Vierasvoittojen päivä Subway Kansallisessa Liigassa – ainoana kotivoittoon Åland United

17.06.2023

Subway Kansallisen Liigan kymmenes ottelukierros pelattiin kokonaisuudessaan lauantaina 17. kesäkuuta.

Lauantain pelit alkoivat Oulusta. Raatin Stadionille ONS:n vieraaksi saapui sarjakärki KuPS. Ote oli alusta alkaen vierasjoukkueella, mutta avausjakso ja noin puolet toisesta nelivitosta kuluivat tasaisissa merkeissä.

KuPS sai aikaisen johdon, kun kuopiolaiset siirtyivät 20. minuutilla edelle. Wilma Forsblomilla oli helppo työ laittaa pallon tyhjään maaliin Gentjana Rochin mainiosta syötöstä.

Puoliajan lopulla Aino Kröger tuplasi johdon hyökkäysalueen rajaheitosta. Pitkän heiton lähetti rangaistusalueelle Hannah Sharts.

Kotijoukkue tuli toiselle jaksolle vauhdilla. Sara Sievistö pääsi hyödyntämään KuPS-puolustuksen pienen virheen ja karkasi maalintekoon.

ONS sinnitteli lopulta noin 70 minuuttia tasaisesti hallitsevan mestarin kyydissä. Sitten kuopiolaisjoukkue karkasi selvään 6-1-voittoon. Ottelun hahmo oli hattutempun viimeistellyt Kröger. Katso maalit alta. Jos video ei näy, klikkaa tästä.

Seuraavaksi käynnistyi peli Turun Yläkentällä. Kotijoukkue TPS lähti hakemaan kauden ensimmäistä kotivoittoaan hienoista lähtöasetelmista. Viikko sitten kaatui HJK vieraissa. PK-35 sen sijaan nappasi kotonaan kauden avausvoittonsa. ONS kaatui lukemin 2-1.

Yläkentän kamppailusta muodostui hurja ja fyysinen taistelu, jossa avainasemaan nousi organisoitu puolustuspelaaminen. Kotijoukkue hallitsi ottelua käytännössä alusta alkaen, mutta PK-35 pelasi erittäin ehjän ottelun ja kykeni pitämään TPS:n poissa aivan vaarallisimmilta tekopaikoilta käytännössä koko ottelun ajan. Samalla se loi itse pelin vaarallisimmat tilanteet.

Kamppailun ainokaisen viimeisteli Jenni Kantanen avausnelivitosella PK-35:n nopeasta vastaiskusta. Kantasella oli toisella puoliajalla muutama paikka lisäosumiinkin. Hieno kaukolaukaus kumahti ylärimaan ja hieman myöhemmin PK-35-hyökkääjä pääsi nokikkain maalivahti Venla Roineen kanssa. TPS-vahti torjui pallon jalallaan tolppaan ja puolustus siivosi pallon lopulta pois.

Kantasen maali alla. Mikäli video ei näy, klikkaa tästä.

Kello 18.00 pyörähti peli käyntiin myös Espoon Tapiolassa. FC Honka pyrki jatkamaan hyviä otteitaan HJK:ta vastaan. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen Bolt Arenalla päättyi espoolaisten 1-0-voittoon.

Illan kamppailuun HJK tuli kuitenkin hurjalla sykkeellä. Heti ensihetkillä Lotta Kalske prässäsi aggressiivisesti aina Honka-maalille asti. Sofia Manner ei ehtinyt avaamaan palloa ajoissa ja lopulta Kalske ehti tielle. Pallo kimposi maaliin ja HJK johtoon.

Myös kotijoukkue sai hyvän paikan avausjaksolla, kun Elli Seiro pääsi irtoamaan HJK-puolustuksen pihdeistä. Maalivahti Annika Laihanen otti kuitenkin Seiron tuikkaaman pallon kiinni.

Aivan ensimmäisen puoliajan lopulla HJK sai vielä tuplattua johtonsa. Tuuli Enkkilä laukoi boxin kulmasta. Manner torjui tämän, mutta Peppi Kontturi oli hereillä jatkotilanteessa. Uran ensimmäinen pääsarjaosuma ja HJK sai niin sanotun koppimaalin.

