Mestarien liiga: KuPSin kova taistelu ei riittänyt – europelit tältä kaudelta ohi

09.09.2023

KuPS kohtasi ŽFK Spartak Subotican Mestarien liigan miniturnauksen finaalissa Tanskan Køgessä. Tasainen ja hurja taistelu päättyi kuopiolaisten osalta pettymykseen.

Kuopion Palloseura sai kamppailuun todellisen salama-alun. Edellispelissä sankariksi kohonnut Hannah Sharts linkosi tutun pitkän rajaheittonsa Subotican maalin edustalle. Pallo pomppi takatolpalle, josta Aino Kröger tälläsi sen verkkoon. Tässä kohtaa peliä oli takana vain pari minuuttia.

Serbialaisjoukkue lähti alkuhetkistä asti prässäämään todella aggressiivisesti ylhäältä puolustajien pelinavaamista. KuPS onnistui alkuminuuteilla nämä tilanteet selvittämään suhteellisen ongelmitta.

Reilut kymmenen minuuttia kamppailua takana, niin prässi tuotti lopulta tulosta. KuPS-vahti Fanny Söderström ei ehtinyt saamaan palloa jalastaan vaan Doris Boaduwaa tuli lujaa tilanteeseen ja tökkäsi pallon KuPS-maaliin.

Nelisen minuuttia myöhemmin Lavdije Begolli oli lähellä kuitata johdon takaisin. Albanialaishyökkääjä taisteli yksin neljän Subotica-pelaajan keskellä, mutta Isidora Vuckovic liukui vedon tielle.

KuPS alkoi hiljalleen ottamaan hallinnan itselleen ja kykeni toistuvasti luomaan painetta serbialaisjoukkueen rangaistusalueen tuntumaan.

25. minuutilla Boaduwaa paukautti pallon toistamiseen KuPS-maaliin nopeasta vastaiskusta, joka lähti kuopiolaisten huolimattomasta rajaheitosta. Subotica-kärki koski palloon kuitenkin kädellään ennen laukausta ja tilanne taisi tuplavarmistukseksi olla myös paitsio.

Viitisen minuuttia ennen avausjakson loppua Gentjana Rochi vapautti Begollin nokikkain maalivahti Jefimija Skandron kanssa. KuPS-hyökkääjän ratkaisu kesti ehkä himpun liian pitkään ja Skandro ehti vastaan peittämään.

Tauolle siirryttiin 1-1-lukemissa.

Toinen puoliaika

KuPS oli toisen nelivitosen alkuhetkillä pienoisissa ongelmissa oman pelinavaamisensa kanssa. Syötöt painuivat toistuvasti yli rajoista tai Subotica-pelaajien jalkoihin.

Serbialaisjoukkue oli hallitseva osapuoli jakson alkuhetkillä. Ratkaisevat syötöt ensimmäisen prässilinjan murtamisen jälkeen tuottivat kuopiolaisille ongelmia.

Juuri, kun KuPS alkoi hiljalleen saamaan peliä vietyä myös Subotican puolustusalueelle, niin Boaduwaa kaatoi kylmää vettä suomalaisjoukkueen niskaan. Subotica pelasi nopeilla lyhytsyötöillä kärkipelaajansa vetopaikkaan rangaistusalueen sisälle ja tämä ei erehtynyt. Tässä kohtaa takana oli 62 minuuttia.

Boaduwaa oli iskeä jo hattutempun vain pari minuuttia myöhemmin. KuPS syötteli omalla alueellaan huolimattomasti ja ghanalaiskärki oli jälleen terävänä. Emma Santamäki liukui viime hetkillä pallon tielle ja KuPS säästyi.

Kun kamppailun viimeiset 20 minuuttia lähestyivät, alkoi Subotica selvästi vetäytymään ja pelaamaan aikaa. KuPS ei kuitenkaan kyennyt luomaan juurikaan vaaraa serbialaisten maalille.

Ottelu sai uuden juonenkäänteen noin kymmenen minuuttia ennen loppua. Subotican Makenzie Ann Langdok sai Rochin telomisesta toisen keltaisen korttinsa ja lensi ulos.

KuPS ehti juhlimaan kaivattua tasoitusta 88. minuutilla. Juuri vaihdosta sisään tullut Wilma Forsblom ohjasi maalin edustalta pallon verkkoon. Avustavalla tuomarilla oli kuitenkin lippu pystyssä ja ilo jäi lyhytaikaiseksi.

Tämän jälkeen ei KuPS enää saanut merkittäviä maalipaikkoja.

Subotica eteni turnauksen voittoon lukemin 2-1 ja seuraavalle kierrokselle. KuPSin osalta europelit ovat tältä kaudelta ohi.

Kuva: Miska Savolainen