Hyppää sisältöön

Viikon peli: Espoossa todella tärkeät pisteet jaossa – ”Lähtevät raapimaan ottelusta pisteitä keinolla millä hyvänsä”

14.04.2022

Erittäin nuori FC Honka tarvitsee kipeästi pisteitä. PK-35 Vantaa joutuu uudenlaisen haasteen eteen, mutta lähestyy huippukamppailua omien vahvuuksiensa kautta.

Subway Kansallinen Liiga jatkuu viikonloppuna. Kolmas ottelukierros tarjoaa jälleen lukuisia mielenkiintoisia kamppailuja.

Viikon peliksi valitsimme tällä kertaa FC Hongan ja PK-35 Vantaan välisen huippuottelun.

Kaksi menestysnälkäistä joukkuetta, joiden ensimmäiset kierrokset ovat tuloksellisesti olleet tyystin erilaiset.

Espoolaisryhmä kärsi avauspelissään tylyn 0-4-tappion PK-35:lle.

Edellisottelussa Honka joutui nöyrtymään Ilvekselle vieraissa. Ottelun ainokaisen viimeisteli tuolloin Heta Olmala.

Honka on siis edelleen maaleitta kahden kierroksen jälkeen. Alku on varmasti ollut kaikkea muuta, mitä Espoossa toivottiin.

Pitkään kotimaista pääsarjajalkapalloa hallinnut PK-35 Vantaa janoaa takaisin kärkikahinoihin.

Kokenut vantaalaisjoukkue kohtasi avauskierroksilla kummatkin sarjanousijat. Ensin kaatui ONS ja viime kierroksella NJS.

Pelitapahtumien valossa PK-35 Vantaa oli selvästi edellä molemmissa kamppailuissa, mutta helpolla täydet pistepotit eivät silti irronneet.

Nuori espoolaisryhmä kaipaa kipeästi pisteitä

Hongan kannalta tilanne on vaikea. Pirteästi talvella esiintynyt joukkue on todella nuori ja liigakokemusta on rajallisesti.

Vaikea kaudenalku olisi luonnollisesti monestakin eri syystä ensisijaisen tärkeää saada käännettyä positiivisempaan suuntaan.

Honka ei ensimmäisellä kierroksella ollut niin paljon vastustajaansa jäljessä, mitä loppulukemat osoittivat.

PK-35 ansaitsi kuitenkin ehdottomasti voittonsa. Myös Ilves-ottelun lopputulosta voi pitää täysin oikeutettuna.

Espoolaisryhmä on juoksuvoimainen ja puolustaa kurinalaisesti.

Lauantaina varmasti välitavoitteena on ainakin avata maalitili tämän kauden osalta.

Hongan pitäisi kyetä luomaan enemmän vaarallisia maalitilanteita ja myös hyödyntämään paikkansa.

Nuoren joukkueen tilannetta ei helpota, että avauskierroksella itseään loukannut Saara Lappalainen saattaa olla edelleen sivussa. Taitavalla Lappalaisella on suuri rooli espoolaisten pelinrakentelussa.

Paljon vartijana on luonnollisesti joukkueen kapteeni Milla Punsar. Hänen roolinsa korostuu niin kentällä kuin kopissa, koska ryhmä on liigatasolle kokematon.

– Ehkä tällä kaudella omassa roolissani korostuu juuri tuo kokemuksen tärkeys ja johtajuus pelin sisällä. Yritän ennen kaikkea omalla tekemiselläni näyttää esimerkkiä, mutta myös verbaalista ohjaamista tarvitaan, totesi Punsar ottelun alla.

Kapteeni näkee nuoressa joukkueessa silti valtavasti potentiaalia ja lisäksi kilpailuetua.

– Meidän nuoret pelaajamme ovat huippulahjakkaita ja fyysisesti hyvässä kunnossa. He tuovat muun muassa monipuolisuutta ja hyvällä tavalla arvaamattomuutta peliimme.

