Hyppää sisältöön

Elisa Lemettinen janoaa mestaruuden jälkeen menestystä nyt HPS-paidassa – taitava keskikenttäpelaaja tähtää ulkomaille

02.03.2022

HPS teki talvella merkittävän pelaajahankinnan, kun Kuopion Palloseurassa Suomen mestaruuden voittanut Elisa Lemettinen liittyi helsinkiläisten vahvuuteen. Keskikenttäpelaaja haluaa suuren roolin, menestyä HPS-paidassa ja kehittyä pelaajana entisestään.

Itkonniemi tunnetaan yhtenä kuopiolaisen jalkapallon merkkipaikoista. Kaupunginosa on toiminut lähtöalustana lukuisille kotimaisille huippupelaajille.

Yksi heistä puki 7-vuotiaana Diadora-merkkiset nappulakengät jalkaansa valmistautuessaan ensimmäisiin jalkapalloharjoituksiinsa.

Itkonniemen jalkapallokentän laidalla.

Elisa Lemettinen juhli viime kauden päätteeksi Suomen mestaruutta kotikaupunkinsa ylpeyden väreissä.

Tulevalla kaudella 22-vuotias keskikenttäpelaaja pukee ylleen keltaisen sijaan vihreää. Helsinkiin muuttanut Lemettinen jatkaa uraansa HPS-paidassa.

Haaveiltu projekti Kuopiossa sai odotetun päätöksensä ja nyt oli uuden aika.

Yhden ajanjakson loppu on uuden alku

Lemettinen harrasti nuorempana monenlaisia lajeja. Ratsastus, tanssi ja musiikki ovat olleet isossa roolissa hänen elämänsä aikana.

Jalkapallo oli silti intohimo, joka johdatti Lemettisen yläasteen urheiluluokan ja urheilulukion kautta aina Suomen mestaruuteen asti.

Matka tähän pisteeseen oli pitkä ja vaati paljon työtä sekä omistautumista. Se oli silti ennen kaikkea hauska matka.

– Lapsuudesta ehdottomasti ovat jääneet mieleen pelireissut. Meillä on säilynyt myös tiivis kaveriporukka oman ikäluokan joukkueesta. Viestitellään vieläkin päivittäin ja viikonloppuisin seurataan toistemme pelejä, Lemettinen kertoo.

– Myös vuonna 2013 voitettu B-tyttöjen Suomen mestaruus tuo aina hymyn huulille.

Älykkään keskikenttäpelaajan urahan on vasta aluillaan. Silti yksi ajanjakso päättyi viime syksynä.

Ainakin toistaiseksi.

– Kolme vuotta kestänyt projekti kohti mestaruutta sai upean päätöksen. Se tuntui minusta luontevalta lähteä kohti uusia tavoitteita.

KuPS pelasi mahtavan kauden ja Lemettiselle mestaruus kotikaupungissaan merkitsi paljon. Hänen mukaansa tuntui erityiseltä huomata, kuinka monia ihmisiä viime kauden mestaruus ilahdutti ja kosketti.

Lemettinen kertoo, että kauden päätyttyä hänen oli pysähdyttävä hetkeksi miettimään seuraavaa askeltaan.

Vaihtoehtoja oli useampia, mutta yksi vaikutti alusta asti muita paremmalta.

Työmoraali ja periksiantamattomuus

Helsingin Palloseura pelasi viime kaudella ensimmäistä kauttaan Subway Kansallisessa Liigassa. Ennakkoluuloton ja yhtenäinen ryhmä säilytti lopulta sarjapaikkansa karsintojen kautta.

Lemettinen tuo ryhmään hyvin tuoreessa muistissa olevaa voittamisen kulttuuria hieman lisää.

Myös pelaaja itse on todella iloinen valinnastaan.

– Olen ollut erittäin tyytyväinen päätökseeni tulla tänne. Täällä asiat hoidetaan hyvin ammattimaisesti ja arki on suunniteltu pelaajia ajatellen. Joukkue on ottanut minut todella lämpimästi vastaan.

Lemettisellä ja HPS:lla on paljon yhtäläisyyksiä. Kaiken taustalla jyllää voimakas palo kehittyä ja päämäärää kohden kumpikin osapuoli on valmis tekemään valtavasti töitä.

