Hyppää sisältöön

Millaisena huipputason jalkapalloilijat ja valmentajat näkevät tämän hetkisen pelaajien avunhakemisprosessin?

23.02.2024

Laura Hyvösen Pro Gradu -tutkielma Jyväskylän yliopistossa käsittelee jalkapalloilijoiden mielenterveysongelmien avunhakemisprosessia, sen toimivuutta sekä siihen liittyviä kokemuksia Subway Kansallisessa Liigassa.

Liikuntatieteiden maisterin ja psyykkisen valmentajan Laura Hyvösen Pro Gradu -tutkielmassa tarkastellaan Subway Kansallisen Liigan pelaajien ja valmentajien näkökulmia sekä kokemuksia tämän hetkisen avunhakemisprosessin toimivuudesta mielenterveysongelmia kohdatessa.

Tutkimuksessa kuullaan ajatuksia siitä, millaisia tarpeita tutkimukseen osallistujilla olisi prosessille, sekä millaisia ehdotuksia heillä olisi prosessin kehittämiseksi tulevaisuudessa.

Hyvönen haastatteli tutkimustaan varten kolmea eri Subway Kansallisen Liigan pelaajaa ja kolmea valmentajaa. Kaikki kuusi henkilöä ovat eri seuroista.

– On ensiarvoisen tärkeää, että mielenterveydestä sekä sen ongelmista urheilussa puhutaan ja näin edelleen madalletaan stigmaa aihetta kohtaan. Vastaajien mielestä olisi tärkeää luoda selkeä kaikilla tiedossa oleva toimintasuunnitelma esimerkiksi seura- tai liigatasolla, jotta tiedetään toimenpiteet, kun joku tarvitsee tukea, Hyvönen kertoo.

Tutkimuksen mukaan kouluttautumista olisi hyvä suunnata kaikille seura- ja joukkuetason toimijoille.

– Tärkeitä aiheita kouluttaa olisi muun muassa se, että milloin apua kannattaisi hakea tai miten tunnistaa merkkejä omissa joukkuekavereissa tai valmennettavissa, jatkaa Hyvönen.

Subway Kansallinen Liiga tiedostaa edellä kuvatun tarpeen pelaajien mielenterveyden edistämiseksi. Tavoitteena on luoda ympäristö, jossa koko joukkueen osaamista tuetaan, kun avun tarve on ajankohtaista ja hälytysmerkkejä on ilmassa.

– Olemme aloittamassa merkittävän yhteistyön ja kampanjan kaikkien oikeudesta parempaan mielenterveyteen ja tulemme myös edistämään terveyden ja hyvinvoinnin  seurantaa pelaajien arjessa. Näistä aiheista on hienoa päästä pian kertomaan lisää, kertoo Subway Kansallisen Liigan kehityspäällikkö Minna Kauppinen.

Lue koko tutkielma alla olevan linkin takaa.

LAURA HYVÖSEN PRO GRADU

Kuva: Anna Vlasoff

Search