Hyppää sisältöön

Emmaliina Tulkki nauttii ammattimaisesta arjesta Kuopiossa

17.03.2021

HJK:sta KuPS:aan täksi kaudeksi siirtynyt Emmaliina Tulkki nauttii Kuopiossa ammattimaisesta arjesta. Joukkueen rutiinit sopivat hyvin nuorelle pelaajalle, ja kuopiolaisseuran avoin ilmapiiri on tehnyt suuren vaikutuksen.

Tampereelta Linköpingin ja Helsingin kautta Kuopioon

20-vuotiaan Emmaliina Tulkin uraan on mahtunut enemmän kuin monilla kokeneemmilla pelaajilla. Tulkki nousi kasvattajaseurassaan Ilveksessä liigajoukkueeseen jo 15-vuotiaana. Reilu vuosi myöhemmin hän lähti Ruotsin pääsarjaan Linköpingiin. Siellä hän juhli Ruotsin mestaruutta ja pääsi pelaamaan Mestarien Liigaa. Uraa Ruotsissa varjostivat kuitenkin terveysongelmat, ja Tulkki päätyi palaamaan Suomeen ja Ilvekseen. Tuona aikana tutuksi tuli myös nykyinen KuPS:n päävalmentaja Ollipekka Ojala, joka valmensi Ilvestä kaudella 2018.

Seuraavaksi kaudeksi Tulkki siirtyi Klubiin. Vaihtoehtona hänellä oli paluu Linköpingiin, mutta hän ei kokenut vielä olevansa valmis palaamaan ulkomaille. Pelattuaan kaksi kautta HJK:ssa nuori keskikenttäpelaaja oli samankaltaisten ajatusten äärellä. Tulkki koki kaipaavansa muutosta. Useampi ulkomaalainenkin seura oli kiinnostunut pelaajasta, mutta Suomeen jääminen tuntui paremmalta vaihtoehdolta.

– Sain kiinnostusta myös ulkomailta, mutta tuntui, etten ole ihan 100 prosenttisen valmis vielä lähtemään. Viime kausi oli itselleni vaikea. Pelasin hyökkääjänä, enkä siinä paikalla päässyt oikein käyttämään omia vahvuuksiani. Siksi ajattelin, että tekisi hyvää pelata vielä yksi kausi Suomessa ja kerätä itseluottamusta, Tulkki kuvailee päätöstään jäädä Suomeen.

Muutoksen kaipuu oli sen verran kova, että Tulkki ei halunnut jäädä Helsinkiin. Lopulta ratkaisevaksi tekijäksi uuden joukkueen valinnassa nousi Kuopion Palloseuran tuttu valmentaja, Ollipekka Ojala.

– Tunsin vahvasti, että kaipaan muutosta. Olin pelannut HJK:ssa jo pari kautta, joten halusin vaihtaa ympäristöä. Tunsin Opon jo entuudestaan ja olimme jo syksyllä jutelleet hieman. KuPS tuntui oikealta ratkaisulta.

HJK:n pelipäitä on tällä kaudella vaihtunut KuPS:n keltamustaan.

Tavoitteena kasvattaa itseluottamusta

Kuopion Palloseurassa Emmaliina Tulkki nauttii erityisesti ammattimaisesta harjoitteluympäristöstä. Joukkue on nuoren pelaajan mukaan poikkeuksellisen avoin ja ilmapiiri on todella hyvä. Asioita tehdään paljon yhdessä. Myös joukkueen arkirytmi sopii nuorelle keskikenttäpelaajalle erinomaisesti.

– Joukkue on ottanut minut todella hyvin mukaan, ja tykkään tosi paljon arjesta täällä. Se on ammattimaista. Meillä on ensin aamutreenit, sitten suuri osa joukkueesta menee yhdessä syömään lounasta. Iltatreenit alkavat jo kolmelta, joten iltaan jää hyvin aikaa palautumiselle, Tulkki kuvailee.

Viihtyvyyttä uudessa joukkueessa on lisännyt myös se, että nuoren pelaajan itseluottamus on kohentunut keskikentällä saatujen onnistumisten myötä.

– Itseluottamukseni on mennyt parempaan suuntaan, mutta on siinä vielä tekemistä. Olen yrittänyt työstää sitä. Siihen on myös auttanut, kun olen päässyt pelaamaan keskikentällä. Pystyn paremmin siinä pelaamaan omilla vahvuuksillani.

Itseluottamuksen työstämisen ohella Tulkki haluaa kehittyä johtavana pelaajana. Tähän on KuPS:ssa hyvät edellytykset, sillä joukkueessa on paljon kokeneita pelaajia, joille pelin ohjaaminen tulee luonnostaan. Tulkin mielestä hänenkin on helpompi ohjata peliä, kun ympärillä myös muut pelaajat puhuvat paljon. Lopulta kehitys on kuitenkin itsestä kiinni.

– Tavallaan muiden pelaajien ei pitäisi vaikuttaa siihen, miten itse toimii. Ehkä se silti tukee sitä, että kun muutkin ohjaavat peliä, niin se puskee itseäkin ohjaamaan peliä enemmän ja auttamaan kavereita kentällä.

Cupissa vastaan asettuva Honka on monipuolinen vastustaja

KuPS pelaa seuraavan kilpailullisen ottelunsa sunnuntaina 21. maaliskuuta, kun Suomen Cupin puolivälierissä vastaan asettuu FC Honka. Espoolaiset ovat tuttu vastustaja niin Tulkille kuin koko KuPS:n joukkueellekin, mutta Tulkin mukaan Hongan vaarallisuus piilee juuri monipuolisuuden aiheuttamassa arvaamattomuudessa.

– Honka on monipuolinen joukkue, joten on vaikea sanoa, että miten he pelaavat. Honkaa vastaan on aina kovia pelejä ja paljon kaksinkamppailuja. Veikkaan, että tulee tiukka peli, Tulkki arvioi.

Nuori keskikenttäpelaaja on kuitenkin hyvin luottavainen oman joukkueensa tekemiseen. Hänen mukaansa joukkue on hitsautunut talvikauden aikana hyvin yhteen ja pelaaminen näyttää jo nyt lupaavalta kautta ajatellen. Vaikka Tulkki uskoo, että KuPS:lla on täydet edellytykset menestyä Suomen Cupissa, näkee hän vielä kehitettävää ennen Kansallisen Liigan kauden alkua.

– Hyökkäyspelaaminen on vahvuutemme. Pystymme olemaan vaarallisia ja tekemään paikoista maaleja. Hyökkäyksemme ovat myös monipuolisempia kuin ennen. Prässipelimme on ollu hyvää koko preseasonin ajan, mutta uskon, että pystymme tekemään siitä vielä varmempaa.

Search