Hyppää sisältöön

“Sanoilla rakennetaan maailmaa” – luovan alan Vuoden huiput -palkinto Subway Kansalliselle Liigalle

23.04.2021

Vuosittain järjestettävä Grafian Vuoden Huiput -tapahtuma on Suomen merkittävin luovan suunnittelun kilpailu. Tämän vuoden tuomaristo on myöntänyt Kultahuippu-palkinnon jalkapallon naisten pääsarjan identiteetin uudistukselle.

Kun on kyse jalkapallosta, naisten sarjoissa on totuttu aina mainitsemaan sukupuolitarkennus – miesten sarjoissa sitä ei käytetä. On Bundesliga ja Frauen Bundesliga, UEFA Champions League ja UEFA Women’s Champions League. Vuonna 2020 Suomen Palloliitto halusi murtaa tämän käytännön uudistamalla Suomen jalkapallon naisten pääsarjan eli Naisten Liigan.

Muutos oli radikaali. Naisten Liiga -nimestä luovuttiin ja uudesta unohdettiin sukupuolitarkennus. Syntyi Kansallinen Liiga: jalkapallon Suomen korkein sarjataso, jonka pelaajat sattuvat olemaan naisia.

– Työssä tiivistyy uskallus kyseenalaistaa rakenteet yhdellä sanalla. Kansallinen muuttuu antisanaksi ja aloittaa uuden aikakauden naisdiskurssissa: nainen ei ole enää uhri, vaan samalla viivalla. Konkreettinen osoitus siitä, että sanoilla rakennetaan maailmaa. Tätä on odotettu! kerrotaan tuomariston valintaperusteissa.

– Olemme iloisia, että myös jalkapalloperheen ulkopuolella on huomioitu se työ, jota teemme yhdenvertaisen maailman rakentamiseksi, Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja sanoo.

Yhdessä Palloliiton kanssa on työtä ollut rakentamassa TBWA/Helsinki -suunnittelutoimisto ja kotisivujen toteutuksesta vastannut Evermade.

Lisätietoja palkinnosta: https://www.vuodenhuiput.fi/fi-FI/vuoden-huiput-2020/tulokset/kultahuippu/1300MNF/ 

Lisätiedot:
Heidi Pihlaja, kehityspäällikkö, Palloliitto,
heidi.pihlaja(at)palloliitto.fi

 

Search