Hyppää sisältöön

Heinäkuun viimeiset ottelut – lauantaina neljä kamppailua

28.07.2023

Subway Kansallisen Liigan heinäkuun viimeiset pelit. Lauantaina on luvassa neljä kamppailua ja kierros huipentuu sunnuntaina Oulussa.

Subway Kansallisen Liigan 13. ottelukierros käynnistyy lauantaina. Heinäkuun viimeiset sarjapelit pyörähtävät käyntiin kello 14.00 kahdella eri paikkakunnalla.

Tampereen Kaupissa Ruudun viikon ottelussa kohtaavat Ilves ja HJK. Viikko sitten Ilves haki Anna Olmalan yliajan osumalla tasapelipisteen Turusta. HJK puolestaan ei ollut yllätettävissä Helsingin paikalliskamppailussa PK-35:ta vastaan. Pisteet jäivät Bolt Arenalle lukemin 3-0.

Ilves on tasaisessa sarjassa kuudentena ja toistaiseksi kiinni viimeisessä Mestaruussarjan paikassa. HJK on kolmantena ja kolme pistettä perässä sarjakärki KuPSia.

Historia ja keskinäiset kohtaamiset ovat selvästi helsinkiläisvieraiden puolella. HJK on ollut Ilvekselle todella hankala vastustaja. Edellisen kerran tamperelaisryhmä on peitonnut HJK:n vuonna 2017.

HJK kykenee luomaan maalipaikkoja niin laidoilta kuin keskeltä ja ryhmässä on pelaajia, jotka voivat viimeistellä rangaistusalueen ulkopuoleltakin. Todennäköisesti Ilveksen on kyettävä maalintekoon lauantaina, jos se haluaa pisteille.

Tällä kaudella Ilves on esiintynyt vahvasti ja kyennyt taistelemaan pisteistä käytännössä kaikissa peleissä, lukuun ottamatta HJK-vierasottelua ja Åland Unitedin kohtaamista Kaupissa.

Lauantain ottelusta on lupa odottaa tasaisempaa kuin Helsingin kohtaaminen oli. Ilves pystyy varmasti useammin viemään pelin myös HJK:n puolustusalueelle.

Samanaikaisesti käynnistyy peli Vantaan Myyrmäessä. PK-35 Vantaa ja Åland United kohtaavat. Viime kaudella joukkueet taistelivat pronssimitalista viimeisiin hetkiin asti. Tuolloin ahvenanmaalaiset vetivät pidemmän korren ja Åland United lienee ainakin lievä suosikki myös nyt.

Vantaalaisten näkökulmasta ottelu sijoittuu silti sopivaan ajankohtaan. Vierailta Jacqui Hand on MM-kisoissa ja erinomaisesti esiintynyt Taylor Aylmer palasi Yhdysvaltoihin.

Vaikka Åland Unitedilla on useita huippupelaajia, niin heidän jättämänsä aukot ovat silti vaikeita paikata. Tämä näkyy niin pelinrakentelussa, ensiluokkaisten maalipaikkojen luomisessa ja puhtaasti viimeistelyssä. Esimerkiksi Dana Leskisen ja Aada Törrösen roolit korostuvat entisestään.

PK-35 Vantaa on myös kokoonpanonsa suhteen jatkuvasti paremmassa tilanteessa. Uudet nuoret pelaajat pääsevät jatkuvasti paremmin rytmiin kiinni ja Roosa Bröijerin sekä Karoliina Aution kaltaiset avainhahmot ovat palanneet vahvuuteen.

Maarianhaminassa vantaalaiset jäivät täysin kotijoukkueen jalkoihin ja loppulukemat olivat 6-0. Mitään tällaista ei Myyrmäen Jalkapallostadionilla nähdä. Hyvin todennäköisesti kumpi tahansa joukkue voi lauantain kohtaamisen voittaa.

Kello 15.00 käynnistyy peli puolestaan Kuopion Väre Areenalla. KuPS saa vieraakseen Turun Palloseuran. Kauden aiempi kohtaaminen Turun Yläkentällä päättyi kuopiolaisten 4-1-voittoon. Tuolloin TPS kykeni kuitenkin tuottamaan ongelmia myös hallitsevalle mestarille prässipelaamisellaan.

