Hyppää sisältöön

Lauantaina täysi kierros – Jalkapallopäivän etkot

08.06.2023

Subway Kansallisessa Liigassa pelataan lauantaina täysi sarjakierros. Samalla juhlitaan Jalkapallopäivän etkoja.

Historian ensimmäistä Jalkapallopäivää juhlitaan sunnuntaina 11. kesäkuuta. Subway Kansallinen Liiga saa kunnian aloittaa juhlat virallisilla etkoilla. Täysi sarjakierros pelataan lauantaina 10. kesäkuuta.

Viisi tasaista ottelua ja luvassa mahtava kesäinen jalkapalloviikonloppu.

Mikäli yllä oleva twiitti ei näy, klikkaa tästä.

Lauantain pelit käynnistyvät kahdella kello 14.00 alkavalla kamppailulla. Helsingin Pihlajamäessä kohtaavat PK-35 ja ONS. Kumpikaan ei ole vielä avannut voittotiliään tällä kaudella. Oululaisvierailla ei toistaiseksi ole sarjapisteitä lainkaan. PK-35 on pelannut kolme tasapeliä.

Kummallekin joukkueelle kyseessä on todella tärkeä ottelu runkosarjan ensimmäisen puoliskon päätökseksi. Molemmilla on potentiaalisia nuoria pelaajia useita ryhmässään, mutta kausi on ollut toistaiseksi haastava.

Joukkueilla on ensimmäisissä kahdeksassa ottelussa ollut kipupisteet hivenen eri osa-alueilla.

PK-35 on kyennyt pelaamaan organisoidusti ja tasapainoista puolustuspeliä. Muutamassa ottelussa omiin on mennyt useampia maaleja, mutta pääsääntöisesti helsinkiläisjoukkueen puolustuspelaaminen kestää vertailua useampiin sarjataulukossa ylempänä oleviin joukkueisiin.

Ongelmat ovat olleet ylemmillä oksilla. PK-35 on tehnyt kahdeksassa ottelussa ainoastaan kolme maalia. PK-35:n hyökkäyspelin yhtenä kulmakivenä ovat vastaiskut, joita joukkue ei ole saanut hyödynnettyä toivomallaan tavalla.

ONS sen sijaan omaa joitakin erittäin vaarallisia pelaajia ylemmille oksille. Muun muassa Sara Sievistö ja Inka Sarjanoja ovat pelaajia, joiden kanssa kaikki sarjan joukkueet joutuvat olemaan tarkkana. Oululaisjoukkue pyrkii suoraviivaisesti iskemään tilanteenvaihdoista vastaan.

Ei ONS ole myöskään tehnyt kuin seitsemän maalia, mutta se on samalla tasolla silti useamman joukkueen kanssa. Ongelmat ovat olleet alakerrassa. Omiin on mennyt peräti 32 maalia. On mielenkiintoista nähdä, että kumpi joukkueista ottaa pallonhallinnan lauantaina. Tasapeli tuskin tyydyttää kumpaakaan.

Samaan aikaan Pihlajamäen ottelun kanssa pelataan Kuopiossa. Väre Areenan nurmelle kotijoukkue KuPSin vieraaksi saapuu PK-35 Vantaa.

Viime kaudella vastaava ottelu päättyi hurjiin 7-0-lukemiin. Tuolloin terveysmurheiden kanssa paininut vantaalaisnippu jäi pahasti mestarin jyrän alle. Tällaista tuskin lauantai-illan etkoilla nähdään.

Kuopiossa nähtäneen tasainen ottelu. PK-35 Vantaa on alkukaudesta kärsinyt jälleen ohkaisesta kokoonpanostaan ja vammoista.

Myös kotijoukkueella on ollut omat haasteensa. KuPS hävisi kaksi ottelua peräkkäin, mikä viime kausia hallinneelle joukkueelle on harvinaista. Lisäksi valmennuksen saralla tapahtui muutoksia. Ollipekka Ojala jäi sairauslomalle. Tilalle tuli Pauliina Miettinen.

Lauantaihin molemmat joukkueet lähtevät 2-0-voitot taskussaan. KuPS voitti Ilveksen ja PK-35 Vantaa samoin lukemin PK-35:n.

