Hyppää sisältöön

Kausiennakko: KuPS lähtee kauteen uusitulla ryhmällä – hallitseva Suomen mestari on jälleen suosikki

21.03.2022

Kuopion Palloseura kesti viime kaudella suosikin paineet ja nappasi Suomen mestaruuden. Talvella kuopiolaisten pelaajistossa on tapahtunut muutoksia, mutta ainakin avauksen osalta joukkue lienee jopa vahvistunut.

Merkittävimmät saapujat: Oona Siren (TiPS), Emmi Siren (TiPS), Vera Varis (Växjö DFF), Fanny Söderström (JyPK), Liina Nora (TiPS), Anna Nurmi (TiPS)
Merkittävimmät lähtijät: Neea Berg (lopetti), Emma Immonen (FC Honka), Elisa Lemettinen (HPS), Aada Törrönen (Åland United), Emmaliina Tulkki (Ilves), Iina Rautiainen (ONS), Ella Vanhanen, Allison Pantuso
Virallinen tavoite: Mestaruus

Kuopiossa on tehty upeaa työtä jo monen vuoden ajan. KuPS nousi toissakaudella kenties hieman varkainkin mitaleille, mutta viime vuonna joukkue olikin jo suursuosikki.

KuPS täytti odotukset ja nappasi seurahistoriansa ensimmäisen naisten SM-kullan tyylillä.

TiPS oli lopulta ainoa joukkue, joka pystyi aivan loppuun asti vastaamaan kuopiolaisten haasteeseen.

Upean loppusarjan pelannut vantaalaisryhmä joutui kuitenkin talvella luopumaan sarjapaikastaan taloudellisten syiden takia.

Samalla Subway Kansallisen Liigan muille joukkueille avautui mahdollisuus tikkurilalaisten lukuisten huippupelaajien houkuttelemiseen omaan ryhmäänsä.

KuPS onnistui tällä saralla HJK:n ohella todennäköisesti kaikista parhaiten.

Oona ja Emmi Siren matkustivat Kuopioon, ja sisarukset olisivat vahvistaneet aivan jokaista joukkuetta sarjassa.

Tikkurilasta myös Liina Nora ja Anna Nurmi valitsivat hallitsevan Suomen mestarin.

Lähtijöiden lista on kuitenkin pitkä. Mahtavan kauden pelannut maalivahti Emma Immonen pelaa tulevalla kaudella FC Hongan maalilla.

Seuralegenda Neea Berg lopetti hienon uransa mestaruusjuhliin.

Varsinkin heidän jättämät aukot ovat suuria, mutta KuPS reagoi maalivahtiosastonsa suhteen peräti kahdella hankinnalla.

Vera Varis palaa Suomeen Ruotsista. Viime kaudella Växjön maalia vartioinut Varis pelasi aiemmin urallaan HJK:n paidassa.

Toinen uusi maalivahti on Fanny Söderström, joka torjui JyPK:n maalilla viime kaudella.

Immosen jättämät saappaat ovat isot, mutta ei KuPS tule maalivahtipeliin kaatumaan missään tapauksessa.

Mestarijoukkueen talvi on sujunut ihan mallikkaasti, vaikka Åland United pudotti joukkueen viime vuoden tapaan Suomen Cupista.

– Alkuperäistä suunnitelmaa on jouduttu muokkaamaan johtuen koronasta. Pelejä on pelattu puolet suunnitellusta, toteaa päävalmentaja Ollipekka Ojala.

– Silti preseason etenee laadukkaasti ja halutut asiat on saatu tuotua joukkueelle. Määrää ja laatua nostettu edelleen viime kaudesta.

Ojalan mukaan KuPS erottuu muista sarjan joukkueista yksinkertaisesti sillä, että joukkue tekee todella paljon maaleja.

Tähän olettamukseen on helppo yhtyä. Joukkueessa on paljon tulivoimaa ja luonnollisesti katseet kohdistuvat ennen kaikkea Gentjana Rochiin.

Pohjoismakedonialainen on suorastaan ylivoimainen yksilö kotoiseen sarjaamme.

Kokenut maalintekijä osaa luoda paikkoja myös itselleen, mutta Oona Sirenin kaltainen pelintekijä tekee Rochista entistä vaarallisemman.

Muun muassa Aino Kröger tuo maalintekoon ensiluokkaista taustatukea.

Puolustuksen yhdysvaltalaiskaksikko Taryn Jakubowski ja Gabriella Cuevas ovat kumpikin Kansallisen Liigan absoluuttista huippua. Laitapuolustajista esille on nostettava myös Anni Hartikainen.

Huippulaatua löytyy aivan jokaiselle oksalle ja KuPS on jälleen kerran todennäköisesti suurin mestarisuosikki.

Kokoonpanon leveys on mahdollisesti hieman heikommalla tolalla kuin viime kaudella, mutta ei merkittävästi.

Tällä sektorilla auttaa myös muun muassa Lavdije Begollin kaltainen monipuolisuusihme, joka kykenee pelaamaan loukkaantumisten sattuessa usealla eri pelipaikalla.

Viime kauden pahin uhkaaja, TiPS, on nyt poissa rivistä. Muutama lähin kilpailija on kuitenkin myös vahvistunut talvella.

Åland United esimerkiksi on ollut kuopiolaisille hankala vastustaja, mutta ahvenanmaalaisten tasaisuus ei viime kaudella riittänyt haastamaan KuPS:aa.

Samat sanat voisi sanoa esimerkiksi HJK:sta.

Hallitseva mestari lähtee kauteen uudistuneena ja erittäin vahvana.

Mestaruuden uusimisen lisäksi KuPS tavoittelee menestystä eurokentillä.

Seuraa heitä – päävalmentajan valinnat

Emma Peuhkurinen. Suoritusvarmuus kovaa tasoa, rytmittää peliä ja suojelee puolustuslinjaa.

Anni Hartikainen. Pelipaikka alkaa vakiintumaan laitapuolustajaksi. Tulee tekemään vahvoja nousuja laidalla, joka näkynee myös kovina tehoina.

Aino Kröger. Vasen jalka on todella laadukas, mutta monipuolistanut myös oikean jalan käyttöä ja näin erittäin hankala pelaaja pelata vastaan.

Ilta-Sanomien ja STT:n toimituksista tuttu Ville Väänänen on seurannut urheilutoimittajan roolista naisten pääsarjaa jo kolmella vuosikymmenellä. Väänänen on mukana Subway Kansallisen Liigan nimitystyöryhmässä.

Kuva: Juha Leskinen

Search