Toisella puoliajalla kamppailu vaikutti jo saavan lopullisen ratkaisunsa, kun Manner tuli korkeaan palloon rangaistusalueella lujaa ja jyräsi samalla Lotta Lindströmin. Pallo vietiin pilkulle ja Lindström asettui itse laukomaan, mutta HJK-kärki ampui pallon yli maalin.

Noin vartti ennen loppua FC Honka alkoi painamaan toden teolla päälle. Peli vyöryi toistuvasti kohden HJK-maalia ja myös Laihaselta vaadittiin muutama hieno torjunta. Muita osumia ei kuitenkaan nähty ja HJK haki vierasvoiton Tapiolasta. Alla Kontturin maali. Mikäli video ei näy, klikkaa tästä.

Kierros huipentui kahdella kello 19.00 alkaneella ottelulla. Tampereella Ilves kohtasi PK-35 Vantaan ja Maarianhaminassa Åland United sai vastaansa HPS:n

Ilves jatkoi tutulla kaavalla kotiottelussaan. Joukkue puolusti organisoidusti ja pyrki pitämään vantaalaiset poissa vaarallisilta tekopaikoilta. Jälleen kerran tamperelaisjoukkue osoitti vaarallisuuttaan vastaiskuissa. Ilves siirtyi johtoon heti kamppailun ensimmäisestä paikastaan. Sofia Määtältä ensin pitkä kuljetus ja upea syöttö vapaaksi unohtuneelle Patricia Bohuille, joka siirsi kotijoukkueen johtoon.

PK-35 Vantaa tasoitti pelin kuitenkin vain kuutisen minuuttia myöhemmin. Pidemmän hyökkäysalueen pallonhallintajakson päätteeksi kapteeni Sanna Saarinen lähetti pallon takatolpalle ja Elina Mankki ei erehtynyt.

Erittäin tasaisen ottelun seuraavaa maalia jouduttiin odottelemaan toiselle puoliajalle, kun kellossa oli noin tunti. Reetta Suomela pääsi rangaistusalueen sisältä yrittämään ensin. Ilves-vahti Roosa Karppinen torjui, mutta jatkotilanteeseen ehti ensimmäisenä Saarinen.

Vieraat olivat kääntäneet tappioaseman johdoksi ja se riitti lopulta voittoon asti. Ilves haki päämäärätietoisesti tasoitusta ja muutamia läheltä piti -tilanteita syntyikin, mutta maaliin asti kotijoukkue ei palloa toistamiseen saanut. Alla kamppailun voittomaali. Mikäli video ei näy, klikkaa tästä.

Ahvenanmaalla nähtiin aikamoista jalkapalloviihdettä ja tilanteet sekä voimasuhteet aaltoilivat läpi kamppailun. Kotijoukkue näytti jo etenevän vääjäämättömästi kohden voittoa.

Ensin upean syöttösommitelman pääteeksi Jacqui Hand siirsi Åland Unitedin johtoon. Hetki ennen taukoa Aada Törrönen karkasi, eikä erehtynyt.

Toiselle jaksolle tuli kuitenkin sisuuntunut HPS. Painopiste alkoi kääntymään toistuvammin kohden ahvenanmaalaisten maalia. Tunti kellossa, niin alkoi tapahtumaan myös tulostaululla. Ensin Oona Jääskeläinen unohtui yksin rangaistusalueen reunustalle. Hyökkääjä otti saamansa syötön haltuun ja sijoitti kauniisti pallon takakulmaan tolpan kautta.

Vain hetkeä myöhemmin Jääskeläinen toimi alustajana ja lähetti kovan matalan pallon Åland United -maalille. Ensimmäisenä jalkansa sai väliin Henni Rinkinen, joka ohjasi pelin tasoihin.

HPS-juhlat kestivät kuitenkin vain noin kymmenisen minuuttia. Mahtavan pelin pelannut Dana Leskinen ratkaisi kamppailun. Vieraiden purkupallo jäi vajaaksi, Leskinen pääsi katkoon ja paukautti pallon voimalla alakulmaan.

Tästä HPS ei enää noussut ja pisteet jäivät saarelle.

Alla kamppailun ratkaissut osuma. Jos video ei näy, klikkaa tästä.