Hyppää sisältöön

Viikon peli: Hallitseva Suomen mestari KuPS saa vastaansa työteliään ja taistelevan Ilveksen

25.03.2022

Tällä kaudella valitsemme joka kierrokselta yhden kamppailun, joka otetaan tarkempaan käsittelyyn. Sisällöt ja haastateltavat vaihtelevat kauden aikana. Ensimmäinen viikon peli on samalla kauden avausottelu, KuPS-Ilves.

Subway Kansallisen Liigan kausi pyörähtää käyntiin lauantaina 26. maaliskuuta. Ensimmäinen ottelu on kello 14.00 alkava KuPS-Ilves.

Kotijoukkueena pelaava kuopiolaisryhmä lähtee kauteen hallitsevana Suomen mestarina ja todella vahvalla joukkueella.

Kumpikin joukkue esiintyi pirteästi myös talvella.

KuPS joutui  Suomen Cupissa taipumaan rangaistuspotkukilpailun jälkeen Åland Unitedille puolivälierissä. Kaikki kunnia ahvenanmaalaisille lopputuloksesta, mutta ennen kaikkea maalivahti Matilda Nurmi pelasi uskomattoman ottelun.

Kuopiolaiset hallitsivat kenttätapahtumia ja ovat satavarmasti valmiina kauteen.

Ilves sen sijaan eteni Suomen Cupissa aina välieriin asti, mutta HJK oli lopulta liian kova pala purtavaksi Bolt Arenalla pelatussa kamppailussa.

Tamperelaisilla on ollut monien muiden joukkueiden tapaan hiukan repaleinen preseason loukkaantumisten ja sairastelujen suhteen.

Kuopion Väre Areenalla nähtäneen kuitenkin sinnikäs tai työteliäs Ilves.

– Odotan joukkueeltamme rajua taisteluilmettä sekä aggressiivista ja uhrautuvaa puolustamista. KuPS:lla on vahva hyökkäysosasto ja meidän pitää pystyä pelaamaan vahvaa kollektiivista puolustuspelaamista saavuttaaksemme haluamamme tuloksen, kertoi valmentaja Juha-Pekka Berg.

– Pyrimme myös luonnollisesti hyödyntämään täsmäaseitamme hyökkäyspelissä ja iskemään niiden avulla tilaisuuden tullen.

Ilveksellä on pelaajia, joiden kanssa hallitseva mestarikin joutuu olemaan tarkkana. Silja Tuominen taitaa maalinteon ja nuori Tuuli Viinikka on erittäin lupaava nopea laitapelaaja. Tamperelaiset ovat kauttaaltaan juoksuvoimainen ryhmä.

Tuloksen suhteen paljon riippuu kuitenkin puolustuspelaamisen ja maalivahtipelin onnistumisesta. PK-35 Vantaasta saapunut Anna Olmala on paljonvartijana Ilveksen alakerrassa.

Terveysmurheetkaan eivät ole vielä kokonaan taaksejäänyttä elämää.

– Sairastumiset ja loukkaantumiset ovat piinanneet meitä kauteen valmistautumisessa. Tilanne on menossa parempaan suuntaan, mutta edelleenkään emme saa kaikkia haluamiamme pelaajia mukaan. Kentällä nähdään kuitenkin laadukas kokoonpano, Berg sanoi.

Kotijoukkue KuPS on luonnollisesti suuri suosikki kauden avausotteluun. Joukkueesta on lähtenyt paljon taitoa ja kokemusta, mutta sitä on tullut myös tilalle.

Esimerkiksi siskokset Oona ja Emmi Siren saapuivat Tikkurilan Palloseurasta Kuopioon. Sisaruksista Oona on valittu kahtena vuotena peräkkäin sarjan parhaaksi keskikenttäpelaajaksi.

Hänenlaisensa pelaaja yhdistettynä KuPS:an ennestään vahvaan materiaaliin ja maalikuningatar Gentjana Rochin poikkeuksellisiin kykyihin, on pelottava yhtälö kaikille vastustajille.

KuPS ei silti todellakaan aliarvioi kovan työmoraalin omaavaa vierastaan.

– Odotan, että Ilves on energinen ja aktiivinen joukkue, joka pyrkii puolustamaan aktiivisesti koko joukkueella ja riistojen jälkeen vahvasti eteenpäin, arvioi kuopiolaisten valmentaja Ollipekka Ojala.

– Toivon, että me pystymme oman pelimme rakenteen kautta kontrolloimaan palloa ja löytämään hyviä välejä sekä tiloja, joista pääsemme etenemään.

Kotijoukkuekaan ei pääse otteluun aivan parhaalla kokoonpanollaan.

