Hyppää sisältöön

FC Honka sai tutun maalivahdin tolppiensa väliin – Sofia Manner tuo pelinavaamisellaan oman panoksensa myös pallolliseen peliin

22.03.2023

Sofia Manner palasi FC Hongan paitaan Islannista. Tunteella pelissä elävä maalivahti haluaa auttaa joukkueensa menestykseen ja olla sarjan paras maalivahti.

Haastava. Se lienee oikea sana kuvaamaan viime kautta, kun FC Hongan maalivahti Sofia Manner kertoo, mitä kaikkea se piti sisällään.

Hänen mielestään oli hienoa päästä pelaamaan Islantiin ja kokemus oli ennen kaikkea opettavainen. Manner kertoo kasvaneensa ihmisenä varsinkin pelin ulkopuolella.

Aika UMF Fjölnirin kanssa sisälsi kuitenkin loukkaantumisia ja epäonnea. Suomalaisvahdilla oli myös kertomansa mukaan haasteita saada maalivahti- ja fysiikkavalmennusta. Ainakaan siinä määrin, mitä ammattimainen lähestymistapa jalkapalloa kohtaan vaatisi.

– Tajusin, kuinka tärkeää on, että ympärillä olevilla on hyvä olla. Myös kollektiivisen omistautumisen merkitys menestyksen eteen korostui, pohtii Manner.

Nyt hän on tutussa ympäristössä. Seurassa, josta hän muutama vuosi sitten lähti ensin Yhdysvaltoihin ja sieltä Islantiin. Kaikki on myös mennyt juuri niin kuin odottaa saattaa.

Sofia Manner Stony Brookin paidassa Yhdysvalloissa 2019. Kuva: Jim Harrison.

– Honka on aina ottanut minut vastaan todella hyvin. Valmennus ja pelaajat ovat täällä ihan huippuja. Aina on hyvä fiilis mennä treeneihin. Sitten totta kai harjoitukset ja puitteet ovat erittäin laadukkaita.

– Oli myös kontakteja Islannin pääsarjaan, mutta tullessani kauden jälkeen Suomeen oli fiilis, että olisi kiva pysyä täällä ainakin hetki. Olin pitkään ollut poissa opintojen ja jalkapallon takia, sitten aukesi mahdollisuus pelata Hongassa.

Manner, 25, aloitti jalkapallon 6-vuotiaana SAPAn poikien joukkueessa. Hän pelasi aina, kun siihen aukeni mahdollisuus, esimerkiksi koulussa välitunneilla ja luonnollisesti vapaa-ajalla. Kaiken keskiössä oli ilon tunne, mitä jalkapalloilu sai aikaan.

Sen tunteen Manner kertoo seuranneen häntä näihin päiviin asti. Jalkapallossa on pääsarjatasolla tietenkin totisempi sävy ja laji määrittelee vahvemmin ajankäyttöä, mutta nautinto sekä ilo ovat aina läsnä.

Jalkapallo on myös tuonut Honka-vahdin mukaan paljon upeita asioita hänen elämäänsä. Manner mainitsee muun muassa lukuisat ystävät, erilaiset reissut, koulutuksen ja mahtavia kokemuksia.

Yksi niistä kokemuksista ehdottomasti oli myös aika Islannissa. Nyt on taas uuden luvun aika. Preseason alkaa hiljalleen taittumaan loppusuoralle, mutta Manner sanoo sen menneen toivotulla tavalla.

– Todella hyvin! Joukkue on muuttunut parissa vuodessa tosi paljon. On paljon hyviä pelaajia, hyvällä asenteella ja koko ajan muovaudutaan enemmän yhteen. Nyt on ollut tosi hyvä meininki kentällä ja sen ulkopuolella.

– Isot odotukset joukkueelta. On treenattu preseason hyvin ja todella odottavaiset fiilikset tulevasta kaudesta. Uskon että voidaan nostaa tasoamme aiemmista vuosista ja näyttää todellinen potentiaalimme.

Itseltään Manner odottaa paljon. Ennen kaikkea hän haluaa säilyä ehjänä ja saada ison roolin FC Hongassa sekä koko Subway Kansallisessa Liigassa. Manner kertoo haluavansa ehdottomasti kilpailla sarjan parhaan maalivahdin tittelistä.

Manner elää tunteella peleissä ja hän luonnehtii itseään jopa aika aggressiiviseksi kentällä, mikä ei vastaa luonteenpiirteitä jalkapallon ulkopuolella. Intohimo lajia kohtaan ja palo menestyä näkyvät silti varmasti espoolaisten maalin edustalla myös alkavalla kaudella.

Manner on maalivahti, joka on vahva jalalla ja tätä kautta haluaa myös osallistua peliin. Tämä on ehdottomasti asia, joka on varmasti myös valmennuksen mieleen, koska se antaa pallollisia vaihtoehtoja.

Subway Kansallisen Liigan kaudesta 2023 Manner povaa äärimmäisen tasaista. Hän ei usko, että helppoja pelejä on luvassa juuri ollenkaan.

Tulevaisuutensa suhteen Honka-vahti on edelleen avoin. Manner haluaa ehdottomasti katsoa, mihin hänen oma potentiaalinsa lopulta riittää. Sitä hän lähestyy vuosi kerrallaan ja seuraava etappi on FC Honka.

Artikkelikuva: FC Honka

PELAAJASIIRROT 2023

Search