Punsar tiedostaa, että pikkuhiljaa myös tulosta olisi tultava, jotta pahimmat kilpailijat eivät karkaa sarjataulukossa liian kauaksi heti alkukierroksilla.

– Kaksi ensimmäistä ottelua eivät menneet suunnitelmien mukaisesti. Pelasimme preseasonilla parempaa jalkapalloa, joten tulemme sitä pelaamista näyttämään varmasti myös liigassa.

Lauantain ottelusta espoolaisten kapteeni odottaa erittäin tasaista.

– PK-35 Vantaa tykkää pitää palloa ja pelata lyhytsyöttöpeliä. Tarkkana täytyy olla myös laitaylivoimien kanssa. Uskon, että voimme puolestamme hyödyntää heidän mahdollisesti heikkoa tasapainoaan. Olemme vahvoilla myös 1v1 -tilanteissa.

Punsarilla on hyökkäyssuuntaan erittäin suuri rooli. Teknisesti taitava pelaaja kykenee viimeistelemään ja rakentamaan joukkuekavereilleen paikkoja.

Myös Wilma Spets kuuluu pelaajiin, joiden merkitys korostuu tällä kaudella entisestään.

Kunnianhimoinen PK-35 Vantaa tähtää menestykseen sopivalla sekoituksella kokemusta ja nuoruutta

Vantaalla on totuttu menestykseen. PK-35 Vantaa on pääsarjatasolla kestomenestyjä ja tämänkin kauden joukkueesta löytyy hurja määrä kokemusta sekä voitettuja mestaruuksia.

Kahdessa ensimmäisessä ottelussaan vantaalaiset ovat hallinneet kenttätapahtumia varsin selvästi. Niin ONS- kuin NJS-pelissä avausmaalin viimeisteli Netta Koso, joka kuuluu joukkueen kokeneisiin runkopelaajiin. Hänen mielestään viime otteluissa ei ole nähty vielä parasta PK-35 Vantaata.

– Kumpikin vastustaja vetäytyi vahvasti omalle kenttäpuoliskolleen ja se vaati tietysti meiltä kärsivällisyyttä ja malttia, jotta maalit syntyvät. Niin myös molemmissa otteluissa tapahtui, Koso sanoo.

– Mielestäni tulokset otteluista kertovat enemmän meidän pienoisesta epäonnistumisestamme viimeistelyssä kuin itse pelien kulusta. Pelillistä tasoa on nousijoiden kohdalla vaikea sen enempää kommentoida, sillä pallonhallinta kummassakin ottelussa oli niin selkeästi meillä.

Koso kehuu kuitenkin varauksetta niin oululais- kuin nurmijärveläisjoukkueen kurinalaisuutta ja pyrkimystä nopeisiin vastaiskuihin.

Tulevan lauantain ottelusta hän odottaa silti täysin erilaista haastetta.

– Hongan alkukausi ei tuloksellisesti ole varmasti lähtenyt odotetulla tavalla, joten uskon heidän olevan todella nälkäinen ja taistelutahtoinen joukkue.

– Heillä on varmasti kova näytöntahto ja lähtevät raapimaan ottelusta pisteitä keinolla millä hyvänsä. Honkaa vastaan ottelut ovat aina olleet tasaisia ja usein myös jossain määrin kiihkeitä sekä varmasti katsojaystävällisiä. Tapahtumia varmasti riittää.

Hyökkäyspään erikoisosaajana Koso nostaa espoolaisten pelaajistosta esille ennen kaikkea maalivahti Emma Immosen.

– Emma on mielestäni yksi sarjan parhaista maalivahdeista niin jalalla pelaamisessa, ohjaamisessa kuin torjumisessakin.

Omaa joukkuettaan taitava hyökkääjä pitää selvästi parempana kokonaisuutena kuin viime kaudella.

