Hyppää sisältöön

Viikon peli: Myyrmäen kärkiottelussa kohtaa kaksi tulosten valossa täydellisesti aloittanutta ryhmää

13.05.2022

PK-35 Vantaa ja KuPS kohtaavat lauantain huippuottelussa. Korkeintaan toinen jatkaa puhtaalla pelillä. Pystyykö kotijoukkue tylsyttämään kuopiolaisten hurjan maalivireen?

Tällä viikolla Subway Kansallista Liigaa on poikkeuksellisesti jo pelattu yhden ottelun verran. Keskiviikkona hallitseva mestari KuPS jatkoi voitokasta menoaan kotonaan FC Honkaa vastaan.

Eurokiireisiin valmistautuva KuPS joutuu näin pelaamaan viikon sisään kolmesti ja sama pätee toki myös espoolaisjoukkueeseen.

Tämän viikon pelimme on todella mielenkiintoinen kärkikamppailu. Myyrmäessä PK-35 Vantaa saa vieraakseen juuri Kuopion Palloseuran.

Molemmat ovat edelleen ilman tappioita ja puhtaalla pelillä. Se on aivan varmaa, että puhtaalla pelillä jatkaa tämän viikonlopun jälkeen maksimissaan yksi joukkue.

PK-35 Vantaa

Paluuta sarjan absoluuttiselle huipulle ja mestaruustaisteluun tekevä vantaalaisryhmä on aloittanut kautensa vakuuttavasti.

Alkuohjelma ei ollut kenties kovin mahdollinen, mutta viikko sitten PK-35 Vantaa haki täydet kolme pistettä myös Bolt Arenalta HJK:n vieraana.

Lauantain kotijoukkue ei ole varsinaisesti järjestänyt mitään ilotulituksia ja maalikarkeloita, mutta puolustuspelaamisen rakenne on ollut todella vankalla pohjalla.

Viime kierroksella PK-35 Vantaa sai hieman apua myös HJK:n hyökkäävien pelaajien poissaolojen muodossa, mutta se ei poista pallottoman pelaamisen laatua lainkaan.

Esimerkiksi Eerika Appelqvist oli todella näkyvästi esillä. Hän ja oikeastaan koko joukkue kykeni pelaamaan sellaisella tilannekovuudella, johon HJK:n nuoret pelaajat eivät täysin kyenneet vastaamaan.

PK-35 Vantaan yksi ehdoton vahvuus on kokenut ja pitkään yhdessä pelannut ydinrunko.

Myös päävalmentaja Jari Väisänen on luonnollisesti tyytyväinen omiensa alkukauteen.

– Joukkueena puolustaminen on ollut parempaa kuin viime kaudella. Prässi on ollut tehokkaampaa, olemme pystyneet usein pakottamaan vastustajan laidoille ja näin pidetty heidät pois hyviltä maalipaikoilta, kertaa Väisänen.

– Myös boxin edessä ja boxissa puolustettaessa on päästy hyvällä prosentilla blokkaamaan vastustajan laukauksia. Lisäksi 1v1-puolustaminen on myös tilastojen valossa ollut parempaa. Koko joukkueen liikkumisessa ja eteenpäin puolustamisen ajoituksissa on vielä parannettavaa.

Väisäsen mielestä myös henkilökohtaisten virheiden määrä on laskenut selvästi ja sellaisten aiheuttamia maaleja ei vantaalaisten verkkoon ole uponnut ainuttakaan.

Hyökkäyspelaamisessakin kokenut valmentaja näkee muutoksen parempaan.

– Hyökkäyspelissä olemme pystyneet tekemään enemmän nopeita ja myös kontrolloituja hyökkäyksiä. Hitailla hyökkäyksillä olemme päässeet hyvin boxiin tai hyville keskitysalueille ja löytäneet syötöillä aikaisempaa useammin vapaina olevia pelaajia.

– Hitaita hyökkäyksiä tulisi saada päätettyä vielä tehokkaammin murtautumistilanteisiin ja sitä kautta vielä useammin maalipaikoille.

Lauantaina vastaan asettuu kuitenkin haasteista suurin. Sen tiedostaa myös Väisänen.

– KuPS pelaa vahvaa kautta. Tahto riistää menetyksen jälkeen pallo takaisin omalle joukkueelle on ollut todella kova. Myös pelinavaaminen on ollut vastustajille vaikeaa. Varsinkin, jos ovat päästäneet KuPS:n prässääjät liian lähelle.

Väisäsen mukaan omalla puolustuskolmanneksella pelaaminen on ollut vastustajille painajaismaista, koska kuopiolaisilla on niin paljon hyviä viimeistelijöitä. PK-35 Vantaa aikoo laittaa mestarin silti todelliseen puntariin.

– KuPS:an alinta linjaa ja maalivahtia ei ole oikein vielä päästy haastamaan. Sen tekeminen on toki meidän iso tavoitteemme.

Väisänen toivoo Myyrmäkeen paljon yleisöä paikalle kärkiotteluun.

– Uskon, että molemmat joukkueet haluavat tehdä siitä kärkiottelun arvoisen tapahtuman. Kentällä on paljon taitavia pelaajia, joten tulemme varmasti näkemään hienoja henkilökohtaisia suorituksia ja myös hyvää kollektiivista pelaamista.

KuPS

Keskiviikkona 2-0-voiton Hongasta napannut KuPS kykeni harrastamaan pientä rotaatiota ja jakamaan avainpelaajiensa kuormaa.

Kuopiolaisten kokoonpanossa riittää toki runsaasti laatua myös penkillä. Hallitseva Suomen mestari pyrkii kontrolloimaan kenttätapahtumia alusta loppuun.