KuPS ottaa varmasti pallonhallinnan, mutta on mielenkiintoista nähdä, kuinka PK-35 Vantaa kamppailuun lähtee. Vastustajien korkea ja aggressiivinen prässipelaaminen on aiheuttanut hallitsevalle mestarille ajoittain suuriakin ongelmia.

Kotijoukkueen hyökkäysarsenaali ja kyseisen osa-alueen leveys ovat kuitenkin sellaisia, että vantaalaisten puolustus- ja maalivahtipelin tulee onnistua erinomaisesti, jotta pisteitä matkaisi Väre Areenalta tuliaisina Myyrmäkeen.

Kello 16.00 etkojen juhlavankkurit ovat siirtyneet Helsingin Paloheinään. HPS kohtaa kotikentällään JYA Housing Areenalla Ilveksen.

Joukkueet ovat peräkkäisillä sijoilla sarjataulukossa. Ilves kuudentena ja HPS seitsemäntenä, kolme pistettä tamperelaisia perässä.

HPS ei ole täysin saanut vielä lunastettua kauden alla asetettuja odotuksia, joita vahva talvi sekä aktiivinen toiminta siirtomarkkinoilla loivat.

Helsinkiläisjoukkue ei ole esimerkiksi kyennyt pitämään maaliaan puhtaana vielä kertaakaan. Mikään joukkue ei silti HPS:n kustannuksella vietä maalijuhliakaan. Ryhmässä on todella monipuolisesti lahjakkuutta kaikille oksille. Virheitä on silti sattunut niin pallon kanssa kuin pallottomana.

Erittäin nopeilla pelaajilla varustettu joukkue elää vastaiskuista. Otteluissa, joissa HPS hyökkää puolustusvoittoisampaa ryhmää vastaan, on vielä ollut ongelmia päästä vaarallisille tekopaikoille.

Ilveksen kohdalla moni edellä mainittu kohta pätee myös. Tamperelaisiakaan vastaan tuskin kovin moni joukkue viettää kummoisia maalijuhlia. Puolustuspelaamisen rakenne on selkeä ja Ilveksen tiivis pakka ei vuoda.

Vastustajat joutuvat usein hakemaan ratkaisuja laitojen kautta keskityksin tai kaukolaukauksin. Viikko sitten KuPS onnistui tekemään kaksi maalia hieman kauempaa tullein laukauksin, mutta Ilves pelasi tasaväkisen pelin hallitsevan mestarin kanssa.

Hyvin todennäköisesti HPS ottanee kontrollin lauantaina, mutta ottelusta on vaikea povata kovinkaan runsasmaalista. Kotiyleisö Paloheinässä pääsee varmasti jännittämään erittäin tasaista taistelua, jossa esimerkiksi laadukkaalla potkutekniikalla varustetut keskikenttäpelaajat voivat kohota suureen osaan. Aino Lehtinen ja Aada Nurmi kotijoukkueelta ja Saana Tuomala ja Aino Rasinen vierailta.

Kuva: Joope Erkkilä

Puolisen tuntia myöhemmin vihelletään peli käyntiin vielä kolmannessakin Helsingin kaupunginosassa. Töölön Bolt Arenalla HJK ja TPS kohtaavat.

Kotijoukkue on avauskierroksen FC Honka -tappion jälkeen esiintynyt äärimmäisen vahvasti. Todella aktiivinen ja aggressiivinen prässipeli, liki virheetön puolustus ja nopeat nuoret pelaajat ovat tuottaneet jo seitsemän ottelun voittoputken sekä sarjan piikkipaikan.

TPS pelasi vahvan talven ja aloitti kautensa juuri ne vahvuudet edellä, joita joukkueelta odotettiinkin. Erittäin fyysinen turkulaisjoukkue ei kaihda kaksinkamppailuja ja varsinkin puolustuksesta löytyy pääsarjatasolle erinomaisia pelaajia.

Vahvan startin jälkeen turkulaisjoukkueen pelaamisessa on ollut ajoittain toivomisen varaa. Vahva erikoistilannejoukkue on ollut myös välillä ongelmissa kulmapotkujen, sivuvapaapotkujen ja keskitysten kanssa omalla puolustuskolmanneksellaan. Myös tehot ovat viime kierroksilla olleet kateissa.