HPS janoaa parempaa kautta ja vakiinnuttaa asemansa Kansallisessa Liigassa.

Lemettinen lähtee kauteen Suomen mestarina, joka pelaajana tunnetaan pelikäsityksestään ja syöttötaidoistaan. Talvella hän on pyrkinyt kehittämään itsestään entistä kokonaisvaltaisemman jalkapalloilijan.

– Olen keskittynyt monipuolistamaan potkutekniikkaani ja olemaan mahdollisimman valmis fyysisesti ensi kauteen. Olen luonteeltani aika kiltti, mutta kilpailuhenkisyyteni puskee peleissä esiin, joten vastustajat eivät ehkä kuvailisi minua noilla sanoilla.

Luonnepuolta voisi kenties jälleen verrata Lemettisen uuteen seuraan. HPS:n viime kausi ei ollut helppo, mutta tuskin kovinkaan moni Kansallisen Liigan joukkue piti helsinkiläisseuraa kovinkaan miellyttävänä vastustajana.

Eikä se ole sitä tulevallakaan kaudella. Lemettisen mukaan HPS lähtee voittamaan jokaista ottelua. Arjesta pyritään tekemään mahdollisimman ammattimainen.

– Meillä on kova kilpailu pelipaikoista ja pyrin ansaitsemaan roolin avauskokoonpanosta tekemällä kovasti töitä joka päivä. Joukkueessamme on paljon motivoituneita ja taitavia pelaajia. Halu kehittyä yhdistää meitä.

Jatkuva halu kehittyä paremmaksi

Lemettisen rooli lienee tulevalla kaudella erittäin suuri. Hän pystyy omalla erikoisosaamisellaan luomaan tilanteita joukkuekavereilleen ja samalla kehittämään itseään entisestään.

22-vuotiaan keskikenttäpelaajan urheilulliset tavoitteet ovat ulkomailla. Lemettinen toivoo, että paras versio hänestä itsestään pelaisi joskus Englannissa ammattilaisena.
Luonnollisesti myös Suomen A-maajoukkue on toisena päätähtäimenä. Pelilliset esikuvat mukailevat näitä haaveita.

– Lapsuuden idolini oli Laura Österberg Kalmari. Nykyään ihailen Ruben Loftus-Cheekin keskikentän taituruutta.

Nyt Lemettinen aloittaa kuitenkin uuden kappaleen jalkapallourallaan Helsingissä. Hän haluaa kehittyä pelaajana ja samalla auttaa HPS:aa ottamaan askelia eteenpäin seurana.

Viime kausina Lemettinen pääsi seuraamaan läheltä muun muassa Neea Bergin ja Anni-Maija Kauppilan otteita. Tämän hän nostaa itse uransa kannalta ensiarvoisen tärkeänä asiana. Tässä korostuu jälleen valtava halu kehittyä pelaajana.

Kunnianhimoisen urheilijan takana on usein, ellei jopa aina, vankka tukiverkosto. Lemettinen jakaa vuolaasti kiitosta vanhemmilleen.

– Aina saanut kaiken tuen, mitä olen tarvinnut. On kyse ollut kyydityksestä treeneihin, kannustuksesta tai varusteiden hankinnasta ja pyykkäämisestä. Siitä en voisi olla kiitollisempi. Perheeni on myös ymmärtänyt valintani panostaa jalkapalloon lukion jälkeen, eivätkä ole painostaneet minua jatko-opintoihin.

– Se ei missään nimessä ole itsestäänselvyys naisurheilijalle. Minulla on ollut myös monta hyvää valmentajaa, jotka ovat tukeneet kehitystäni jalkapalloilijaksi.

Kysyin lopuksi Elisalta, että mikä sanonta tai kuuluisa sitaatti hänelle tulee ensimmäisenä mieleen.

Pelkästään sen vastauksen perusteella voisi olettaa, että Elisa Lemettisestä kuullaan kotimaisen jalkapallon huipulla vielä useampaan kertaan tulevien vuosien aikana.

Anna kaekkes, vuan elä periks.

Kuva: Atte Lehtonen

Search