TPS:n ex-kapteeni Emma Santamäki siirtyi hetki sitten juuri Kuopioon, joten hän kohtaa jo toisessa ottelussaan KuPS-paidassa alkukauden seuransa.

Santamäki toi kuopiolaisten keskuspuolustukseen heti ensimmäisessä pelissään tietynlaista rauhallisuutta, varmuutta ja rutiinia. KuPSin pelaaminen on juuri nyt hyvässä balanssissa ja hyökkäyspäässä esimerkiksi Anni Hartikainen on hurjassa iskussa.

Turkulaiset nojaavat lauantaina varmasti omaan pelitapaansa, joka sisältää aimoannoksen aggressiivisuutta ja taistelua jokaisesta pallosta. Puolustukselta vaaditaan kuitenkin erittäin paljon. TPS:n pitää pystyä myös luomaan painetta kotijoukkueen pelinavaamiseen ja saada omia pallonhallintajaksoja.

KuPS on ehdottomasti suuren suuri suosikki, mutta TPS on ollut tilastollisesti varsin vahva vierasjoukkue. Lauantaista tuskin tulee kuopiolaisillekaan helppoa.

Viimeinen peli lauantaina käynnistyy kello 16.00. Pihlajamäen Algeco Areenalla kotijoukkue PK-35 haastaa FC Hongan.

Kotijoukkue on kesän aikana kartuttanut pistetiliään varsin mukavasti, vaikka viikko sitten PK-35 joutuikin nöyrtymään HJK:lle.

Pihlajamäen nurmella kohtaa kaksi joukkuetta, joilla on ajoittain ollut ongelmia maalintekonsa kanssa, mutta kummatkin ovat kurinalaisesti puolustavia ryhmiä.

Tästä ehkä sopivana osoituksena joukkueiden edellinen kohtaaminen Tapiolassa, mikä päättyi maalittomaan tasapeliin.

Vähämaalinen peli ja kenties jopa toinen tasapeli ovat erittäin mahdollisia myös nyt.

FC Hongan Elli Seiron kaltaiset pelaajat ovat ratkaisevassa asemassa tällaisissa tasaisissa peleissä. Älykkäästi liikkuva ja nopea hyökkääjä on karannut toistuvasti tällä kaudella liigajoukkueiden puolustuksilta, kun espoolaiset ovat saaneet pelattua oikein ajoitetun pystypallon tyhjään tilaan.

Kuva: Juhani Järvenpää

PK-35 – FC Honka on myös tämän viikon Lisää Hyvää Ympärillemme -ottelu. Lue lisää aiheesta tästä.

Kierros huipentuu sunnuntaina. Päivän ainoassa ottelussa ONS saa Raatin stadionille vieraakseen HPS:n. Helsinkiläisvieraat ovat suosikkeja, mutta ONS:lla on alla varsin hyvä esitys Ahvenanmaalla.

Edelliskohtaaminen Paloheinässä päättyi lopulta HPS-voittoon lukemin 5-2. Myös tuolloin oululaisnipullakin oli ehdottomasti hetkensä.

ONS:n osalta tilanne sarjataulukossa on tukala. Pelkästään karsijan paikalle on matkaa kymmenen pistettä. Raatin stadionilla kotijoukkue tavoittelee varmasti vain voittoa.

Tilanne on sama myös HPS-leirissä. Vahvistuneen joukkueen alkukausi ei ole tuloksellisesti varmasti kulkenut aivan niin, kuin seuran sisällä toivottiin. Eroa mitalisijoihin on kertynyt jo runsaasti ja toistaiseksi HPS ei ole Mestaruussarjaan oikeuttavalla paikalla.

HPS-ryhmässä on paljon taitoa keskialueella ja huippunopeat pelaajat hyökkäyksessä.

Oulussa saatetaan nähdä jopa varsin hyökkäysvoittoinen jalkapallonäytös, joka tarjonnee runsaasti viihdettä katsojille. Myös ONS:n kokoonpanossa on useampia erittäin taitavia hyökkäyspään pelaajia.

Artikkelikuva: Janne Hirvensalo

Search