TPS pelasi kauden huonoimman ottelunsa viikko sitten. Vahvavireinen Åland United oli parempi kaikilla pelin osa-alueilla. Turkulaiset eivät saaneet luotua juurikaan uhkaa hyökkäyksessä ja omissa kolisi peräti viisi kertaa.

Lauantaina nähdään varmasti valmiimpi TPS. Tilastojen valossa mielenkiintoinen fakta on, että legendaarisella Yläkentällä todella vahvana pidetty kotijoukkue, on esiintynyt paremmin vieraissa.

Kotiotteluiden maaliero on esimerkiksi 2-11 ja vieraskentällä TPS on esiintynyt maalierolla 7-4. Pisteitä kotiotteluista on kertynyt vain yhden tasapelipisteen verran. Vieraista saldona on seitsemän sarjapistettä.

HJK lähtee jahtaamaan jatkoa voittoputkelleen hyvistä lähtökohdista. Onnistumisia on tullut laajalla rintamalla ja lauantaina helsinkiläiset pääsevät esiintymään runsaslukuisen kotiyleisön edessä. Paikalle on odotettavissa paljon Stadi Cupin joukkueita, pelaajia ja valmentajia.

Jalkapallopäivän etkot huipentuvat Maarianhaminassa. Kello 17.00 Wiklöf Holding Arenalla alkaa Åland United – FC Honka. Kierroksen kärkikamppailussa kohtaavat sarjan kakkonen ja nelonen.

Kumpikin ryhmä sijoittuu korkealle myös kuntopuntarissa. Ahvenanmaalaiset ovat voittaneet kuusi ottelua peräkkäin. FC Honka on voittanut edellisestä viidestä pelistään kolme, pelannut yhden tasan ja hävinnyt kertaalleen.

Ne ovat kuitenkin kaksi hyvin erityylistä joukkuetta. Espoolaisten pelaamista leimaa valtava kurinalaisuus ja oikeanlainen aggressiivisuus. FC Honka ei ota turhia riskejä, ja vastaiskuihinkin lähtee mukaan vain sen verran pelaajia, että kenttätasapaino ei järkkyisi, vaikka vastustaja pääsisi pallonriistosta itse vastahyökkäykseen.

Keskialueella Honka iskee pallollisiin pelaajiin todella taitavasti ja oikea-aikaisesti. Daniela Sandåsin johtama puolustuslinja on tasaisen varma jokaisessa ottelussa, ja maalilla Sofia Manner on pelannut upean alkukauden. Hyökkäyspäässä tehoja tarvitaan silti lisää. FC Honka on tehnyt vain kahdeksan maalia yhtä moneen otteluun. Joukkueen alkukauden vaarallisin pelaaja on ollut Elli Seiro.

Åland United sen sijaan on ollut hyökkäyspäässä suorastaan hirmuvedossa. Eniten maaleja koko sarjassa ja ratkaisijoita löytyy laajalta rintamalta. Dana Leskinen, Aada Törrönen, Jacqui Hand ja kumppanit ovat viime aikoina kierroksesta toiseen löytäneet keinot päästä a-luokan maalitilanteisiin.

Lisäksi ahvenanmaalaisten jo edellisvuosilta tuttu vahvuus eli erikoistilanteet, on sitä edelleen. Åland United on todella vaarallinen kulmapotkuissa ja sivuvapaapotkuissa. Hyväpotkuiset Taylor Aylmer ja Riikka Lilja esimerkiksi kykenevät lähettämään tasaisen varmasti laatupalloja kohden vastustajien rangaistusaluetta.

Lauantaina on luvassa mielenkiintoinen kahden voiman taistelu. Kuinka Hongan timanttisesti toiminut oman puolustuskolmanneksen peli kykenee vastaamaan kotijoukkueen huippuvaaralliselle hyökkäykselle?

Mikäli ei ole mahdollisuutta päästä katsomoihin asti nauttimaan Jalkapallopäivän etkoista, niin kaikki ottelut tuttuun tapaan nähtävissä Ruudun kautta. Lisäksi HJK – TPS näytetään myös Ylen kanavissa.

Mikäli yllä oleva twiitti ei näy, klikkaa tästä.

Artikkelikuva: Janne Hirvensalo

Search