– Olemme käyneet tarkasti läpi mitä haluamme kehittää viime kaudesta ja mielestäni olemme sen kanssa todella hyvällä mallilla. Tämän vuoden joukkue on taitava, monipuolinen, vahva, iskukykyinen ja vahvan työmoraalin omaava.

PK-35 Vantaan laadukas perusrunko on pysynyt jo useamman vuoden samana. Ryhmässä on heidän lisäkseen useita mielenkiintoisia ja todella lupaavia nuoria pelaajia.

Koson mielestä on oikeastaan mahdotonta nimetä vain yhtä, mutta hän haluaa lopulta jakaa erityiskehut nuorelle hyökkääjälle, Elina Mankille.

– Voisin melkein luvata, että kauden jälkeen kaikki tietävät kuka hän on. Uskon Elinan aiheuttavan monille puolustajille ja maalivahdeille vielä harmaita hiuksia. Elina on nopea, vahva ja periksiantamaton maalintekijä.

Vielä tällä kaudella Mankki ei ole maalipuiden väliin osunut. Vantaalaiset ovat kummassakin ottelussaan osuneet kahdesti.

Myös maalintekijät ovat olleet molemmissa samat. Niin Koso kuin Karoliina Autio ovat kirjauttaneet kaksi maalia tililleen.

Kumman maaliputki kestää pidempään?

– Hyvä kysymys. Tästä olisi varmaan aihetta laittaa ”Karkin” kanssa joku veto vireille, naurahtaa Koso.

– Pääasia, että tehdään joukkueena maaleja. Sillä ei ole väliä kuka ne tekee tai survoo sisään. Itse olen ehkä tunnetumpi maalien syöttäjänä kuin tekijänä, mutta ehkä tänä vuonna voisi kääntää kelkan.

FC Honka – PK-35 Vantaa starttaa lauantaina kello 16.00. Pelipaikkana Esport Arena.

Muut ottelut

Lauantaina pelataan myös kolme muuta kamppailua. Helsingissä on mielenkiintoinen paikallistaisto, kun HPS saapuu Bolt Arenalle HJK:n vieraaksi.

Ennakkoasetelmissa kotijoukkue on ehdottomasti suosikki, mutta viime kauden tapahtumat ovat varmasti hyvin muistissa. HPS ei ole tälläkään kertaa helppo vastustaja Klubille.

Kuopiossa hallitseva mestari KuPS saa vieraita Oulusta. Sarjanousijan alkuohjelma on hurja. PK-35 Vantaa vieraissa, HJK kotona ja nyt KuPS vieraissa.

Kurinalaisesti puolustava ONS on hurjan haasteen edessä, mutta lähtee varmasti todella suurella sydämellä ja työmoraalilla peliin.

Mielenkiintoisen lisämausteen tuo sisarusten kohtaaminen. Kotijoukkueen väreissä pelaa Nanne Ruuskanen ja oululaisten riveissä sisko Natasa.

Lauantain päättää Åland Unitedin ja NJS:n välinen ottelu.

Ahvenanmaalaiset eivät ole vielä pistetiliään tällä kaudella avanneet. Mestaruutta tavoitteleva ryhmä on ehdottomasti liki pakkovoiton edessä, jotta pahimmat kilpailijat eivät karkaa.

Åland United teki juuri mielenkiintoisen liikkeen siirtomarkkinoilla, kun ryhmään liittyi Jacqui Hand. Uuden-Seelannin maajoukkuehyökkääjän pelaaminen vielä lauantaina on kuitenkin epävarmaa.

Kierroksen kruunaa sunnuntain mielenkiintoinen Ilves – PK-35. Kotijoukkue avasi pistetilinsä edelliskierroksella kotonaan Honkaa vastaan. Vieraat ovat myös aloittaneet sesonkinsa pirteästi ja kasassa on niin voitto kuin tasapeli.

Todella tiukka ottelu luvassa. Hieno kolmas pelikierros siis edessä.

Mukavaa pääsiäistä!

 

Kuva: Kalevi Hämäläinen

Search