Hyppää sisältöön

Åland Unitedin Tiia Peltonen haluaa lisätä puolustuspelaajien näkyvyyttä: ”Maalin estävä blokki on yhtä tärkeää kuin maalin tekeminen”

22.07.2020

Puolustajat ovat joukkueen hiljaisia sankareita, joiden onnistumiset jäävät liian usein pimentoon. Åland Unitedin Tiia Peltonen pohtii miksi näin on, ja mitä asialle voitaisiin tehdä.

Jalkapallo – tämä ihana laji, jossa juostaan nahkakuulan perässä ja pyritään saamaan se vastapuolen tolppien väliin. Liian usein jalkapallo tuntuu kuitenkin olevan vain hyökkääjien ja maalintekijöiden peli. Mikäli maalinteko onnistuu, laukojille hurrataan näkyvästi ja kovaa – niin pelissä kuin sen ulkopuolellakin. Kentällä on kuitenkin myös muita pelaajia – muistetaanko puolustajat? On tyypillistä, että puolustajien suorituksia korostetaan vasta sellaisina hetkinä, kun jotain menee vikaan.

Åland Unitedin Tiia Peltonen on oman joukkueensa keskuspuolustaja. Peltosen mielestä puolustuspään pelaajia ei aina huomata tai huomioida tarpeeksi. Yhtenä syynä hän epäilee olevan sen, että puolustajien onnistunut työ on monella tapaa näkymättömämpää kuin muiden. Hän ajattelee, että medialla ja viestinnällä on suuri vaikutus siihen, keiden pelaaminen huomataan.

– Pelin jälkeen on helppo katsoa netistä kuka on syöttänyt tai tehnyt maaleja – kun taas puolustajat eivät usein pääse tilastoihin. Lisäksi media nostattaa enemmän hyökkääjien hyviä suorituksia. Esimerkiksi pelien jälkeen highlights-videoilta saattaa nähdä pelkästään vain maalit. Olisi hienoa nähdä enemmän myös esimerkiksi parhaita syöttöjä tai puolustajien blokkeja peleistä, Peltonen kommentoi.

Peltosen mukaan puolustajien kykyjen huomaaminen ja huomioiminen olisi tärkeää, sillä puolustajat tekevät vaativaa ja tärkeää työtä kentällä. Lisäksi heillä on suuri vaikutus koko joukkueen suoriutumiseen.

– Maalin estävä blokki on yhtä tärkeää kuin maalin tekeminen. Puolustajat eivät myöskään ainoastaan puolusta, vaan ovat usein myös pelintekijöitä ja aloittavat useita hyviä hyökkäyksiä, Peltonen muistuttaa.

Vaikka matkaa vielä on, Peltonen huomauttaa, että tilanne on parantumassa: puolustuspelille annetaan hieman enemmän näkyvyyttä kuin ennen, ja esimerkiksi selostajat tuntuvat huomioivan pelaajia tasaveroisesti pelipaikasta riippumatta. Hän myös pitää tärkeänä tasavertaisuuden osoituksena sitä, että kauden jälkeen valitaan jokaisen pelipaikan paras pelaaja.

– Se on hyvä juttu ja tuo myös huomaamattomampien pelipaikkojen pelaajia esille, hän kertoo.

Peltosen mukaan moni taho voi tehdä osansa, jotta myös puolustajia huomattaisiin enemmän. Peltonen kertoo, että alan mediavaikuttajien lisäksi myös pelaajat voivat myötävaikuttaa muutokseen.

– Puolustajien kykyjen huomaamista voisi edistää tuomalla vielä enemmän esiin puolustajien hyviä suorituksia, esimerkiksi parhaita liukutaklauksia tai 1v1 tilanteita, joissa puolustaja voittaa pallon. Puolustajat voisivat myös itse olla joskus hieman näkyvämpiä. Esimerkiksi, jos tekee jonkun hyvän suorituksen, niin sitä voi tuulettaa, Peltonen kannustaa kollegoitaan.

Mediavaikuttajien ja pelaajien lisäksi myös katsoja voi löytää pelin seuraamisesta aivan uutta syvyyttä kiinnittämällä huomionsa erilaisiin asioihin kuin yleensä. Peltonen korostaa, että jokaisella pelaajalla on erilaiset ominaisuudet ja taidot, jotka tekevät heistä uniikkeja ja mielenkiintoisia.

– Pelissä tapahtuu paljon muutakin kuin vain maalit, pienet yksityiskohdat tekevät siitä mielenkiintoista ja kaunista. Åland Unitedin pelaamisessa kannattaa erityisesti seurata kuinka me puolustamme joukkueena. Kannattaa myös seurata yksittäisiä pelaajia – jokaisella on jokin erityistaito, joka tekee heistä erityisiä, Peltonen päättää.

Tiia Peltonen on 1995 syntynyt pelaaja, joka edustaa kaudella 2020 Subway Kansallisessa Liigassa Åland Unitedia. Aikaisemmin hän on edustanut PK-35:tta, VJS:aa sekä PK-35 Vantaata. Hän on myös ollut edustamassa Suomea eri ikäluokkien maajoukkueissa.

 

Search