Hyppää sisältöön

Sonja Ferm hyppää suureen rooliin Oulussa – nuori ONS-maalivahti haluaa osoittaa potentiaalinsa

29.03.2023

Liigakarsinnan kautta sarjapaikkansa säilyttänyt ONS hankki maalilleen Sonja Fermin. Viime kaudella paljon kierrellyt maalivahti hyppää isoihin saappaisiin.

Vantaalla Koivukylän Palloseura on tunnettu ennen kaikkea erinomaisesta juniorityöstään. Havukosken urheilupuiston kupeesta alkoi myös Sonja Fermin matka kohden naisten pääsarjaa, Subway Kansallista Liigaa.

Ferm liittyi 7-vuotiaana seuran junioreihin. Alkuun hän pelasi myös kenttäpelaajana, mutta siirryttyään yläasteikäisenä PK-35:n riveihin, vakiintui Fermin pelipaikaksi maalivahti.

Hän on aivan alkumetreiltä asti halunnut kehittyä jatkuvasti paremmaksi pelaajaksi. Oppimisen ja uuden kokemisen nälkä nousevat väistämättä esille.

Viime kaudella Fermille kertyikin paljon erilaisia kokemuksia ja haasteita sekä siinä ohessa matkakilometrejä varsin reippaasti.

Sonja Ferm aloitti jalkapallon KoiPSin väreissä. Kuva: Johanna Salmela.

FC Honka, NJS, VJS ja VIFK. Liigapelien ja Naisten Ykkösen otteluiden lisäksi pari peliä FC Hongan U18-ryhmässä ja maaotteluita U-19-joukkueen matkassa.

– Viime kausi oli vähän sekava. Olin kahdessa eri joukkueessa lainalla. Ensimmäinen potentiaalinen laina NJS:ssä päättyi lyhyeen sormen murtuessa. Koronakin iski päälle samoihin aikoihin. Olin muutaman pelin sivussa ja sitten Honka kutsui minut takaisin.

Lainapesti Vaasassa VIFK:n maalilla kestikin sitten hieman pidempään. Ferm pelasi joukkueessa viisi ottelua heinä-elokuun aikana, kunnes Honka kutsui maalivahtinsa jälleen takaisin.

– Mutta varmasti hyvin opettavainen kausi. Hongassa pääsin treenaamaan laadukkaasti ja kilpailemaan hyvien veskareiden kanssa. Varmasti jokaisesta joukkueesta, jossa pääsin pelaamaan, sain jotain uutta omaan tekemiseeni ja tätä kautta uutta näkökulmaa.

Juuri uusi näkökulma kuvaa Fermin motivaatiota ja paloa kehittyä jatkuvasti paremmaksi maalivahdiksi. Hän kuvailee itseään hyvin aktiiviseksi kentällä, Ferm ohjaa peliä äänekkäästi ja auttaa tälläkin tapaa omaa joukkuettaan.

Sarjanousijana viime kauteen lähtenyt ONS, joutui pitkälti puolustuskannalle. Maalivahti Iina Rautiainen pelasi todella hienon kauden ajoittain varsin rankassakin pallosateessa.

Rautiainen siirtyi talvella HPS:n vahvuuteen ja samalla hän jätti suuret saappaat täytettäväksi. Tähän haasteeseen Ferm kokee olevansa enemmän vain valmis vastaamaan.

– Vaihtoehtoja oli muutamia, mutta ONS tuntui kuitenkin oikealta ratkaisulta tässä kohtaa. Hongassa en saanut paljoa vastuuta, mutta ONS:ssa tavoittelen isompaa vastuuta ja roolia. Haluan näyttää potentiaalini ja auttaa tätä joukkuetta kaikilla mahdollisilla tavoilla.

Ferm siirtyi FC Honkaan jo kaudeksi 2021. Kuva: Kalevi Hämäläinen

– Olen myös aina asunut samassa paikassa ja tuntui, että nyt minun täytyi päästä näkemään jotain muuta. Täällä Oulussa voin aloittaa ihan puhtaalta pöydältä ja nauttia futiksesta ja elämästä.

Ferm kertoo tykästyneensä välittömästi ONS:n joukkueeseen ja Ouluun kaupunkina. Talven aikana hän on päässyt tutustumaan uusiin pelikavereihinsa ja Ferm kokee ryhmän tiivistyneen koko ajan. Hän luonnehtii alkavan kauden oululaisnippua erittäin yhtenäiseksi ja näytönhaluiseksi.

Viime kaudella Ferm pelasi kolme nollapeliä ja sitä lukemaa hän lähtee parantamaan alkavalla Subway Kansallisen Liigan kaudella. Hän uskoo vakaasti, että ONS kykenee aiheuttamaan ongelmia kaikille sarjan joukkueille. Vähimmäistavoite oululaisilla on suora sarjapaikan säilyttäminen, ilman liigakarsintaa.

Tulevaisuutensa suhteen Fermillä on kovat tavoitteet. Hän uskoo kolmen vuoden päästä olevansa tilanteessa, jossa hän on osoittanut tasonsa jo kotimaan kentillä ja tavoitteet ovat ulkomailla. Myös pääsy U23-maajoukkueeseen on kirkkaana tavoitteena mielessä ennen sitä.

Artikkelikuva: Piita Kytölaakso

PELAAJASIIRROT 2023

Search