Hyppää sisältöön

Roosa Ariyo Nigerian maajoukkueen mukaan – ”aivan kuin kaikki olisi unta”

08.06.2021

Tikkurilan Palloseuraa edustava Roosa Ariyo sai yllätyskutsun Nigerian maajoukkueeseen. Seuraavan puolentoista viikon aikana joukkue tulee kohtaamaan Jamaikan, Portugalin ja USA:n ystävyysotteluissa Texasissa.

26-vuotias TiPS:n hyökkääjä Roosa Ariyo on tehnyt alkukaudella Subway Kansallisessa Liigassa kovaa jälkeä. Yhdeksässä ottelussa hän on viimeistellyt yhdeksän maalia, mikä oikeuttaa maalipörssissä toiseen sijaan. Hyökkääjä panosti urallaan pitkään opiskeluun jalkapalloa enemmän, mistä syystä esimerkiksi nuorten maaotteluja Suomessa kertyi aikanaan vain yksi.

Ariyon hyvät otteet on huomattu kuitenkin hänen isänsä kotimaassa Nigeriassa, jonka kansalaisuus Ariyolla on ollut jonkun aikaa. Hyökkääjä tiesi olevansa Nigerian maajoukkueessa seurantalistalla, mutta kutsua edustaman maata ei ollut kuulunut. Nigerian maajoukkueen päävalmentaja Randy Waldrum nimesi toukokuussa 25 pelaajan listan, jotka lähtisivät edustamaan maata 10.–17. kesäkuuta Texasissa pelattavaan Summer Seriesiin. Turnauksessa Nigeria kohtaa nelinkertaisen maailmanmestarin USA:n sekä Portugalin ja Jamaikan. Ariyon nimi ei ollut kutsuttujen pelaajien listalla. Aivan yllättäen vain muutama päivä ennen turnausta hyökkääjää lähestyttiin viestillä ja pyydettiin mukaan turnaukseen. Kutsu tuli täytenä yllätyksenä.

– Tiesin, että Nigerian maajoukkue on seurannut tekemisiäni jonkin aikaa. Kutsu tuli kuitenkin täysin puskista, koska en ollut alun perin nimetyssä ryhmässä. Kaikki tapahtui muutaman päivän sisään! Ariyo ihmettelee.

Roosa Ariyo kuuluu Kansallisen Liigan kirkkaimpiin tähtiin. Kuva: Juha Leskinen

”Epäuskoinen olo”

Koska kutsu tuli Ariyolla niin viime tipassa, oli hän aluksi hieman huolissaan siitä, onnistuisivatko matkan käytännön järjestelyt näin lyhyellä varoitusajalla.

– Oli jopa vähän epäuskoinen olo, en uskonut, että saataisiin kaikki asiat kuntoon ennen reissuun lähtöä. Mutta pääsin kuitenkin lähtemään, ja nyt uskomaton fiilis.

Jo ennen kutsua Ariyo on joutunut pohtimaan, ottaisiko Nigerian maajoukkuekutsun vastaan, mikäli se tulisi. Otettuaan A-maajoukkuekutsun kerran vastaan kilpailullisessa ottelussa, pelaaja ei voi enää vaihtaa edustamaansa maata. Lopulta valinta oli kuitenkin helppo, sillä Nigerian tarjoamaa tilaisuutta ei yksinkertaisesti voinut jättää käyttämättä. Ystävyysottelut eivät myöskään sulje pois mahdollisuutta edustaa Helmareita jatkossa, jos kutsu tulisi.

– Olenhan vähän pohtinut valintaa Suomen ja Nigerian välillä, mutta Suomen maajoukkueesta ei olla kuitenkaan oltu yhteydessä. Nigeria valitsi minut nyt mukaan. Totta kai tartun tällaiseen upeaan tilaisuuteen, kun sellainen tarjotaan. Tiesin heti, että hyväksyn kutsun, Ariyo kertoo.

Maanantaina Ariyo istui jo lentokoneessa matkalla Texasiin. Pidemmille pohdinnoille ei siis edes ollut aikaa, vaan matka kohti ensimmäistä maajoukkueturnausta alkoi.

Tasomittarina maailman parhaat pelaajat

Ariyolla ei ole Summer Seriesissa edessään mitä tahansa otteluita, vaan hän pääsee saman tien testaamaan tasoaan maailman parhaita pelaajia vastaan. Superfalconsina tunnettu Nigerian maajoukkue kohtaa turnauksessa Jamaikan ja Portugalin lisäksi maailman parhaaksi FIFA-rankigissa asetetun USA:n. Ariyo on innoissaan päästessään kohtaamaan maailman huippupelaajia.

– Ihan uskomatonta päästä näkemään ja kokemaan, miten maailman huippu pelaa. En olisi ikinä odottanut, että saan tällaisen tilaisuuden. Tuntuu hullulta, melkein kuin kaikki olisi unta.

Vaikka edessä on 26-vuotiaalle pelaajalle ennennäkemätön haaste, ei hyökkääjä ota paineita pelaamisesta. Hän näkee saamansa tilaisuuden ennen kaikkea uudenlaisena haasteena.

– Kansallisessa Liigassa on mennyt ihan hyvin, mutta olen erittäin valmis testaamaan mihin pystyn paljon kovemmassa seurassa. Menen vaan täysillä mukaan ja teen niin hyvin kuin pystyn. Varmasti tosi kehittävää saada uudenlaista ärsykettä ja haastetta.

Maalia tuulettava Ariyo on Kansallisen Liigan seuraajille tuttu näky. Kuva: Kalevi Hämäläinen

Search