Hyppää sisältöön

Kausiennakko: Nuori ja juoksuvoimainen Ilves tulee aiheuttamaan vaikeuksia vastustajille

16.03.2022

Ilves on nuori ja nopea ryhmä, joka on vahvistunut muutamalla kokeneella pelaajalla. Perinteikäs tamperelaisseura saattaa hyvin yltää Mestaruussarjaan asti.

Merkittävimmät saapujat: Anna Olmala (PK-35 Vantaa), Emmaliina Tulkki (KuPS), Meri Hämäläinen (TPS), Jenni Kantanen (TPV), Tuuli Viinikka (Ilves/2)
Merkittävimmät lähtijät: Johanna Salmijärvi (lopetti), Eini Vesaniemi (lopetti)
Virallinen tavoite: Mestaruussarja (ylempi loppusarja)

Tampereen Ilves on yleisseurana yksi maamme tunnetuimmista palloilubrändeistä ja naisten pääsarjajalkapalloilussa yksi edelläkävijöistä.

Vain HJK on pelannut enemmän liigakausia kuin Ilves.

Mestaruutta tamperelaisseura ei silti ole vielä voittanut. Himmeämpiä mitaleja löytyy kuitenkin useita.

Viimeiset vuodet ovat sujuneet hieman mollivoittoisesti. Jo perinteet velvoittavat, että Ilves ei lähde vain osallistumaan. Kaupin urheilupuistossa kotiottelunsa pelaava tamperelaisjoukkue haluaa menestyä.

Ylempi jatkosarja on silti muutamana edellisenä vuotena jäänyt haaveeksi.

Viime kaudella Ilves esiintyi pitkälti odotusten ja realiteettien mukaisesti. Joukkue ei varsinaisesti venynyt, mutta nuori ryhmä otti tehokkaasti pisteitä peleistä, joissa se realistisesti oli mahdollista.

Ilveksen ydinrunko on säilynyt pitkälti samana. Joukkue on nopea ja aggressiivinen.

Parhaimmillaan joukkue prässää ja puolustaa myös hyvin yhtenäisesti ja organisoidusti.

Pallonriistoista Ilves pyrkii hyödyntämään nopeita laitapelaajiaan suoraviivaisesti.

Silja Tuominen oli hurjassa iskussa jo viime kaudella viimeistellen peräti 13 liigamaalia. Samaa on lupa odottaa myös tällä kaudella.

Talven Suomen Cupin perusteella myös Saana Tuomalan ja Tuuli Viinikan nimet kannattanee kirjoittaa hivenen paksummalla tussilla talteen.

Ilveksellä on paljon mielenkiintoisia pelaajia ja runsaasti potentiaalia.

– Odotan muutaman nuoren pelaajan läpilyöntiä liigatasolle. Meillä on edelleenkin nuori ryhmä, jota on täydennetty muutamalla kokeneemmalla täsmähankinnalla. Lähtökohdat kauteen ovat hyvät, kertoi joukkueen päävalmentaja Juha-Pekka Berg.

Kaikki vaikuttaa siis varsin mukavalta tamperelaisittain, mutta ei kaikki Ilvekselläkään ole sujunut pelkästään onnellisten tähtien alla.

– Aloitimme kauden varhain ja pelasimme runsaasti heti harjoituspelejä. Alku oli todella ehyt. Tammikuussa joukkueeseen iskenyt korona sotki meilläkin harjoittelu- ja pelirytmiä, toteaa Berg.

– Sairastelut ovat vielä jonkin verran jatkuneet ja haitanneet arkea. Tilanne on varmasti kuitenkin samanlainen muuallakin. Fyysinen harjoittelu on onnistunut tulosten perusteella hyvin.

Ilves oli nuori ja juoksuvoimainen joukkue jo aiemmin. Tulevalla kaudella tamperelaiset saattavat hyvinkin tehdä pesäeroa pahimpiin kilpailijoihinsa juuri fyysisten ominaisuuksien kautta.

Nopea ryhmä, joka ei väsy helposti, on ehdottomasti kilpailuvaltti tiukassa sarjassa.

Vahvuuksissa voi piillä myös pieni sudenkuoppa. Ilveksen aktiivisuus ja aggressiivisuus edesauttoivat jo talven peleissä luomaan saumoja vastustajillekin.

Joukkue eteni komeasti Suomen Cupin välieriin, mutta esimerkiksi lohkovaiheen päätöspelissä Honka nappasi tyylipuhtaan 3-0-voiton.

Ilves voitti oman kakkosjoukkueensa ja Turun Palloseuran T18 -joukkueen lohkovaiheessa. Puolivälierissä kaatui Ykkösen JyPK rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

Lienee perusteltua sanoa, että Ilveksen todellinen iskukyky on vielä pieni kysymysmerkki.

Tamperelaisseuralla on kuitenkin ehdottomasti potentiaalia taistella viime kausia paremmista sijoista.

Seuraa heitä – päävalmentajan valinnat

Emmaliina Tulkki. Ilveskasvatti tekee paluun kentille yhdeksän kuukauden jälkeen. Kuntoutuminen sujunut erinomaisesti. Tuo johtajuutta ja rutkasti pallollista taitoa joukkueen keskikentälle.

Tuuli Viinikka. Nuori kakkosjoukkueesta edustukseen nostettu U19-maajoukkuepelaaja tekee läpimurtoaan liigaan. Ollut talven peleissä joukkueen parhaimmistoa. Nopea ja räjähtävä laitapelaaja.

Anna Olmala. Täksi kaudeksi Ilvekseen siirtynyt Anna on puolustuksen johtohahmo. Nousi heti joukkueen kapteenistoon. Vahva, fyysinen ja henkisesti joukkueelle tärkeä pelaaja.

Ilta-Sanomien ja STT:n toimituksista tuttu Ville Väänänen on seurannut urheilutoimittajan roolista naisten pääsarjaa jo kolmella vuosikymmenellä. Väänänen on mukana Subway Kansallisen Liigan nimitystyöryhmässä.

Juttukuva: Joope Erkkilä

Search