Hyppää sisältöön

PK-35 Vantaan Väisänen suitsutti omiaan

15.02.2020

Kotijoukkueen lähtökohdat puolivälierään olivat haastavat, sillä joukkue kärsi jopa poikkeuksellisen pahasta loukkaantumis-, sairastelu- ja poissaolosumasta. Kentälle saatiin vahva avauskokoonpano, mutta vaihtopenkki jäi kapeaksi ja pelipaikat poikkesivat jonkin verran totutuista. Esimerkiksi ensiesiintymisensä Punamustien paidassa tehnyt yhdysvaltalaispelaaja Olivia Doak nähtiin perjantaina hyökkäyspään roolien sijaan keskuspuolustajana. Pelaajapulaa helpottamaan PK-35 Vantaa sai myös jälleen apuja yhteistyöseura EBK:sta. Nuoret Ella Koivu ja Sinna Suuriniemi joutuivat tiukkaan paikkaan, mutta suoriutuivat tehtävästään hyvin.

Punamustien päävalmentaja Jari Väisänen oli ottelun jälkeen luonnollisesti tyytyväinen joukkueensa suoritukseen. Hänen mukaansa lähtökohdat olivat poissaolosuman myötä haastavat, mikä pakotti valmennuksen miettimään peluutusta hieman uudella tavalla. Aivotyö kuitenkin palkittiin, kun tapahtumarikas ja kiihkeä puolivälierottelu päättyi Punamustien voittoon.

– Olen todella tyytyväinen pelaajien suoritukseen. Tämä oli kunnon cup-vääntö. Peli oli kovaa ja usein pelattiin jopa sääntöjen rajamailla. Harvoin olen nähnyt peliä, jossa on tällainen määrä rikkeitä ja vapaapotkuja, Väisänen totesi vantaalaisten sivuilla.

– Meillä oli tänään poikkeuksellisen paljon poissaoloja ja se tietysti aiheutti pientä huolta. Jouduimme miettimään tosi tarkkaan, kuka pystyy pelaamaan milläkin paikalla ja miten pystymme muuttamaan paikkoja pelin sisällä. Kaiken kaikkiaan onnistuimme siinä tosi hyvin.

Voitosta huolimatta PK-35 Vantaa ei Väisäsen mukaan onnistunut aivan kaikissa pelillisissä tavoitteissaan, mutta moni pelin kannalta tärkeä asia toimi suunnitellusti.

– Tavoitteenamme oli saada pallonhallintaamme korkeammalle, mutta siinä emme aivan onnistuneet. Pystyimme kuitenkin pitämään palloa hyvin omalla alueellamme, ajoittain jopa pienellä riskillä, ja sen myötä onnistuimme suunnitellusti rikkomaan Hongan prässiä, Väisänen sanoi.

– Prässääminen on kuitenkin aika raskasta ja jos siinä ei saa onnistumisia, joutuu juoksemaan paljon. Tavoitteenamme olikin juoksuttaa Honkaa haluamassamme rytmissä. Siitä huolimatta Honka kuitenkin prässäsi sen verran hyvin, että he onnistuivat pakottamaan alakertaamme muutamiin huonoihin ratkaisuihin, mutta pystyimme kuitenkin estämään pahimmat tilanteet.

Kun PK-35 Vantaa pääsi pääsääntöisesti hyvin espoolaisten paineen alta pois, alkoi vieraiden prässi hiljalleen hiipua. Silloin kotijoukkue vietyä pallonhallintaansa ylemmäs ja pääsi sen myötä myös maalintekotilanteisiin.

– Kun avausjakson alun kova prässi laantui, peli rauhoittui ja pystyimme kontrolloimaan peliä paremmin. Sen myötä saimme myös painetta ylöspäin, muutamia hyviä paikkoja ja lopulta hienon maalin sivuvapaapotkusta. Saimme pelattua pallon sovitulle alueelle ja Olivia puski sen loistavasti maaliin, Väisänen kiitteli.

– Pystyimme pitämään Hongan vaaralliset vastaiskut hyvin kurissa. Avausjaksolla heillä oli kuitenkin yksi hyvä laukaisupaikkaan johtanut vastahyökkäys, mutta meidän onneksemme veto suuntautui yli maalin. Tuota tilannetta lukuun ottamatta pystyimme pitämään vastustajan hyvin poissa maalintekosektorilta ja Velmalle kertyikin lopulta vain yksi torjunta.

