Subway Kansallisessa Liigassa nähtiin tänään vauhdikas kierros

17.06.2020

Subway Kansallisessa Liigassa nähtiin tänään maalirikas ja yllätyksien täyteinen kierros. KuPS jatkoi huimaa virettään. Voitokkaita olivat myös PK-35, HJK, TiPS ja Åland United.

TPS – Åland United 0-1 (0-0)

Kierroksen ensimmäisessä ottelussa Åland United otti peliä hallitsevan roolin nopeasti. Vaikka TPS:n puolustuslinja esiintyi ottelussa kunniakkaasti, oli Åland Unitedin painostus jatkuvasti kovaa. Ottelun edettyä vajaat puoli tuntia Anni Miettunen kävi lähellä vierailijoiden maalisaldon avaamista, mutta yritys kilahti tolppaan. Tämän lähempänä ei maalia käydä ensimmäisellä puoliajalla, vaan puoliaikatilanteeksi kirjattiin 0-0.

Åland United hallitsi kenttätapahtumia myös ottelun toisella puoliajalla. TPS:lla on erityisesti vaikeuksia hyökkäyksen aloittamisessa. Kärkikaksikko painoi töitä hartiavoimin, mutta apuja ei TPS pystynyt hyökkääjilleen antamaan. Åland Unitedin pallonhallinta palkittiin 71 minuutin ajassa kulmapotkutilanteesta, kun Signy Aarna onnistuu puskemaan korkean kulmapotkun jäljestä pallon maaliin. Åland United sai vielä loppupelistä pari hyvää maalipaikkaa, kun ensin Ashley Riefner jujutteli TPS puolustusta ja heti perään Ode Fulutudilu tykitti pallon ylärimaan. Maaleja ei kuitenkaan enää Yläkentällä nähdä, vaan ottelun loppulukemiksi kirjattiin 0-1 vierailijoille. Åland United otti siis ottelusta ansaitut kolme pistettä.

Ilves – HJK 1-2 (1-1)

Ilves sai kotiavaukselleen loistavan alun, kun vain kahdeksan minuutin pelin jälkeen varakapteeni Tuuli Enkkilä näytti osaamistaan ja pakotti vierailijajoukkue HJK:n takaa-ajoasemaan. HJK onnistuikin siirtämään ottelun painopisteen Ilveksen päätyyn, mutta joutui jatkamaan takaa-ajoasemassa lähes puoliajalle asti. Juuri ennen peliajan päättymistä Emmaliina Tulkki kuitenkin helpotti helsinkiläisten urakkaa toiselle puoliajalle ja tasoitti tilanteeksi 1-1.

Toinen puoliaika käynnistyi Tammelassa hyvin erilaisissa merkeissä kuin ensimmäinen. Reilu viisi minuuttia pillin soinnin jälkeen Ilves puolustus unohti kulmapotkutilanteessa Essi Sainion aivan vapaaksi taka-alueelle. Kokenut Sainio ei tällaisen paikan saatuaan erehtynyt, vaan puski HJK:n voitto-osuman. Vakuuttavasta alusta huolimatta Ilves joutuu taipumaan ja helsinkiläiset pääsevät kotimatkalle avausvoitto kainalossaan.

JyPK – KuPS (0-3)

Jyväskylässä KuPS tuntui jatkaneen siitä, mihin se avauskierroksella jäi. 18 minuutin pelin jälkeen Gentjana Rochi varasti pallon JyPK:n puolustukselta ja laittoi lukemiksi 0-1. Ottelu ehti tästä vanheta vain 10 minuuttia, kun vauhdissa oli jälleen, kukas muukaan, kuin Rochi itse. KuPS:n onnistui maalinteossa vielä kolmannenkin kerran ennen tauolle siirtymistä, tällä kertaa vauhdissa oli tehoduon toinen osapuoli Lavdije Begolli.

