Hyppää sisältöön

“Vau, tuolla se nyt pelaa” – Lasten esikuvat konkretisoituvat katsomossa

11.08.2020

Lasten ja nuorten vanhemmilla on suuri rooli siinä, aloittaako lapsi urheiluharrastuksen tai pysyykö hän sen parissa. Erityisesti alakouluikäisillä lapsilla myös idolien ja esikuvien rooli on suuri. Idoli voi olla huippu-urheilija, mutta myös oma valmentaja tai ohjaaja. Entinen jalkapalloilija ja kahden nuoren tytön äiti Elina Westerlund on huomannut omassa arjessaan, että usein parhaat idolit ovat molempia – sekä lapsen omia tuttuja että huippu-urheilijoita.

“Äiti Nea vilkutti mulle”

Elina Westerlund pelasi itse aikanaan jalkapalloa Suomen huipulla ja on edustanut Suomea myös maajoukkuetasolla. Myös molemmat hänen tyttäristään harrastavat jalkapalloa. Tyttäristä vanhempi, 8-vuotias Emilia on ollut mukana esimerkiksi HJK:n iltapäiväkerhoissa ja kesäleireillä. Yksi Emilian ohjaajista iltapäiväkerhossa oli ollut HJK-puolustaja Nea Lehtola.

Westerlundin perheessä oli jo jonkin aikaa puhetta, että olisi mukavaa käydä katsomassa Kansallisen Liigan peliä. Kun sarjan seitsemännellä kierroksella pääkaupunkiseudun paikallispelissä kohtasivat HJK ja FC Honka, päätti Westerlund viedä tyttärensä katsomaan ottelua – olihan hän itse aikanaan edustanut kumpaakin seuraa. Nuoren Emilian kiinnostusta taas herätti se, että kentältä löytyi tuttu pelaaja, HJK:n Lehtola.

– Se oli selvästi Emilialle kiinnostavampaa katsoa sitä peliä, kun siellä oli tuttu pelaamassa. Ottelun aikana seurasimme mikä pelinumero Nealla on ja missä hän pelaa, Westerlund kuvailee.

Pelin päätyttyä Westerlundin oma huomio oli jo lähtökiireissä. Sen sijaan Emilian tarkkaavaisuus oli vielä kentällä.

– Kun olimme lähdössä, Emilia kertoi Nean vilkuttaneen hänelle. Se oli tosi tärkeä juttu Emilialle, että Nea oli huomannut meidän olevan katsomassa peliä.

Lapset tarvitsevat konkreettia esikuvia

Westerlund kokee, että usein lapsille ei riitä se, että he tietävät jonkun pelaavan esimerkiksi Kansallista Liigaa. Usein esikuvat syntyvät vasta sitten, kun pelaaja nähdään kentällä tositoimissa.

– Vaikka meillä kotona olikin puhuttu siitä, että Nea pelaa Kansallisessa Liigassa, vasta sen jälkeen kun tytöt näkivät hänet kentällä siitä tuli sellainen vau, tuolla se nyt pelaa -juttu. Vaikka itsekin olen pelannut liigaa, ei se ole lapsille konkreettista, Westerlund pohtii.

Samalla hän myöntää, että vaikka on itse pelannut jalkapalloa ja on hyvin kiinnostunut lajista, ei pelejä ole tullut hirveästi käytyä paikan päällä katsomassa. HJK-Honka peli muistutti häntä siitä, kuinka tärkeää on, että lapsella on esikuvia, joiden pelaamista he pääsevät seuraamaan.

– Vanhemmilla on todella tärkeä rooli siinä, että he vievät lapsia katsomaan otteluita.

On erityisen tärkeää, että tyttöpelaajilla on myös naispuolisia esikuvia. Kun nuoret tytöt näkevät esimerkiksi Kansallisen Liigan pelaajia kentällä, luo se uskoa myös omiin mahdollisuuksiin huippu-urheilijana. Nykyisin tämä on onnistuu, mutta Westerlundin ollessa nuori esikuvia sai hakea muualta.

– Minulla ei ollut esikuvia, jotka olisivat olleet naispelaajia. Silloin fanitettiin vain miespelaajia. Anne Mäkiset ja muut tähdet tulivat sitten vasta myöhemmin, Westerlund muistelee.

Seuroilla tärkeä rooli esikuvien tarjoamisessa

Kuten aiemmin todettiin, lasten ja nuorten on helpompi innostua peleistä, kun kentällä on ainakin jossain määrin tuttuja pelaajia, kuten Nea Lehtola Westerlundin tyttärelle Emilialle. Seuroilla on suuri rooli siinä, millaisin toimin he tekevät omia edustusjoukkuidensa pelaajia tutuiksi nuorille. Entisenä liigapelaajana Westerlund tietää, kuinka kiireistä kiireistä pelaajan arki voi olla, mutta samalla uskoo, että monet pelaajat mielellään vierailisivat junioreiden harjoituksissa.

– On selvää, että pelaajilla on kiireiset aikataulut, eivätkä edustuksen pelaajat aina pääse käymään junioreiden harjoituksissa. Joukkueissa on kuitenkin paljon pelaajia, ja jos seurat auttaisivat järjestelyissä, varmasti monet ehtisivät silloin tällöin vierailla junioreiden harjoituksissa.

Monessa seurassa asiaan onkin tartuttu. HJK ei ole ainut pääsarjajoukkue, jonka pelaajia vierailee junioreiden kesäleireillä tai muissa tapahtumissa. Nämä vierailut ovat usein junioripelaajille harjoitusten kohokohtia.

– Jos miettii kuinka tärkeitä koulukummit ala-asteella ovat, niin sama se on harrastuksissa. Ne kummipelaajat ovat lapsille todella tärkeitä.

Search