PK-35 Vantaa pääsi tauolle 1-0-johdossa ja viisitoistaminuuttisen tauon aikana valmennus painotti edelleen keskittymistä samoihin asioihin. Pelaajat osoittivat jälleen hienoa malttia ja kurinalaisuutta toteuttaa sovittua pelisuunnitelmaa.

– Kävimme tauolla kopissa läpi, miten pelaamme alakerrassa. Se saattoi näyttää ajoittain riskipelaamiselta, mutta se oli juuri sitä, mitä olimme sopineet. Maalivahtimme ja topparimme pystyivät pitämään palloa hyvin paineen allakin ja tilaisuuden tullen muuttamaan pelin painopistettä. Sen myötä Honka joutui juoksemaan tosi paljon, Väisänen sanoi.

– Jouduimme tässä pelissä kuitenkin myös puolustuskannalle ja halusimmekin tietyissä tilanteissa vain pitää pakan tiiviinä. Honka sai toisella jaksolla enemmän pallonhallintaa, mutta pidimme heidät poissa vaarallisilta maalipaikoilta ja purimme muutamat keskityspallot hyvin.

Punamustilla oli etenkin pelin loppuvaiheessa kentällä varsin kokematon ryhmä, sillä kentällä oli lopulta vain neljä aiemmin liigatasolla pelannutta pelaajaa. Heistä voittomaalintekijä Olivia Doak teki ensiesiintymisensä PK-35 Vantaan paidassa. Myös EBK:n Ella Koivu ja Sinna Suuriniemi saivat Väisäseltä kehuja ennakkoluulottomista otteistaan.

– Oli tietysti hienoa, että Olivia onnistui maalinteossa heti ensimmäisessä ottelussaan. Hän osoitti olevansa rohkea pelaaja, joka suoriutuu hyvin 1v1-pelaamisesta, pystyy kuljettamaan palloa, haastamaan vastustajia ja tekemään ratkaisuja kentällä, Väisänen kiitteli.

– EBK:n nuoret pelaajat joutuivat kentälle aika vaikeaan paikkaan, kun jouduimme puolustamaan paljon, mutta sekä ”Eltsu” että Sinna hoitivat roolinsa tosi hyvin. Eltsukin joutui pelipaikka, jota hän ei ollut pelannut varmaan ikinä ennen, mutta hän pienten ohjeiden perusteella hän suoriutui loistavasti ja kykeni pitämään palloa omalla joukkueella.

Kokonaisuudessaan Väisänen oli tyytyväinen tapaan, jolla jokainen kokoonpanossa ollut pelaaja täytti paikkansa. Hänen mukaansa ystävänpäivän huipentaneen voiton kaltaiset tulokset ovat arvokkaita myös joukkueen kasvuprosessin kannalta.

– Oli tosi hienoa, että kaikki kentällä olleet pystyivät antamaan täyden panoksensa voiton eteen. On vaikeaa nostaa yksittäisiä pelaajia muiden edelle, mutta Sanna oli tänään loistava.  Hän pelasi todella varmaotteisesti eikä menettänyt palloja. Hän siirtyi vielä kesken pelin tärkeällä hetkellä toppariksi, mutta esiintyi silläkin paikalla mallikkaasti ja rauhallisesti, Väisänen sanoi.

– Tällainen voitto on tosi tärkeä, kun joukkueessa on paljon uusia ja nuoria pelaajia. Hyvät tulokset vahvistavat entistään luottoa omaan pelaamiseen. Sekin on hyvä onnistumisen mittari, että olemme päästäneet tämän vuoden peleissämme vain yhden maalin. Alakertamme on pitänyt hyvin ja maalivahti on toiminut viimeisenä lukkona.

Suomen Cupin välierissä PK-35 Vantaa kohtaa paikalliskilpailijansa Tikkurilan Palloseuran, joka kaatoi omassa perjantai-illan ottelussaan täksi kaudeksi Ykköseen pudonneen IK Myranin. Välierät pelataan maaliskuussa viikkoa ennen sarjakauden alkua

Lähde: PK-35 Vantaan kotisivut

Search