Toisella puoliajalla JyPK:n urakka ei ainakaan helpottunut, kun luottopuolustaja Jasmin Miettinen otti suoran punaisen ja lähti suihkun puolelle. Kun toinen puoliaika oli ehtinyt edetä parikymmentä minuuttia, Begollikin iski päivän toisen osumansa. Maali oli Begollilta hieno yksilösuoritus, mutta myös osoitus koko KuPS:n joukkueen iskukyvystä. JyPK kävi lisäajalla vielä lähellä 0-5 osumaa, kun Nanne Ruuskanen taituroi keskialueelta hyvälle maalintekosektorille ja lähetti matkaan loistavan laukauksen. JyPK-veskari Matilda Nurmi esitti kuitenkin vielä tätä laukaustakin upeamman pelastuksen ja onnistui pitämään pelin 0-4 tilanteessa. Laihahko lohtu JyPK:lle, mutta ainakin Nurmi sai komean tarinan jälkipolville.

TiPS – Honka 3-1 (3-0)

Tikkurilassa odotettiin tiukkaa ottelua. Ensimmäisen puolen tunnin aikana molemmat joukkueet onnistuivat luomaan jonkinlaisia aihioita, mutta kunnollisia maalintekopaikkoja oli hyvin vähän. Keskialueen kamppailut olivat hyvin tasaisia, mutta Honka pääsi käymään lähempänä maalintekoa. Ensimmäinen maali nähtiin ajassa 33’, kun Oona Sireen riisti pallon keskialueella. Hänen syöttönsä tavoitti Roosa Ariyon, joka laittoi pallon varmasti Hongan verkkoon. 40 minuutin pelin jälkeen Sireen jatkoi vakuuttavaa työskentelyään ja niittasi tilanteeksi jo 2-0. TiPS tuntui tästä saaneen kunnon piristysruiskeen peliinsä, ja ottelu ehti tästä vanheta vain minuutin, kun Ariyo voitti juoksukilpailun Honkapuolustajien kanssa. Ariyo viimeisteli illan toisensa varmasti, päästäen kotijoukkueen jopa 3-0 johdossa puoliajalle.

Honka onnistui keräämään rivinsä toiselle puoliajalle, eikä TiPS:ltä enää tässä ottelussa nähty maaleja. Hongan kavennusta saatiin kuitenkin odottaa ottelun viimeiselle varsinaiselle peliminuutille saakka, joten varsinaisesti jännitystä ei enää ottelun loppuhetkille saatu. Hongan kavennuksesta vastasi Milla Punsar.

Tikkurilalaiset osoittivat jälleen kerran, että he ovat valmiita tähän kauteen.

PK-35 Vantaa – PK-35 0-2 (0-0)

Päivän yllätys nähtiin Vantaalla. Vaikka PK-35 nappasi avauskierroksen tasapelillä pisteen HJK:lta, perusteltiin tätä selvästikin aivan liikaa HJK:n tehottomuudella. PK-35 nimittäin nappasi puhtaalla pelillä täydet kolme pistettä mukaansa vantaalaisilta kilpasiskoiltaan.

Ensimmäisellä puoliajalla ei pöytäkirjaan päästy tapahtumia merkkaamaan, vaan molempien joukkueiden maalit pysyivät tyhjinä. Heti toisen puoliajan alussa PK-35 laittoi tuulemaan kapteeni Amanda Rantasen johdolla. Marie Mäkisen upea läpisyöttö tavoitti Rantasen, joka laittoi pallon kylmänviileästi ohi vantaalaisten maalia vartioineen Velma Oikarisen. 75 minuutin ajassa Rantanen oli taas vauhdissa, kun pallo kimpoili PK-35 Vantaan puolustajalta hyökkääjän jalkaan. Hyvässä paikassa oleva Rantanen ei kuitenkaan lähtenyt hakemaan itse ratkaisua, vaan siirsi vielä viereen Katja Hakalalle, joka ei epäonnistunut vapaasta paikasta. Tämä oli vantaalaisille viimeinen niitti, eikä ottelun lopussa enää nähty maaleja.

Jos ensimmäinen kierros antoi vihiä siitä, että PK-35 saattaisi olla kauden yllättäjä, ei tämä komea voitto ainakaan näitä pohdintoja rauhoita.