Nämä ovat meille tärkeitä pelejä.

Kilpakauden avausvastustaja Tampereen Ilves on Punamustille tuttu usean liigakauden ajalta, mutta aivan tuoretta kokemusta keskinäisistä peleistä ei ole. Väisänen ei kuitenkaan usko Ilveksen tekevän merkittäviä muutoksia ryhmälle ominaiseen pelaamiseen.

– Ilveksestä meillä on vielä aika rajallisesti tietoa. Pelasimme vuosi sitten Suomen Cupissa vastakkain ja olemme nähneet heidän JyPK-pelinsä videolta. Tiedämme, että vastaan tulee aggressiivinen joukkue, jolta löytyy myös taitavia pelaajia. Lisäksi he pyrkivät usein kovaan prässiin, Väisänen luonnehti.

PK-35 Vantaa matkustaa Tampereelle varsin kapealla pelaajaryhmällä, sillä sairastelut verottavat kokoonpanoa. Pitkäaikaisista vaivoista ei kuitenkaan onneksi ole kysymys.

– Joukkueessa on ollut nyt flunssakierrettä, joten toivottavasti se saadaan viimein katki ja saamme mahdollisimman monta pelaajaa jalkeille. Jo harjoittelua ajatellen olisi tärkeää saada kaikki pelaajat terveiksi, Väisänen totesi.

Suomen Cupin lohkovaiheen ottelu Ilves – PK-35 Vantaa pelataan lauantaina 25.1. klo 12.30 Pirkkahallissa Tampereella.

Lähde: PK-35 Vantaan kotisivut

Search