Hyppää sisältöön

Ensimmäiset legendat saivat viime viikolla palkintonsa – tällä viikolla palkitsemiset jatkuvat

05.05.2022

Naisten pääsarjajalkapalloilun ensimmäiset legendat palkittiin vappuviikonlopun otteluiden yhteydessä. Palkitsemiset jatkuvat tällä viikolla Ahvenanmaalla ja Lahdessa.

Subway Kansallinen Liiga ja Palloliitto lanseerasivat viime vuonna 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kunniakerhon, Kansallisen Liigan Legendat.

Samalla julkaistiin 18 ensimmäistä legendaa, joiden palkitseminen aloitettiin viime viikon otteluiden yhteydessä.

Legendat-kunniakerhon nimitystyöryhmään kuuluvat Christina ForssellUlla KaasinenHanna Ruohomaa ja Ville Väänänen.

Kunniakerhoon kutsutut pelaajat ovat omilla panoksillaan olleet erityisen tärkeitä suomalaiselle naisten pääsarjatason jalkapallolle.

Viime viikonloppuna, perjantaina 29. huhtikuuta, ensimmäiset legendat saivat tunnustuksensa.

Turussa ennen Naisten Ykkösen ottelua TPS-P-Iirot palkittiin Mira Andersson. Lähes kymmenen vuotta turkulaisseuran kapteenina toiminut Andersson pelasi pääsarjatasolla 259 ottelua. Hän lopetti uransa vuonna 2020.

Mira Andersson sai kunniataulunsa Turussa. Kuva: Janne Hirvensalo.

Helsingissä HJK-FC Honka-ottelun yhteydessä palkittiin neljä kotijoukkueen legendaa.

Marketta Hartikka voitti uransa aikana kolme SM-kultaa. Hän oli myös historian ensimmäinen naisten A-maajoukkueen kapteeni.

HJK:n ensimmäisen Suomen mestarijoukkueen kapteeni oli sen sijaan Kaija Salopuro. Hänen kunniakseen jaetaan edelleen Kaijan Kannu -nimistä palkintoa työstä naisten ja tyttöjen jalkapallon eteen.

Hanna-Mari Sarlin nousi pääsarjatasolle jo 12-vuotiaana. Hän voitti 11 SM-kultaa ja kahdesti pääsarjan maalipörssin. Kansallisen Liigan maalikuningattaren titteli on nimetty Sarlinin mukaan.

Neljällä eri vuosikymmenellä naisten pääsarjassa vaikuttanut Maija Liukkonen oli neljäs Helsingissä palkittu legenda. Hän pelasi viimeisen pääsarjakautensa vuonna 2008. Liukkonen oli tuolloin 52-vuotias. Pelaajana hän voitti kaksi Suomen mestaruutta ja myöhemmin valmentajana vielä neljä lisää.

Viikonlopun palkitsemiset jatkuivat vielä vappuaattona Kuopiossa. Ennen Kansallisen Liigan kärkikamppailua KuPS-PK-35 oman kunniataulunsa sai Neea Berg.

Neea Berg palkittiin Kuopiossa. Kuva: Juha Leskinen.

Hän pelasi 18 kautta liigassa ja yli 300 ottelua. Berg lopetti upean uransa viime kauteen ja pääsi juhlimaan Suomen mestaruutta ensimmäistä kertaa urallaan.

Tulevana viikonloppuna palkitsemiset jatkuvat.

Lauantaina 7. toukokuuta Åland Unitedin ja PK-35:n välisen ottelun yhteydessä palkitaan Ing-Marie ”Mimmi” Holmberg.

Hän on yksi ahvenanmaalaisen jalkapallon tienraivaajista. Hän lopetti pitkän ja hienon uransa 38-vuotiaana, vuonna 2008.

Sunnuntaina 8. toukokuuta oman tunnustuksensa saa Eva Jare. Hän aloitti uransa vuonna 1972 lahtelaisen Lahti-69:n riveissä. Uransa aikana Jare edusti myös Lahden Sampoa ja Tampereen Ilvestä. Jare toimi myös Suomen Palloliiton Naisvaliokunnassa vuosina 1981-1985.

Hänet palkitaan Naisten Kakkosen ottelussa FC Kuusysi – Toivalan Urheilijat.

Tulevien viikkojen aikana joitakin legendoja tullaan palkitsemaan lisää.

Ensimmäiset Legendat nimetty Subway Kansallisen Liigan kunniakerhoon – Kansallinen Liiga 

Artikkelikuva: Mira Lönnqvist

Search