– Kokoonpanosta tulee puuttumaan muutama pelaaja. He ovat jo treeneissä, mutta heidän paluunsa tehdään tarkasti ja ajan kanssa. Tähtäimenä Åland United -peli, totesi Ojala.

KuPS tulee varmasti ottamaan pelin hallinnan alkuhetkistä lähtien. Ilves joutunee puolustamaan pidempiä toveja erittäin syvällä omalla puolustuskolmanneksellaan ja suojelemaan maaliaan.

Asetelma on varsin selkeä. KuPS pitää palloa ja hallitsee kenttätapahtumia. Ratkaisuvoimaa löytyy laajalta rintamalta ja esimerkiksi Rochi omaa myös todella hurjan kaukolaukauksen.

Ilves on kuitenkin nopea, nuori joukkue, joka ei peräänny. Se pystyy tällaisissa otteluissa haavoittamaan vastustajiaan, jos nämä eivät ole hereillä. Varsinkin laitapelaamisen suhteen tamperelaisryhmä on vaarallinen.

Kuopioon on luvattu lauantaiksi myös varsin koleaa ja tuulista säätä. Olosuhteet ovat haastavat ja näyttelevät myös jonkinlaista roolia.

Vauhdikas ottelu kaikesta huolimatta luvassa.

Avauskierros on erittäin mielenkiintoinen

Kuopion ottelu ei suinkaan ole lauantain ainoa kamppailu. FC Honka kohtaa PK-35:n kotonaan Espoossa kello 16.00.

Erittäin tasainen ottelu etukäteisarviona.

Joukkueet kohtasivat 6. maaliskuuta Suomen Cupin puolivälierissä. Tuolloin voiton vei PK-35 lukemin 1-0. Maalin viimeisteli Nora Lehto, joka tulee kantamaan suurta maalintekovastuuta joukkueessaan läpi kauden.

Honka on muuttunut viime kaudesta paljon ja ryhmä on todella nuori. Talven perusteella espoolaisia vastaan ei ole ainakaan helppo tehdä maaleja. Tiukka ja vähämaalinen peli luvassa.

Lauantain kolmas ottelu on HPS-NJS. Alkamisaika on kello 17.00.

Joukkueet kohtasivat loppusyksystä liigakarsinnoissa. Tuolloin HPS oli parempi yhteismaalein 4-0 ja säilytti sarjapaikkansa.

NJS nousi lopulta myös liigaan Tikkurilan Palloseuran luovuttua sarjapaikastaan.

HPS on vuoden kokeneempi pääsarjajalkapalloilun suhteen. NJS vahvisti ryhmäänsä hivenen, mutta nurmijärveläiset lähtevät kauteen pitkälti omilla kasvateillaan.

Helsinkiläinen kotijoukkue on suosikki lauantain päätöskamppailuun, mutta nousijajoukkueen intoa ei sovi aliarvioida. Nurmijärveläisten maalia vartioi kokenut Annika Kulha, joka joutunee ottamaan ainakin muutaman huipputorjunnan, jotta vieraat pääsevät kotimatkalle pistepussiaan kartuttaneena.

Sunnuntaina kierros huipentuu vielä kahdella ottelulla. Kello 13.00 estradille astelee toinen sarjanousija ONS.

Oululaiset matkustavat pitkän matkan PK-35 Vantaan vieraaksi. Viime kaudella Ykkösen voittaneella ONS:lla on ollut rikkonainen talvi ja iskukykyä liigajoukkueita vastaan ei ole mitattu oikeastaan vielä lainkaan.

Kotijoukkue on ennakkosuosikki sunnuntaina, mutta oululaisilla on mielenkiintoisia pelaajia ryhmässään. Ennen kaikkea Inka Sarjanoja kannattaa PK-35 Vantaan taktiikkapalaverissa ottaa huomioon.

Avauskierros huipentuu todelliseen huippukamppailuun, kun HJK saa Bolt Arenalle vieraakseen Åland Unitedin kello 14.00 alkavassa ottelussa.

Kaksi joukkuetta, jotka molemmat ovat ottaneet tavoitteekseen mestaruuden. Kumpikin eteni talvella myös Suomen Cupin finaaliin, joka pelataan syksyllä.

Niin HJK kuin Åland United ovat pelaajistoltaan muuttuneet varsin paljon viime kaudesta.

Kumpikin joukkue vaikuttaisi silti jo nyt olevan todella vahva kaikilla osa-alueilla.

Mielenkiintoisia askelmerkkejä heti kauden avauskierrokselle.

Kansallisen Liigan kausi 2022 käyntiin!

 

Kuva: Juha Leskinen

Search