KuPS pitää palloa ja kykenee hyökkäämään niin nopeasti kuin maltilla pelivälinettä liikutellen. Aggressiivinen prässipelaaminen alkaa hyvin syvältä ja se on toiminut brutaalin tehokkaasti.

Myös keskiviikkona FC Hongan puolustus joutui useamman kerran todella tukaliin tilanteisiin kuopiolaisten korkean prässin alla.

Maaliero 33-3 kertoo oleellisen siitä ylivoimasta, mitä KuPS on alkukaudesta esittänyt. Myös valmentaja Ollipekka Ojala on tyytyväinen lähes jokaiseen puoliaikaan tähän asti.

– Olemme käytännössä Åland United -pelin toista jaksoa lukuun ottamatta pystyneet pelejä kontrolloimaan haluamallamme tavalla. Se vaatii jokaisen osa-alueen onnistumista tietenkin, Ojala arvioi.

– Ennen kaikkea meidän monipuolinen hyökkäyspelaamisemme on nostettava esille. Pystymme luomaan eri keinoin paljon paikkoja ja viimeistelemään monipuolisesti myös.

Ojala korostaa, että joukkueella on silti voimakas halu jatkuvasti kehittyä kokonaisvaltaisesti. Valmentajan mukaan erityisesti nopeasti muuttuvat tilanteet kentällä ovat kehityskohteiden listalla. Ojala haluaisi, että pelaajat kykenisivät tehokkaammin tunnistamaan ja sitten reagoimaan tällaisiin hetkiin.

PK-35 Vantaa on ainoana joukkueena aloittanut kautensa pelkillä voitoilla KuPS:an ohella. Myyrmäessä odottaa kuopiolaisten mittapuullakin kova haaste.

– PK-35 Vantaa on edelleen pallonhallinnan kautta peliä lähestyvä joukkue, mutta selkeästi he myös tällä kaudella pyrkivät etenemään ja luomaan uhkaa suoraviivaisemmin. Heidän pelitapansa on varsin dynaaminen, jossa varsinkin keskikentän kolmikko vaihtaa roolejaan paljon.

– Joka joukkue luo meille omanlaisensa haasteen ja joka peliä lähestymme samalla protokollalla. Tuomme pelaajille esille mahdollisia asioita, joita meidän pitää tiedostaa vastustajasta ja miten meidän oman pelimme rakenne asettuu suhteessa vastustajaan. Sitä kautta käymme läpi sitten niitä asioita, joista saattaa olla meille etua pelissä.

Ojala suosittelee kannattajille saapumista katsomoihin, koska kumpikin joukkue haluaa kontrolloida pelejä ja tehdä maaleja. Hän toteaa myös, että kuopiolaisryhmän tehtyjen maalien keskiarvo on noin viisi osumaa peliä kohden. Viihdyttävää peliä lienee siis lupa odottaa.

Muut ottelut

Koko viiden ottelun kierros pelataan lauantaina. Edellä mainittu viikon pelimme alkaa kello 14.00 ja samaan aikaan pelataan myös PK-35:n ja ONS:n välinen ottelu.

Vieraat eivät ole edelleenkään pistetiliään sarjassa avanneet. PK-35 puolestaan on todella vahvan starttinsa jälkeen hävinnyt kaksi edellistä otteluaan. Lauantaina se on kuitenkin selkeä suosikki.

Kello 15.00 käynnistyy Tampereella Ilves – Åland United. Mielenkiintoinen ottelu, johon molemmat joukkueet lähtevät positiivisista lähtökohdista, mutta kysymysmerkkejäkin on ilmassa.

Ilves oli todella vahva viime kierroksella Oulussa, mutta edellisessä kotiottelussa voitto jäi saavuttamatta. Lievästä tehottomuudesta kärsinyt tamperelaisryhmä sai varmasti sopivasti lisää itseluottamusta kolmesta tehdystä maalistaan ONS:ia vastaan.

Åland United on tehnyt nousuaan sarjataulukossa ja viime kierroksella kaatui PK-35. Vieraspelejä ahvenanmaalaisilla on takanaan ainoastaan yksi ja siinä joukkue oli ongelmissa aktiivisen HPS:n kanssa. Pisteet jaettiin tuolloin.

Tuntia myöhemmin alkaa Klaukkalassa NJS-HJK. Asetelmat ovat selvät. Kotijoukkue pyrkii kurinalaisella puolustuspelillään tylsyttämään helsinkiläisvieraan hyökkäysuhasta parhaimman terän.

HJK on ollut todella hurjan alkunsa jälkeen hieman vaisumpi muutamat viime ottelunsa, mutta suuri syy tähän on myös poissaolijoiden määrä. Yksi suurimmista suosikeista on kärsinyt kilpailijoitaan enemmän profiilipelaajien poissaoloista. Puolustuksen osalta tilanne alkaa näyttämään jo valoisammalta.

Kierroksen päätöskamppailu on erittäin tasainen ja mielenkiintoinen HPS – FC Honka. Ottelu, jossa voi käydä käytännössä aivan miten tahansa.

FC Honka on osoittanut heräämisen merkkejä. Se kykeni avausjaksolla aiheuttamaan kiireitä jopa KuPS-puolustukselle, ja viikko sitten espoolaiset esiintyivät todella vakuuttavasti kotonaan NJS:ää vastaan.

HPS esiintyi ensimmäisessä ja toistaiseksi ainoassa kotiottelussaan Åland Unitedia vastaan todella vahvasti ja samanlaisella esityksellä espoolaisnippu joutuu todella ahtaalle.
Intensiivinen ja fyysinen sekä ennen kaikkea tasainen taistelu edessä.

Hieno kierros!

Alkuperäinen kuva: Kalevi Hämäläinen

Search